Blev fiskekortet blött? Detta är vad du bör göra

Fiske är en sport som många tycker om, särskilt de av oss som njuter av livet vid vattnet. Det är ett sätt att knyta an, koppla av och njuta av naturen. Men det är också en sport som involverar vilda djur, vilket innebär att du behöver tillstånd för att fiska lagligt på de flesta platser. Vatten och papperstillstånd blandas dock inte särskilt bra.

Vad ska du göra om ditt fiskekort blev blött? Få inte panik, men gör inte något som kan få dig i problem. Om du slutar har du fortfarande alternativ. De flesta stater tillåter dig nu att skriva ut din licens igen eller slå upp den online.

Om du är på väg att ge dig ut på en naturskön fisketur är det en bra idé att veta hur man hanterar detta vanliga missöde. Den här guiden ger dig en bra uppfattning om hur du hanterar en våt licens

Vad ska du göra om ditt fiskekort blev blött?

Det första du ska göra om ditt fiskekort blir blött är att försöka torka det och förvara det säkert. Om den är för skadad för att läsa, har du andra alternativ för att undvika böter.

Den allmänna processen bör vara:

 1. Torka av ditt körkort och försök göra skadekontroll.
 2. Leta upp ditt fiskekort online och försök hitta en skrivare.
 3. Om möjligt, ladda ner din lokala fiskeapp.
 4. Om allt annat misslyckas, köp din licens igen.

Vad händer om du bara inte tar med dig fiskekort till din utflykt?

Fiskekort finns av en anledning, och det är att hjälpa skogvaktare att rädda miljön genom att sätta en gräns för antalet fiskare på en viss plats. Licenser kan också ge dig en maximal mängd fisk som fångas per dag, vilket hjälper till att hålla antalet vattenlevande djur högt. Intäkterna från försäljningen av licenser går direkt till konservering och restaurering.

Eftersom dessa lagar är till för att skydda vår miljö tar våra parker dem på allvar. Underlåtenhet att tillhandahålla fiskekort kan lätt resultera i dryga böter och beslagtagen utrustning. Flera överträdelser kan också leda till fängelse och fiskeförbud i vissa stater.

Så om du funderar på att hoppa över den licensen, tänk efter två gånger.

Hur stor är chansen att åka fast utan körkort?

Många som befinner sig utan fiskekort tenderar att undra om de kan ta en risk och smyga iväg utan att bli stoppade. Ärligt talat, det är en chansning. Om du inte har en licens försätter du dig själv i en position som kan få dig i trubbel.

Frågan om hur stor risk det kan vara är dock varierande. Varje park har sina egna djurlivsorganisationer. Vissa är väl bemannade, medan andra knappt har någon som kan hjälpa dem.

I allmänhet kommer parker med rykte om sitt djurliv att vara mycket mer benägna att hålla ett öga på fiskare än parker som inte är det. Dessutom kommer populära parker att ha mer tillämpning än okända regioner.

Måste jag ha mitt körkort med mig hela dagen?

Allt beror på vilket tillstånd du befinner dig i och vilken typ av fiske du gör. De flesta statliga och lokala parker kommer att kräva att fiskare bär tillståndet med sig under fisketuren, ifall de ombeds om ett vilttillstånd av tjänstemän.

Var är det säkraste stället att bära mitt körkort?

Med vått papper är ett uns förebyggande värt ett halvt kilo botemedel. Det är därför det är en bra idé att minska risken för att ditt körkort blir blött genom att använda dessa tips:

 • Bär ett snöre med en vattentät påse framför. Detta är det bästa sättet att se till att ditt körkort inte blir blött och alltid finns med dig.
 • Spara en säkerhetskopia på din telefon och ha din telefon i bilen. Det finns appar som kan hjälpa dig undvika böter och bära med dig körkortet. Självklart kan du även ha din telefon med dig med en vattentät påse om du känner för det.
 • Om du är på en båt, ha en speciell förvaringsbox för dina licenser och telefoner. Detta kan göra en värld av skillnad, speciellt om det är en vattentät modell.
 • Lämna den inte där den kan flyga iväg. Papper är riktigt lätt. Det krävs bara en rejäl vindpust eller en vältning av en båt för att skicka papper som flyger ner i en stor vattenpöl. Om du utelämnar ditt körkort, se till att säkra det med vikter.
 • Om din stat tillåter det, överväg att laminera din licens. Detta är ett bra sätt att vattentäta ditt fiskekort. Som sagt, det här alternativet är inte alltid lagligt.
  Yamaha TTR 125 Underhåll och reparationer

Vad ska du göra om du har tappat bort ditt körkort?

Om du inte kan hitta ditt körkort, behandla det som om det var skadat och inte kunde repareras. Så det betyder att du måste minska skadorna, öppna en app på din telefon och kanske skriva ut din licens igen.

Gör skadekontroll

Om du nyss fick ett stort stänk på ditt körkort, få inte panik. Gör istället vad du kan för att få det torrt och bedöm läget. Goda torkningsidéer inkluderar:

 • Placera den på en parkbänk, nedtyngd med en sten, i solen. Låter dig lufttorka ditt körkort.
 • Placera den nära en lågvärdig värmare för att värma upp den. Väg det bara och se till att det inte tar eld.
 • Lämna honom i en varm bil. På grund av bilens värme är den ofta tillräckligt torr.

När det har torkat kan du göra vad du kan för att avgöra dina nästa steg genom att ta reda på hur illa skadan är på din licens.

Går det att rädda?

Om du fortfarande kan läsa det mesta av licensen är chansen stor att parkpersonalen inte stör dig för din våta licens. De vet att fiske kan vara en vattensport, och de flesta av dem är ganska förstående.

Inte alla våta licenser är dock räddningsbara. Om din licens är trasig, oläslig eller till och med oigenkännlig måste du snabbt hitta ett sätt att få tillbaka din licens.

Hur man beter sig när det händer

Bortsett från vad du kan göra för att torka ut ditt tillstånd, ta reda på vad du ska göra med lokala brottsbekämpande myndigheter. Det här är de största frågorna att tänka på:

Ska du berätta för en Ranger?

I de flesta fall skadar det inte att gå fram till en vaktstation och förklara situationen. Om något kommer de att erbjuda dig en skrivare där du kan få en ersättningslicens eller köpa en licens direkt.

Om du är på en båt, måste du lägga till?

Båtturer med våtfiskekort kan vara ganska galet. Överraskande nog är de flesta brottsbekämpande tjänstemän mer avslappnade med båtturer än vanliga fisketurer. Så dockning är kanske inte ett måste.

Om något är det bara att ha kul på båten och lägga till närhelst du känner för att ta en dag. Om du fiskar med båt på stranden är det praktiskt taget ingen chans att du blir stoppad.

Ska man sluta fiska?

Allt beror på din situation. Om du gick in i parken med tillstånd och den blev genomblöt, kanske du fortfarande kan njuta av en dag med fiske så länge ditt tillstånd har kontrollerats tidigare. Du kanske också kan lösa det här problemet om du också har en digital kopia av din licens.

Som sagt, om du inte längre har bevis på ditt körkort, kommer det att få det att verka mycket mer misstänkt för rangers. Om du är mycket orolig för böter, inte har något papper alls, inte vill köpa ett digitalt tillstånd och är en ”återfallsförbrytare” kan det vara ett bra tillfälle att sluta fiska.

  Här är vem som faktiskt uppfann Dirt Bike

Måste du släppa alla dina fiskar?

I de flesta fall kommer rangers att vara sympatiska med fiskare som får våttillstånd men tar hem fisk. Den enda gången de blir arga är om du tar hem mer fisk än du borde, om dina fiskar inte är av rätt storlek eller om du jagar en hotad art.

I slutändan försöker de flesta naturskyddsgrupper bara se till att människor inte plundrar naturen och följer lokala regler. Håll dig bara till reglerna, och i de flesta fall bör du klara dig med en våt licens.

Behöver du bli nykter?

Fiske och dricka går hand i hand för många och i de flesta fall är det ofarligt roligt. Men om du fiskar och din licens är oläslig, blir den spriten en stor sak – och en anledning för brottsbekämpande myndigheter att stoppa dig.

Om du är påverkad, ta dig tid att nyktra till och packa dina varor. Rangers förväntas hålla utkik efter berusade människor, och dricka kan fånga ditt öga. Du måste behålla ditt lugn för att undvika att få oönskad uppmärksamhet eller orsaka mer problem.

Skriv ut din licens igen så snart som möjligt

Om din licens inte är läsbar bör ditt första mål vara att skriva ut din licens igen. Lyckligtvis gör de flesta stater i Amerika detta ganska enkelt. Många statliga myndigheter kommer att maila dig ditt fiskekort när du köper det.

Allt du behöver göra är att hitta din licensmail, öppna bilagan och skriva ut den när du kan. Du behöver inte betala för att skriva ut din licens igen om det här alternativet är öppet för dig.

Vad händer om du förstör din licens innan den kontrollerades?

Åh, det här är väl aldrig bra? I samma ögonblick som du märker att ditt körkort har gått sönder i en park där de kontrollerar avgående jaktplan, det är då du måste berätta för dem. Om du visar bevis på tillståndsvåthet kommer de vanligtvis att släppa igenom dig.

Finns det några andra alternativ jag kan ta?

Om du letar efter ett gammaldags sätt att få en licens har du förmodligen ingen tur tills du når en skrivare. Att prata med parkvakter kan hjälpa.

Som sagt, teknik kan vara till hjälp om rangers inte är alltför rimliga. Du kan fortfarande ha ett tekniskt alternativ öppet om du är i den här dåliga situationen. Det är därför det är ett måste att hålla telefonen laddad.

Sök efter statliga fiskeappar

Har du ingen skrivare hemma? Oroa dig inte. Vissa stater har nu appar som låter dig hämta ditt fiskekort på din telefon. Dessa appar inkluderar:

 • Jakt FL. Denna app är för fiskare och jägare som gör sina Florida-utflykter. Det låter dig köpa en licens direkt och få den på din telefon.
 • Bedriva. Denna app fungerar som en virtuell plånbok för alla dina jakt- och fiskekort. Den finns på iTunes och Android.
 • reservera Amerika. Detta är en annan app designad för att få dina licenser online och erbjuder till och med en sökbar databas.

Varför du bör ladda ner en fiskeapp innan du går

Fiskekortsappar är inte bara bra skadekontroll. De är också bra för att förhindra skador! Om du funderar på det är det bäst att ladda ner en fiskeapp innan du ger dig ut. Att ha en digital säkerhetskopia kan förhindra många problem med lokalt naturskydd.

Det är viktigt att inse att man kanske inte alltid har möjlighet att köpa tillstånd i en park. Medan mobiltelefonsignalerna är ganska starka på många campingplatser, är parkerna enorma och innehåller regelbundet döda zoner. Att förnedladdning av din licens på din telefon kan vara en stor räddning.

  Hur man kastar lätta beten med en baitcaster

Köp din licens igen

Om du precis laddat ner en app och behöver ett tillstånd för att lämna parken med din fångst, är chansen stor att du behöver köpa ett tillstånd igen. Detta bör egentligen bara hända om du inte kan hitta ett register eller bevis på ett tidigare licensköp.

Så länge du har en betalningsapp för kreditkort eller telefon till hands bör detta vara enkelt. Du bör försöka ha tillstånd i din telefon innan du lämnar parken ifall du stoppas av rangers.

Hur undviker man problem med Rangers?

Tro det eller ej, det finns många tillfällen där människor kan klara sig utan licens bara genom att bete sig smart. Det händer faktiskt ganska ofta, helt enkelt för att parkvakter sällan är ute efter någon.

Att agera smart och undvika någon anledning för en myndighetstjänsteman att kontakta dig kan rädda dig från böter eller andra juridiska problem. Tyvärr verkar många fiskegrupper gå ut för att leta efter problem!

Lite sunt förnuft och uppförande kan räcka långt, långt. Om du befinner dig utan licens kan du minska dina chanser att få problem med lagen genom att följa dessa riktlinjer:

 • Fiska inte mer än du borde och lämna tillbaka olämpliga fångster. Följ med andra ord riktlinjerna. Ge inte rangers en anledning att stoppa dig på vägen hem!
 • Undvik att göra en scen eller vara för högljudd. Vi vet alla hur mycket galenskap som kan hända på en båt med ett gäng berusade fiskare. Om du håller på att få ditt körkort blött är det en bra idé att röra ner.
 • Var respektfull mot alla och allt omkring dig. Ingenting avskräcker brottsbekämpande myndigheter mer än människor som förorenar miljön. Att hålla din miljö ren och vara vänlig är ett bra sätt att hålla sig under radarn.
 • Om du blir stoppad, förklara artigt situationen. Ljug inte för att undvika straff. Detta kan få dig i mer problem än du kan förvänta dig.
 • Hålla sig lugn. Om du får panik kommer tjänstemän att tycka att du inte mår bra och kanske till och med tror att du gör mycket mer än att bara fiska utan tillstånd. Ta ett djupt andetag och lugna ner dig. Böter är inte världens undergång!

Hur undviker du problem när du är med på en grupputflykt?

Uppriktigt sagt är det extremt sällsynt att se skogsvakter och viltvård stoppa ett gäng turister. De är väl förtrogna med de lokala fiskegrupperna och har ofta protokoll på plats för att säkerställa att alla har licens.

Om du verkligen är orolig över ett skadat körkort, berätta bara för din guide. De kan ordna allt åt dig.

Kommer staten att kräva ett licensåterköp?

För det mesta kommer stater inte att kräva att du betalar för en andra licens om ditt fiskekort har blivit blött eller förlorat. Som sagt, dubbelkolla din delstats lagar i frågan kan ge dig ett mer exakt svar.

Tänk om det var min sista dag före mitt förfallodatum?

De flesta stater utfärdar bara licenser för en viss tidsperiod, och om du blöter din licens den sista dagen av din mens behöver du kanske inte skriva ut den igen. Att hålla ett öga på licensens utgångsdatum kan hjälpa dig att ta reda på om det ens är värt att skriva ut din licens igen.

Som sagt, du måste fortfarande följa reglerna om du vill gå ut igen. Om ditt tillstånd har gått ut måste du köpa ett nytt tillstånd som ger dig rätt att fiska på din nästa resa.