Campingguide för kallt väder till hängmattor

När du tänker på camping, föreställer du dig att slå upp ett tält på din camping och mysa i en sovsäck för natten? Många brukar tänka på att campa i tält när de tänker sig att sova utomhus, men det finns många andra sätt att campa på.

Ett av alternativen till en traditionell sovsäck är hängmatta camping där man faktiskt sover i hängmatta. Om du någon gång har hängt i en hängmatta under dagen vet du hur bekvämt det kan vara. Så varför inte sova i det?

Vissa problem kan uppstå när det kommer till svalare väder och att hålla sig varm på natten när du sover i en hängmatta. Så hur håller du dig varm? Och vad är det kallaste man kan campa i en hängmatta?

Så vad är den kallaste temperaturen du kan campa i i en hängmatta?

Den kallaste natttemperaturen som rekommenderas för hängmatta camping för den genomsnittliga camparen är 50 grader Fahrenheit. Men med en liggunderlag för kallt väder, ett täcke och en helårssovsäck i din hängmatta kan du tryggt campa i en hängmatta vid temperaturer under 0 grader.

Runt 70 grader kan du börja känna den kalla luften under dig och att campa med bara en hängmatta kan bli obekvämt. Men med expertutrustning är det möjligt att campa i en hängmatta vid mycket lägre temperaturer.

Hur håller du dig varm och torr när du campar i en hängmatta?

Även om hängmattor är bäst för camping i varmare väder, kan de säkert vara ett bra alternativ även på vintern. Du behöver fler tillbehör för att isolera dig själv för att hålla dig varm, men det är fortfarande möjligt att njuta av hängmatta camping året runt.

 • Använd ett bottentäcke

Det första du bör ha är ett undertäcke för att isolera hängmattan. Istället för att använda mycket stoppning i hängmattan som trycks ihop och förlorar sin effektivitet, går faktiskt ett undertäcke under hängmattan.

Detta isolerar hängmattan utan någon kompression och förhindrar att kall luft kommer in i hängmattan och gör din rygg kall. Många tillverkare tillverkar undertäcken i olika former och storlekar för att passa olika temperaturintervall och kommer med ett urval av isolering.

För att få ut så mycket som möjligt av ett undertäcke, se till att det sitter ordentligt fast och tätt mot hängmattan. Se till att inget luftflöde kommer mellan undersidan av hängmattan och sedan under täcket, annars kommer det att motverka syftet.

 • Använd ett liggunderlag

Ett annat alternativ är att använda samma liggunderlag som du lägger under din sovsäck i hängmattan. Däremot kan liggunderlag förskjutas på natten, vilket skapar kalla områden som utsätter dig för den kalla nattluften.

Om din hängmatta har flera lager, skjut in dynan eller mattan mellan de nedre lagren för att förhindra att den förskjuts. Du kan till och med dubbla hängmattor för att skapa ett extra lager att lägga ett liggunderlag på. Vissa liggunderlag designade speciellt för hängmattor kan vara ett bra val, men vanligtvis är ett undertäcke det bästa valet.

I händelse av att ditt liggunderlag skadas eller töms, vill du ha ett undertäcke som stödlager. Om du är beroende av ett uppblåsbart liggunderlag, ta alltid med dig en liten reparationssats för att reparera eventuella punkteringar.

 • Täck den med ett topptäcke

Förutom ett bottentäcke behöver du även ett topptäcke att lägga ovanpå dig och ge värme uppifrån. Du kan också använda en sovsäck, men det kan vara svårt att klättra i när de ligger i hängmattan.

För lägre temperaturer runt 30 grader eller kallare bör du kombinera extra lager som en sovsäck med ditt över- och undertäcke för extra värme.

 • Ta en liner

I likhet med en sovsäck kan du också lägga till ett foder på insidan av hängmattan för ytterligare ett lager av isolering. Liners är också bra eftersom de anpassar sig efter din kropp efter att du klättrat in i dem och de borde inte hopa sig eller bli obekväma om du rör dig medan du sover.

 • Använd en reflekterande filt
  Kan man bli solbränna genom ett tält?

En reflekterande filt kan också hjälpa till att hålla värmen och är mycket lätt, vilket gör den perfekt för alla typer av camping, men speciellt backpacking. Linda den helt enkelt runt hela kroppen när du väl är i hängmattan för att behålla kroppsvärmen.

 • Ta med din sovsäck

Kallare väder betyder att du definitivt bör använda en sovsäck utöver hängmattan. Satsa på en väska i mumiestil som håller mest värme. En sovsäck hjälper också till att hålla dina fötter varma ifall ditt täcke inte går hela längden på hängmattan.

 • Bär varma kläder

Ta på dig varma, torra lager av kläder innan du sätter dig i din hängmatta. Även om du har alla andra accessoarer, men inte bär ordentliga kläder, tappar du mycket kroppsvärme på natten.

Använd naturliga tyger som baslager för att fånga värme nära din hud. Bär också en stickad mössa och varma strumpor för att hålla dina extremiteter varma.

Andra saker att tänka på för att hålla sig varm i en hängmatta

Förutom de material som används i och runt din hängmatta för värme, finns det några andra saker du kan göra för att säkerställa en bekväm natt när du campar i svalare väder.

 • Placering av din hängmatta

Det viktigaste är platsen där du ställer upp din hängmatta. Även om det är sant att hängmattor är bekvämare än tält eftersom de kan placeras över ojämn mark, är inte alla platser idealiska.

När det gäller att hålla sig varm, välj en plats som inte blåser särskilt mycket. Detta minskar inte bara kylan på natten, utan förhindrar också att hängmattan svänger, vilket kan försvaga remmar, leder och knutar.

Om det blåser otroligt starkt finns det också en risk att hängmattan ramlar omkull och du hamnar på marken. Detta kan vara mycket farligt, beroende på hur högt hängmattan är hängd och om det finns några vassa föremål på marken under.

Leta efter naturliga vindskydd som ett stenblock eller tätt område med träd. Undvik öppna ytor utan träd eller andra hinder som blockerar vinden. Slå inte läger i låglänta områden, eftersom kall luft kan lägga sig i dessa områden på natten.

Om det inte är möjligt att undvika öppna ytor, använd en presenning för att skapa ett vindblock genom att hänga det från sidan av din hängmatta.

 • Använd värmekällor

Innan du går och lägger dig i din hängmatta, tänd en lägereld för att ge en extra värmekälla i närheten. Att hänga en presenning bakom brasan kan också reflektera värmen tillbaka till dig och platsen där du sover.

Placera dock aldrig elden för nära eller direkt under hängmattan. Detta kan vara mycket farligt och kommer sannolikt att skada eller smälta din hängmatta.

Kemiska värmekällor som hand- och tåvärmare kan också billigt läggas i din sovsäck i timmar. Detta är också ett mycket prisvärt och lätt alternativ som är säkert att använda när du campar.

Att välja den bästa hängmattan för camping i kallt väder

Leta efter en hållbar hängmatta gjord av robusta material som vävd nylon istället för rep. Du vill också ta med en sovsäck som lämpar sig för mycket kallt väder, samt ett bottentäcke och topptäcke.

Se till att du ställer in hängmattan så att du kan ligga platt i den för att få den bästa nattsömnen. Häng den inte för löst, annars får du ont i ryggen av kurvan i hängmattan.

Att knyta en hängmatta för hårt kommer att dra ihop kanterna och komprimera dina axlar eller sätta press på dina ben, vilket orsakar mycket obehag. Ett tips är att sova diagonalt för att undvika överansträngning och högt blodtryck. Du kan också rulla ihop en jacka eller lägga en liten kudde under knäna.

  Ska jag ta bort mina RV-batterier för vintern? (+ Tips för underhåll och förvaring)

På vintern vill du definitivt ta med en presenning att hänga över hängmattan för att hålla snön ute. Vid dåligt väder som regn eller snö, häng hängmattan så lågt som möjligt mot marken. Placera sedan seglet direkt ovanför det.

För att hålla sig varm under hammock camping är det mycket viktigt att hålla sig helt torr. Så låt inte snö eller annan fukt samlas i din hängmatta. Bär inte heller våta eller fuktiga kläder, annars kan du bli kall.

Se till att presenningen är något större än vad som skulle användas på en traditionell campingtur. Den ska vara tillräckligt stor för att helt täcka hela hängmattan. Helst bör den sträcka sig utanför hängmattan för extra täckning.

När du hänger hängmattan, välj träd som inte har något som kan falla ner och skada dig. Det gäller även is, snö eller döda grenar. Häng aldrig din hängmatta från ett träd som är dött eller ruttnat.

Se till att din hängmatta har remmar som inte skadar trädet och häng inte en hängmatta på ett träd som har något som växer på sig. Detta är särskilt viktigt i alpina miljöer där blommor och andra växter är otroligt känsliga.

Innan du campar, inspektera hängmattan, särskilt remmarna och snören. Se till att de inte är skadade, vilket kan leda till en olycka eller skada.

För- och nackdelar med att campa med hängmattor i kallt väder

 • Lätt och liten

Några av fördelarna med att använda en hängmatta när du campar är det faktum att de är väldigt små och lätta. Detta gör dem perfekta för backpacking, eftersom du i princip har ditt skydd och din säng i ett.

Det finns ingen anledning att ta med extra utrustning som tält och stavar om du istället använder en hängmatta. En hängmatta väger vanligtvis mindre än 3 pund, vilket gör den mycket mindre och lättare än ett ryggsäckstält.

 • Komfort och bättre sömn

Alla som någonsin har spenderat tid i en hängmatta vet att de är otroligt bekväma. Många tycker också att de sover bättre i en hängmatta, vilket ofta är bekvämare än att sova på golvet, även med ett liggunderlag.

Istället för att komma hem från en campingtur och värka samtidigt som du ser fram emot en riktig säng, kommer du att känna dig pigg och pigg. Hängmattans rörelse kan också hjälpa dig att somna snabbare och uppleva en djupare sömn.

De har inte heller några tryckpunkter, vilket innebär mindre vridning på natten. Du kan till och med sova på sidan eller krypa ihop i en hängmatta i fosterställning, vilket gör det till den perfekta platsen för alla typer av sovande.

 • YDu kan campa nästan var som helst

Till skillnad från att campa med ett tält behöver du inte oroa dig för att hitta en plan yta, en plats långt från vatten eller undvika andra hinder som rötter och stenar. Du måste dock hitta något att hänga din hängmatta i, till exempel ett träd, en stolpe eller en sten.

Om du campar på en plats där det bara finns öppet utrymme är en hängmatta inte möjlig eftersom det inte finns någonstans att hänga den. Men de flesta platser kommer att ha träd och då kan du välja den vackraste och mest natursköna platsen att tillbringa natten på.

 • Lätt att sätta upp och bryta ner

Hängmattor är också ganska lätta att sätta upp, speciellt jämfört med tält som ofta har komplexa stångsystem. Du måste dock hitta något att hänga din hängmatta i, till exempel ett träd eller annan robust struktur.

  De bästa bärbara diskbänkarna för camping

Om du kan hänga din hängmatta någonstans går det ganska snabbt att sätta upp den så att du kan somna direkt efter en lång dag. Det går också snabbt att gå sönder när du är klar och redo att ge dig ut på stigarna igen eller åka hem.

 • Prisvärdhet och hållbarhet

Många hängmattor är också ganska prisvärda jämfört med alla andra prylar som måste köpas istället. En högkvalitativ och slitstark hängmatta kommer också att hålla länge, så att du får värde för pengarna efter flera campingturer.

 • Direktkontakt med naturen

Hängmatta camping är också jättekul och ger en känsla av lek och infall till ditt utomhusäventyr. Om du inte har ett täcke är du i direkt kontakt med frisk luft, solsken och du kan se stjärnorna på natten.

Om du är någon som aldrig känner att de kan få nog av utomhus, är camping i en hängmatta perfekt för dig! Under de varmare månaderna är att sova i en hängmatta en upplevelse som inte går att matcha.

 • Inte helt stängd

Å andra sidan finns det några nackdelar när det kommer till en hängmatta. De flesta föredrar ett tält för att det är bekant och ger en känsla av komfort och trygghet. De ger också skydd mot väder, vilda djur och insekter.

Hängmattor kan täckas med myggnät för att förhindra att insekter biter. Du kan också täcka hängmattan med en filt för att hålla regnet ute eller bara för att hålla värmen inne. Ett tält gör dock att campare känner sig säkrare när de är inomhus.

 • Hängmattor är inte idealiska bostadsutrymmen

Även om moderna hängmattor har många funktioner som liknar tält, som en regnfluga och myggnät, är de inte det bästa stället att spendera tid på om du inte sover. I ett tält kan du umgås med andra människor, äta, laga mat och koppla av.

En hängmatta är dock bäst att använda när man ligger ner och det kan vara svårt att röra sig inne utan att tippa ut. De flesta hängmattor är också bäst för bara en person, så det är svårt att spendera tid med dina campingkamrater, oavsett om de är människor eller djur.

Om du campar med din hund, ta med en extra presenning för att skapa ett skydd åt dem så att de är skyddade från väder och vind och inte behöver sova direkt på den kalla marken. Beroende på temperaturen kan du behöva extra filtar eller överdrag för att hålla dem varma på natten.

 • Brist på avskildhet

Tälten är helt inhägnade, vilket ger dig mycket avskildhet när du sover eller under dina dagliga aktiviteter. Det är mycket lättare att byta om i ett tält än i en hängmatta. Vissa människor kan också känna sig obekväma när de sover i det fria där andra kan se dem eftersom de är vana vid att vara i ett slutet utrymme.

Å andra sidan, eftersom du inte är skyldig att bo på en anvisad campingplats när du campar med ett tält, kan du placera din hängmatta på långt avstånd från andra campare. Detta ger dig ett mått av lugn, ensamhet och avskildhet när du vill bli lämnad ensam.

 • Minimalt lagringsutrymme

Hängmattor har ställen att förvara saker på, men absolut inte lika mycket utrymme som ett tält. Du kan behöva hänga en presenning för att skapa extra utrymme för att placera din ryggsäck och andra föremål under. Om du har leriga stövlar och inte vill lämna dem på golvet behöver du något att lägga under dem.

Fler artiklar du kommer att älska.

Är campinghängmattor bekväma?

Behöver du en sovsäck med hängmatta? Ta reda på

Camping med hängmatta i 6 enkla steg