Blir ved någonsin dålig?

När jag har en enorm tillgång på ved till hands undrar jag ofta om jag någonsin kommer att klara av högen. Jag fällde nyligen 11 enorma ekar och vad mycket trä som ser ut. Det tar år att bränna, även om det hela går igenom 2-3 träsnören per vinter.

Jag skulle hata att se allt trä gå till spillo, så jag var tvungen att ställa en enkel fråga till mig själv. Blir ved någonsin dålig?

Rätt staplad/täckt ved kommer inte att nå den punkt där den inte längre brinner, men den kommer att fortsätta genomgå den naturliga nedbrytningsprocessen och långsamt torka ut. Om den hålls torr och staplad på rätt sätt, kommer den att hålla i årtionden innan den börjar ruttna. Låt träet dra i regn/snö så ruttnar det på en vinter.

Du är den enda personen som kan avgöra hur länge ditt virke kommer att hålla. Läs vidare för att lära dig det rätta sättet att stapla och täcka trä för att förhindra för tidig nedbrytning.

Vad får trä att bli dåligt? (Att hantera träröta)

Ved åldras annorlunda än de flesta andra levande varelser. Det går inte riktigt dåligt i traditionell mening. Det finns två ytterligheter som kan hända när ved går igenom den naturliga nedbrytningsprocessen. Rätt staplat och kryddat ved kommer långsamt att torka ut till den punkt där det blir varmt och brinner alldeles för snabbt. Trä som lämnas ute i väder och vind som utsätts för vatten ruttnar snabbt och förvandlas till kompost.

Ved som är ”bortskämd” syftar vanligtvis på ved som håller på att sönderfalla och börjar ruttna. Detta är den naturliga process genom vilken vått trä långsamt mjuknar och går tillbaka till marken. När träet börjar ruttna kommer du att märka att det går från grönt till grått och slutligen till mörkbrunt.

Träet mjuknar och smulas så småningom till bitar i handen som liknar jord. Om du hittar en bit ruttet, ruttnande trä i din vedhög betyder det vanligtvis att du måste hitta ett sätt att kontrollera fukten.

Du kan fortfarande elda ruttet ved, men eftersom veden är blöt kommer den att ryka och glöda i elden. Det finns en viss punkt där det är bäst att bli av med det.

Ved blir aldrig för gammal för att eldas

Ved blir aldrig för gammal för att brännas om du håller den torr. Tänk på några av de gamla ladorna som fortfarande hänger på landsbygden. Några av dessa skjul har stått i hundratals år och är fortfarande helt solida.

Så hur höll de boden uppe när alla bodar runtomkring skulle bytas ut. De uppmärksammar läckor och håller fukt ute. Jag är säker på att det var lite tur inblandat också, eftersom en 100 år gammal lada snart går upp i lågor.

  Är merinoull vattentät?

Det är lite galet, men om du höll veden torr och buggfri skulle den förmodligen överleva dig. Problem uppstår först när träet blir blött, vilket påskyndar nedbrytningsprocessen.

Håll koll på fukthalten

Fukt är vedens i särklass största fiende. Några månaders exponering för väder och vind kommer att ta år av ditt träs liv. Se till att den är från marken på ett ställ eller en pall och täckt. En presenning draperad över den är allt du behöver.

När ett träd först fälls blir fukthalten mellan 35 och 45 procent. Det är en löjlig mängd vatten som långsamt måste rinna ut ur träet. Du måste komma under 20%-intervallet (10-15 procent är optimalt) för att ved ska brinna ordentligt. Under 20 % är veden lätt att tända och kommer att fortsätta brinna ett tag.

När ditt ved har vattnats och stiger över 50 % kommer det snabbt att börja ruttna och bli kompost igen. I själva verket kommer det att återgå till smuts efter cirka 6 månader till ett år av exponering för vatten. Jag rekommenderar att du skaffar en billig fuktmätare om du är intresserad av att kontrollera din ved. Det är riktigt trevligt att kunna kolla en stock och se om den är lätt att tända när man ska försöka elda.

Kan man bränna död ruttet ved?

Ja, man ska kunna elda ruttet ved hur illa det än ser ut. Rutten ved gör dig inte sjuk eller så. Det brinner helt enkelt inte ordentligt eftersom fukthalten är så hög. Veden kommer att brinna vid låg temperatur, vilket hindrar den från att uppnå fullständig förbränning.

Man får då en kall pyrande eld, som ger mycket rök, och aska/kreosot. Håll ett öga på kreosotnivåerna i din skorsten, eftersom ruttet ved kan vara mycket otäckt. Om du ska elda eller kompostera veden är upp till dig.

Träet på bilden ovan ligger precis i utkanten av där jag skulle säga att det ska komposteras. Vid det tillfället skulle jag nog gå för en sista lägereld för att bränna ut allt och ersätta det med det goda.

När och var ska jag kassera ruttet trä?

När det kommer till ruttet ved så lever jag efter en enkel regel. Om jag kan plocka upp stocken utan att den faller sönder i min hand, går den ner i vedspisen eller eldstaden. Min fru hatar förmodligen den regeln eftersom det slutar med att jag lämnar ett spår av träsmulor i vardagsrummet så att hon kan städa upp, men jag försöker bli bättre.

  Kan man komprimera syntetiska sovsäckar?

Så vad gör jag om träet smular och faller sönder när jag försöker ta upp det. Det är den punkt där veden ska kasseras och återföras till jorden. Vanligtvis kastar jag tillbaka det förmultna veden i skogen för att själv kompostera det. Mot slutet av vintern är den vanligtvis borta och helt förruttnad.

Du kanske vill kolla in mitt inlägg som beskriver vad man ska göra med ruttet trä. Jag ger lite fler tips till folk som som jag inte bara kan kasta ved i skogen.

Vad händer om mitt trä är mögligt eller mögligt?

Ved täckt av mögel och mögel är ett tydligt tecken på trä som har lämnats ute i väder och vind. Svampar behöver mycket vatten för att överleva, så veden kunde inte täckas och stannade förmodligen på marken. I nästa avsnitt kommer jag att diskutera det enklaste/bästa sättet att smaksätta ved. Att krydda trä är verkligen inte svårt när du väl förstår några grunder.

Är det säkert att elda mögligt trä eller trä med mögel? Den enda gången du inte ska elda mögligt och mögeltäckt trä är om du har astma, svåra allergier eller andra andningsproblem. Sporer släpps ut i luften när veden brinner, vilket kan orsaka problem med dina bihålor.

Du bör nog inte förvara mögligt virke inomhus av exakt samma anledning. Jag skulle inte vilja att de där sporerna skulle hamna i min livsmiljö. Det är att be om att sprida på din gips och väggbjälkar. Spela säkert och separera bra och dåligt trä.

Trä som ser ut att ha mögel/mögel bör bara gå in i några timmar då du planerar att bränna det. En ännu bättre idé vore att bränna den i en lägereld.

Krydda ved så att den inte ruttnar

Att krydda ved behöver inte vara komplicerat. Allt du behöver göra är att förstå de fyra huvudfaktorerna som krävs för att torka trä. Du måste få bort träet från marken, täcka toppen, lämna sidorna öppna för luftflöde och placera traven på en solig plats. Oroa dig inte för röta om du följer alla fyra dessa förslag.

  • Få ved från marken: Bygg eller köp någon form av vedställ för att få veden från marken. Detta tillåter luft att flöda över de nedersta raderna och håller din ved borta från pölvattnet och det mesta av snön. Jag rekommenderar att skaffa vedställsfästen (min favorit) och några 2×4:or för att bygga ett snyggt ställ. Du kan skruva ihop stativet på mindre än 5 minuter och byta ut hyllorna vart 5-10 år om de börjar se dåliga ut.
  • Täck toppen: Täck toppen av ditt trä för att minska vattenexponeringen. Lite regn kommer inte att förstöra ditt virke, men långvarig exponering för vatten kommer att leda till röta. Löv är en annan boven som snabbt kommer att förstöra en vedhög. De sitter ovanpå högen och fångar upp fukt som tär på veden.
  • Främja luftflödet genom att lämna sidorna öppna: Lämna sidorna på ditt vedställ öppna för att öka luftflödet genom veden. Bra luftflöde påskyndar kryddningsprocessen avsevärt. Om du planerar att täcka träet med en presenning, lägg det bara över toppen. Det lilla regnet som landar på sidorna av dina stockar kommer att torka på några dagar.
  • Öka solljuset: Hur mycket solljus din vedhylla får beror till stor del på din trädgårdsinställning. Försök att ge ditt trä så mycket solljus som möjligt utan att ge avkall på bekvämligheten. Jag rekommenderar att du placerar din vedhög inom 30 fot från din ytterdörr, men stapla inte ved mot huset.

Hur länge kan jag förvara ved?

Du kan lagra ved i decennier om du begränsar fukten och håller insekter och andra skadedjur på avstånd. Realistiskt sett gillar jag att använda mitt virke under de första 2-3 åren eftersom det blir lite torrt efter det. De första 6 månaderna ägnas åt örter och sedan har du 3 vintrar på dig att bränna igenom veden. Jag försöker cykla ut det gamla veden och byta ut det mot nytt medan jag fortsätter att klyva ved.

Ved blir egentligen aldrig för torr, men den kommer att brinna väldigt varmt och snabbt. Efter 3 år sjunker fukthalten under det optimala intervallet 10-15 procent. Det går upp som en tinderbox när det väl sjunker till cirka 8 procent. Du kan köpa billigt fuktighetsmätare om du vill se hur veden fortskrider genom kryddningsprocessen.

Se upp för insekter (snickarmyror och termiter)

Försök att inspektera ditt virke då och då för insekter. Termiter och snickarmyror kan orsaka lika mycket, om inte mer, skada än vattenröta. Titta på bilden av termitangripen trä på bilden ovan. De kan snabbt arbeta med en trädstam om de tuggar på den.

Insekter är en av de främsta anledningarna till att experter rekommenderar att du håller ved från garaget och borta från ditt hem. De kan göra allvarliga skador på strukturen och vägginramningen i ditt hem. Jag sprejar min ved med en borsyrabaserad insekticid (Zap-a-mört) när jag ibland ser myror och termiter. Till skillnad från traditionella insekticider är borsyrabaserade insekticider helt giftfria för människor och djur.

  Behöver du få bort bark från ved?