Brinner mindre stockar bättre?

Det finns några saker som jag inte har lagt märke till under de senaste tio åren att kapa och klyva ved till min braskamin. Storleken spelar en viktig roll för att avgöra hur bra trä kommer att brinna. Vissa stockar är bättre lämpade för att elda och andra håller elden igång i timmar. Så hur stor ska min ved vara för att få optimal förbränning? Brinner mindre stockar bättre?

Mindre stockar är vanligtvis lättare att tända än tjockare stockar från samma träd, men de brinner mycket snabbare. Små stockar mognar snabbare än större, vilket gör att de kan nå den optimala brännpunkten snabbare. Det finns också mindre total fuktvolym i stammen, så du kan bränna bort överflödig fukt snabbare i orättrad ved. Det är därför det verkar så mycket lättare att tända mindre bitar av grönt trä.

Om en vedbit är stor eller liten har mindre inverkan än hur väl kryddat veden är. En stor bit vältorkad ved ska brinna snabbare och brinna längre än en liten bit grön/våt ved. Läs vidare för att höra några tips för att påskynda kryddningsprocessen och se till att allt ditt ved brinner optimalt.

Varför brinner mindre stockar bättre?

I allmänhet är mindre stockar från samma träd lättare att tända än större ved. Det förutsätter att båda träbitarna delades på samma dag och staplades på samma sätt. Så varför verkar mindre träbitar brinna bättre?

Detta beror främst på att mindre träbitar kommer att smaka mycket snabbare än större bitar. En stor stock på 1 fot kan sitta på gården i flera år och fortfarande inte vara redo att brännas, medan en liten 2-3-tums bit kluven ved kan torka ut på 2-3 månader. Normalstora bitar av kluven ved torkar vanligtvis under loppet av en 6 månaders sommar.

  Är lagring av ved en brandrisk?

Därför gillar jag lite variation vid vedklyvning. Jag skär större bitar för att göra långvariga eldar på vintern och tunnare bitar för snabba 2-3 timmars sommareldar. Mindre bitar är lättare att tända och då kan du slänga på den större veden för att elden ska bli längre. Även grönt ved kommer att brinna om eldarna är tillräckligt heta, men det kan vara lite rökigt.

Som sagt, kryddad ved tänds nästan alltid snabbare än en mindre bit våt ved. Det beror på att du måste bränna bort överskottsfukten innan elden börjar. Nyhugget trä har en luftfuktighet på 35-45% och vältorkat trä sjunker till 10-15%. Det finns en viss punkt där den större träbiten kommer att ha mindre mättat vatten än de små gröna träbitarna.

Mindre stockar är lättare att tända

I de flesta fall är mindre stockar lättare att tända än större stockar, förutsatt att båda träbitarna är väl kryddade. Det beror på att mindre träbitar har mindre vattenvolym, även vid en liknande fukthalt.

Här är ett enkelt exempel med två stycken ved, den ena 4 pund och den andra 8 pund, som båda har en fukthalt på 15%. Jag ska förenkla lite och strunta i vattentätningen och några andra faktorer för att göra det lättare att förstå.

Ett block på 8 pund med 15 % fuktighet innehåller 1,2 pund vatten. Ett 4-pundsblock med samma fukthalt har cirka 0,6 pounds vatteninnehåll. Även om båda blocken har samma luftfuktighetsavläsning, koka bort hälften av mängden vatten i det mindre 4-pundsblocket.

Du skulle behöva öka fukthalten i 4lb stockarna till 30% för att få den att brinna i samma takt som en 15% 8lb stock. I det scenariot skulle det mindre blocket vara ungefär lika svårt att tända och bränna av i samma hastighet. Den mindre stocken skulle brinna snabbare än den större eftersom det finns mindre lagrad energi.

  Vad ska jag packa för en 3-dagars ryggsäckstur?

Jag rekommenderar att du ibland testar ditt virke med en billig fuktmätare. Köp det billigaste fuktmätare du kan hitta på Amazon, eftersom noggrannhet inte är så viktigt. Du vill att träet ska ligga i 10-15 % fuktintervall så att det brinner vid optimal temperatur. Då är din ved lätt att tända och säkerställer en jämn förbränning.

Mindre stockar brinner snabbare

Mindre stockar kommer nästan alltid att brinna snabbare än större stockar eftersom det finns mindre lagrad energi i veden. Veden behöver inte så mycket värme för att uppnå fullständig förbränning och bränna bort all lagrad energi, så veden kommer att brinna mycket snabbare.

Planera att använda mindre stockar för att tända elden och få en värmekick. Bark ger dig också det där plötsliga utbrottet av heta lågor. Större stockar kan också användas för att elda, men de blir mycket svårare att tända. Det är därför jag använder dem för att förlänga elden och hålla den brinnande under en längre tid.