Bra basvikt för backpacking (och hur man lättar vikten)

Backpackers letar alltid efter sätt att göra livet enklare. Ett av de sätt som mest påverkar deras komfort och förmåga att vandra många mil är vikten på deras packning.

Att klippa av sig pund eller till och med uns gör att backpackers kan njuta av sin favoritaktivitet under längre perioder. Andra vandrare kan också dra nytta av att lära sig hur man minskar packvikten för en roligare upplevelse.

All denna information väcker frågan om vad som är en bra basvikt när det kommer till backpacking? Typiska backpackers har en startvikt på cirka 30 pund och detta är ett bra mål för de flesta avslappnade backpackers.

Så vad är en bra basvikt för backpacking?

En bra genomsnittlig basvikt för stöd är någonstans mellan 20 lbs och 30 lbs. En startvikt på mindre än 20 lbs anses vara överlägsen, men uppnås vanligtvis endast av experter med dyr ultralätt utrustning och mycket forskning eller planering. En ryggsäcksvikt på mer än 30 pund skulle vara för tung för en lång vandring och skulle till och med vara tung för korta vandringar.

Vad är basvikt?

Låt oss först se vad ytvikt betyder. Vissa kan misstolka det som vikten av själva ryggsäcken när den är tom.

Även om vikten på ryggsäcken bör beaktas, menas det inte med basvikt när det kommer till backpacking.

Istället är ytvikten den totala vikten av förpackningen utan förbrukningsvaror som mat och vatten. Beroende på vandringens längd kommer mängden mat och bränsle som krävs att variera.

Istället är grundvikten bara väskan och prylarna du tar med dig på alla dina resor, både korta och långa. Detta gör att du kan få en bättre uppfattning om hur mycket dina förnödenheter väger och jämföra med andra för att få idéer om hur du kan lätta på din belastning.

För backpackers finns det olika viktkategorier utifrån grundvikt. Superlätta backpackers bär mindre än 5 pund, medan ultralätta backpackers har en basvikt på mindre än 10 pund.

Lätta backpackers har en basvikt på mindre än 20 pund, vilket är mycket tyngre än super ultralätta backpackers, men ändå inte särskilt tungt jämfört med konventionella backpackers som kan bära ryggsäckar upp till 35 pund eller mer.

Vad avgör paketets vikt?

Basvikten är utgångspunkten för att bestämma ryggsäckens totala vikt, den totala vikten på all din utrustning när du väl är ute och går. När du har din ryggsäck och all nödvändig utrustning kan du börja lägga till andra föremål.

  Ska jag låta min RV-omvandlare vara påslagen hela tiden?

De tre saker som måste läggas till ytvikten kallas ofta för förbrukningsvaror. Dessa inkluderar mat, vatten och bränsle för att laga mat eller värma upp mat när du är på språng.

Ryggsäckens totala vikt beror på hur lång vandringen är och hur mycket mat du behöver bära. Vilken typ av mat du tar med kan också avgöra hur mycket bränsle som behövs.

Om du planerar att leva på energibarer och trailmix istället för att koka vatten och laga mat, behöver du mindre bränsle. Torkade livsmedel kan dock vara tyngre än frystorkade måltider som är vakuumförpackade i enskilda påsar.

Ryggsäckens totala vikt beror därför på mängden mat du tar med dig. Om du väljer att filtrera vatten längs vägen eller stanna vid andra källor, kommer det att minska den totala vikten eftersom du kommer att behöva bära mindre vatten.

Hur minskar man basvikten?

Inom backpackersamhället, särskilt bland ultralätta backpackers, finns det en tendens att försöka minska basvikten så mycket som möjligt. Vissa backpackers känner sig stolta om de kan raka bara några uns av sin basvikt.

När du börjar sätta ihop din ryggsäck är det första du ska titta på din sovsäck, liggunderlag och valfria skydd. Dessa grundläggande föremål kallas ofta för de tre stora eftersom de är en viktig del av alla backpackers utrustning.

De är ofta de tyngsta föremålen du kommer att ha med dig när du vandrar, så det är viktigt att de är så lätta som möjligt om du vill ha en lägre basvikt. Ett av sätten att minska vikten på de tre stora är att uppgradera till lättviktsalternativ.

Naturligtvis tenderar många lätta alternativ att vara dyra. Du kan också välja alternativt skydd som presenning eller hängmatta. Dessa kan dock inte användas över ett brett temperaturområde, så det finns vissa avvägningar.

Ett annat sätt att minska tältets vikt är att välja ett tält som kan slås upp med vandringsstavar. Om du redan använder vandrings- eller vandringsstavar, lägg inte till vikten av traditionella tältstänger.

När du väl vet hur mycket de tre stora väger och hur mycket plats de tar kan du börja titta på ryggsäckar som väger mycket mindre. Många förbättringar har gjorts för ryggsäcksdesignen, och du kan till och med hitta några under 5 pund som är ganska överkomliga.

  Har campingplatser badrum? (Svar och alternativ)

Därefter måste du undersöka resten av din utrustning och ta reda på vad som är absolut nödvändigt. Även mycket små saker som i sig inte väger mycket kan lägga till flera kilo överflödiga varor.

Att åka på några ryggsäcksresor är det bästa sättet att få en känsla av vad du faktiskt använder så att du kan lämna oanvända saker nästa gång. Kolla in lyxartiklar som är trevliga att ha men inte nödvändiga och lämna dem hemma.

Packa allt du kan i mindre behållare och ta bara det du behöver med dig. Istället för en flaska medicin, packa bara några få tabletter. Släng den tyngre originalförpackningen och köp lätta plastpåsar istället.

Leta efter små flaskor för saker som tandkräm och solkräm, och ta bara med dig så mycket du behöver under resan. Prylväskor kan hjälpa till att hålla ordning på saker i din ryggsäck, men de tillför också extra vikt som ofta är onödig.

Försök att göra din utrustning så mångsidig som möjligt. Istället för en tung kudde, använd bara några kläder eller en jacka. Eliminera alla föremål som är dubbletter, som flera uppsättningar kläder eller en GPS och en kombination av karta och kompass.

Hur man INTE minskar paketets vikt

Även om en lätt ryggsäck gör din vandring mycket lättare, finns det något som en ryggsäck som är för lätt. Detta syftar inte på vikten i sig, utan mer att göra med att inte ha de saker du behöver när du är på språng.

Du bör aldrig minska antalet förbrukningsvaror i din ryggsäck för att hålla nere vikten. Mat och vatten är absolut nödvändigt för din hälsa och överlevnad när du backpackar, så snåla inte med någon av dem.

Dessutom minskar förbrukningsvaror naturligt i vikt när promenaden fortskrider. Så det går bra att börja med en tyngre ryggsäck som är packad med mat, snacks, bränsle och vatten, för allt eftersom dagarna går blir ryggsäcken lättare och lättare.

Du vill inte heller försätta dig själv i en situation där du inte har den nödvändiga utrustningen du behöver för att överleva. Säkerhet är det viktigaste när du backpackar, så se till att du inte lämnar någon överlevnadsutrustning bakom dig i ett försök att minska ryggsäckens vikt.

De 10 väsentliga sakerna som rekommenderas för alla backpackers bör inkluderas i din utrustning när du ger dig ut, även för en kort stund. Vikten av dessa föremål kan minskas, men ingen av sakerna på listan bör försummas.

  Varför behöver du ett fotavtryck för ditt tält? Ta reda på

Säkerhet är inte bara en prioritet, utan backpacking bör också vara en trevlig upplevelse. Även om du kan skryta för alla dina vänner om hur lätt din ryggsäck är, vill du inte byta ut din vikt mot en obehaglig eller eländig tid.

Det går att hitta en bra balans mellan säkerhet och komfort så att du kan njuta av backpacking till fullo. Att vara utomhus och vara aktiv på stigarna är trots allt en stor passion för många människor, så låt inte tyngden av din packning hindra dig från att förverkliga dina drömmar.

Slutligen bör du inte lägga för mycket pengar för att få din ryggsäck lätt som en fjäder. Det är inte bara onödigt, utan resten av ditt liv kan påverkas negativt om din ryggsäckshobby börjar spräcka banken.

När och varför bör man överväga en lättare basvikt

Om du redan har gjort några ryggsäcksresor och funderar på att uppgradera din utrustning för att komma till ultralätt status, finns det några saker att tänka på. En av de saker som driver folk att bli seriösa med backpacking är att åka på längre stigar där du kommer att gå många mil om dagen.

Om du ska åka på en lång resa i framtiden är det värt att minska basvikten på din packning och investera i lättviktsutrustning. Det blir inte bara säkrare eftersom din risk för skador kommer att minska, utan du kommer att känna dig mycket mer bekväm.

För den som till exempel inte drömmer om att genomföra Appalachian Trail, utan bara vill lägga mer tid på att vandra än att campa, är en lättare ryggsäck värt det. För dem som helt enkelt tycker om lättviktsryggsäck som hobby och har ekonomiska resurser att investera i bättre utrustning, är det vettigt att uppgradera till lättare alternativ.

Fler artiklar du kommer att älska

11 tips för att hålla din vandringsryggsäck lätt (för nybörjare)

Vandra på campingen (vad är det, vad man ska packa, typer av skydd)

Vad du ska ta med dig på en helgvandring (nödvändigt du måste ha)

Backcountry camping (vad är det, faror, packning)