Campingyxa vs såg: vilket är bättre?

Oavsett om du är på en campingresa eller bara tar en lång utflykt finns det massor av verktyg som alla kan använda och få ut det mesta av när det behövs. Två specifika föremål är en yxa och en såg. Det kan dock hävdas att den ena av de två fungerar bättre än den andra, så är en campingyxa eller såg bättre?

Sågar fungerar bättre och är säkrare jämfört med campingyxan. Sågar är värdefulla överlevnadsverktyg och är utmärkta för långsiktiga fördelar, medan campingyxor är svårare att använda och inte erbjuder mycket funktionalitet för optimal användning när det gäller överlevnad.

Medan sågar ses som användbara i sin övergripande design och syfte jämfört med yxor, är båda bra för specifika ändamål och kommer att göra jobbet om du kan identifiera det syfte som behövs för var och en. Yxor kommer att ha sina användningsområden som sågen kanske inte kan uppfylla och vice versa. Låt oss gå vidare och förstå dessa syften de kan tjäna.

Vad är campingsågar?

Campingsågar finns i många former och utföranden, men de vanligaste är de med ett långt blad med tandade kanter fästa på ett annat långt handtag där sågen säkert kan såga det material den vill såga, samtidigt som den skyddar personen från eventuella allvarliga skador.

Campingsågen är en klassiker i varje campares arsenal av verktyg som kan användas under deras utomhusaktiviteter. Huvudmaterialet som campingsågen vanligtvis använder för att såga är trä, men den kan även användas för att skära igenom PVC-rör och vissa metallmaterial. Det beror verkligen på individen och hur de använder detta verktyg.

Eftersom vi är fokuserade på campingversionerna av dessa verktyg, skulle vi troligen bara se dem användas på trä utan användning av elektricitet eller någon annan strömkälla. De flesta campingsågar är hopfällbara och kan förvaras säkert utan att behöva oroa dig för att klippa din ryggsäck eller dig själv.

Den grundläggande användningen av sågen är att placera bladet med sågtandade kanter på ytan du vill skära från och sedan trycka ned ordentligt på ytan genom att göra en ”fram och tillbaka” rörelse medan du går, se till att du kontrollerar och kontrollerar igen för att se om snittet håller sig på rätt spår. Det kräver ansträngning och energi, men det ger ett rent snitt.

Vad är campingyxor?

yxa på uttrycksfull rostig bakgrund

Campingyxor, till skillnad från campingsågar, är mer universella i design och därför lättare att överföra en färdighet från en yxa till en annan. Campingyxan har vanligtvis en lång handtagsdel där huvudet på plast- eller träskaftet är ordentligt fastsatt på ett kolstålblad som vanligtvis har en platt bas i ena änden och bladet i den andra. Vissa yxor kan ersätta den platta bassidan med en ”hammarhuvud”-funktion som kan användas för att hamra föremål vid behov.

Användningen av campingyxan är densamma som med andra typer av yxor: de hugger upp saker och kan användas för att hugga ner saker. För att använda en campingyxa, greppa mitten av handtaget stadigt med bladet mot ytan. Med ett stadigt grepp och stadiga händer, skapa en bågande rörelse som gör att du kan ansluta bladet till ytan på det du vill skära. Du kommer förmodligen att använda en campingyxa för att hugga ved till din lägereld.

  Hur mycket kostar en ungdom sida vid sida?

Camping Axe vs Saw

Nu återgår vi till grunderna i denna artikel och frågan ”vilket är bättre: en campingyxa eller en såg?” Sågar är klart överlägsna mellan de två. Medan campingyxan och sågen används på olika sätt, förblir sågen dominerande i sin vanligare användning och hur vi använder den.

Du behöver vidta färre försiktighetsåtgärder när du använder en såg än när du använder en yxa, även om försiktighet bör iakttas med båda.

Nu när vi kort har diskuterat vad både campingyxan och sågen handlar om, låt oss sätta dem i applikationssituationer för att ytterligare förstå deras syften och syfte, och befästa sågen som det bästa verktyget för allmän användning och främja säkerhet.

Användning av campingsågen och varför den är bättre

Grunden på campingen är att fokusera på träslöjd och kanske snickeri. Även på campingen gäller detta bra, beroende på person och hur engagerad de är för livskvaliteten när de är utomhus. I allmänhet ger bladet på campingsågar rena snitt och små lockar av vad personen än tänker såga. Dessa spån kan användas för att starta och upprätthålla en brand.

Campingsågar kan också användas för att ta bort utsprång och jämna ut stora träbitar som stockar och stubbar till en handgjord stol eller soffa eller till och med som underlag för en säng. Slutligen, en annan möjlig användning är att hålla campingen ren och snygg. Sågen gör ett utmärkt jobb med att såga bort små träbitar för att få plats eller skapa en ny väg.

Det är mycket lättare att använda en campingsåg än en yxa eftersom den är lättare och kräver olika rörelser för att fungera. Det är lättare att röra armen i en sågrörelse än att svinga en yxa, och du måste lägga mer energi på att svinga en yxa än att använda en såg. (Källa)

Vikten på en campingsåg är en av anledningarna till att de är bättre än yxor. Campingsågar är otroligt lätta, vilket innebär att vi kan lagra dem effektivt utan att offra för mycket vikt och använda dem utan att onödigt anstränga våra axlar. Eftersom campingsågar är små när de är hopfällda tar de inte heller mycket plats i din ryggsäck eller kappsäck, och utrymmet som en yxa skulle ha tagit kan fyllas med andra användbara saker.

Campingsågen är perfekt för nästan alla situationer samtidigt som den erbjuder ergonomiska egenskaper som vikt, storlek och andra säkerhetsrelaterade funktioner.

Applikationer av Camping Axe

träd fällt med yxa. överleva i vild natur koncept. yxa fast i en stubbe. yxa i skogen. hugga träd utanför. vandringslust, promenader och resor.

Campingyxan är ett kraftigt verktyg avsett för att klyva ved. Det är svårt att hugga små träbitar med en yxa på grund av hur du måste använda den och storleken på bladet. Resultaten av sådana snitt är inte så rena som vi skulle förvänta oss, men det kommer snabbt att kunna hugga stora träbitar.

  Kan du zipline medan det snöar?

För att återgå till tanken på energiansträngning är yxan den överlägset mest belastande för kroppen, speciellt under långa pass som kräver användning av campingyxan. Yxornas naturliga vikt och formen och rörelsen som krävs för att använda dem korrekt tar ut sin rätt på armar, axlar och kanske kärnan.

När det gäller överlevnad är att klyva ved det enda egentliga syftet med en yxa. De kan användas för att försvara dig själv, men du är förmodligen bättre att använda ett annat verktyg, som en kniv eller något med ett mindre blad. Det är lätt att slita ut sig när man använder en yxa, vilket inte är bra om man campar ensam eller i en situation där överlevnad är av största vikt. Eftersom du är trött på att använda en yxa kommer du inte att fatta de bästa besluten.

Om du använder en yxa är det extremt svårt att jämna till träet på grund av hastigheten du måste svänga bladet och på grund av storleken på bladet, så du kan inte använda en yxa för att jämna till träet tillräckligt för att använda det som en bänk. (Källa)

Sedan kommer frågan om storleken på en yxa när det gäller packning. De flesta campare som äger en campingyxa brukar hålla yxan på utsidan av sin ryggsäck på ett sidostöd. Campingyxor får sällan plats i en campingryggsäck eller ryggsäck. Även om någon får plats inuti, kan utrymmet som skulle användas för att lagra yxan bättre användas för andra viktiga föremål som inte kan placeras på utsidan av en ryggsäck. (Källa)

Slutligen, när du använder en yxa gör den ett högt ljud när den ansluter till trä. Det ljudet kan berätta för människor runt omkring dig var du är, vilket kanske inte är bra om du försöker undvika någon, eller väcker folk som sover i närheten. Campingsågar är mycket tystare.

Användningen av en yxa för att överleva är inte förvånande. Det är dock tungt, klumpigt i de flesta situationer och inte säkerhetsvänligt, så det är inte det bästa verktyget att ta med på din campingtur.

Säkerhet

Campingsågar är mycket säkrare att använda än yxor. Vanligtvis är den största skadan du får av att en campingsåg felaktigt hanterats ett avhugget eller avhugget finger eller två. Även om det skulle vara tråkigt att tappa fingrarna, skulle det inte vara världens undergång, speciellt eftersom om du kommer till ett sjukhus snart nog, kan du förmodligen få dem igensydda. Dessutom, på grund av sågens design och rörelse, kommer de räfflade kanterna säkerligen att fånga vår uppmärksamhet om något är fel eller om du håller på att skära dig i fingret.

  Hur mycket kostar en 2-sits sida vid sida?

Att tappa din campingsåg på något sätt kommer inte att orsaka skada eftersom bladet inte är tillräckligt vass för att göra detta. Om den nuddar din bara hud när du tappar den kan du skära dig, men det kommer inte att vara allvarligt att behöva sy. Det kanske inte ens behöver ett plåster för att stoppa blödningen.

Samtidigt är det mycket lätt att tappa en lem eller allvarligt skada din fot eller ben om du missbrukar en yxa eller lyckas tappa den. Ur en campares synvinkel finns det inget värre än att förlora en hel del av din lem till att missköta en yxa. Ja, olyckor händer, men konsekvenserna av att använda en yxa är betydande och kan resultera i att du betalar en betydande summa pengar i sjukvårdsräkningar.

Med tanke på vikten och rörelserna du gör för att svinga en yxa får vi inga tecken på att något är fel förrän det är för sent. När vi väl halkar kommer våra tår, fötter, smalben, fingrar, händer, underarm och även tarmar att betala priset och kräver omedelbar läkarvård, vilket kanske inte är ett alternativ för dig.

Det är extremt lätt att skada andra människor när man använder en yxa på ett felaktigt sätt, och det är extremt svårt att skada andra när man använder en campingsåg, vilket är ytterligare en anledning till att det är säkrare att använda en campingsåg med en yxa.

Jag har själv erfarenhet av att hantera en yxa. När jag använder en så tänker jag alltid på de möjliga konsekvenserna om det inte går bra och jag tänker på min omgivning och om andra är i fara om sådana olyckor skulle inträffa. Jag fokuserar ständigt på min form när jag använder en yxa så att jag kan vara säker och se till att andra människor runt mig kan vara säkra.

I slutändan är det upp till dig om du väljer att använda en yxa eller en campingsåg. Men campingsågar är bättre än yxor på grund av mångsidigheten, storleken på bladet och de säkerhetsåtgärder du måste vidta varje gång du använder ett av dessa verktyg. Ofta kan campingsågar fällas ihop, så att du enkelt kan lägga dem i ryggsäcken eller fickan och använda dem när du vill.

Yxor är mycket svårare att bära och lagra. Du måste se till att du sätter på bladskyddet innan du packar det, och för att vara säker på att du är säker på resan måste du lägga den i ryggsäcken så att de inte kan ta sig ut snabbt.

Båda campingsågarna är användbara verktyg, men campingsågarna är generellt sett bättre.