Camping med filtar istället för sovsäckar: Så här gör du

Sovsäckar är bra på att hålla dig varm när du campar i kalla temperaturer, men de är inte nödvändigtvis det bästa alternativet för att campa i mer tempererade områden. Många campare ogillar hur restriktiva och begränsade användningsområden de är.

Många nybörjare, såväl som rutinerade campare, föredrar att campa med filtar istället för sovsäckar. Så här gör du:

 • Välj rätt filt
 • Använd ett liggunderlag
 • Bära en hatt
 • Lager filtar

Om det här är första gången du campar med en filt istället för en sovsäck, så har vi det. Fortsätt läsa för att ta reda på vad du ska leta efter i en campingfilt och hur du använder den.

Välja rätt filt: Vad du ska leta efter i en campingfilt

Rätt val är det viktigaste steget när du använder en filt istället för en sovsäck. Om du inte använder rätt filt för dina omständigheter kommer du att bli olycklig.

Nedan kommer vi att diskutera många av de funktioner som du bör tänka på när du använder en filt istället för en sovsäck.

Större filtar kan också vara mer mångsidiga, så att du kan linda den runt kroppen och stoppa in den ordentligt eller till och med dra den över ansiktet mer.

Filtstorlek

Att välja rätt filtstorlek beror på hur många personer som använder den och storleken på dessa personer.

 • De flesta campingfiltar avsedda att användas av en person är cirka 50 tum gånger 85 tum.
 • Dubbla filtar är cirka 88 tum gånger 80 tum.

Om du har en större ram eller är en längre person kanske du vill ha något lite större. Så, när du väljer din filt, ta hänsyn till dessa siffror samt din storlek.

Täckets rullade eller komprimerade storlek

Om du backpackar eller har ont om lagringsutrymme måste du ta hänsyn till filtens storlek när den rullas eller komprimeras. Många campingfiltar kommer med kompressionspåsar för att göra dem mindre och lättare att transportera.

Filtens material

Materialet i filten bestämmer flera kvaliteter, inklusive:

 • Vikt
 • Vattentäthet
 • Smutsmotstånd
 • Tvättbarhet
 • Värme
 • Brandmotstånd
  Vad är dyrare, propan eller butan? Det fullständiga svaret

De bästa campingfiltarna presterar bra i var och en av de föregående kategorierna. De flesta tillverkare använder nylon eller polyester i konstruktionen av sina campingfiltar. Men filtar med naturmaterial som ull är också vanliga, men de uppfyller vanligtvis inte alla kriterier i listan ovan.

Och ett ord av varning, vissa campingfiltar som vi har undersökt kräver att du kemtvättar dem. Om det inte är något du vill ha på din att göra-lista, se till att kontrollera att filten du väljer är maskintvättbar.

Isolering av filten

För camping i kallare temperaturer, vill du att din filt har ett lager av isolering. Isolering ökar filtens förmåga att hålla dig varm, men den lägger också till en nivå för komfort och mysighet som gör camping bara lite roligare.

Isolering är vanligtvis syntetiskt material, eller ankdun. Båda är effektiva och bekväma. Om du föredrar naturmaterial är ankdun det bästa alternativet. Om du föredrar grymhetsfria alternativ, välj det syntetiska materialet.

Andra inlägg av intresse

 • Van Camping vs Truck Camping: Vad är skillnaden?
 • Hur man väljer den PERFEKTA madrassen för camping i en skåpbil
 • Van Camping vs. Tent Camping: Vad är bättre för dig?

Temperaturklassificeringar för filten

Om du campar i låga temperaturer, kommer du att vilja kontrollera temperaturklassificeringen på din filt, så se till att den är lämplig. Temperaturklassificeringar ger ett intervall av temperaturer under vilka filten kommer att vara effektiv.

Om du bara campar på sommaren kommer det förmodligen inte att spela någon roll för dig. Men filtar kan vara lika effektiva som sovsäckar i kalla temperaturer.

Filtens vikt

Tyngden på filten är viktig om du planerar att vandra med den i packningen. Du vill inte att det ska tynga dig. De flesta enstaka lägerfiltar väger mindre än 2 pund, vilket är lättare än en sovsäck eftersom den inte har dragkedja och huva.

Om du campar i din bil eller i ett tält som inte är så långt från ditt fordon spelar det ingen roll, och du får mer flexibilitet i den filt du väljer.

  Är det tillåtet att campa på South Padre Island?

Fotlåda

Vissa campingfiltar kommer med vad som kallas fotbox. Det är i princip en plats längst ner på filten där du kan stoppa in fötterna. Detta kan helt enkelt vara en ficka vid basen av filten, eller så kan den ha mer struktur beroende på filtens design.

En fotbox kan hjälpa till att hålla dina fötter varma i kalla temperaturer, men om det är varmare ute kan du avstå från att använda den. Många campare gillar denna design eftersom den tillåter dem att hålla fötterna varma medan de sitter ute under stjärnorna.

Häng loopar och annan hårdvara

Vissa campingfiltar är utrustade med specialiserad hårdvara. Den här hårdvaran kan inkludera en hängögla som gör att du kan hänga upp filten för att torka eller vädra ut eller en klämma som gör att du kan drapera filten över axeln och klämma ihop den i nacken.

Dessa funktioner kan verkligen ta en campingfilt till nästa nivå.

Kan du använda vanliga filtar när du campar?

Om du är en ledig husbil eller inte funderar på att investera i en campingfilt av hög kvalitet, kan du absolut ta med dig dina filtar hemifrån och sätta upp en luftmadrass i ditt tält i de flesta fall. När du väljer filtar från ditt hem, ta hänsyn till alla överväganden som anges ovan, men även dessa:

 • Välj filtar som inte är din favorit om de blir fläckiga eller slitna när de campar.
 • Ta med extra filtar så att du kan lägga dem i lager om det skulle bli oväntat kallt.
 • Lakan kan hjälpa till att göra din liggunderlag eller luftmadrass mer bekväm.
 • Överväg att ta med en mängd olika storlekar. Mindre filtar kan vara bekvämare när man sitter bredvid en brasa.

Den enda gången det inte är tillrådligt att använda vanliga filtar är om du campar på riktigt kallt väder, men det är inte de flesta av oss och kräver flera andra förberedelser för att filtar ska vara minsta av dina bekymmer.

  10 presenter till campare under 30 USD som faktiskt är användbara

Använd ett liggunderlag

Om du inte ska använda en sovsäck, eller ärligt talat, även om du gör det, kommer du att behöva ett liggunderlag. Det här handlar inte bara om komfort. Marken är kall. En sovsäck kan ge ett minimalt skydd mellan dig och marken, men en filt ger dig inte ens så mycket.

Om du inte har ett liggunderlag kan du prova några av dessa alternativ:

 • Luftmadrass
 • Lager av filtar
 • Skummatta

Vi har ett inlägg om att använda en bäddmadrass för camping, det kan du läsa här.

Bär en hatt (om du är kall)

En av fördelarna som en sovsäck har på en filt är att många av dem kommer med huvor som håller värmen från att rinna ut ur huvudet.

Medan många tror att huvudet står för 75 % av värmeförlusten är det inte helt korrekt, även om en del värme kommer att gå förlorad genom ditt huvud, och vid låga temperaturer kan detta vara kritiskt.

Om du använder en filt istället för en sovsäck i kalla temperaturer, sov då med mössa på och kanske till och med en halsduk om du är riktigt kall.

Lager filtar

Fler filtar hjälper till att hålla dig varmare. Sovsäckar är konstruerade för att hålla dig varm hela natten i minusgrader. Vissa campingfiltar är också designade med detta i åtanke, men om du använder filtar hemifrån, eller lättare campingfiltar, kan du använda fler filtar för att hålla dig varm.

För att öka isoleringsförmågan hos din filthög, byt ut tunnare filtar med tjockare filtar.

Är filtar bättre än sovsäckar?

För det mesta är erfarna campare som har provat både sovsäckar och campingfiltar överens om att filtar är mer mångsidiga, bekväma och lättare att arbeta med än sovsäckar.

I extrem kyla kan sovsäckar bjuda på något mer värme, men det är diskutabelt. Ändå hittar du massor av campare där ute som inte skulle drömma om att campa utan sovsäck. Det beror på dina personliga preferenser.