Camping vs. backpacking: vad du behöver veta

camping på campingen på natten med en stjärna på himlen på nationalparkens camping.

Camping och backpacking är väldigt lika, är det verkligen någon skillnad mellan de två? Backpacking är bara en utökad form av camping, eller hur?

Det finns bara en huvudskillnad mellan camping och backpacking. På campingen brukar folk köra till det lediga boendet, antingen i en husbil, ett tält eller kanske en stuga. Backpacking är camping under vandring och all nödvändig utrustning måste bäras i en ryggsäck under hela resan.

Det finns flera saker du kan förvänta dig av camping eller backpacking, allt beror på vilken typ av upplevelse du vill ha!

Camping: vad du kan förvänta dig på campingen

Vad du kan förvänta dig av din campingplats beror helt på om du bor i en husbil/van, ett tält eller en stuga. Var och en av dessa campingplatser ser olika ut och beroende på vilket område eller campingplats som valts kan alla tre vara tillgängliga. Bekvämligheterna kan också variera beroende på typ av camping, eftersom allt beror på området och vem som förvaltar eller äger den specifika campingplatsen. (Källa)

Husbilscamping har också vissa beroenden av vilken typ av husbil som väljs eller används för resan. Det finns fullfjädrade husbilar som man kan köra till själva campingen och dessa kan variera i storlek. Det finns även husbilar, som är något mindre och måste kopplas till ett annat fordon för att komma till platsen. Den andra fördelen med att campa med en husbil är att det finns uthyrningsmöjligheter om du inte planerar att campa tillräckligt ofta för att köpa en husbil. (Källa)

Typiska RV campingplatser har flera ”anslutningar” som du kan använda för RV under din vistelse. Full anslutning ger el, vatten och avlopp till platsen. Delkopplingar är vanligast och levererar både el och vatten eller bara el. Att campa med en husbil utan kopplingar kallas ”torrcamping” eller ”boondocking”.

De flesta tältcampingplatser låter dig köra till din plats samtidigt som du har ditt fordon i närheten. Det brukar finnas en sandgrop där du kan sätta upp ditt tält. Vanligtvis finns det en eldstad i närheten och ibland finns även campinggrillar. Husbilar är också lämpliga för tältcamping, även om de flesta föredrar att sova i sin husbil.

Vissa tältcampingar har även dusch och toalett för gästerna. De flesta av dessa campingplatser har även kassaskåp/våningshus att bo i om vädret blir riktigt dåligt under en gästs vistelse. (Källa)

Stugcamping brukar ses i relation till sommarläger för barn. Men det utesluter inte att de kan användas av familjer eller par. Typiska stugläger har separata byggnader som används för toaletter och duschar än där man bor, ungefär som ett tältläger. Stugan du bor i kommer vanligtvis att ha någon form av ram för en säng, och ibland barnsängar eller madrasser för gäster.

I så fall måste alla gäster ta med lakan, kudde och sovsäck. Det kan även finnas el, luftkonditionering och värme, men det skiljer sig åt per camping. I de flesta fall rekommenderas det ofta att ta med en värme- eller kylanordning. Eldgropar finns också vanligtvis på säkert avstånd inom en enskild hyttplats.

  En lista över de bästa bågskyttebanorna i Dallas/Fort Worth-området

Olika campingplatser har olika faciliteter. Det kan finnas promenader eller stigar i området, en sjö där man kan bada, båt, paddla kajak eller kanot. Vissa campingplatser har även pooler eller andra bekvämligheter som skjut- och bågskyttebanor. Allt beror på vad som finns tillgängligt i ditt område.

Backpacking: vad du kan förvänta dig av en campingplats

Grupp av asiatiska kvinnor vandrare som tar foto med smart telefon på bergstoppen

En ryggsäckstur skulle ha en annan känsla än de olika campingalternativen vi just diskuterade. Inom backpacking görs den typ av camping som görs på natten vanligtvis i ett tält. Dessa resor varar vanligtvis några dagar eller till och med några veckor.

Beroende på ditt område kan det finnas specifika stigar eller vandringar tillägnad backpacking, och dessa leder kan ha speciella områden där du kan campa över natten. Du kan till och med se var andra slog läger före dig på grund av resterna av deras lägereldar. Vanligtvis är det dock upp till dig att bestämma var du ska övernatta.

En viktig regel inom backpacking är dock att om du bryter ner din campingplats för att fortsätta din resa så lämnar du inga spår efter dig. På så sätt förblir området rent och inga vilda djur attraheras till området, vilket äventyrar andra backpackers. Som sagt, du kommer förmodligen inte att se andras campingplatser om du inte passerar dem när de gör sig redo för natten eller gör sig redo att ge sig ut på vägen igen.

Så om det inte finns några utsedda campingområden, hur vet du var ett bra ställe att slå läger på, särskilt utan vägbeskrivningar från tidigare backpackers? Ett bra ställe att stanna på på en ryggsäckstur bör ge dig all möjlig säkerhet och komfort.

Några rekommendationer för att välja en bra plats att slå läger för natten är att vara i ett område med en vattenkälla. Om du behöver fylla på din förråd kommer detta att vara särskilt användbart om du inte redan har tillräckligt med vatten till hands. du. (Källa)

Se dock till att ditt tält är minst 200 fot bort från vattenkällan så att du inte blir besvärad av nattdjur som också använder vattenkällan. Det bör också vara ett relativt plant och tydligt område för att bättre hjälpa till att sätta upp ditt tält och göra det bekvämare att sova i! Slå inte upp ditt tält på ett lågt område ifall det regnar eftersom du kan bli översvämmad. Genom att inte sätta upp ditt tält på kompakt mark förhindrar du också att ditt tält översvämmas.

Det rekommenderas också att campa borta från potentiella faror. När du vandrar i ett skogsområde kan vissa faror inkludera döda träd eller dinglande grenar som kan falla på tältet. I ett mer bergigt område skulle sådana faror inkludera saker som stenar eller lerskred.

  Vad är skillnaden mellan ett spinnspö och ett baitcastingspö?

Vilken utrustning behöver jag för camping?

Vilken typ av utrustning du behöver för camping beror på ditt val av campingplats. Vissa saker överlappar varandra oavsett vilken typ av camping du väljer, men det kan finnas detaljer som beror på husbilscamping, tältcamping eller stugcamping. De saker som nämns här är främst nödvändigheter och eventuella extrafunktioner kan läggas till efter eget gottfinnande.

Om vädret är varmt och campingen tillhandahåller mat eller om du har ett kylskåp i din husbil, är den enda utrustningen du behöver vanligtvis filtar, kuddar, sovsäckar, massor av rena kläder för din vistelse, utrustning eller kläder som passar för planerade aktiviteter och toalettartiklar.

Om inte, skulle icke-fördärvliga livsmedel och redskap för matlagning och ätande också ingå på denna lista. Om du campar i stuga eller tält rekommenderas även att du använder duschtofflor eller liknande när du duschar i lokalerna för att undvika att röra vid bakterier från golvet.

När du campar med en husbil är den viktigaste utrustningen du behöver mekaniska färdigheter och verktyg för att ta hand om nödsituationer när du campar med fordonet. Det är alltid trevligt att ha en första hjälpen-låda till hands, oavsett vilken typ av camping du väljer. Men oftast ska allt du behöver redan vara placerat i eller en del av husbilen. Detta inkluderar allt som behövs för att sova, laga mat och städa (dig själv eller husbilen eller campingen).

För tältcamping behöver du ett tält, helst med tillräckligt med plats för allt du behöver under din vistelse. Men du kan också ha din bil nära och förvara saker i den medan du främst använder tältet för att sova. En verktygslåda som hjälper till att starta och släcka bränder i den angivna brandzonen, ved eller verktyg som behövs för att hugga din egen eld är också användbara att ha om du väljer att bo i en stuga.

Campingstolar kommer väl till pass oavsett om du campar med husbil eller bor i stuga eller tält. Matlagningsmässigt kan det vara så enkelt eller så extravagant som du vill eller behöver. En kylare för att hålla ömtåliga livsmedel bra och säkra för konsumtion, såväl som icke ömtåliga livsmedel, skulle behövas.

Några förslag på icke ömtåliga livsmedel inkluderar saker som havregryn, granolabars, pålägg som inte kräver kylning, bröd, konserverade bönor eller kyckling, och någon form av vattenförsörjning. Köksredskap inkluderar kastruller och stekpannor eller en holländsk ugn, bestick och en kokplatta/spis eller stekpanna, matlagningsknivar, spatlar, en konservöppnare, aluminiumfolie, mattallrikar (enkla att rengöra eller engångsbruk) och soppåsar. Din valda campingplats bör ha en soptunna att lägga skräp i och detta hjälper till att hålla djur borta från din campingplats.

Om du inte är på en allmän camping och bara trampar runt i skogen, bind ihop mat och sopor före användning för att hålla det borta från nattdjur som vill ta sig in i dina rester. Blanda bara inte ihop de två när du lagar dina egna måltider!

  Är en Polaris RZR Street laglig?

Vilken utrustning behöver jag för backpacking?

Set med olika campingutrustning på vit bakgrund

Kom ihåg att för backpacking ska du kunna bära allt du behöver för resan i en ryggsäck. Om en grupp personer ska ut på resa kan det vara möjligt att dela upp den belastning som behövs för resan mellan varje person. Det finns även en form av backpacking där du packar superlätt – bara det absolut nödvändigaste – för resan, men detta kräver vanligtvis en hög nivå av skicklighet och erfarenhet. Vissa backpackers kommer att välja att paddla kanot eller kajak istället för att vandra på dessa turer. I det här fallet skulle det mesta av materialet vara detsamma förutom de extra förnödenheterna för kanoten eller kajaken.

Den typ av utrustning som krävs för en ryggsäckstur är ganska lik den typ av utrustning som krävs för någon annan form av camping, bara i en mycket mer hanterbar skala. Du behöver saker som ett tält, sovsäck, toalettartiklar, matlagningsutrustning, mat och vattenförsörjning – oavsett om det är vatten på flaska eller ett vattenfilter.

För backpacking är det bäst att gå lätt på vad du packar, så lagringsstabil mat rekommenderas, som havregrynspaket, granolabars eller liknande. Eller torrfoderförvaringsförpackningar som kan köpas speciellt för sådana resor.

Det rekommenderade köksredskapet att ta med sig på en ryggsäckstur är litet och vanligtvis lättare i vikt. Detta inkluderar saker som en liten gasspis, bränsle till spisen, en tändare eller tändstickor (helst vattentät) och eventuella kastruller eller kastruller eller redskap som kanske inte följde med spisen. Detta är mycket användbart för att koka vatten och återfukta matförpackningar. Saker att rengöra din kokkärl rekommenderas också, såsom en trasa eller svamp och biologiskt nedbrytbar tvål. (Källa)

När du packar mat, kom ihåg att packa tillräckligt för varje dag av din resa, och en extra dag i händelse av en nödsituation, samt snacks. Om du befinner dig i björnens territorium rekommenderas en björnburk eller påse av Ursack-typ för förvaring av mat medan du slår dig ner för natten.

Vilken typ av kläder du bör bära eller packa beror på längden på din resa och klimatet i området du backpackar i. För varmare klimat rekommenderas kläder som hjälper dig att hålla dig sval och är gjorda av material som andas. . För kallare klimat, kläder som håller dig varm men som också andas, eftersom du fortfarande kommer att svettas när du vandrar. Pålitliga skor är också viktiga under ryggsäcksresor.

Toalettartiklar inkluderar saker som en murslev, toalettpapper (biologiskt nedbrytbart om möjligt), solskyddsmedel, läppbalsam, insektsspray, första hjälpen-kit och tandborste/tandkräm. I vissa områden skulle en WAG-väska behövas istället för att gräva ett hål.