Campingmatta vs luftmadrass: Vilket är bättre?

Uppblåsbar campingmadrass närbild isolerad på vit bakgrund

Camping kan vara en bra och rolig aktivitet. Att kunna njuta av naturen och vara borta från en stad i några dagar, men det medför också en utmaning i staden: den ständigt närvarande utmaningen att sova bekvämt. Så, är luftmadrasser eller campingkuddar bättre?

Luftmadrasser är bättre för camping än campingkuddar. De håller sovande campare från marken och stenar och rötter som tältet kunde stå på. Campingkuddar är dyrare och ger mindre komfort, medan luftmadrasser bara kräver lite underhåll för att fungera korrekt.

Mycket av bekväm camping beror på vad ens individuella behov är, och det inkluderar sovarrangemang. Det finns flera alternativ, och två av dem är luftmadrasser och campingkuddar. Var och en har sina egna skäl till varför det kan vara bättre, men det är viktigt att överväga båda innan du gör ditt val.

Läckor vs inga läckor

En av de första sakerna som nästan alla husbilar med erfarenhet av att sova på en luftmadrass kommer att berätta för dig är att det finns en mycket obekväm del av att ha en luftmadrass. Medan luftmadrasser är en stor bonus i campingens mening, kommer de med ett pris. Även det minsta läckaget gör att luftmadrassen slutar fungera.

Medan många svär vid luftmadrasser, är det ganska mycket en garanti att de har haft en luftmadrass tömd under sig när de minst anade det och inte ville att den skulle tömmas. Att sova på en luftmadrass och vakna upp med en morot i ryggen är ett säkert sätt att göra vilken husbil som helst mindre glad.

Campingdynor har inte det problemet. Medan vissa är uppblåsbara, har de inte den volym som luftmadrasser har. Detta minskar den initiala komforten, men det är mycket svårare att få en campingkudde med uppblåsningsfunktion att läcka. De flesta campingunderlägg är en sorts ihoprullad skummatta som liknar en yogamatta, bara något tjockare.

Det finns lite olika saker som kan åtgärdas när det kommer till läckor, bland annat skaffa ett lappkit och behandla en luftmadrass noggrant för att se till att den inte utvecklar läckor eller blir otät. Detta garanterar inte att din luftmadrass aldrig kommer att läcka, men det hjälper. (Källa)

Nära marken eller högt

Grön hoprullad liggunderlag isolerad på vit bakgrund. Sportutrustning

Campingkuddar är mycket närmare marken än luftmadrasser, vilket påverkar hur bra en person sover när de campar. Att vara lägre till marken orsakar lite olika saker. Beroende på tjockleken på campingkudden kan husbilen känna en sten, rot eller stöta i marken genom kudden och det skulle göra det mycket mindre bekvämt att sova.

Temperaturmässigt kan någon som sover på en campingmatta lättare bli kall. Värmen stiger alltid och kylan är alltid lägre, och marken suger ibland ut värmen som finns i en kropp eller campingplats mycket mer än en förhöjd sovplats.

R-värdet är det värmebeständiga riktmärket för alla typer av sovmadrass och används för att mäta i vilken grad dynan eller mattan motstår värmeöverföring, vilket i huvudsak håller den sovande husbilen isolerad och bekväm. Detta är särskilt viktigt för vintercamping och när natten är extremt kall, både som en skyddsåtgärd och som en komfortnivåmätare.

  Hur mycket vikt kan en luftballong lyfta?

Den mest specifika omständigheten att ta hänsyn till för R-värdet är vilken tid någon skulle campa och var. För alla typer av vintercamping är R-värdet viktigt och priset kan vara motiverat, eftersom det håller en husbil säker och borta från saker som att frysa. Att använda en bra sovsäck och tjocka filtar kan hjälpa till med det, men det är alltid bra att ha en annan försäkring om du campar på vintern. Sommarcamping kräver inte samma uppmärksamhet på isolering, utan snarare tvärtom.

Bra luftflöde när det är varmt på natten och att se till att det är bekvämt kan också hjälpa och bör övervägas när du väljer luftmadrass eller campingunderlägg. Båda ger bra luftflöde och skydd mot värme, men det man ska se upp med med luftmadrasser är att de expanderar eller drar ihop sig med väderförändringar, eftersom luften expanderar eller drar ihop sig med förändringar i temperatur. För vissa kan det vara jobbigt och jobbigt att anpassa sig till detta, medan det för andra är mer än värt det. (Källa)

Ta den till campingen

En annan sak att tänka på är vilken typ av camping det är och att packa det nödvändigaste, inklusive sängkläderna. Att tälta ur bilen och in på en kanjoncamping är ett av de enklare campingalternativen och kommer att göra det mycket lättare att få tillgång till förnödenheter, medan backpacking kommer att ha en helt annan uppsättning regler och krav för att garantera säkerhet och komfort.

När du backpackar är något lätt en nödvändighet, eftersom en backpacker bokstavligen spenderar en hel dag med att vandra till sin campingplats. Att campa utanför bilen är mycket mindre intensivt och kan rymma en hel del mer förråd, så något större som en spjälsäng eller i det här fallet en luftmadrass är bra.

Möjligheten att sova i tält kommer också att vara viktig för en campingmadrass eller en luftmadrass, eftersom de flesta av dessa saker inte klarar sig bra i väder och vind, oavsett hur hållbara de marknadsförs. Om du har råd är det att packa i en luftmadrass det mest effektiva och ger mest komfort, med undantag för några mindre olägenheter.

Behöver andra förnödenheter

Luftmadrass med elektrisk pump för vila och sömn isolerad på vit bakgrund.

Varje metod kan kräva mer tillbehör än bara själva sängkläderna och det skulle vara bra att förstå vad som kan behövas för nödsituationer för att ge mest komfort för en campare.

Luftmadrasser kräver några olika saker, inklusive men inte begränsat till en luftpump, en lappreparationssats och en bra filt att lägga under den för att hjälpa till med isolering om behovet uppstår.

  De 9 bästa bågskytteunderarmsskydden för ungdomar – Köpguide

För en campingmadrass är tillbehören lika nog att det krävs en reparationssats och en bra filt för att hjälpa till med isoleringen, men de behöver inte blåsas upp så du behöver inte bära en luftpump på din campingresa om du väljer att gå på en campingdyna för att sova.

Att sova bekvämt är alltid en utmaning när man campar, och något som gör både luftmadrassen och campingunderlägget bekvämare när man sover på är de nödvändiga förnödenheterna som anges ovan, samt en välisolerad sovsäck och extra filtar. Sov med en hoodie på för att hålla kroppsvärmen inne.

Det rekommenderades på flera trådar och forum att ha en filt, förmodligen en tjock och billig filt av filttyp, under ett av sängkläderna. Detta hjälper till att förhindra att värmeöverföringen blir så drastisk, även om R-värdet understiger vad mer erfarna och frekventa campare skulle rekommendera.

Förvaringsutrymme för campingkuddar och luftmadrasser

uppblåsbar luftmadrass stoppas i ett tält. Högkvalitativ 4K-film

Att förvara saker är också oerhört viktigt för att hålla sängkläder i toppskick och funktionella, även under lågsäsong och när de inte används. Att förvara dem på rätt sätt kommer att förhindra att de vittrar ut i förtid. Förutom att förvara dem på rätt sätt kommer du också att förlänga livslängden på dessa verktyg genom att se till att de underhålls på rätt sätt.

Luftmadrasser kan tyckas vara mycket jobb för vissa, men belöningen av att hålla en luftmadrass funktionell och bekväm i flera år är väl värt det. Att ta väl hand om en luftmadrass kommer att hålla den i gott skick mycket längre än att föraktfullt ta hand om den. Genom att rengöra den efter en campingtur förhindrar du läckage av grus eller grus på golvet.

Att förvara en luftmadrass kommer att vara lite krångligt, men värt det i slutändan. Vanligtvis kommer en luftmadrass med en skyddspåse. Töm luftmadrassen och vik den så liten som möjligt utan luft i den. Ha tålamod med detta steg eftersom det kommer att bli svårt men värt det i slutändan. Lägg luftmadrassen i skyddspåsen. Därifrån kan den förvaras på en hylla med resten av campingutrustningen eller till och med i en plastlåda med andra sängkläder, som filten under madrassen.

Liknande förvaringsprocedurer bör användas för en campingdyna. Se till att rengöra den innan du lägger undan den så att inget klibbigt eller grusigt kommer in där som kan skada sängkläderna. De flesta campingmattor går att rulla ihop, så rulla ihop din liggunderlag så hårt som möjligt innan du lägger den i den medföljande påsen.

Även om båda helt enkelt kan förvaras på hyllor när de väl har sin skyddsväska på, är det lika enkelt och kanske mer kompakt att placera dem i en annan behållare med andra liknande föremål som filtarna och kanske till och med sovsäckar. Det håller dem borta från alla väderförhållanden och borta från insekter eller smutsiga saker som kan skada en av tillbehören. (Källa)

  Kan du sikta med pil och båge utan blickar?

Kostnad för luftmadrasser och campingkuddar

Priset för var och en av dessa sängar kommer faktiskt att vara ganska mångsidig, eftersom det verkligen beror på några olika faktorer, inklusive R-värdet och kvaliteten på materialen de är gjorda av. Billigare luftmadrasser kostar vanligtvis mellan $ 12 och $ 20. En riktigt dyr och väl granskad luftmadrass kan kosta uppemot $ 50, men om du planerar att spendera mycket tid på camping och vet att du kommer att använda den konsekvent, är det utomordentligt motiverat för din komfort och campingglädje.

En billig campingplatta kostar cirka 15 dollar, och de riktigt bra kostar cirka 40 dollar och uppåt. Samma logik gäller när man väljer en. Om du tror att du kommer att använda det tillräckligt konsekvent för att njuta av det mer, är det värt den extra kostnaden. Campingskydden kan kosta lite mer initialt, men kostnaden är vanligtvis värd det i längden på grund av det låga underhållet de kräver.

En läckagereparationssats för en luftmadrass kostar cirka $12 och även om det inte alltid är helt nödvändigt, är det extremt användbart om det inte är ett alternativ att sova på golvet. Speciellt om man inte kan sova bekvämt utan ett visst avstånd mellan dem och marken är det viktigt att ha detta i campingarsenalen.

Dessutom blir luftmadrasser inte riktigt luftmadrasser förrän de pumpas fulla med luft. För att göra detta möjligt behöver du en luftpump. Det finns några luftpumpalternativ för en luftmadrass, inklusive en som ansluts till väggen, den batteridrivna luftpumpen, en fotpump eller en handpump. En handluftpump kostar inte mer än $10 och ger en anständig träning. Även om det är billigt är det också svårt att packa eftersom en handpump är ganska stor och konstigt formad.

Inflation pump hand luft uppblåsbar madrass på vit bakgrund isolering

En batteridriven luftpump kostar vanligtvis $10 till $20, beroende på dess märke och tillförlitlighet. Dessa är ganska kompakta och mycket lätta att packa. Att ha extra batterier till hands hjälper också med andra saker som ficklampor, så att packa de batterier som behövs för detta kommer inte att vara så mycket krångel som vissa kanske tror. Det kanske är lite stökigt, men så småningom lite tålamod så kommer luftmadrassen att blåsas upp! Det kan också påskynda deflationsprocessen.

En fotpump kostar cirka $15 och har samma typ av träning som en handluftpump. Och en plug-in luftmadrasspump kostar mellan $ 10 och $ 12. Den här har några allvarliga begränsningar eftersom den inte kan användas i vildmarken. Du skulle behöva använda en plug-in för bil, som kan tömma bilens batteri med tiden om du inte kör din bil medan den är ansluten.