Camping med en CPAP? Det kan göras!?

Om du har sömnapné och andra sömnstörningar, litar du förmodligen på din CPAP-enhet. Inte bara för säkerheten, utan också för att sova gott och vara vaken, energisk och utvilad. Ditt beroende av maskinen, som behöver elektricitet, kan få dig att tro att camping inte är aktuellt.

Men jag har goda nyheter! Även om du har en CPAP-maskin kan du fortfarande campa, och till och med slå läger utspridda, om du är väl förberedd. Några sätt att ta sig utomhus med en CPAP-enhet inkluderar:

  • Hitta en camping med el
  • Ta med extra CPAP-batterier
  • Använda ett bil- eller marinbatteri
  • Förlitar sig på CPAP-alternativ

Vi kommer att titta närmare på var och en av dessa under loppet av den här artikeln. Men poängen är att din CPAP-enhet inte ska hindra dig från att campa.

Vad är CPAP?

Chansen är stor att om du läser den här artikeln använder du en CPAP-enhet och känner redan till detaljerna i din enhet. Men för dem som läser för en familjemedlem eller vän, eller bara av nyfikenhet, här är nedgången.

CPAP står för kontinuerlig behandling med positivt luftvägstryck. Denna terapi avser faktiskt en maskin som hjälper människor att andas och behålla en öppen luftväg medan de sover. Vanligtvis placeras de på en CPAP-maskin på grund av sömnapné eller andra tillstånd som kan störa deras andning när de sover. Det gör det genom att öka lufttrycket i halsen.

En CPAP-enhet har några komponenter. Dessa inkluderar en mask eller tub som passar ditt ansikte, slangar och själva maskinen. Ansiktsdelen kan vara en mask som täcker din mun och näsa, en mask som bara täcker din näsa (vanligen kallad NCPAP), eller utsprång som vilar inuti din näsa.

Slangen eller slangen ansluts till CPAP-maskinen. Dessa är vanligtvis fyra till sex fot långa för att låta bäraren rulla och röra sig på natten. Maskinen med motorn måste vanligtvis kopplas in i ett eluttag och placeras därför vanligtvis på ett nattduksbord.

Den motoriserade CPAP-enheten drar in luft från omgivningen och sätter den under tryck. Det gör den med den lilla och relativt tysta kompressorn den innehåller. Slangen levererar denna trycksatta och befuktade luft till bäraren.

Att använda en CPAP för sömnapné eller till och med snarkning kan hjälpa personen som bär masken att sova längre, djupare och säkrare. Det enda problemet är att människor som använder en CPAP ofta känner sig beroende av sin maskin, som måste kopplas in och kan vara besvärlig att bära med sig.

Så hur kan du lämna huset och gå ut utan att offra din sömn?

Camping med en CPAP

För det första rekommenderas det inte att gå utan din maskin. Även om du kanske kan klara dig en natt eller två, kan du fortfarande uppleva vissa biverkningar. Om du är allvarligt sömnbrist är det inte säkert att inte använda maskinen. Även om du enbart förlitar dig på en CPAP för att förhindra snarkning, kommer en dålig natts sömn ofta att göra att du känner dig trött och slö om du går utan en enhet. Inte ett bra sätt att känna sig på en campingtur som ofta innebär mycket fysisk aktivitet.

  Kan du använda propan i en butan spis?

Så det är en bra idé att ta med din CPAP. Men för att det ska fungera behöver det kraft; och du har några alternativ för att uppfylla detta krav.

Välj din camping med omtanke

Om du vill ha den mest bekymmersfria campingupplevelsen med din maskin, välj en camping med el. Många moderna campingplatser, inklusive de ständigt populära KOA:erna, har motordrivna campingplatser. Du kan bara koppla in din maskin och snooza lugnt hela natten.

Detta är en annan stor fördel för platser utrustade med elektricitet, förutom att de inte behöver hantera batterier; fuktighet. Många CPAP-maskiner innehåller en anordning som fuktar luften som skickas till bäraren. Detta beror på att utan befuktningen skulle luften vara extremt torr, vilket resulterar i ont i halsen, munnen och näsan.

Dessa luftfuktare drar dock mycket batterikraft. Den töms ofta mycket snabbare än om maskinen körs utan luftfuktare. Om du väljer en campingplats som levererar el behöver du inte oroa dig för att spara på ditt batteri och du kan fortfarande använda luftfuktaren.

Som en bonus finns även el tillgänglig för att driva dina andra enheter, som en radio eller en elektrisk grill. Campingplatser med ström har ofta badrum, duschar och till och med wifi, vilket ger en bekväm resa.

Men om en vanligtvis fullsatt campingplats och en mindre än tuff resa inte tilltalar dig, kan du behöva utforska andra alternativ för att driva din CPAP. I de flesta fall är dessa batterier.

CPAP-batterier

CPAP-batterier finns tillgängliga. Dessa bärbara strömkällor kan användas för att driva din maskin när du vill campa utanför elnätet eller till och med när du har slut på ström hemma. Även om de låter din maskin köras utan att förlita sig på ett eluttag, finns det några nackdelar.

Vanligtvis håller dessa batterier inte länge. De flesta får dig bara en natt eller upp till två nätters användning. Detta minskar om du planerar att använda luftfuktaren också. Eftersom de flesta campingresor varar längre än en natt eller två, kanske du vill ta med flera batterier.

Lyckligtvis finns många av dessa batteripaket tillgängliga och fungerar bra med de flesta märken. Dessutom kan du hitta några som har godkänts av FAA. Detta innebär att de är godkända för användning under flygning och användning på resande fot; utöka ditt val av läge för campingturen avsevärt.

Men även om de är allmänt tillgängliga, kan de vara dyra. Vissa batterier kan kosta uppemot $600, även om de flesta faller runt $300. Ändå kan det vara väldigt dyrt att köpa flera batteripaket till det priset. Dessutom bör du vara försiktig med vilken typ av batteri du väljer. Litiumjonbatterier är kända för att vara farliga i extrem värme.

Solbatterier är ett bra sätt att bära färre batterier och ändå få den kraft du behöver. Vissa batterimodeller är gjorda speciellt för resor och inkluderar till och med en solcellsladdare. Dessa kompakta solpaneler kan generera energi medan du campar eller vandrar och sedan laddas ditt batteri igen på kvällen. Detta är ett utmärkt alternativ för dem som planerar en längre resa utanför nätet.

  Fifth Wheel vs RV: Vilket är bättre?

Om du är en frekvent campare och du ofta är på campingar utan ström kan investeringen i flera batteripaket löna sig.

Alternativa batterityper

Det kan verka konstigt, men vissa bil- och marinbatterier kan vara ett gångbart alternativ till kommersiella CPAP-batterier. Dessa blysyrabatterier håller betydligt längre än sina motsvarigheter med litiumjoner. De är också oftast billigare. Tänk dock på att du inte bara kan ansluta till ett bilbatteri, du behöver några extra enheter.

För att ansluta till ett bil- eller fartygsbatteri kan du välja mellan två alternativ. Antingen en växelriktare eller en DC-adapterkabel.

En växelriktare är en typ av adapter som omvandlar likström som kommer från batteriet till växelström som accepteras av din CPAP-maskin. Dessa växelriktare ser vanligtvis ut som den typ av kabel du skulle använda för att hoppa över ditt bilbatteri och har alligatorklämmor i ena änden. Men de har en kontakt i andra änden som passar till kontakten på din CPAP-enhet.

Kom dock ihåg att vissa CPAP-maskiner kräver en speciell inverter som kallas en Pure Sine Wave Inverter. Att köpa och använda rätt typ är nödvändigt för att använda din maskin på ett säkert sätt.

Om din maskin inte är DC-klassad behöver du en metod för att omvandla strömmen till AC, och även om en växelriktare kan göra detta, kanske det inte är det bästa valet. Detta beror på att växelriktaren själv tar ström för att omvandla strömmen till växelström. Det betyder att den förlitar sig på att använda en del av batteriet för att göra omvandlingen, vilket dränerar batteriet snabbare än om du skulle använda någon annan konverteringskälla.

Som en DC-adapterkabel. Dessa kablar ser likadana ut, med alligatorklämmorna i ena änden, men den andra änden har en cigarettändaruttag. Du behöver rätt sladd för att ansluta din CPAP-maskin till det här tändaruttaget. På ett fåtal modeller är cigarettändaruttaget inbyggt i själva batteriet, vilket innebär att du inte behöver en adapter.

Nackdelarna med att använda ett bilbatteri är att de är tunga och inte FAA-godkända. Om du planerar att flyga för att nå din destination är den här typen av strömkälla en no-go. Plus, om du hoppas att vandra eller paddla kajak till din destination, är det förmodligen inte det bästa valet att kämpa med ett rejält bilbatteri.

Ett annat tungt men genomförbart alternativ är en bärbar generator. Detta inkluderar ofta AC/DC-omvandlare och en mängd plug-in-portar. De kan laddas från ett vägguttag, din bil eller till och med solen. Eftersom dessa generatorer ofta tillverkas med bärbarhet i åtanke, kan de vara lättare att bära än ett bil- eller marinbatteri.

  Vad är klass A, AA, AAA, B campingplatser

Ändå är båda långt ifrån kompakta och lätta.

Men bli inte avskräckt, det finns några sista alternativ.

CPAP-alternativ

Vissa nasala och orala enheter kan tillfälligt ersätta en CPAP-enhet. Men de kanske inte är lika effektiva som din CPAP och rekommenderas inte för långvarig användning.

Provent är en sådan näsanordning. Det är så litet och resevänligt att det i princip är engångsbruk. Den har två små mikroventiler, en för varje näsborre, som är fästa med ett lim som liknar ett plåster. Varje mikroventil kan skapa ett litet tryck genom utandning som arbetar för att hålla dina luftvägar öppna.

Orala apparater liknar vanligtvis tandvårdsapparater. De ser vanligtvis ut som ett gångjärnsfäste. Dessa enheter hjälper till att förhindra att halsvävnad skymmer dina luftvägar.

Varken nasala eller orala enheter kräver elektricitet och kan därför vara ett bra alternativ för tuff eller spridd camping. Men nackdelarna är effektivitet och kostnad. De flesta enheter är inte alls lika bra som din CPAP och rekommenderas endast för tillfällig användning av personer med måttlig sömnapné eller sömnstörningar.

Några sista tips

Som du kan se finns det ingen enhetlig lösning för camping med din CPAP-enhet. Det beror till stor del på dina preferenser; var du vill campa, hur länge och hur mycket pengar du vill lägga på alternativa strömkällor eller apparater.

En sak kommer dock att förbättra din upplevelse oavsett vilken lösning du väljer. Att investera i en rese-CPAP-maskin är ofta mycket fördelaktigt.

Rese-CPAP-maskiner tenderar att vara lättare och mer kompakta. Detta gör det lättare att få plats i en ryggsäck eller resväska och ta med den på resan. Detta kan vara särskilt användbart för dem som går en lång väg till sin campingplats.

Dessutom gör deras ringa storlek dem ofta lättare att använda i trånga utrymmen som ett tält, husbil, bil eller flygplan.

Eftersom rese-CPAP-maskiner är något nyare kan de ha bättre och mer avancerade funktioner än äldre CPAP-modeller. Tyvärr finns det för närvarande ingen modell tillgänglig med ett inbyggt uppladdningsbart batteri.

Ändå skadar det inte att ha mer än en maskin. Du kan ha en maskin för hemmet och på språng, så du behöver aldrig gå utan en god natts sömn.

Glöm inte heller resetillbehör för att hålla din maskin i gott skick. Detta kan inkludera saker som sanitetsbindor för att rengöra din mask, slangar och maskin regelbundet. Du kanske också vill ha ett extra filter, eftersom att sova ute förmodligen är lite dammigare och smutsigare än att sova hemma.

Många CPAP-leverantörer kan ha ett resepaket tillgängligt som innehåller allt du behöver för att ta din terapi på vägen.

En välutrustad husbil är en glad husbil

Så du förstår, det kanske inte är så enkelt som att slänga resväskan i bilen och åka iväg, men det går att campa med en CPAP-enhet. Det finns en handfull alternativ när det kommer till CPAP-resekomponenter som passar nästan alla campingupplevelser.

Fler artiklar du kommer att älska