Camping vs Glamping: Vad är den verkliga skillnaden?

Kväll i de ukrainska Karpaterna. Tält lyser på gräsmattan på en bakgrund av solnedgången. Camping i bergen.

Alla har åkt på camping minst en gång i livet. Oavsett om du är en engångsman som bara tog med en ungdomsgrupp ut i naturen en gång när du var 13, eller om du går varje helg om du kan, har vi alla slagit upp ett tält och av misstag kastat saker i elden som vi borde. t. att ha. Det finns alltid det där ögonblicket när du undrar om badrummen på campingen kanske kunde vara lite trevligare eller om den där löjliga solcellsladdaren som din mamma beställde trots allt är så löjlig. Men skulle det inte förråda hyresgästerna på campingen och ge sig ut på…camping?

Att gå glamping innebär att ta med bekvämligheter som är ”glamorösa” eller komfortorienterade. Det finns en generell uppgradering av logi, badrum, matlagning och kvalitet, och tillgång till modern underhållning. En av de största skillnaderna mellan de två är internet och elektrisk tillgång.

De flesta människor, om de inte är campingpurister, skulle hålla med om att definitionen av glamping inte handlar så mycket om vad du har, utan mer om hur du tänker. Att ta med alla dessa extrafunktioner för att göra dig mer bekväm, men ändå hålla fast vid campingandan – att få kontakt med naturen, bort från civilisationen, ha tid att fräscha upp och koppla av – kommer att göra att hela skillnaden mellan camping och glamping inte är riktigt stor. materia. Om du verkligen har fastnat för skillnaderna, här är lite mer information som hjälper dig att avgöra.

Vart bor du

Mysigt öppet glampingtält med en kvinna i i skymningen. Lyxigt campingtält för utomhussommarlov och semester. Livsstilskoncept

Den mest anmärkningsvärda skillnaden mellan camping och glamping är var du bor och vad du bor i. De kan verka som två olika saker, men de är nära besläktade.

I allmänhet innebär camping en sovsäck och ett tält. De flesta slänger också in en liggunderlag. Med ett tält har du din presenning eller marktäckare och det nät som tältet ger (eller som du tagit med dig) för att hålla läskiga djur ute. De kommer in ändå (åtminstone varje gång jag har Jag gick på camping, det finns insekter i mitt tält), men det mesta av det otäcka stannar utanför.

Dessutom hjälper din marktäckare och duken att hålla vattnet borta från ditt tält när det regnar, eller att det inte blir helt genomblött. Om du tältar strikt är det ditt skydd och din sovsituation: ett tält, lätt skydd mot insekter och regn och en liggunderlag.

Allt lyxigare än detta är glamping.

Som nämnts ovan handlar glamping om att uppgradera för att bibehålla komforten. När det gäller övernattning och logi innebär det att ta med husbil, husbil eller glampingtält att sova i. Liggunderlag av god kvalitet kommer att vara cirka 4 tum tjock, medan en RV madrass börjar vanligtvis med en tjocklek på cirka 5 tum och går uppåt.

RV-madrasser efterliknar bredden på vanliga madrasser och storleken varierar från tvilling till kung, medan de flesta liggunderlag stannar på dubbel- eller våningssäng. Angående problemet med sexbenta vänner, en husbil kommer att hålla dem utanför mycket bättre än ett tält. När det gäller regn skulle jag bli otroligt imponerad om en husbil kunde bli genomblöt som ett tält kan.

  Vilket är det bästa betet för surffiske?

Sen finns det glamping tält, det här är tält som tas till nästa nivå. Tjockare tyg, mer utrymme och fler bekvämligheter som badrum, spis, luftkonditionering och till och med en badtunna eller bastu. Föreställ dig ”inga buggar, inget regn, stor madrass” av en husbil, men i ett tält som ser ut att ha klev av sidorna på Fashion Tents Weekly och du har skaffat dig ett glamping-tält. Eftersom aspekten ”hållbar natur” har tagits bort från båda alternativen, är du definitivt glamping.

Vissa mer extrema versioner av glamping går ett steg längre från en husbil och ett steg närmare hemmet. Istället för att bo i ett tält eller husbil bland alla träd och vilda djur som ditt hjärta önskar, kan du bo i en stuga, jurtaeller till och med en Trähus och fortfarande få den där ”ut-i-mitt-i-ingenstans”-känslan.

Tjänster

När man campar kan toaletter ibland vara oförutsägbara. Oavsett om det är att svara på naturens uppmaning eller att bestämma det, ja, du gör behöver ett helt ansikte av smink idag, ibland finns det inget val. Det är säkert att säga att dina toalettalternativ kommer att spegla om du campar, glampar eller någonstans däremellan.

Toalettalternativen på campingen sträcker sig från det klassiska ögonblicket ”smyga upp i träden och hoppas att inget gör ont i mina byxor” till modiga gemensamma toaletter som kanske har en spoltoalett och kanske inte nyligen har städats/tömts. Likaså kan tillgången på duschar och handfat gå från ”inga alls, jag hoppas du har våtservetter” till återigen en annan gemensamhetsanläggning. Om att gå på toaletten – i någon form – är den minst tilltalande delen av din utflykt, grattis till din campingresa.

Glamping erbjuder i allmänhet anläggningar som ligger närmare det du kan hitta hemma. Husbilar, förutom några av de minsta, kommer att ha ett badrum. Vissa glampgrounds – ja, det är en grej – kommer att ha offentliga faciliteter tillgängliga, men överallt du hyr en timmerstuga/jurta/trädkoja med toalett, dusch och handfat. Frågan om rinnande vatten och spolbara toaletter är ingen fråga alls: svaret är ja. Köper du ditt eget glampingtält väljer du själv anläggningarna. Oavsett vad du väljer betyder en privat toalett med rinnande vatten att du glampar.

Den konstiga medelvägen kommer ner till bärbara toaletter. Uppenbarligen gör toalettaspekten det bättre än att gå in i skogen och den privata aspekten gör det bättre än gemensamma toaletter. Underhåll, rengöring och kassering är dock fortfarande ditt ansvar (detta gäller även i en RV). En av de vanligaste skillnaderna mellan camping och glamping är den ”spårlösa” delen av din upplevelse. Att ha en lättillgänglig toalett är ingen olägenhet, utan att behöva ta itu med allt som kommer efter den använder. Om du glampar eller inte genom att använda en bärbar toalett är upp till dig.

Luftkonditionering

Luftkonditionering, den mest välsignade uppfinningen – och också en viktig bestämningsfaktor mellan camping kontra glamping.

Vanligtvis finns det ingen luftkonditionering på din campingplats. Om du har riktigt tur, tog någon med sig en bärbar fläkt eller en av de där vattenmister du kan köpa på Disneyland. I allmänhet sticker du ut det i värmen, hänger under träden och väntar på att alla i din grupp ska bestämma sig om de vill ta ett dopp i närmaste vattendrag eller inte. Du och värmen har blivit ett – det här är definitivt camping.

  Hur fungerar en Zip Line?

Glamping är motsatsen till detta. Beroende, naturligtvis, på vilken typ av boende du väljer – husbil, glamptält, stuga, jurta, trädkoja – kommer dina luftkonditioneringsalternativ att skilja sig åt. Till exempel fungerar luftkonditioneringen i en husbil när den är igång, men du har en generator eller annan elektrisk tillgång för att få den att fungera när motorn är avstängd. Med glamptältet måste du välja en bra luftkonditionering, precis som din toalett, men glampingar med privata orörliga uthyrningar har luftkonditionering i sina lokaler. Hur som helst, om du har luftkonditionering så glampar du.

Äta och laga mat

Koppla av och laga mat på en lägereld på campingen, höstvila ute i skogen

Lägermat är en av de livsmedel som antingen är det godaste du någonsin ätit eller som kommer att ge dig matförgiftning. Det är en känslig balans.

Det finns klassiska lägermåltider: stanniolmiddagar, ägg-i-kruka till frukost, korv, s’mores, chili, allt du kan göra i en holländsk ugn och Starbursts smält över elden – vad mer kan en tjej behöver? Även dessa grunder kräver olika köksutrustning (och inte ens de elektriska). Bestick och fat, till förrätt, men även kastruller, skärknivar och bräder, konservöppnare, grillgaller, blandningsskålar och måttbägare och kanske till och med en bakplåt. Dessutom behöver du en brasa och allt som följer med – ved, kol, bränsle, tändstickor, kunskap om hur man till och med skaffar det. satte igång. Så även om alla älskar din fire chili och vill prova din shish kebab, kommer det att bli lite av en resa att ta sig dit. Du campar definitivt.

Glamping innebär att du tar med dig en bit av ditt kök. Oavsett om det handlar om att köpa en matlagningsapparat som kan användas i ditt tält, ta en med dig camp kaffebryggarea camp mixereller se till att din stuga, jurta eller trädkoja har ett pentry kommer att göra din matlagningsupplevelse närmare vad du skulle göra hemma.

Glamping-alternativ kommer att ha ett större utbud av köksutrustning och därför kommer glampers att kunna bära mer förnödenheter, lagra eller lagra mer mat efter att de har ätit och förbereda ett större utbud av måltider. När matlagningskvaliteten går upp går måltidskvaliteten upp. Så om du känner att du fortfarande är i ditt kök, men alla väggar är borta, glampar du definitivt.

Modernitet

Interiör Av Tom Holiday Yurt

Detta är kanske den svåraste delen att tänka på eftersom modern teknik är tillgänglig nästan överallt. Mobiltjänst är praktiskt taget ofrånkomlig, bärbara generatorer eller solpaneler är ett tillgängligt alternativ till att ansluta till nätet, och de flesta tar med sig sina bilar när de campar. Så var går gränsen?

Camping handlar om att lämna civilisationen bakom sig och vara i naturen. Det handlar om att njuta och uppskatta det naturliga livet omkring dig – frisk luft, vilda växter och djur, och att ha världen öppen för dig. Camping ger livet tillbaka till det enkla livet: självtillit, lämnar efter sig överskottsmaterial och är mindre beroende av andra. Du kan göra allt detta och fortfarande lägga upp vackra bilder av solnedgången på din Instagram och skicka sms till din mamma så att hon vet att du är säker.

  Vilken typ av tätning ska jag använda på min husbil och varför är det viktigt?

Som diskuterats tidigare, att ha tillgång till många moderna bekvämligheter som toaletter och luftkonditionering förvandlar din campingresa till en glampingresa, så det kommer inte att täckas här. Snarare är det här avsnittet för den andra sidan av modern teknik: Internet och modern underhållning.

Majoriteten av befolkningen har ett socialt mediekonto på minst en plattform, men de flesta kommer att ha två eller tre som de använder regelbundet, oavsett om de publicerar, konsumerar innehåll eller skickar meddelanden. Det har förvandlats till en väg för näringsliv, politik, religion och utbildning. Dessutom finns SMS, mejl, olika meddelandesystem, nätbank, videosamtal, bibliotek, musiktjänster, väderappar, kartor samt GPS och kalendrar.

Hela vårt liv kan underlättas av modern teknik – det är omöjligt att leva i den moderna världen och inte använda internet, en smartphone eller en dator i ditt dagliga liv. Det är inte gränsen i sanden, camping kan handla om att ta ett steg bort från livets komplikationer, men det handlar inte om att ge upp livet helt.

Nej, när det gäller modern teknik är din campingresa mer glampig när du byter från lägereldsspel, vandring, simning och häng i naturen till att titta på Netflix eller spela spel på din telefon, eller spendera all din tid på dina enheter – inte ge dig själv chansen att gå undan. Hela idén med glamping är att ta med dig bekvämligheterna i ditt vardagsliv till den stora naturen, så om du hamnar i din lägerstol och gör precis som du skulle göra i din soffa hemma, så är det definitivt glamping.

Sätt att tänka

Allt detta är givetvis föremål för åsikter. En sak som verkligen är integrerad i campingupplevelsen är tankesättet du går in på resan med. Det handlar om att ha kul ute i naturen, att upptäcka en aspekt av världen som det inte finns mycket tillgång till och att tillbringa tid borta från vardagens liv och rörelse. Om du kan göra allt det och vill ha moderna bekvämligheter med dig är det bra. Om du hellre bara vill ha ett tält och en sovsäck och fånga fisk att äta med bara händerna går det också bra! Glöm inte att njuta av din omgivning, människorna du är med och ha kul.

Debatten om camping kontra glamping kan bli hetsig när du pratar med en campingpurist, men din upplevelse definieras av dig: om du känner att du campar, är det vad du gör. Ta bara med dig det du behöver för att njuta av din resa och var snäll mot naturen omkring dig. Du kan inte slå läger eller glampa om det inte finns någon skog att dra dig tillbaka till.