Bör du bära en midjeträning när du springer?

Midjeträning syftar på personer som bär ett åtsittande stödplagg som omedelbart klämmer ihop midjan till en snyggare, mindre timglasversion. Ska du bära en midjeträning av korsetttyp när du springer? Med tanke på att detta åtsittande plagg, enligt American Board of Cosmetic Surgery (källa), kan minska lungkapaciteten med 30-60 procent, bör det omedelbara svaret vara ett definitivt nej!

Att springa i en midjeträning kan leda till tryck på dina organ, blodproppar, brist på luft (brist på energi), minskad blodcirkulation, uttorkning, en försvagad kärna och till och med meralgia paraesthetica (nervskada). Att springa i en midjetrimmer/atletisk tränare har många av samma nackdelar.

Midjeträning har gjort en spektakulär återgång till mode genom att kändisar stöder dess användning och resultat. Kim Kardashian publicerade bilder på sig själv med dessa midjeskor på sina sociala medieplattformar och fick kvinnor att springa för att hämta sina plagg – men det har inte funnits något medicinskt stöd.

Är det säkert att springa med en midjeträning på?

Midjeträningskorsetter är inte säkra att använda, särskilt under intensiv träning som löpning eftersom de är anaeroba och förknippas med allvarliga medicinska problem, inklusive djup ventrombos (källa), eller med andra ord blodproppar i de nedre delarna av din kropp.

Låt oss undersöka några av nackdelarna med långvarig användning av en vanlig korsettliknande midjeträning och basera vårt svar på dem:

1) Lägger press på dina organ

Att klämma ihop din midsektion hårt och under långa perioder tvingar organ som dina njurar och lever i onaturliga positioner. Denna överbeläggning av organ kan leda till permanent skada, minskad muskelstyrka och till och med revbensbrott.

Konstant kompression på matsmältningsorgan kan resultera i sura uppstötningarsamt problem med dålig matsmältning. Kompression på din blåsa kan leda till svårigheter att urinera eller en känsla av ett konstant behov av att gå på toaletten, eftersom din blåsa aldrig riktigt får chansen att tömmas på grund av trycket som utövas på den. (källa)

2) Brist på luft (brist på energi)

Kompression på revbenen kommer lämnar dig andfådd eftersom det kan hindra dig från att ta djupa andetag. Kompression av alla slag kan vara öm och smärtsam. Midjeskor kan minska ditt luftintag (djupa andetag) av 30-60 %, gör några av dessa plagg olämpliga att springa i.

  Kan ett liggunderlag vara för varmt? Hur man undviker svettningar

Youngstown State University utförde ett litet test på en grupp kvinnor. De satte testgruppen igenom några andningsövningar med och utan midjetränare. Resultaten visade att kvinnornas maximal frivillig ventilation sjönk från 77,3 L/s till 68,8 L/s när du bär en midjeträning. (källa)

Fysisk träning som löpning kräver mer, inte mindre!

3) Minska blodcirkulationen

När organen skjuts runt, det påverkar blodflödetvilket resulterar i minskad blodcirkulation. Alla vet att det är ett recept på katastrof, eftersom det kan påverka hur organen fungerar och leda till bestående skador.

Denna fallstudie är av en kvinna som bar en midjeträning och utvecklade blodproppar i underkroppen på grund av att hon använde en midjeträning.

4) Uttorkning

Att bära en midja tränare kommer öka din kärntemperaturvilket gör att du svettas mer, bränner din vattenvikt, och detta viktminskning är bara tillfällig. Överdriven svettning kan leda till uttorkning när du inte fyller på kroppen med vatten hela tiden, speciellt när du springer en varm dag. Viktminskningsökningarna är alldeles för små för att motivera att springa med en midjetränare.

5) Försvagad kärna

Bärandet av midjeträningsskor har en negativ effekt på dina kärnmuskler. Eftersom de erbjuder stöd som vanligtvis kommer från dina kärnmuskler, kan de försvagas om du inte tränar dem specifikt. Bär en midjeträning under långa perioder kan leda till muskler atrofi. (källa)

En försvagad kärna skulle kunna leda till ryggsmärtor och dålig hållning. Det är samma princip att bära skor hela tiden, vilket leder till att våra fotmuskler försvagas när de får stöd. Barfotalöpning tvingar våra fötter att balansera våra kroppar och bygga upp styrka i processen. Se vår artikel om barfotalöpning här.

6) Meralgia Paraesthetica

Att ständigt bära åtsittande kläder, särskilt styrketränare, kan leda till nervskador. Stickningar, sveda och domningar i det yttre låret inträffar när nerven som rinner ner från ljumsken komprimeras, ofta kallas meralgia paraesthetica.

Meralgia paraesthetica har förknippats med korsett som bärs redan på 1900-talets. Även om det i allmänhet borde fungera att ta bort midjetränaren för att lindra symtomen, har det förekommit allvarligare fall där medicinering, eller till och med operation, krävdes för att korrigera.

  Hur man undviker fästingar vid camping

Den här studien diskuterar hur åtsittande kläder, bälten (vilket en midjeträning i huvudsak är båda dessa) eller andra sammandragningar kan bidra till detta tillstånd.

Vilken typ av midjesko är säkrare att springa i?

Som nämnts tidigare i artikeln är midjeträning att ständigt bära ett åtsittande plagg för att ”lära” din kropp till en specifik form, vanligtvis den mycket eftertraktade timglaslooken. Träningsskor med stel midja är inte säkra att springa i och bör undvikas även för regelbunden användning.

Lyckligtvis finns det en atletisk version av dessa väntränare kallas atletiska tränare eller helt enkelt midjetrimmers. Dessa träningsskor/bälten är gjorda av neopren, latex och stretchiga polyfibertyger. Dessa är vanligtvis obenade bälten menade att ge extra stöd till din kropp när du tränar. Dessa bälten är inte utformade för att tvinga din kropp till en föredragen form och är inte alls lika åtsittande och sammandragande som vanliga styrketränare.

Är midjetrimmers säkra att springa?

Midjetrimmers är inte säkra för löpning eftersom de kan orsaka överdriven svettning, motverka blodflödet (syretransport) och avbryta utvecklingen av stödjande kärnmuskler.

Vidare, när detta skrivs, finns det inga definitiva studier som främjar användningen av midjetrimmer som ett effektivt midjeförlust eller kroppsskulpterande verktyg.

Även om midjetrimmers/atletiska tränare inte gör det träna din midja eller forma din kroppdet finns fortfarande några av samma nackdelar som det finns med midjeskor:

  • Högre kärntemperaturer: Att vira ett sammandragande tygstycke runt midjan kommer att få dig att svettas mer vilket leder till viktminskning i vatten, och bidra till att få ett smalare utseende, även om det bara är tillfälligt (träning av din core rekommenderas för mer permanent viktminskning).
  • Varje sammandragning av din bål kan leda till mindre syre i ditt blod. Kom ihåg att din bål är kanalen där blodet från ditt hjärta och lungor passerar till varje del av din kropp.
  • Midjetrimmers annonseras som ryggstöd, men att bära en enhet för ryggstöd bör endast göras efter instruktioner från en kvalificerad läkare-din kropp kan anpassa sig till stödanordningen vilket gör din kärna ännu svagare.
  En lista över nödvändiga och icke-nödvändiga toalettartiklar för vandring

Med det sagt används midjetrimmer ofta för att ändra utseendet något. Eftersom trycket inte är lika stort som en full-on midjeträning är risken mindre. Vet bara att att leverera mindre syre till ditt blod aldrig är vad du vill när du springer.

Vad är en midjetränare

Generellt sett är en midjetränare en underplagg gjorda av tjockt tyg och innehåller ibland styv metallurbening. Den bärs vanligtvis runt en persons mittparti, fästs med ett snörningssystem, med kardborre eller krokar. Plagget är designat för att bäras så tätt som möjligt eftersom det är tänkt att ändra din kroppsform omedelbart.

Exempel på en midjetränare

De träningsdelen innebär att man bär detta åtsittande plagg flera timmar om dagen tills din kropp är tränad att hålla den specifika formen. Enligt medlemmarna i American Board of Cosmetic Surgery (källa), din midjeträning kommer inte att drastiskt ändra din form. De effekterna kommer inte att vara långvariga utan ordentlig kost och träning, med eller utan midjetränare.

Slutsats

Midjeträning, där du ändrar formen på din kropp i timmar i taget, har mer potential nackdelar än fördelar. Användningen av dessa korsettliknande träningsskor kommer att ha en kortvarig effekt, eftersom din kropp har denna vackra förmåga att återgå till sitt naturliga tillstånd när den inte ständigt tvingas in i en annan.

Springer med vanliga midjeskor är inte alls hälsosamt. De möjliga små vinsterna motiverar inte användningen av det jämfört med de möjliga biverkningarna.

En hälsosam kost och motion är det enda naturliga sättet att minska kroppsfettet. Att springa med eller utan midjetrimmer eller atletisk tränare förbränner kalorier. Trimmern och bältena kommer att öka din kärntemperatur, vilket leder till att kalorier förbränns snabbare. Vanligtvis är denna viktminskning mestadels vatten vikt avbränd, och effekterna är tillfälliga.

Det är ditt val när det kommer till midjeträning; tänk på vad som kan gå fel innan du spänner fast dig i en.