Bör du bära ett halsband för motocross och smutscykling?

Dirtbike-krockar kan vara ganska brutala, speciellt när du tävlar på banan eller bara sätter dig på en cykel för första gången. I det här inlägget kommer jag att svara på frågan om ”ska du bära ett nackstöd när du cyklar smutscyklar eller kör motocross?”

Om du ska ägna dig åt seriös terrängcykling skulle jag rekommendera ett nackstöd. Du kan hitta några för ganska billigt och de blir mindre märkbara när du bär dem. Ja, det är inte särskilt coolt att bära hängslen men för mig är nackdelen definitivt inte värt det. Om du slentrianmässigt cyklar runt på din fastighet behöver du förmodligen ingen men om du ska tävla eller åka i anständiga hastigheter skulle jag tacka ja.

Jag kommer att svara på några av de vanligaste frågorna angående nackbyxor nedan samt prata om vilken hängslen som är min favorit och det billigaste stället att hämta det. Låt oss hoppa in i det:

Är det bra att bära ett nackstöd när man cyklar med smuts?

Nack- och ryggskador är några av de vanligaste sakerna som händer med dirtbikers och allt som kan förhindra det är bra i mina böcker. Om du har ramlat innan vet du förmodligen att det första som slår i marken ofta är ditt huvud (vilket ger dig whiplash).

Vissa människor är ännu inte övertygade om att halsbanden faktiskt fungerar men de designas om hela tiden och det finns verkligen ingen nackdel med att bära en. Många professionella racers bär dem dock och KTM får faktiskt många av deras förare att bära dem (så det måste finnas en anledning till det).

  Är fiske bättre i högt eller lågt tryck?

Vad gör ett motocross-halsstöd?

En nackbygel är designad för att göra två saker. Den första är att det är tänkt att begränsa hur mycket ditt huvud kan röra sig fram och tillbaka. Det andra är att det är tänkt att ta kraften som skulle läggas på din hals och rikta den till andra delar av din kropp.

Bygeln kommer att sitta på din axel och stödja din hjälm. Om du ramlar av din cykel och slår i huvudet kommer stödet att hindra din nacke från att röra sig för mycket och det kommer också att absorbera en del av vikten om någon skulle ramla på dig under ett lopp.

Vem ska använda ett nackstöd?

Om du ska tävla eller är helt ny på smutscykling skulle jag säga att du förmodligen borde skaffa ett nackstöd. Risken för nackskada är helt enkelt inte värt att krångla till enligt min mening och du kan få några för ganska billigt (du får vad du betalar för dock).

Många av de professionella åkarna använder dem. KTM har många av sina ryttare som bär hängslen och det finns ett antal andra som också använder dem. Jag minns att jag en gång såg en video där en racer ramlade och någon landade ovanpå honom. Han hade inga nackskador och har sitt liv att tacka för att ha ett nackstöd.

De är inte alltid så lätta och professionella åkare gillar att vara så lätta som möjligt, men för den vanliga människan kommer detta inte att göra någon större skillnad. Dessutom blir de alltid lättare och bekvämare.

  Kan du sätta flätad lina på en baitcaster?

De används också oftare i andra sporter där nackskador är vanliga. Bil- och båtracing, gokart och annat sådant.

Fungerar motocross-halshängslen ens?

Det har varit en hel del debatt på sistone om huruvida nackbandsband faktiskt fungerar eller inte. Sättet jag ser på det är att det inte finns några nackdelar med det och det kan bara hjälpa. Allt som begränsar hur mycket din nacke kan knäppa och även begränsar hur mycket kraft som utsätts för din hals är bra i mina böcker.

Som jag sa tidigare, racern som fick någon att falla på sig (Trey) skulle med största sannolikhet ha haft en bruten nacke eller möjligen varit död om han inte hade en på sig. Det finns inget sätt att veta säkert utan bara titta på för- och nackdelarna och ta ett beslut själv.

Vilket är det bästa nackskyddet för motocross?

Det finns ett antal olika halsband från olika företag. Vissa av dem är billiga (under $50) och några av dem är dyrare (över $200). Jag skulle tro att något är bättre än ingenting men du får normalt vad du betalar för med dessa saker. Om du kör avslappnad trailridning skulle du förmodligen vara bra med ett billigare (eller inget) nackskydd. Om du ska tävla eller åka i höga hastigheter är det bättre för dig med ett exklusivt alternativ.

När jag skriver detta är min favorit nackbygel Leatt 5,5 stag. Det är på den dyra sidan men det verkar vara det bästa inom dirtbiking & motocrossvärlden. Det är samma märke som KTM ger till sina ryttare.

  Paddle Tail Swimbaits: Den kompletta guiden till rigg och fisk

Med allt detta sagt kommer beslutet att komma ner till vad du vill göra. Det finns inga vetenskapliga bevis för att de faktiskt fungerar så bra som folk säger att de gör men jag ser ingen nackdel med att bära dem. Tanken på att aldrig gå igen eller något liknande skulle vara mycket svårare att hantera än att dela ut ett par hundralappar och hantera en del obehag.

Låt mig veta dina tankar och eventuella frågor du har. Gillar du den här artikeln? Ge den gärna en del!

Letar du efter ny utrustning för smutscykel? Klicka här för att kolla in vår rekommenderade redskapssida för att se de saker vi faktiskt använder och det billigaste stället att hämta dem.