Bomull som baslager: bra eller dålig idé?

Det har skrivits mycket om bomull i kläder. Vare sig bra eller dåligt, faktum kvarstår, kommer bomull alltid att användas i kläder på ett eller annat sätt, som det är mjuk, inte kliande, andas och hållbar. Fungerar det som ett baslager?

Om du är en friluftsmänniska, en idrottare eller om du bor i ett kallt klimat, kommer du att förstå fördelarna med att lägga dina kläder på lager så att du kan ta på dig mer när du är kall och behöver värma upp eller ta med något. av om du är för varm och behöver svalna.

Bomullstyg är inte idealiskt som underlag för vandring eller andra utomhusaktiviteter. När bomull blir blöt av din svett fylls luftfickorna i tyget med fukt och kan bli mättade, vilket gör att du tappar din isolering. Dessutom betyder det att din svett inte avdunstar lika effektivt.

Att bära många olika lager av kläder på en gång är något vi alla gör någon gång i livet. Att hitta ett bra underlagstyg är av största vikt då du behöver kunna hålla dig varmsamtidigt som du inte överhettar eller har ett fuktigt lager på huden på grund av ett tyg som inte leder bort fukt.

Fungerar bomull som underlag?

Bomull är inte idealiskt som bas- eller foundationlager mot huden i kallt väder. Kläder för kallt väder håller dig varm genom isolering. Isolering fungerar vanligtvis genom att fånga in luften som värms upp av din hud så att den inte kan fly och fånga din kroppsvärme.

När du går absorberar bomull fukt och drar bort all värme från kroppen, vilket gör att du känner dig kall eftersom luften inte längre kan hållas och du har inget skydd mot det kalla vädret!

Bomull kan fungera bra som underlag vid milt väder. Om du vandrar eller på annat sätt gör äventyr i 60-75 grader Fahrenheit i icke-fuktiga förhållanden, kommer dina kläder inte att förbli mättade och din bomullsskjorta kommer att förbli bekväm och fungera bra.

Bomull är inte idealiskt för varma förhållanden som underlag. När du går eller anstränger dig svettas du. Om du bor i Texas, bara att vara ute kommer att få dig att svettas. Bomull har nästan inga fukttransporterande egenskaper och är i allmänhet tyngre än syntetiska tyger. Den absorberar och behåller stora mängder fukt, vilket gör att du känner dig obekväm och drar mot huden med ett fuktigt baslager.

Det är här det kan bli lite förvirrande – eftersom folk faktiskt använder våta handdukar för att svalka sig i varmt väder, varför skulle inte en bomullströja vara den bästa typen av baslager?

Svaret är att det kompliceras av en mängd faktorer: tjockleken på tyget, fuktigheten utanför och hur mycket du svettas under vissa. Till exempel, om tyget är tillräckligt tjockt, kommer vattnet inte att avdunsta tillräckligt snabbt för att hålla dig sval.

Av personlig erfarenhet har jag burit bomullsskjortor i mycket varma förhållanden och jag har inte haft en hemsk upplevelse. Men om du försöker använda bomull som baslager när du tränar i varmt väder, då skulle jag inte använda bomull eftersom all svett stannar hos dig.

Bomull kan absorbera upp till 2700 % av sin egen vikt i fukt, medan polyester kan absorbera upp till 0,4 %. Merinoull 33% och siden 30%.

Motargument: Bomull som baslager är kanske inte så illa

Så jag har forskat mycket om bomull och underkläder under de senaste månaderna, och jag hittade en mycket intressant studie som har en annan uppfattning om bomull som baslager.

I huvudsak visar forskningen att en bärare ofta inte kan se skillnad på bomull, ull eller polyesterbaslager. Huvudsaken är inte själva materialet, utan tjockleken på materialet!

Dessutom är en annan upptäckt att om ett baslager är bomull, ull eller polyester inte har någon större inverkan på vattnet som basskiktet absorberar, utan snarare tjockleken på materialet.

Nu är det fortfarande möjligt att bomullsbaslager inte är den bästa idén för extremt kalla förhållanden, men ett perspektiv är att ditt lagersystem är mycket viktigare än materialtypen, mellanlagrets isolerande egenskaper och ogenomträngligheten hos ditt yttre skal.

  Vad man ska lägga under en luftmadrass när man campar

Jag kommer att fortsätta att förklara begreppen som de är allmänt uppfattade och förhoppningsvis kan du ha nytta av detta.

Vad är fuktavledande?

Fukttransport avser tygets förmåga att snabbt flytta (transportera bort) kroppssvett till tygets yttre yta och sedan torka snabbt så att tyget inte förblir mättat med svett. Med andra ordför att ta bort svetten från huden.

Fukttransporterande tyger har förmågan att flytta vätska som svett genom de små utrymmena i ett tyg. För användning som ett underplagg som berör din hud, leta efter etiketter på tyger som annonserar fukttransport.

De bästa fukttransporterande tygerna är syntetiska tyger som nylon eller polyester, eftersom de är vattentåliga och utmärkta fukttransporterande tyger, till skillnad från bomull, som i allmänhet anses vara icke-transporterande.

Kan du använda bomull för vandring?

Du kan absolut använda bomull för vandring. Men om du är i kalla väderförhållanden skulle jag verkligen rekommendera ett annat tyg för ditt baslager. Att varva dina kläder med en kombination av fuktavledande tyger och isolerande tyger är det bästa sättet att hålla sig varm på en vandring.

Till mig själv har jag använt ett polyesterbaslager med stor framgång. Mina Kall puff (Amazon) tvåskikts termik som jag har haft i några år är väldigt varma men inte obehagliga (såvida det inte blir över 70 grader Fahrenheit).

Ett annat utmärkt baslagertyg mot din hud är merinoull. Merinoull andas och ska användas som ett tjockt lager av isolering som håller dig torr och varm, även om den inte leder som syntet. Ull behåller också mycket av sina isolerande egenskaper när den blir blöt, vilket är avgörande i kallare väder.

En ytterligare fördel med merinoull är att den är luktbeständig, vilket är användbart under långa resor. Ull har den fantastiska förmågan att dölja smuts och smuts och har den extra fördelen att den är helt torr på 45-60 minuter när den bärs en solig dag. Det kan jag bekräfta med mina merinoullstrumpor: de håller sig varma och torkar snabbt.

Vad är det för dåligt med bomull?

För att sammanfatta problemen med bomull kan du sammanfatta det i tre grundläggande punkter:

 • När bomullsplagget blir blött av svett fylls alla luftfickor i tyget med vatten, vilket förlorar sina isolerande egenskaper.
 • När den väl är blöt torkar den inte ut snabbt. Om du bär en bomullsskjorta kommer den att torka ut inom en timme eller två om den utsätts för luften, men om dina bomullsstrumpor eller bomullsunderkläder blir blöta förblir de blöta ett tag.

Om utomhustemperaturen är mycket svalare än din kroppstemperatur och dina bomullsplagg är genomdränkta i svett kommer du att känna dig kall och blöt. Detta kan leda till hypotermi och eventuellt värre konsekvenser. Bomull dödar är ett modernt axiom.

Som sagt, när vädret är milt fungerar bomull alldeles utmärkt.

Idealiskt lagersystem för kallt väder

De bästa stegen du kan vidta för att skydda dig från väder och vind i kallt väder är att bära tre separata lager. Varje lager har sitt eget unika syfte: att transportera bort svett från din kropp, hålla värmen inne och hålla kyla, vind och regn ute.

Lagerläggning börjar med att fokusera på lagret som berör din hud: dina underkläder. Komfort börjar med ditt foundationlager.

 1. Tyget du väljer är ditt viktigaste beslut – oavsett om du väljer en syntetisk eller naturfiber måste den absorbera bra!
 2. Välj ett lätt, medium eller tungt tyg beroende på vilken nivå av värme och komfort du behöver. Jag bär relativt tunga termiska underkläder i temperaturer under 45 grader Fahrenheit (eftersom jag är en kall klumpa)
 3. Rätt passform är en viktig faktor när du väljer ett fuktavledande tyg, eftersom det måste vara i direkt kontakt med din hud.
 4. Långa termiska underkläder är ett bekvämt alternativ för baslager.
  Medellängd Vikt Höjd husbil (exempel klass A och C)

Basskiktet

Baslagret är underkläderslagret (i kontakt med din hud) och dess syfte är att transportera bort svett från din hud. Basskiktet kommer i olika vikter, som bestäms av aktiviteten du deltar i och temperaturen:

 • lättvikt – måttliga till svala temperaturer. Ju tunnare tyget är, desto bättre absorberar det och desto snabbare torkar det. Utomhusidrottare som långdistanslöpare använder i allmänhet ett lätt lager mot huden eftersom den torkar snabbt. Till exempel, i kallare klimat, kan en längdskidåkare kombinera baslager och bära en lätt skjorta under ett medium eller tungt plagg. Jag bör nämna att det inte har bevisats definitivt (åtminstone med någon forskning som jag är imponerad av) att baslager kan hålla dig svalare än inget lager alls.
 • Mellanvikt – kalla temperaturer. Detta mellanviktstyg kan användas ensamt eller som ett extra lager över ett lätt tyg som ger isolering och fukttransport. Detta tyg bärs vanligtvis i kallare temperaturer.
 • Tungvikt – temperaturer under fryspunkten. Detta tyg är designat för extremt kalla temperaturer och bärs vanligtvis inte som ett första lager, utan enbart för isolering över ett lätt eller medelviktigt baslager. Fukttransport är inte en prioritet för detta tyg.

Även om du kanske inte har alla tre lager på en gång, se till att du alltid har flera klädesplagg med dig. Om du blir överhettad kan du ta av dig kläder, men om du fryser kan du bara ta på dig de kläder du har med dig, så var beredd!

Mellanlagret

Det primära syftet med mellanskiktet är isolering. Detta är det skikt som vanligtvis bärs över basskiktet och under det yttre skiktet. Du kan bära mer än ett mellanlager åt gången om det är tillräckligt kallt.

För mellanskiktet är tjockare lika med varmare, men isoleringsmaterialet är också mycket viktigt.

 • Polyesterfleece finns i lätta, medelstora och tunga tyger. Fleece andas bra och håller sig varm även när det blir fuktigt.

Nackdelen med fleece är att vinden blåser rakt igenom den, vilket minskar värmen du redan har byggt upp mot huden. Ett bättre alternativ skulle vara att bära vindfleece, som har ett inbyggt vindtätt membran – eller så kan du bära ett tungt yttre lager över fleece.

 • Dunisolerade jackor är mycket komprimerbara och ger mer värme för sin vikt än något annat isolerande material. En dunjacka ger viss vatten- och vindbeständighet, men den kan förlora sin isolerande effekt om den blir fuktig, så se till att den är täckt med ett skalmaterial.
 • Syntetiska isoleringsjackor komprimerar inte lika bra som dun, men behåller sin isoleringsförmåga när de blir fuktiga, så de är ett bra val för regniga förhållanden.

Ett brett utbud av alternativ är tillgängliga beroende på dina behov och krav. Toppar av ull och ullblandning är ett bra alternativ för vandrare.

Det yttre lagret

Detta är skalskiktet, designat för att skydda dig från vind och regn. Detta är ett föremål som kan vara ganska dyrt, särskilt för bergsklättrarjackor, men som också kan vara billigare, som en vindtät jacka. De flesta jackor är behandlade med en slitstark vattenavvisande finish, som hjälper vattnet att rulla av tyget.

Ett exempel på ett skal är Columbia Waterproof II Jacka (Jag fick den från Amazon för flera år sedan). Jag har tagit den här jackan till Nya Zeeland två gånger och det är ett fenomenalt skal som har hållit mig varm under kallt regn. Den andas inte, men den har ventilationsmöjligheter.

 • Vattentäta/andningsbara skal är toppen av sortimentet och kan vara ganska dyra, men är det bästa tillgängliga alternativet för extrema väderförhållanden och ofta mer hållbara än de billigare jackorna.
 • Vattenavvisande/andningsbara skal är tillverkade av ett tätt vävt nylon- eller polyestertyg som håller dig torr och varm i lätt vind och regn. Eftersom de är något lättare än vattentäta skal är de mer lämpade för aktiviteter på hög nivå.
 • Softshells är gjorda av stretchtyg eller tygpaneler och framhäver andningsförmåga. Denna jacka kombinerar lätt isolering med lätt regn- och vindskydd.
 • Vattentäta/icke-andningsbara skal är gjorda för att användas på dagar med liten eller ingen aktivitet, tänk fiske! Denna jacka är gjord av en belagd nylon, som är vatten- och vindtät, så om du anstränger dig medan du bär den här jackan kommer dina underlager förmodligen att bli mättade av svett! Ibland har dessa skal ventiler som du kan öppna för att minska en del av den andningsförmågan.
 • Mössor, handskar och halsdukar förbises ibland, men se till att du har en i ryggsäcken.
  Bästa vattentäta tupperware för camping: inklusive gör-det-själv-metoder

Bestäm vad du bekvämt kan betala för terrängen du ska vandra genom.

Rekommenderade tyger för kalla ytterlager

Att välja ett baslager för vandring innebär att använda ett tyg som passar ditt äventyr! Välj ett tyg som absorberar fukt och håller dig torr samtidigt! Ditt baslager ska vara tätt, varmt och ge komfort till bäraren.

 • Syntetiska material får 5/5 för fukttransporterande egenskaper, 4/5 för hållbarhet och 3/5 för luktmotstånd – nylon, polyester eller en polyesterblandning. Perfekt för en åtsittande passform mot huden. Polyester är det bästa tyget för långkalsonger, medan spandex erbjuder lite stretch för extra komfort.

Syntetiska tyger är de mest hållbara och håller länge.

 • Merinoull får 4/5 för sina fuktavledande egenskaper, 3/5 för hållbarhet och 5/5 för luktbeständighet! – Ull är lätt och mjuk och skonsam mot huden och kan absorbera mycket fukt. Ull andas och ger utmärkt temperaturreglering även om det tar lite längre tid att torka när det blir blött. För mer hållbarhet, prova en blandning av syntet och ull.
 • Silke får bara 2/5 för fukttransport, hållbarhet och doftretention – Designad för kallare temperaturer, siden glider lätt under andra lager, är silkeslen och känns bra mot huden! Eftersom det inte är luktbeständigt måste det tvättas efter varje användning.

Vilka ämnen bör jag undvika som vandrare?

Först, undvik tyg som nämner ”icke-dränerande”! Tyger märkta manchester, denim, flanell eller anka, såväl som blandningar av bomull och polyester är inte idealiska – de är alla gjorda av bomull. Undvik bomulls- och polyesterblandningar som inte är minst 85 % polyester!

Dessa tyger är ett stort nej eftersom de absorberar vatten ännu snabbare än bomull och tappar all sin isolering när de är våta.

 • Modal
 • Rayon
 • Viskos
 • Tencel
 • Lyocell

Håll dig borta från kläder gjorda med bambu – många bambuprodukter är en typ av rayon och har samma absorptions- och isoleringsproblem.

Inget hopp om bomull?

Bomulls prestanda förbättras ständigt av teknisk innovation, som försöker återuppfinna bomull som en äkta prestationsfiber. För närvarande utvecklas bomull för att hantera och stöta bort fukt på samma nivå som de bästa syntetmaterialen.

Genom nya wicking-teknologier tas fukthantering till en helt ny nivå med oändliga möjligheter, inklusive svettdöljande teknologi.

En ny vattenavstötande teknologi speciellt designad för denim håller jeans fräscha och rena oavsett vilken aktivitet du gör: promenader, skridskoåkning, cykling och till och med vardagskläder.

Bomullstillverkare introducerar ny teknik som använder syntetiska blandningar med bomull för att förbättra användbarheten av bomull på den aktiva marknaden för friluftskläder, men tekniken är ännu inte redo att konkurrera med de rent syntetiska materialen.

Slutsats

Så, är bomullstyg som baslager av kläder en bra eller dålig idé? Svaret är inte så enkelt som det kan verka, eftersom människor har sina egna preferenser för varje tyg och hur många lager de kommer att bära åt gången. Så det kan ta lite experiment för att ta reda på vad som fungerar för dig,

En bra tumregel är att klä dig i lager varje dag för att inte bara hålla dig varm och torr när du går, utan också för att hålla dig bekväm medan du njuter av utomhus.

Referenser:

www.cotton.org