Braid vs Mono vs Fluoro: Vilken fiskelina kastar längst?

Jag har alltid hört att flätad fiskelina kastar längre än något annat men aldrig tänkt på att prova det själv. Jag bestämde mig till slut för att ge det ett försök och i det här inlägget kommer jag att prata om huruvida fläta kastar längre än mono och fluoro.

Efter att ha testat det själv, flätad lina kastar längre än både mono och fluoro. Att använda fläta gav oss cirka 10 mer gjutavstånd eftersom linan är tunnare och den har mindre minne i sig. Vi använde samma styrkelina på samma spön och vi använde samma dragvikt. Vikten på lina och bete ändrades också upp och resultatet blev alltid detsamma.

Alla tre linorna har sina för- och nackdelar men jag använder alltid alltid en flätlina som min huvudsakliga fiskelina. Jag ska sedan fästa en fluorkarbonledare (för det mesta) för att ge mig det bästa av två världar. Den flätade linan kommer att kasta ytterligare och fluoret kommer att vara osynligt för fisken och kommer att sjunka. Fortsätt läsa eller titta på videon nedan för alla detaljer om dessa tre rader.

Vårt test

Jag ville se till att allt var som rättvis som möjlig med testet så vi såg till att alla redskap var desamma och vi experimenterade med olika kombinationer (linjestorlek, vikter, etc). Inget av det verkade göra någon skillnad.

Vi använde samma spö och rulle för alla kast och använda 10 lb och 20 lb linor. Avståndet mellan linjestorlekarna gjorde en liten skillnad men flätlinjen var alltid längre. Vi fäste ett par olika vikter i slutet av linan och gjorde 5 eller så kast med varje.

  Kan du använda saltvattenspö och rulle i sötvatten?

Det tillsammans med några andra skäl (jag ska prata om detta härnäst) är varför jag alltid använder fläta som min huvudsakliga fiskelina. Jag kommer att slänga på en fluorkarbonledare och jag tror att det är den mest mångsidiga installationen för majoriteten av fisket där ute. Jag vill inte ha ett annat spö för varje typ av fisk och jag vet att de flesta inte vill fortsätta byta rigg. Låt oss gå in på för- och nackdelarna med varje rad.

För- och nackdelar med fläta

Den främsta anledningen till att flätad linje kastar ytterligare är att det är det tunnare än mono eller fluoro och den har mindre minne (den rullar inte ihop). Det är också mjukare också och det är en stor anledning till det extra avståndet. Avstånd är dock bara en av anledningarna till att jag använder det. Jag använder nästan alltid Sufix 832 Ghost Braid.

En annan anledning till att använda fläta är att det är mycket starkare än normal linje (när du jämför den med samma diameter). 20 lb flätlina är samma tjocklek som 6 lb mono så att du kan komma undan med att fånga större fiskar.

En av de främsta anledningarna till att jag använder den här linjen är för att den är mer känslig och sträcker sig inte. Mono och fluoro sträcker sig båda så det kan vara svårt att känna fisk om du använder ett billigare spö. Du kan slänga flätad lina på ett billigare spö och det blir mycket som ett dyrare spö (inte exakt samma sak men du förstår min poäng).

  Fiske med bläckfisk: Vad kan du faktiskt fånga?

Det du vill veta innan du använder fläta är att det är vackert syns i vattnet och det flyter. Det är inte genomskinligt som fluor så det är därför du vill använda en ledare när du är i klart vatten. Om du är i grumligt vatten så spelar det dock ingen roll. Den flyter också så kanske inte är den bästa under alla förhållanden.

För- och nackdelar med Mono

Jag använder inte mono så ofta men det har sin tid och plats. Det är en flytande linje så det är ett alternativ till fläta men en av anledningarna till att du skulle gå med det istället är pris. I allmänhet är mono ganska mycket billigare än flätad lina.

Nästa anledning till att någon skulle använda mono är att det är lite svårare för fisken att se i vattnet. Jag tycker inte att det är någon stor skillnad men du kanske vill prova när fisken är riktigt kräsen.

Jag tror att den största anledningen till att vissa människor föredrar mono är att det är det lättare att knyta och klippa linan. Fläta är ganska tuff att arbeta med och knutstyrkan är inte alltid lika bra. Du måste använda mer specifika knutar när du använder fläta men mono kan knytas med i stort sett vilken knut som helst.

De största nackdelarna med att använda mono är att det inte kastar så långt, det kommer inte att vara lika starkt, och du kan inte spola så mycket lina. Egentligen ingen stor affär men jag tror att fläta har fler fördelar och det är därför jag använder det.

  Hur man riggar mjuka plastfiskedrag (4 bästa sätten)

För- och nackdelar med fluor

Jag använder en fluorkarbonledare runt 90% av tiden och den främsta anledningen är att det sjunker och det är osynligt till fisken. Du kan gå rak fläta eller mono (om du fiskar toppvatten) men jag har haft bättre tur med fläta till fluor.

Om du bara trollar så vill du antagligen hålla fast vid fluor, men det är inte det bästa när det kommer till casting. Den har mycket minne och det kommer inte att kasta så långt. Precis som mono, är nackdelarna att det inte kommer att vara lika starkt (om du använder lina med samma diameter), och du kan inte spola så mycket lina.

Jag tror att allt beror på personlig preferens. Vissa människor har skakiga händer och kommer inte att vilja bråka med fläta. Andra fiskar främst i smutsiga dammar och fisken kommer inte att kunna se fläta ändå. Det finns egentligen inget rätt val här och du kommer att kunna fånga fisk med alla tre linorna. Som sagt, du är här för att du ville veta vad som sträcker sig längst, och om så är fallet, du bör gå med en flätad linje.

Lycka till med fiske. Om du vill fånga mer fisk, använd fler krokar.

Låt mig veta dina tankar och eventuella frågor du har. Gillar du den här artikeln? Ge den gärna en del!

Vill du delta i vår utlottning av fiskeredskap? Vi kommer att göra giveaways på vår YouTube-kanal och allt du behöver göra för att delta är Klicka här att prenumerera på vår kanal, gilla en video och kommentera giveaway. Fler kommentarer = fler chanser att vinna.