Blir tält stulna på campingplatser?

Något är uppfriskande med att omge dig med naturen. Camping låter dig mätta alla dina fem sinnen med unika upplevelser som du inte kan hitta när du hänger med i de dagliga kraven i vår digitala tidsålder. Men hur frigörande som camping kan vara, det finns överväganden att göra när du är där ute.

Blir det ofta stulna tält på campingplatser? Sanningen är att tält inte är ett vanligt mål när det kommer till campingrån. Engagerade tjuvar ger sig inte ofta till campingplatser i det enda syftet att tältstölder, och andra människor du möter är andra campare som redan har sitt boende.

Fortsätt läsa för att ta reda på om det är okej att lämna föremål i ditt tält, hur man undviker att bli bestulen, vilka är några av de vanligaste sakerna som blir stulna, och några lösningar för att förhindra stöld.

När du lämnar ditt hus är du förmodligen inte orolig för att det inte kommer att finnas där när du kommer tillbaka. Men när du lämnar ditt tält utan uppsikt gäller inte samma säkerheter.

Att komma bort från all stress och oro i vårt dagliga liv behöver inte vara ett inbyte för oro och rädsla för lägerlivet. Att lämna ditt tält utan tillsyn för dagen medan du ger dig ut på en vandring är standardpraxis, och du är helt fri att fokusera på dagens aktiviteter. Det finns dock fortfarande några överväganden som du bör ta för att undvika oönskade situationer.

Bör du oroa dig för att ditt tält ska bli stulet?

Ingen camping är den andra lik. Vissa uppmuntrar till gemenskap där tält kommer att stå närmare varandra i större utrymmen, medan andra låter dig hitta en avskild plats bort från andra. Ibland kommer en vaktmästare att vara närvarande, men det beror på hur varje lägers ledning bestämmer sig för att fungera. Var du än befinner dig på camping, kolla med lägerpersonalen och ta reda på om rån är vanliga på den campingen.

Även om ditt tält i sig inte riskerar att bli stulet, är det fortfarande bra att öva på säkra säkerhetsvanor. Du skulle inte vilja lämna dina värdesaker utan tillsyn i ett offentligt utrymme, och detsamma gäller när du campar. Om du inte behöver det på en vandring eller på campingen, så lämnas det bäst hemma eller i bilen. Om du ska lämna värdesaker i bilen, se till att den sitter säkert i bagageutrymmet eller utom synhåll.

  Vad är Van Camping?

Vad sägs om att förvara dina värdesaker i ett tält som är säkert med en låst dragkedja? Bry dig inte ens om det här alternativet. En enkel skarp kant kan kringgå all tältsäkerhet. Du vill inte dra en tjuvs uppmärksamhet, och en låst dragkedja låter dem veta att du har föremål som är värda att säkra. Även om du inte har värdefulla föremål därinne, kan en tjuv fortfarande vara nyfiken på att se vad som finns inuti, och du kommer att sluta med ett stort hål i ditt tält.

Vad är okej att lämna i ett obevakat tält?

Även om det är sant att vissa människor inte kommer att tveka att stjäla föremål från campingplatser, är det också sant att samma människor aldrig skulle tänka två gånger på att ta med sig din campingutrustning, än mindre ditt tält.

Men vanligtvis är de enda personerna på campingplatser som behöver campingutrustning andra campare som tagit med sin utrustning för resan. Föremål som lyktor, ficklampor, sovsäckar, liggunderlag och andra liknande saker är förmodligen säkra att lämna utan uppsikt.

Kom också ihåg att inte lämna någon mat i ditt tält eller någonstans på din campingplats. Mat är en öppen inbjudan för djur och andra vilda djur, och du kan komma tillbaka för att hitta ett rivet tält och en hemsk röra som kan sätta ett abrupt slut på din campingresa. När du har ätit klart, se till att förvara all extra mat på ett sätt som inte bjuder in vilda djur.

Relaterade inlägg:

 • Kan man slå upp ett tält på grus?
 • Hur man blåser upp en luftmadrass när man campar
 • Varför är husbilar så dyra?

Bästa metoder för att undvika rån

Det är bäst att planera att bara ta med saker som är nödvändiga för din campingresa. Men det här är trots allt den digitala tidsåldern, och nuförtiden är det kanske inte möjligt att separera från mobila enheter och annan elektronik. Dessutom är även några av dina viktiga campingartiklar i riskzonen. Även om vissa saker är i riskzonen är det dock ingen anledning till oro. Så länge du utövar säkra vanor är dina chanser att bli offer för rån mycket låga.

  Varför är jag så hungrig efter vandring?

De vanligaste campingstölderna

De flesta rån sker på natten eller medan campare vandrar vid stigarna. Vissa campingplatser är mer befolkade än andra, så det skulle vara svårt för en tjuv att stjäla rent utan att bli upptäckt. Var alltid medveten om omgivningen, och om du kan, skapa relationer med andra campare som är villiga att hålla ett extra öga på din campingplats medan du är ute och vandrar. Se bara till att du gör samma sak för dem.

Ett annat vanligt område som tjuvar gärna spanar in är campingens parkeringsplats. Se till att alltid låsa ditt fordon och förvara inte värdesaker på en plats där de är synliga. Fast beslutna tjuvar vet hur man kommer in i låsta fordon, så visa inte upp något som lockar dem.

Kolla in dessa fem saker för att hjälpa dig få en bättre campingupplevelse:


De vanligaste stulna föremålen på campingplatser

Förutom uppenbara saker som dyr elektronik, är de mest stulna föremålen från campingplatser radioapparater, dyra kläder och kylare. Andra föremål som kan vara vanliga mål på campingplatser inkluderar:

 • Kameror
 • Elektronik som musikapparater eller videospelsystem
 • Plånböcker
 • RV batterier
 • Cyklar
 • Generatorer
 • Husbilar

Om du planerar att ta med någon av dessa saker på din campingresa, lämna dem inte ute i det fria och obevakad. Om de inte används bör de förvaras på en säker plats och utom synhåll.

Det bästa sättet att skydda något värdefullt är att bära dem på dig. Packa en ryggsäck eller ett pengabälte med alla dina värdesaker och ta den med dig vart du än går. Även när du använder toaletten eller tar en dusch, se till att det är inom synhåll. Det mest lämpade ögonblicket för en tjuv att göra sitt jobb är när du inte är uppmärksam. Ge dem inte den chansen.

  Behöver du en kudde i en hängmatta?

Andra vanliga mål är alldeles för stora eller besvärliga för dig att bära med dig. Dessa föremål inkluderar husbilsbatterier, generatorer och cyklar, och till och med hela husbilar. Lyckligtvis finns det sätt att säkra dem på ett sätt så att du kan njuta av din resa utan att behöva oroa dig för deras säkerhet hela tiden. Här är ett par lösningar du kan använda för dina större föremål:

 1. Låskabel: Dessa fungerar precis som cykellåsen, förutom att de är tunga. Du kan använda den för att säkra dina föremål på en husbil eller ett träd. Så länge den är låst kommer en tjuv inte att kunna ta den. Se bara till att ha nyckeln på dig.
 2. Kopplingslås: Du kan förvara alla dina värdesaker i en husbil och låsa den ordentligt, men vad hindrar en tjuv från att fästa din husbil på sitt fordon och köra iväg medan du är ute och vandrar? Svaret är ett kopplingslås. Den passar säkert i släpvagnens kulhylsa och är en värdig investering för campingsäkerhet.

Om du stöter på en pågående stöld är det viktigt att använda sunt förnuft och inte utsätta dig själv för fara. Ett rop räcker för att avskräcka brottslingen, eftersom de inte vill ha något med dig att göra, bara dina värdesaker. Om de springer, jaga dem inte. Rapportera all information du får till en ranger och låt dem vidta nödvändiga åtgärder för att fånga brottslingen.

Sammanfattningsvis

Camping är alltid ett fantastiskt sätt att koppla bort från vardagens krav. Det finns ingen anledning att oroa sig för att ditt tält ska bli stulet, eftersom dessa händelser är långt och få emellan.

Tjuvar är ute efter saker som de kan sälja vidare till ett högt värde. Men så länge du är uppmärksam och följer vanliga säkerhetsrutiner, det enda du behöver oroa dig för på din campingresa är att njuta av den så mycket du kan innan det är dags att åka tillbaka.