Blir en lägereld tillräckligt varm för att smälta aluminium?

Metallmugg med varm dryck står på marken, mot bakgrund av en lägereld med en vattenkokare, på en promenad, i skogen en solig sommardag.

Lägereldar är en integrerad del av camping. Långt efter att din resa har avslutats kommer minnena av lågorna och lukten att finnas kvar i ditt sinne. Du kanske undrar om dina verktyg eller grytor kommer att smälta medan du förbereder din lägereld?

Det är osannolikt att en liten lägereld brinner tillräckligt varmt för att smälta aluminium. Det kan eftersom aluminium smälter vid 660 grader Celsius och vedeldar kan brinna vid temperaturer upp till 950 grader Celsius. Men när de används på rätt sätt kan aluminiumfolie och holländska ugnar säkert användas i en lägereld.

Även om du kanske är tveksam till att använda aluminium runt lägerelden, oroa dig inte. Så länge du följer några enkla riktlinjer som anges nedan, kan du framgångsrikt använda aluminium på din nästa campingresa.

Hur man smälter aluminium i en lägereld

Även om det är osannolikt att du kommer, är det möjligt att smälta aluminium i en lägereld. Detta kommer att bero på flera saker. Den första är hur varm din lägereld brinner. De flesta lägereldar i trä tar eld vid en relativt låg temperatur (cirka 300 grader Celsius).

De kan dock brinna mycket varmare än så här. Vedeldar har använts för att smälta metaller i tusentals år, vilket betyder att varje lägereld du gör kan brinna tillräckligt varmt för att smälta metaller som aluminium. Även om temperaturen vid vilken elden brinner är viktig, är det inte den enda faktorn.

Viktigare än hur het en låga är är hur mycket låga det finns. Ett enkelt sätt att tänka på detta är ett ljus. Ljuset brinner vid en temperatur som borde räcka för att bränna aluminium. Men oavsett hur länge du håller ljuset under en bit aluminium, till exempel en tom läskburk, kommer det bara inte att smälta.

  Kan jag vandra i Crocs?

Detta beror på att när ljuset värmer en del av burken sprids värmen till resten av burken, vilket håller temperaturen på burken låg. För att värma burken till smälttemperaturen måste den sättas i en mycket större låga än burken så att allt värmdes upp på en gång.

Sammanfattningsvis går det att smälta vilken typ av aluminium som helst i en lägereld. Det är dock osannolikt eftersom du skulle behöva ha en stor varm lägereld. I denna eld bör du lägga en relativt liten mängd aluminium. Eldens värme bör förbli konstant, detta kommer inte att vara en snabb process. Aluminiumet skulle inte smälta direkt, oavsett hur varm eller stor din lägereld är.

Använd aluminiumfolie

En av anledningarna till att du kan vara orolig för aluminiumsmältning är att du kanske planerar att använda aluminiumfolie på din nästa campingresa. Detta är ett vanligt verktyg att använda med en panna eller ensamt för att laga mat över en lägereld. Om den skulle smälta kan folien fastna på maten inuti och förstöra din måltid. Du kanske undrar om det kommer att smälta, varför ens använda det?

Tur för dig är aluminiumfolie ett helt gångbart sätt att laga mat med en lägereld. Den kan användas som foder för en gryta eller en holländsk ugn (mer om det senare). Den kan också användas på egen hand för att laga en måltid. Denna process kan kallas många olika saker, men är allmänt känd som en stanniolmiddag.

Söker du på nätet hittar du flera recept som du kan göra själv med eld och lite folie. Här är en kort video som jag hittade som beskriver hur man gör ”måltider i folieomslag”, hans sätt att beskriva en middag i aluminiumfolie.

  Vilka typer och märken av toalettpapper är säkra för min husbil?

Det finns några saker du kanske har märkt om hans process i den här videon. Den första är att du inte behöver mycket aluminiumfolie för att förbereda dessa måltider. Han använde drygt 12 tum folie för varje måltid, och han behövde inte slå in måltiden i flera lager av folie. Ett enda lager folie är säkert att använda på en lägereld och fungerar bra.

Det andra är att han inte lade dessa paket i en brinnande eld. Istället lät han elden brinna till glöden innan han lade i paketen. Detta tjänar två syften. För det första kan vi förhindra att folien brinner eller smälter genom att använda kol istället för lågor för att laga maten.

För det andra ger kol en mer pålitlig värmekälla för att laga maten. Du kan använda naturliga kol bildade av ved eller så kan du lägga lite kol i elden innan du låter det brinna ner. Om du använder kol för matlagning, bör du ha lite på toppen och botten av förpackningen. Detta säkerställer att din måltid tillagas jämnt. Se till att folien viks tätt så att ingen aska kommer in när du lägger kol på den.

Använd holländska ugnar i aluminium

Campa matlagning i den holländska ugnen med kolbrikettpärlor på toppen. Lägereld Campingliv

En annan typ av aluminium du kan använda över en lägereld är en aluminiumstekpanna. Medan holländska ugnar traditionellt tillverkas av gjutjärn, har aluminiumugnar blivit populära. Den här hemsida förklarar några av fördelarna med aluminium då det är mycket lättare, ibland en tredjedel av vikten av gjutjärn, och lättare att krydda och rengöra då det inte rostar.

Även om det har dessa fördelar finns det en risk att det smälter över en lägereld vid höga temperaturer. Den största risken är att den inte smälter helt, utan blir ”klibbig”. En holländsk ugn blir klibbig när metallen överhettas och börjar mjukna på sina ställen och fastna på innehållet. För att undvika detta, här är några tips:

  • Placera inte din holländska ugn över en låga. Använd istället kol över och under.
  • Värm inte din Dutch Oven när den är tom. Förvara alltid mat eller vatten i den under uppvärmningen.
  • Vänd din Dutch Oven under tillagningen för att förhindra att hotspots bildas.
  Kan du spela hockey med en skådespelare?

Genom att följa dessa enkla riktlinjer kan du säkert använda din aluminiumstekpanna i många år framöver.