Byxor kontra shorts för bergsklättring

Kvinnlig bergsklättrare på utmanande rutt i grottan vid solnedgången, Kalymnos, Grekland

När det kommer till bergsklättring vill folk ofta bara ta på sig sina favoritbyxor. När det är varmt vill de ta på sig sina favoritshorts. Men är byxor eller shorts bättre att bära när du klättrar?

För bergsklättring är byxor bättre att bära än shorts. Inte bara ger byxor skydd mot repor och insekter, utan klätterbyxor är speciellt utformade för att ha den extra stretch som möjliggör den rörlighet som behövs för att klättra säkert. Byxor fungerar bra i alla typer och former av klättring.

Även om byxor är det bästa alternativet, bör kläderna du bär när du klättrar baseras på dina personliga behov och preferenser. Som sagt, låt oss prata lite mer om vad du ska tänka på när du väljer klätteroutfit och fördelarna och nackdelarna med både byxor och shorts.

Saker att tänka på

När du gör ett val av kläder finns det några saker att tänka på innan du fattar ett slutgiltigt beslut. Med klätterutrustning är de viktigaste sakerna att tänka på hur mycket skydd du får och vilken rörlighet det erbjuder. Dessa faktorer påverkas alla av vädret och vilken typ av klättring du gör. Sist men inte minst bör du tänka på priset och stilen på ditt val av kläder.

Skydd

Bergsklättring är en farlig bergssport. Med det i åtanke är det viktigt för en klättrare att alltid träna säkerhetstekniker och riktlinjer. Nu är skyddet du behöver från dina kläder när du klättrar inte lika allvarligt eller nödvändigt som skyddet från repet eller din sele, men det är fortfarande viktigt.

Shorts ger lite skydd mot insekter och de vanliga repor och blåmärken som nästan alltid uppstår när du klättrar eftersom de bara täcker hälften av ditt ben. Byxor är mycket bättre på att förhindra repor med sin fulla täckning och ofta tjockare material. Att bära byxor skyddar dig också mot insekter som myggor och fästingar som så ofta överför sjukdomar. Ju mer skydd du får av dina kläder, desto mer sannolikt är det att de är hållbara och håller länge mot slitage från stenarna och ditt rep och sele.

Om igen

Vädret du klättrar i påverkar också vilka byxor du kan bära bäst. Utomhusklättring görs i allmänhet vid bättre väder, eftersom regn, snö och is kan göra stenen halt och farlig. Medan shorts håller dig sval i det varmaste vädret, finns det klättershorts som är lätta och andas. Många klätterbyxor rullar även ihop till capris, vilket kan hjälpa lite i värmen. De flesta klättrare bär bara shorts när det är för varmt för något annat alternativ, men det är inte bäst för alla miljöer. En ivrig klättrare sa:

”För det mesta har jag bara shorts…jag bor på en väldigt fuktig ö och personligen tål jag inte svett på mina kläder”

– Anonym klättrare

Rörlighet

  Vart ska man gå på isfiske nära Green Bay, Wisconsin

Rörlighet är kanske den viktigaste faktorn för att bestämma vad man ska ha på sig när man klättrar. När du klättrar kommer du att använda dina kläder för att tillåta så mycket rörelse som möjligt när du vrider din kropp i olika positioner för att ta dig upp på väggen. Tekniker som ett tappat knä, högt steg, mantel eller till och med en hälkrok kan visa sig omöjliga om dina benrörelser är begränsade.

Shorts kan ge en hög grad av rörlighet och ge dig full rörelseomfång, vilket kan vara lite svårare att hitta i ett par byxor. I klättergymmet eller utomhus räcker det inte med vanliga vardagsbyxor. De flesta specialdesignade klätterbyxor har dock oftast en diamantkil. En diamantgren är en extra bit tyg under grenen som möjliggör mer rörelse och flexibilitet. Leggings eller atletiska trikåer är också ett vanligt alternativ för klättrare, eftersom de tillåter en hel del rörelsefrihet.

manlig bergsklättrare klättrar på en stenig vägg

Typ av klättring

Även om det kanske inte är uppenbart för dem utanför klättersamhället, finns det en hel del olika typer av bergsklättring. De olika varianterna av bergsklättring har alla samma grundläggande koncept, men skiljer sig åt i teknik, utrustning som används och plats.

  • gratis solo- Konceptet med gratis solon uppmärksammades av allmänheten 2018 i och med att dokumentären släpptes Endast gratismed den berömda klättraren Alex Honnold. Du behöver ingen utrustning för gratis solon, eftersom du klättrar upp på väggen utan ett rep. Mycket få klättrare försöker fri solo eftersom det är extremt farligt.
  • Friklättring– Friklättring är den vanligaste formen av klättring där man binds i ett rep och använder händer och fötter för att ta sig till toppen. Inom friklättring finns det två typer: Sportklättring och Traditionell ”Trad”-klättring. I sportklättring kopplar du ihop quickdraws med förinstallerade bultar så att du kan klämma fast dem när du är på språng. Medan de slutför en traditionell rutt, använder klättrare avtagbar hårdvara som kallas ”skydd” eller ”pro” för att säkra dem till klippan.
  • bouldering– Bouldering liknar fri solo, men innebär mycket mindre risk. Bouldervägar når vanligtvis inte mycket högre än 15 fot, och klättrare placerar en krockkudde vid basen för att skydda klättrare från att falla. Bouldering är en utmärkt form av klättring att göra på egen hand om du inte har en klätterkompis eller om du inte har erfarenhet av rep.
  • Deep Water Soloing Som namnet antyder görs solo på djupt vatten också utan rep, men istället för att ha en krockkudde under som i bouldering faller klättrare ner i en vattenmassa. Detta är en nyare form av klättring, med den första tävlingen i sitt slag som hölls 2013.

Oavsett vilken typ av klättring du gör är det viktigt att vara välutrustad.

  Vad är en undervattensjetski?

Stil & Pris

Stilen och priset på dina shorts eller byxor är också värda att överväga. Byxor och shorts designade speciellt för klättring är ofta lite dyrare än vanliga sportkläder. Eftersom de kräver mindre material att producera, är klätterbyxor billigare än klätterbyxor som kan kosta mer än $100. När det gäller stil skulle shorts vara ett bättre alternativ för någon som gillar att visa upp sina ben och inte är orolig för att bli uppskuren. Klätterbyxor och shorts tillverkas generellt i mer neutrala färger, men du kan även hitta en i en passform, stil och färg som passar dig.

manlig bergsklättrare klättrar på en stenig vägg. klättrare med ett rep i munnen.

Fördelar med byxor

När jag sms:ade min bror (som har varit en ivrig bergsklättrare i över åtta år och även har skickat resplaner på flera kontinenter) och frågade om han föredrog shorts eller byxor när han klättrade, svarade han snabbt ”byxor” utan förklaring. Till skillnad från honom ska jag förklara för dig varför byxor i allmänhet är det föredragna valet för bergsbestigare.

Som vi diskuterade tidigare ger byxor dina ben bästa möjliga skydd. Längden och tjockleken på byxorna gör att du får mindre skavsår på knäna och smalbenen då de oundvikligen kommer i kontakt med stenen under ett fall eller olämplig rörelse. Även om du gör ditt bästa för att undvika repor och skärsår, kommer du förmodligen fortfarande att få dem och inte märka dem förrän du är klar med klättringen.

Byxor är också ett bra alternativ för alla väder och årstider. Jag har ett par prAna klätterbyxor som jag har använt både inomhus och utomhus och rekommenderar till alla mina klätterkompisar. De har tjänat mig väl genom vintern, våren, sommaren och hösten i de höga Wasatch-bergen. När det gäller rörlighet var mina byxor jättebra. Du bör dock se till att inte bära byxor som är för lösa, eftersom extramaterialet kan haka på taggiga stenar. Några andra klättrare sa:

”Byxor sitter bättre på plats än shorts och kryper inte upp i grenen. Smala byxor har också mindre volym runt selens ben. Faktiskt [pants are] helt enkelt bekvämare… De är stretchiga, så att du får skydd av byxor utan att vara begränsad”

– anonym klättrare

Mångsidigheten hos klätterbyxor ger dem alla klätterstilar, oavsett om du bara har några månader eller flera års klättererfarenhet under bältet.

Fördelar med shorts

Shorts är bäst lämpade för klättrare i varmt väder, men det finns en kompromiss med att offra skyddet av byxor för komforten av shorts. Vissa klättrare omfamnar det ständiga slitaget på sina ben och värnar om ärren, skrapsåren och blåmärkena som påminnelser om rutten de reste och kallar det ett ”livsstilsval”.

”Jag bär shorts som inte går längre än till knäna. Självklart händer det repor. Du måste bara bära dem som ett tecken på stolthet!

– Erfaren klättrare

Tillsammans med den bättre temperaturkontrollen och knotiga hederstecken du får av att bära shorts är de ganska bra när det gäller rörlighet. Så länge de har rätt passform kan du flytta dina ben i stort sett var du vill. Det enda problemet är att löst sittande shorts tenderar att åka upp i grenen eller krypa ihop sig runt selen.

  Bästa skydden för vattenskotrar tillgängliga på Amazon

Precis som vissa klättrare svär vid byxor, svär många klättrare vid shorts. Att hitta rätt byxor för klättring är verkligen upp till dig och dina preferenser. Nu när du vet fördelarna och nackdelarna med att bära shorts eller byxor när du klättrar, kan du fatta ett välgrundat beslut.

Vikten av bra utrustning

Att vara ordentligt utrustad från topp till tå är ett måste i bergsklättring, en av de farligare alpina sporterna. Om du klättrar och inte har rätt utrustning, eller använder utrustning som inte är ordentligt underhållen, står du inför en tuff och potentiellt livsfarlig resa.

Att ta med rätt säkerhetsutrustning såsom sele, rep, ATC, hjälm, skor och snabbdrag är en nödvändighet. Förutom utrustningen du tar med dig bör du också kontrollera utrustningen som redan kan finnas i berget. Rostiga eller lösa bultar eller ankare kanske inte tål belastningen av ett fall. Värme, friktion och fukt kan alla påverka tillförlitligheten hos din utrustning, så håll ett öga på dessa faktorer.

Som sagt, du måste veta när det är dags att dra tillbaka din utrustning. Ett rep behöver vanligtvis bytas ut efter tre års konsekvent användning eller tidigare om du använder det oftare, visar tecken på skador eller har drabbats av ett fall med extrem belastning. En klättersele bör avvecklas när du har haft den i cirka sju år.

Även under förvaring upplever klätterutrustning slitage som kan äventyra den. Karbinhakar, ATC:er och säkerhetsanordningar bör tas ur drift om de har tappats från stor höjd eller om de visar tecken på överdrivet slitage. En hjälm bör tas ur bruk efter tio år eller om den är bucklig, sprucken eller på annat sätt skadad.

Klätterkvinna som bär säkerhetssele med utrustning som håller rep och förbereder sig för att klättra

Även om dina kläder inte är livsfarlig utrustning, påverkar det din säkerhet när du reser en rutt. Till exempel, om din skjorta eller byxor är för lösa kan de haka på stenen eller till och med din säkerhetsanordning. Som kvinna rekommenderar jag de med långt hår att dra det tillbaka och ur vägen, eftersom jag har upplevt att mitt hår har fastnat i min säkerhetsanordning för många gånger när jag firar en rutt. Det är inte en situation du vill hamna i, tro mig.

Jag har upptäckt att när jag är mer bekväm och säker i mina kläder så styr jag det bättre än när jag inte är det. Att klättra kan vara känslomässigt påfrestande, speciellt om du ramlar oväntat eller blir frustrerad när du bara inte kan ta dig förbi det där kruxet.

Jag upptäcker att att bära något jag är bekväm i ger mig en sak mindre att oroa mig för när jag försöker skicka den och kan vara ur mitt element på väggen. Du vill aldrig komma till en punkt i väggen där du inte kan gå längre eftersom du är begränsad av vad du har på dig. Jag kan inte ens föreställa mig vilken besvikelse och frustration jag skulle känna om det hände mig.