Campingsäng vs hängmattor: Komfort, användarvänlighet, tillgänglighet

Ska du investera i en campingsäng eller hängmatta? Vilket är billigare? Vilket kommer att hålla dig mer bekväm? Ta reda på vilket som är det bästa alternativet här!

Mellan campingsängar och hängmattor är hängmattor bekvämare och lättare, vilket gör dem bättre för vildmarkscamping. Spjälsängar är lättare att ställa upp, lättare att isolera och är mer tillgängliga.

Det finns en mängd olika faktorer som kan spela in i jämförelsen mellan campingsängar och hängmattor. Saker som enkel installation, pris och komfort är bara några. Fortsätt så kommer du att lära dig hur varje alternativ passar in i dessa kategorier.

Campingsäng vs. Hängmattor

Förr eller senare kan luftmadrasser bli frustrerande. Även om de är väldigt bekväma när de fungerar korrekt, som har haft ett uppblåsbart liggunderlag som inte hamnade i luften så småningom? Jag pratade precis med någon som hade en förstklassig luftmadrass som kostar upp till $100, och … den läckte fortfarande. Det är bara så vanligt, även i de dyrare märkena.

Detta är en av de främsta anledningarna till att folk börjar titta på alternativ som inte kan tömmas. Val som barnsängar och hängmattor kan båda vara ganska tilltalande. Du kommer inte att sova på marken, och de kan vara ganska bekväma under rätt omständigheter.

Hur vet du vilken du ska välja? Spjälsängar kan verka som ett bra, enkelt val men de kan vara ganska styva och kan skrapa upp golvet i ditt tält om du inte är bekväm. Den goda nyheten är att du kan ta en titt på vår artikel om att använda en spjälsäng i ditt tält för att lära dig hur du undviker golvhål.

  Kan du springa snabbare än löpbandets hastighet?

Förutom att vara försiktig är det värt att lära sig vad fördelar och nackdelar är av varje alternativ. Låt oss ta en titt.

Campingsängar

Om du inte är bekant med hur en campingsäng ser ut, här är en snabb sammanfattning. Ofta är dessa barnsängar gjorda av aluminiumramar som har duk utsträckt över dem för campare att sova på. Som ett resultat är de enkla, hållbara och lätta att använda för att sova på nästan var som helst.

Campare vänder sig ofta till barnsängar i ett försök att hitta något som inte blir platt under natten. Det är bara vettigt, med tanke på hur frustrerande det kan vara att bli bekväm på en luftmadrass eller liggunderlag bara för att hamna platt på marken inom några timmar.

Men de verkar inte alltid vara lika tilltalande jämfört med andra sovmöjligheter utanför marken, som hängmattor. Generellt, barnsängar kan fungera tillräckligt bra för personer som sover lätt på rygg och inte har något emot en fastare yta. Om du bara måste sova i ett tält kan en campingsäng vara ett bra alternativ.

Spjälsängar är i allmänhet inte lika bekväma som hängmattor, men för vissa människor som letar efter en fast plan yta för besvärande ryggardå kan barnsängar vara det bästa alternativet. Spjälsängar kan också vara mycket lättare att ställa in. En hel hängmatta sömn-system kan vara mycket komplicerat. En spjälsäng oftast kräver ett tältså om du har ett litet tält (eller ett enkelt kupoltält) är barnsängar mycket lättare att sätta upp än hängmattor.

En annan fördel med barnsängar är att de är från marken vilket gör det lättare att lägga sig på en spjälsäng än på marken. Detta är bonuspoäng för tillgänglighet.

  Bästa vattentäta tupperware för camping: inklusive gör-det-själv-metoder

Fördelar

 • Från marken
 • Bekväm ryggsömn
 • Enkel installation
 • Mycket hållbar
 • Tillgänglig

Nackdelar

 • Typiskt utformad för att sova en enda person
 • Undersidan kan bli kall på grund av luft som strömmar under spjälsängen
 • Obehagligt för dem som sover på sidan
 • Tar upp en anständig mängd utrymme (inte idealiskt för backpackers)
 • Väger ofta flera kilo

Hängmattor

Jämfört med barnsängar har hängmattor en mindre tät design. Många av oss är bekanta med de vanliga typerna av hängmattor som vi använder på vår trädgård. Campinghängmattor är ungefär som dessa men är mindre påträngande och får plats i skogen utan att rensa vegetation. Många campinghängmattor är gjorda av ett superlätt fallskärmsmaterial och kommer med insektsnät som skydd.

Dessutom kallas campinghängmattor som ”samlade i” hängmattor, vilket betyder att ändarna på hängmattan ligger intill snarare än med kraft utspridda som hängmattor på bakgården.

Hängmattor fungerar bra för rygg- och sidoslipare och är verkligen som att sova på ett moln. Vissa personer med ryggproblem rapporterar klagomål med hängmattor, men det är troligtvis för att de inte har lärt sig hemligheten med att sova i hängmattan.

Hängmattor kan ha en mer rak rygg om du lägger dig diagonalt över hängmattan. Om du ligger i hängmattans krök kommer du att uppleva kanotformen som sannolikt kommer att skada din rygg. Ligger du diagonalt plattar hängmattan ut och är mycket bekvämare.

Kolla in den här videon för mer information om diagonalsov i en hängmatta:

Hängmatta komfort: Topp 7 tips för att sova bekvämt i en hängmatta

Kolla på denna videon på Youtube.

Det svåraste med hängmattor är installationen. Även om det är ganska enkelt att hänga upp dem mellan två träd, kan det vara knepigt om du behöver bygga upp ditt sömnsystem fullt ut.

Ett sovsystem för hängmatta inkluderar följande:

 • Din hängmatta
 • En ridgeline om du vill att din hängmatta form ska förbättras (kolla in vår artikel om hängmattans ridgelines här)
 • En presenning eller regnfluga för att hålla dig torr
 • Ett buggnät om du behöver heltäckande
 • Ett liggunderlag eller undertäcke för värme

Att sätta upp en ridgeline är inte så illa, men enligt min erfarenhet kan det vara knepigt att sätta upp din tarp eller regnfluga. Din hängmatta måste vara på en höjd där den inte ligger på marken, och du måste ställa upp regnflugan på rätt höjd så att du inte behöver en stege för att sätta upp den. Det krävs lite övning och erfarenhet för att få detta rätt.

Slutligen kan hängmattor vara väldigt kalla. Medan barnsängar också är ovan jord, är barnsängar i tält som är skyddade från vinden. Hängmattor har inte denna lyx. Det är nödvändigt om du sover i väder under 65 grader att göra lite isolering som ett liggunderlag eller ett täcke.

Ett undertäcke är i stort sett en kokong som går runt undersidan av din hängmatta (vidrör din hängmatta så lite som möjligt). Vissa undertäcken är gjorda för att vara som en kapsel som sveper runt hela din hängmatta.

Alla liggunderlag i ett tält fungerar för en hängmatta men du kanske ångrar att du försökte använda den. Det finns flera liggunderlag som är skurna speciellt för hängmattor som inte kommer att ha några kalla fläckar (rektanglar och hängmattor är inte riktigt vänner, så liggunderlag kan vara knepigt).

Med detta sagt, om du kan arbeta förbi installationen är hängmattor en dröm att sova på. Om du är ordentligt isolerad och skyddad kommer du att ha den bästa campingnätter du någonsin har haft. Jag skulle dock rekommendera att försöka sova i en hängmatta på sommaren för att säkerställa att din kropp kan hantera dem bra och så att du kan bråka med att få rätt inställning.

Tänk dessutom på att hängmattor kan vara ännu mer begränsad i storlek än barnsängar. I allmänhet kan de bara hålla en person. Det betyder att man inte kan sova tillsammans och att husdjur inte kan snooze med dig. Du måste också kunna hitta någon annanstans att byta om eftersom det inte går att stå upp eller ens sitta i hängmattan. Även om det finns hängmattor som annonserar som ”dubbel breda” eller för två …

Låt oss vara ärliga. De är egentligen bara för en person. Faktum är att jag verkligen rekommenderar att du skaffar dubbelbredden ändå. De är bekvämare.

Hängmattor är superbekväma men de kan vara svårare att ta sig i och ur (särskilt om du inte är van vid det). Du styr dock höjden, vilket gör dessa till de mest flexibla för tillgänglighetssyften.

Fördelar

 • Den i särklass mest bekväma
 • Lättare på sidosliprar
 • Undviker fuktig mark

Nackdelar

 • Sekretessen är begränsad
 • Utrymmet är extremt begränsat
 • Träd behövs för installationen
 • Svår installation för fullt sömnsystem

Vilken är bekvämare?

Generellt sett kommer en hängmatta att vara bekvämare att sova än en spjälsäng. Det är dock värt att överväga dina sömnvanor medan du bestämmer dig för vilket som är det perfekta alternativet för dig. Ryggslipare klarar sig tillräckligt bra med en spjälsäng, medan sidoslipare kanske föredrar en hängmatta.

Anledningen till detta är att barnsängar ofta har hårda stänger eller ramar som håller dem uppe. Det här kanske inte är ett lika stort problem på ryggen, men det kommer att lägga mycket press på höfter, axlar och andra tryckpunkter. Samtidigt har hängmattor inga obekväma ramar. Som ett resultat är de mer vänliga mot sidoslipare.

Bortsett från frågan om fasthet är båda dessa alternativ ganska anständiga. När det kommer till funktioner som temperatur och problem med tömning av luft är de bästa valen. Du vill bara se till att du väljer det alternativ som passar din kropp bäst. Kom ihåg att du kan prova att lägga till lite kudde i form av filtar eller vaddering till en spjälsäng om så önskas.

Vilken är enklare att ställa in?

Mellan barnsängar och hängmattor är det mycket mer troligt att den typiska husbilen har lättare att ställa in en spjälsäng. De kräver mer ansträngning i den meningen att barnsängar ofta måste placeras i tält, vilket kräver att du sätter upp tältet, spjälsängen och eventuellt regnskydd du kan tänkas vilja ha.

Å andra sidan, Hängmattor kommer att kräva kunskap om att knyta knutar eller använda de verktyg som tillhandahålls för att säkerställa att hängmattan är tillräckligt ansluten till de närliggande träden. Hängmattan behöver dock inget tält, men du kan behöva sätta upp en regnfluga för att undvika att det regnar på, en åslinje för att hänga upp dina grejer och för att förbättra ”hänget” på din hängmatta, och kanske till och med ett undertäcke för att hålla dig varm.

Det finns saker du behöver lära dig för att bli en bra hängmatta campare. Att knyta knutar, veta hur man ställer in hängmattan för att ge mest komfort, och även när man ska använda en hängmatta ridgeline. Om du är osäker på vad en hängmatta ridgeline är, ta en titt på vår artikel om ämnet för att lära dig hur det kan vara till hjälp för hängmatta sliprar.

Jag har nämnt att hängmattor är svårare att ställa in – jag borde säga att när du har ditt system nere är det egentligen ingen stor sak. Bara den första inlärningskurvan är svår – om du är villig att ta dig tid att lära dig detaljerna i hängmattans installationer, är du säker på att se utdelningar i slutändan.

Vilken är dyrare?

Att spara pengar är något som är viktigt för de flesta av oss, även när vi campar. Som ett resultat, det kan ibland vara värt att leta efter campingredskap som kommer till en lägre kostnad utan att sänka din komfortnivå för mycket.

De som vill ha det billigaste alternativet kan verkligen dra nytta av att campa i en hängmatta. Några av de mest grundläggande alternativen kan kosta runt $20-$30 medan alternativ som inkluderar tillägg som regnflugor kan hänga på omkring $50-$75. Nu, jämfört med kostnaden för även ett mindre tält, är det en hel del besparingar. Även om du köper lite rep och hårdvara och ett billigt undertäcke (cirka $70 för att få allt detta), är det en bona fide sovsystem

Utöver det brukar de flesta barnsängar vara dyrare också. Detta gäller särskilt om du vill ha ett av de mer bekväma alternativen eller de som kan hålla två personer. Som ett minimum kan extremt enkla barnsängar hittas någonstans runt $40, men är ofta i intervallet $70 eller mer.

Hur är det med dåligt väder?

Generellt sett kan hängmattor och tält vara ganska lika när det gäller hur de reagerar på dåligt väder. Naturligtvis är det värt att överväga hängmattor och tältstilar samt vilken typ av skick de är i.

Det är en bra idé att leta upp en campinghängmatta som är täckt. Detta kan åtminstone hjälpa till att hålla insekter och skräp borta från ditt sovutrymme. Utöver det hjälper det att hålla vindar och regn borta. En regnfluga är också ett bra alternativ för att hålla regnet bortaoavsett om du är i en hängmatta eller ett tält.

I allmänhet är det dock svårt att slå ett tält för att skydda mot väder och vind.

Oavsett vad du sover i är det viktigt att hålla dig varm när vädret är svalare. Både barnsängar och hängmattor tillåter ett större luftflöde, vilket kan bli kallt mycket lätt.

För en spjälsäng som kan innehålla att ta med extra filtar. Ett liggunderlag är fortfarande en bra idé för en spjälsäng (behöver inte vara uppblåsbar), eftersom det ger viktig isolering. Under tiden kan hängmattanvändare välja att lägg till undertäcken eller hängmatta liggunderlag.

Dessutom kan du hålla bättre kontroll över temperaturen i din hängmatta med hjälp av undertäcken och topptäcken. För att lära dig om skillnaderna mellan dessa alternativ, ta en titt på vår artikel om ämnet här.