Camping vs. ryggsäckstält: En komplett guide

Försöker köpa ett tält och hoppas kunna använda tältet för både camping och backpacking? Det kan göra det lite svårt eftersom både camping och backpacking har sina egna speciella, unika behov. Jag har undersökt vad andra campare och backpackers har hävdat som har varit till hjälp för dem och har samlat deras svar nedan.

Campingtält är mer hållbara och byggda för att hålla, medan backpacking-tält är lätta och inte håller lika länge. Campingtält är dyrare än ryggsäckstält. För att bestämma vilket tält du ska köpa måste du bestämma vilken typ av campingtur du vill göra.

Camping- och ryggsäckstält är väldigt lika i funktion, men de har kärnskillnader som gör det ena bättre än det andra under olika förhållanden. Läs vidare för att bättre förstå vilken typ av tält som är bäst för dig och vilka märken som kan hjälpa dig.

När använder du ett ryggsäckstält?

Backpacking tält är lätta. När du backpackar, räknas varje uns eftersom du kommer att bära allt på ryggen i flera kilometer.

Den bästa tiden att använda ett backpacking tält är när du backpackar eftersom backpacking tält är väldigt lätta. Backpacking-tält är generellt av hyfsad kvalitet och är bra om man inte vill packa en massa saker som tar mycket plats.

För att ett backpackingtält ska vara lätt måste det dock vara litet. Det betyder att backpacking-tält är bäst för max en eller två personer. Om du har mer än två campingbesättningar kanske ett backpacking-tält inte fungerar för er alla och du kan behöva köpa ett större tält eller ta med två.

Ryggsäckstält är också lättare att sätta upp och bryta ner än campingtält eftersom de är mindre, så om du campar ensam kan ett ryggsäckstält vara det bästa valet för dig. Tänk dock på att backpacking-tält inte är billiga på grund av kostnaden för att göra lätta material relativt hållbara.

När använder du ett campingtält?

Campar du med mycket folk? Är detta en familjesammankomst eller en grupp vänner som träffas för att ha lite kul utomhus? Då kan ett campingtält vara det bästa alternativet för dig.

Campingtält är stora, så de kan passa många människor, och de är perfekta om du försöker få plats med många människor på ett ställe. Det är alltid kul att ha ett dussintal personer som pratar och skämtar hela natten.

Campingtält är dock inget bra alternativ om du backpackar. Campingtält väger i genomsnitt cirka 12 pund. Detta är mycket när man reser uppför kullar och berg. Om du planerar att vandra med all utrustning på ryggen, rekommenderar jag att du inte använder ett campingtält.

Men om du åker på camping är campingtält perfekt. Det spelar ingen roll hur mycket den väger eftersom du inte kommer att bära den på långa sträckor.

Campingtält är billigare än ryggsäckstält. Det betyder att om du inte bryr dig om vikten är campingtält det bättre alternativet.

  Isolerar stockar bra? Hur man får en timmerstuga att hålla värme

Campingtält är dock svårare att sätta upp själv. De är större, så du har att göra med längre lager och därför är det trevligare om någon annan är där och hjälper dig att sätta upp ett campingtält.

Kostnad för backpacking kontra campingtält

Tält är inte billiga. Backpacking-tält är faktiskt dyrare än campingtält om man vill basera kostnaden för ett backpacking-tält på samma kostnad som ett campingtält som rymmer lika många personer.

Men campingtält kan bli dyrare än backpacking-tält ju större du vill att ditt campingtält ska vara.

Den genomsnittliga kostnaden för ett campingtält för två personer är mellan $50 och $100, medan den genomsnittliga kostnaden för ett 10-personers campingtält är mellan $200 och $300.

Den genomsnittliga kostnaden för ett backpacking-tält är $60-$180. Som du kan se, fungerar detta högre än ett campingtält av samma storlek. Anledningen till att ett backpacking tält är dyrare är att backpacking tält är gjorda av speciella material för att göra dem lätta och halvtåliga.

Även om det genomsnittliga backpackingtältet kostar mellan $60-$180, betyder det inte att du inte kan hitta dem billigare eller dyrare. Vissa märken gör backpacking tält som kostar upp till $2 000. Dessa tält är vanligtvis gjorda för att hålla och har ett varumärke som bär en viss prestige.

Generellt sett är ett campingtält ett billigare alternativ, så om vikten inte är ett problem för dig är campingtältet det bättre alternativet för dig.

typer av tält

Det finns olika typer av tältformer att tänka på när du väljer tält. Den första typen är det kupolformade tältet. Kupoltältet är den vanligaste typen av tält. De är vad du föreställer dig när du tänker på ett vanligt tält. Kupoltält är mycket väderbeständiga och tål vind och regn.

En annan typ av tält som är bra för camping är det A-formade tältet. Det A-formade tältet är snyggt eftersom det har två ingångar som kan användas som ventilation. Den är också väldigt liten och lätt.

Ett tunneltält är ett bra alternativ, speciellt för stora grupper. Tunneltältet är större i storleken. Tunneltältet har också mycket takhöjd, vilket är ett bra alternativ för långa människor. Det är också känt för att vara väldigt lätt att sätta upp och bryta ner.

Pop-up-tältet är mycket lätt. Det är gjort för att bara dyka upp i formationen, vilket är anledningen till att det är den enklaste typen av tält att sätta upp.

Walled tält är bra för familjeåterförening campingresor. De är mycket stora och har gångutrymme för människor. De är dock svårare att plocka upp och lägga ner.

Sedan är det backpacking-tältet, som kan vara i någon av de stilar som nämns ovan. Den enda skillnaden är att den är gjord av lättviktsmaterial och är oftast mindre.

  De bästa snöglasögonen för under $100

Vad ska du leta efter i ett backpackingtält?

Backpacking tält bör vara lätta. Det är hela syftet med ett lättviktstält. Du vill också se till att ditt backpackingtält har rätt vikt för dig och dina vandringsbehov.

Man vill också titta på kapaciteten. Om du tar med en annan vän, vill du se till att tältet har plats för dem. Om du är lång kan tillverkare göra tältet så litet att du inte får plats i det.

Säsongsvariationer är en annan sak att leta efter. Vissa tält är byggda för att klara vinterns kyla, andra inte. Dessa backpacking-tält kallas för 4-säsongstält och om du planerar att campa på vintern är det en bra idé att leta efter ett av dessa tält. Om du inte campar på vintern är det bättre alternativet att köpa ett 3-säsongstält, eftersom det är billigare och fortfarande uppfyller dina behov.

Du bör också kontrollera hur väderbeständigt ditt tält är. Är du en tyngre husbil kan det vara värt att köpa ett tält som är mer vädertåligt. Dessa tält kommer att bli dyrare, men kommer förmodligen att vara värda det i längden.

Hållbarhet är en annan bra sak att titta på. Kontrollera och se hur tjockt tyget på ditt tält är. Ju tjockare tyg, desto bättre blir ditt backpackingtält och desto längre håller det.

Vad du ska leta efter i ett campingtält

En bra sak att leta efter i ett tält är att se om det finns en regnfluga. Regnflugor är ett segelliknande material som fäster på ditt tält. Det håller ute regn och andra svåra väderförhållanden. Regnflugor hjälper eftersom att ha en regnfluga innebär att ditt tält också är välventilerat, så att du kan hålla det öppet under dagen för att göra ditt tält mindre kvavt.

En annan sak att titta på är vilken typ av tältstänger som följer med ditt tält. Det finns några typer av tältstänger. Den första typen är glasfiber. Dessa är ofta tyngre och går sönder lättare. Därför är de inte det bästa valet för tältstänger. Den andra är aluminium. Detta är den föredragna formen av tältstång. Aluminium är lätt och mycket starkt.

Du bör kontrollera att ditt tält har linor och öglor. Guylinor och öglor används för camping i blåsiga förhållanden. Om du campar i ett blåsigt område är det värt att se till att ditt tält har denna funktion.

Kontrollera hur många dragkedjor och dörrar ditt tält har. Om du campar med någon annan kan det vara lättare att ha två dörrar med dragkedja så att den andra personen kan komma ut mitt i natten utan att krypa över dig.

När du inte behöver ett tält

Det finns flera typer av campingplatser som inte kräver tält. Om du inte behöver ett tält behöver du inte köpa ett och du sparar pengar.

  Vad ska man göra om det finns en svartbjörn utanför ditt tält?

Det finns en typ av camping som kallas cowboy camping och huvudsyftet är att sova under stjärnorna. Det här kan vara väldigt trevligt, men du måste se till att du vet hur vädret kommer att bli innan du går på cowboycamping.

När vädret blir kallt är det inte en bra tid för cowboycamping. Dessutom, om det börjar regna, skulle det inte vara en bra tid för cowboycamping.

Du kan också söka skydd när du campar. Vissa campingplatser bygger skydd och då behöver man inget campingtält, man sover bara under det.

Ett annat alternativ är hammock camping. Om du planerar att sova i en hängmatta behöver du inte ta med dig ett campingtält.

Var dock försiktig, när det blåser kan det vara väldigt obehagligt att campa i en hängmatta. Du kan ramla ur sängen. Om du campar i en hängmatta kan det därför vara bra att ta med ett tält som backup för vädret.

Bästa backpacking tält

Vissa backpacking tält är bättre än andra. Här är några som är välgjorda.

De Big Agnes Copper Spur HV UL2 och UL3 är riktigt bra backpacking tält. Det kommer att kosta dig $500, men det är ultralätt och mycket rymligt. Den har fickor för förvaring och är gjord av material som tål alla väderförhållanden.

Ett annat alternativ är Zpacks Duplex och Triplex, vilket kostar $699. Detta tält är lätt och har två dörrar. Tältstängerna kan även användas som släpstänger, vilket gör den multifunktionell, vilket är en väldigt cool funktion.

MRS Hubba Hubba 2 kostar $480 och är ett mycket trevligt alternativ för camping i tuffa väderförhållanden. Den är gjord för att hålla sig stark i hårt väder. Den är lätt och har även två dörrar för din bekvämlighet. Den har även fickor och är gjord för enkel påtagning.

Bästa campingtälten

Ett bra alternativ för ditt campingtält är REI Grand Hut 4. Det här tältet kostar $299 och är gjort för att vara väldigt högt. Man måste kunna stå i det, vilket är väldigt skönt. Det är också väldigt lätt att sätta upp och ta ner.

REI Kingdom 6 är ett annat bra alternativ. Den kostar $ 499. Den är också väldigt lång som REI Grand Hut 4, men det här alternativet kommer med avdelare. I detta tält kan man bygga separata rum vilket gör det väldigt trevligt att campa med andra människor.

REI Co-op Half Dome är ett annat bra alternativ för dina campingbehov. Denna version kostar $329 och är gjord med pinnar av mycket hög kvalitet. Dessa stickor håller länge. REI Co-op Half Dome-tältet kommer också med två dörrar. Detta är mycket användbart om du campar med andra människor.

Sammantaget bör du ha en god uppfattning om vad du ska leta efter när du väljer ett tält och vara redo för alla dina framtida campingäventyr.