Camping Pad vs Cot: Bäst för att sova

Sovsäck och annan utomhuscampingutrustning

Letar du efter camping eller backpacking? Du undrar förmodligen hur du får ut det mesta av ditt utomhusäventyr. Få en bra start genom att först välja vad du ska använda för att sova under din utflykt!

Campingunderlägg är bättre än campingsängar för dem som föredrar mångsidighet och portabilitet, som backpackers, och barnsängar är bättre för dem som vill ha komfort framför allt, som bilcampare. Det bästa alternativet är dock att använda båda i kombination.

Om du vill veta detaljerna om att använda en campingdyna eller en spjälsäng (eller båda), läs vidare! Det finns många små nyanser att ta hänsyn till.

Fördelar med att använda en camping liggunderlag

En av de största fördelarna med att använda ett liggunderlag är komforten. Liggunderlag ger stöd till dem som sover på dem. De bidrar också till att öka komforten avsevärt genom att skydda dig från den kalla marken på natten medan du sover. Vissa liggunderlag är till och med tillräckligt bra för att minska irritationen som orsakas av små stenar eller pinnar på golvet som du skulle känna om du sov med bara en sovsäck.

Liggunderlag är också bland de enklaste att packa campingutrustning där ute, med de enklaste kräver bara en snabb rullning eller att skruva av ett lock och tömma luften. De är också mycket lätta, vilket gör dem till ett utmärkt val för backpackers och lätta campare.

Deras typiskt lilla storlek gör att de också kan passa i en mängd olika tält, vilket gör dem mycket mångsidiga. Liggunderlag är också bra för nästan alla typer av sovande, sida, rygg eller mage, särskilt med tanke på det stora utbudet av tjocklekar och nivåer av fasthet som finns. Det finns en typ av liggunderlag för alla! Slutligen, liggunderlag är också ganska mångsidiga, eftersom du kan kombinera dem eller köpa en bredare för att rymma en andra person.

Nackdelar med liggunderlag

Även om liggunderlag nästan alltid är en miljon gånger bättre än ingenting, finns det några nackdelar med det. Vissa liggunderlag kan vara obekväma på sommaren eftersom de lagrar värme i dem och håller dem precis bredvid dig.

Andra liggunderlag är så tunna att du fortfarande kan känna markens stenar, pinnar och stötar under dig, vilket gör din nattsömn mycket mindre bekväm. Dessutom är du fortfarande sårbar för att bli blöt om ditt tält svämmar över eller det finns mycket fukt i luften där du sover.

Fördelar med att använda barnsäng

Fördelarna med att använda en spjälsäng är många och kan vara mer nyanserade än vad man från början kan förvänta sig. Några av dessa fördelar är:

  • Du lyfts från marken. Detta är särskilt trevligt av flera anledningar. Om ditt tält är översvämmat är din säng fortfarande torr. Du har också fördelen av att vara mycket varmare än på marken. Luften kommer att suga mycket mindre värme ur dig än den kalla marken, och du kommer att bli desto mysigare för det.
  • Större lättillgänglighet. Det är väldigt lätt att resa sig från en säng och lägga sig i den. Om du har dålig rygg eller bara har mycket grejer att ta på dig när du går upp på morgonen kan barnsängar göra uppvaknandet mycket lättare. Liggunderlag som ligger på golvet kräver mycket mer ansträngning på denna avdelning.
  • Förvaringsutrymme. Om du har ett lite högt tält, vilket du förmodligen skulle vilja ha om du ändå använde en spjälsäng, kan du maximera ditt horisontella utrymme med en spjälsäng! Utrymmet under din spjälsäng är ett bra ställe att förvara väskor, kläder och annan utrustning när du inte använder den på ditt campingäventyr. Detta kommer att förhindra att golvet blir rörigt, vilket kan göra det svårt att gå upp på natten och lämna tältet utan att snubbla över något.
  • Mer komfort. Eftersom barnsängar är av marken och enhetliga, gör de camping på den ojämna marken till något som inte längre är smärtsamt. Inga gupp eller små stenar kommer att störa dig.
  Vad kostar det för en nybörjare att börja klättra?

Nackdelar med att använda barnsäng

Inne i ett stort turisttält med möbler

En av de största nackdelarna med att använda en spjälsäng är mängden utrymme den tar upp, liksom den ibland tunga vikten av att bära den. Om du campar med bil är det förmodligen inga problem att ta med dig en, eftersom du ställer dig precis bredvid där du parkerade din bil.

Om du backpackar eller campar i backcountryn är varje pund du tar med dig betydelse, eftersom du förmodligen vill bära så lite vikt som möjligt för att resa säkert och effektivt. Spjälsängar, med sina skrymmande metallramar, är i allmänhet inte lämpliga för detta.

De passar inte heller i de flesta backpacking-tält på grund av sin styvhet och stora storlek. Det finns några ultralätta spjälsängar, men de kommer alltid att vara åtminstone något tyngre än de lättaste av sina campingmotsvarigheter. De är också ofta på den dyra sidan. Med allt detta sagt, för vissa människor är den extra vikten värt det för den komfort en spjälsäng kan ge.

En av de andra nackdelarna med att använda en spjälsäng är att om du är särskilt lång eller tung och du sover på en liten spjälsäng, kan spjälsängens sidor trycka mot dig medan du sover. Vissa människor gillar helt enkelt inte känslan i allmänhet, vilket automatiskt gör en barnsäng till ett dåligt alternativ för dem.

Andra tycker att vissa sängstolpar är knepiga att sätta upp. Vissa sidosliprar kan också vara mindre bekväma i en spjälsäng. Det finns också relativt få barnsängar där två eller flera personer kan sova bekvämt. Det här är några av de största sakerna att tänka på när du väger dina sovmöjligheter på campingen.

Vilken är bättre?

Om du bara ska köpa eller använda en typ av campingsömn, kommer ditt val förmodligen att bero på vilken typ av camping du planerar att göra! Detta gäller särskilt när du tänker på att priserna för båda alternativen varierar så mycket att du helt enkelt får vad du betalar för för varje alternativ. Det finns ingen klar vinnare.

  Bästa vandringskängor för dåliga anklar

Liggunderlag är bäst för personer som vill packa lätt, för dem som vill campa i backcountryn, eller backpacka, eller för dem som föredrar det enkla att sätta upp och bryta ner sin campingplats (som de som åker på dagsturer och bara en plats att sova).

Spjälsängar är bättre för dem som planerar att campa eller campa precis utanför sin husbil. De kan också vara väldigt bra för längre jaktturer eller campingturer där du behöver stanna på ett ställe mer än några dagar. Med allt detta sagt, men det finns ett annat alternativ som är ännu bättre än att bara använda en campingdyna eller en spjälsäng.

Det bästa av båda världar

Det bästa alternativet när det kommer till campingkuddar och barnsängar är att använda en kombination av båda: en campingkudde ovanpå en spjälsäng. Detta ger dig alla fördelarna med en höjning från marken, som skydd från den kalla marken och att undvika obehag från stötar och stenar, plus alla de extra fördelarna med en dyna, inklusive ännu mer skydd mot kyla.

Denna kombination kan också hjälpa sidoslipare att undvika en del av det obehag som är förknippat med barnsängsömn, av erfarenhet. Det finns verkligen inget bättre alternativ för att sova på camping än det här, med ett undantag kanske en fin luftmadrass, vilket är en helt annan sak.

Olika typer av campingmattor

Himmel

Luftcampingmattor är ganska bekväma, och luftbarriären de skapar mellan dig och marken gör dem mycket bra för skydd mot kylan. Däremot kan de känna att de töms på natten och blir mindre bekväma under natten, så se till att de är ordentligt uppblåsta innan du går och lägger dig. Du vill inte vakna upp på en platt madrass med ont i ryggen!

Tänk också på att luftmadrasser kan mögla på insidan på grund av fukten i din andedräkt, så se till att torka dem ordentligt efter användning. Dessa är ett bra alternativ om du inte har spjälsäng, men de kan också passa fint. En sak att veta om dessa typer är också att de kan göra irriterande skrinlande ljud medan du sover, så tänk på det när du köper en. Om du backpackar är det i allmänhet den typ av liggunderlag du vill ha.

Skum med slutna celler

Stängd cell skum campingdynor är den enklaste sorten och kräver ingen installation alls förutom att de rullas ut. Som sagt, de tenderar också att ha den lägsta motståndskraften mot kyla av de olika typerna och kan tendera att vara mediokra på komfortsidan (jag tycker att dessa är minst förlåtande när det finns markojämnheter).

  Använda en campingkaffekanna: 8 enkla steg

Vissa är dock bekvämare än andra, och om du sover i magen kan de vara särskilt trevliga på grund av deras relativa fasthet. För allmän komfort skulle jag starkt rekommendera en kudde med memory foam, eftersom dessa kan vara himmelska, speciellt när de paras ihop med en spjälsäng. Denna typ är också vanligtvis den billigaste, med vissa alternativ runt $5 eller mindre.

Självuppblåsande

Självuppblåsande madrasser är ett utmärkt alternativ när det gäller både bekvämlighet och komfort. De är också bland de bästa alternativen när det kommer till skydd mot kyla. De kan dock vara lite tyngre än vanliga luftmadrasser, så tänk på det om du planerar att bli en ultralätt backpacker. Vissa har möjlighet till självuppblåsning eller manuell uppblåsning, så dessa bör torkas ordentligt om du väljer det senare alternativet.

Mitt valbara liggunderlag var en hybrid som man kunde blåsa upp genom att pumpa upp den med händerna, och den var otroligt bra för vintercamping. Dessa typer av campingdynor tenderar att vara de dyraste av de tre jag har listat, och kom ihåg att ju bekvämare de är, desto mer kommer du sannolikt att betala för dem. De lättare, självuppblåsande dynorna är fortfarande ett utmärkt val för backpackers, men vissa kan bli ganska tunga, så kolla vikten om du letar efter en om du inte bara campar med bil. (Källa)

Sovsäck och campingmatta på bergstoppen, plats för text

Andra alternativ

Hängmattor

Hängmattor är ett utmärkt val för camping under de varmare månaderna, med tanke på hur blåsigt de är. När det är lite kallare ute kan hängmattor förbättras värmemässigt genom att lägga till ett undertäcke. Vissa typer av hängmattor är en typ av hängmatta-sovsäckskombination som är otroligt varma.

Vissa människor föredrar hängmattor mer än andra, så se till att du bara väljer en om du gillar den typ av hängande känsla de ger. Du har förmodligen också otur om du campar i öknen, eftersom de flesta hängmattor kräver träd.

Luftbäddar

Luftmadrasser är kungarna av campingkomfort. De är också de tyngsta och mest obekväma att installera av alla campingplatser som finns tillgängliga, och de är också de dyraste. Däremot går de verkligen inte att slå på mysavdelningen.

Oavsett vilket alternativ du väljer, se till att slå upp ditt tält på en plan yta! Det finns nästan inget mer obehagligt än att sova upp och ner. Se också till att du inte befinner dig i ett område som kan översvämmas om det regnar, eftersom det är hemskt att vakna upp i en vattenpöl.

En annan sak som är väldigt viktig att veta: i kallare temperaturer är en sovsäck ett absolut måste, förutom åtminstone en campingmadrass eller en spjälsäng. Den ena utan den andra håller dig inte särskilt varm. Kom framför allt ihåg att det bästa valet när det gäller att sova gott är upp till dig: det är dina preferenser som gör skillnaden!