Blender vs Mixer (skillnader och 9 vanliga användningsområden)

Vid första anblicken verkar blandare och mixers göra samma jobb. Det finns dock några viktiga skillnader mellan dessa två verktyg så vi är här för att göra den ultimata mixer vs mixer uppdelning.

Blandare och blandare har olika primära funktioner. En mixer bryter ner fast föda i mindre bitar. Denna process ger ofta ett pulver eller en vätska. Blandare, å andra sidan, kombinerar flera ingredienser till en enda substans.

Blandare och blandare spelar båda en viktig roll i köket. Men även om dessa verktyg har unika användningsområden, är de ibland utbytbara.

Den här artikeln kommer att täcka skillnaderna mellan dessa viktiga köksredskap och kommer också att ge lite vägledning om när och hur man använder dem.

Blender vs mixer

Låt oss hoppa direkt in och prata om skillnaderna mellan en mixer och en mixer.

Vad är en blender?

En mixer är gjord av två huvuddelar: motorn och burken.

Motorn är basen på mixern som har alla knappar och kontakter i väggen.

Burken har ett blad och ett lock inuti. Det är här du lägger alla godsaker du vill blanda.

Burken sitter ovanpå motorbasen som har skåror i sig som fungerar som kugghjul för att vrida bladet inuti burken.

När du kopplar in motorn och trycker på en knapp snurrar motorn bladet och hackar upp och blandar allt du stoppar in i.

Vad är en mixer?

En mixer används främst för att baka för att blanda deg och smet. Det beror lite på vilken typ du har, men de flesta blandare består av två delar: motorn eller basen och paddeln.

Om du har en stavmixer, du kommer att hålla motorn i handen och fästa mixerpaddlarna på mixern. Koppla sedan in den och flytta paddlarna genom det du vill blanda för att få en fin jämn smet eller deg.

En stativmixer har också en motor och en paddel men den har också en skål som fästs på den. Stativmixern gör allt arbete åt dig och du behöver inte använda handen för att blanda runt den i smeten.

Nu när du har en tydlig bild av en mixer vs en mixer, låt oss prata om när du ska använda var och en.

När ska man använda en mixer eller mixer

Översikt över vanliga användningar av mixer och mixer

Recept/uppgift Blandare Mixer Vilken som
Smoothies X
Puréer X
Dips och såser X
Kaksmet X
Vispa ägg X
Potatismos X
Glass X
Strimla kyckling X
Kärna smör X

Tabellen ovan visar några vanliga användningsområden för mixers och mixers. Som du kan se finns det vissa scenarier där du kan använda båda. Låt oss fördjupa oss i detaljerna om hur man väljer när man ska använda en mixer, en mixer eller någon av dem.

Se även  Kan du hälla betong över plaströr?

Till att börja med, här är en video som ger en bra översikt:

När ska man använda en mixer

I den mest grundläggande betydelsen förvandlar blandare fasta ämnen till vätskor. Blandare har kraftfulla motorer. Detta gör dem till ett utmärkt verktyg att använda när ett recept kräver att man krossar eller hackar fasta bitar av mat eller is.

Vanliga användningsområden för mixer:

 • Förkrossande
 • Hacka
 • Puré
 • Flytande

Till exempel, om du gör en smoothie eller en pestosås är det bästa alternativet att använda en mixer. En mixer är stark nog att krossa isen och frukterna du lägger i din smoothie och smidigt blanda nötterna i en pesto.

Dessa maskiner är också användbara för att skapa dips och milkshakes.

Men tänk på att det finns tillfällen då du aldrig ska använda en mixer. Föreställ dig att du vill vispa ägg eller göra potatismos. En mixer blir för hård för båda jobben.

Dina ägg skulle bli gummiliknande och din potatismos skulle vara som lim. I dessa fall, och många fler, är en mixer din bästa insats.

När ska man använda en mixer

När det kommer till bakning är en mixer ett viktigt verktyg. Blandare låter dig göra kakdeg, vispa äggvita och mycket mer. Dessa maskiner är lite skonsammare än mixers. Istället för att pulverisera mat, kombinerar blandare ingredienser till en jämn konsekvent form.

Du kan också göra massor av andra saker med en mixer som du kanske inte har tänkt på. Kolla upp Denna artikel av Forkly för att få några idéer.

Använd en mixer när ett recept ber dig att göra någon av följande åtgärder:

 • Spöstraff
 • Vispning
 • Knådning
 • Stryk

När du kan använda båda

Intressant, det finns några speciella tillfällen där du kan använda något av dessa verktyg och få bra resultat.

Till exempel kan både mixers och mixers strimla kyckling. Även om blandare inte är idealiska för att hacka mat, är kokt kycklingkött tillräckligt mjukt för en mixer att hantera.

Dessutom kan båda dessa apparater vara användbara för att göra hemlagat smör. Du kan förvänta dig att antingen en mixer eller en mixer är effektiv för att kärna grädde eller till och med göra glass.

Det finns många fler användningsområden för mixers och mixers. Men det viktigaste är att förstå mixern vs mixern.

När du är osäker, följ denna enkla tumregel:

 • Om du bryter ner fasta bitar av mat, använd en mixer.
 • Om du kombinerar ingredienser utan att bryta ner fasta ämnen, använd en mixer.

Olika sorters blandare och mixers

Utöver deras grundläggande användningsområden finns det olika typer av blandare och mixers. Även om de har samma allmänna funktioner, är det bra att veta om dessa olika alternativ när du väljer mellan mixer och mixer.

Se även  Hur man lossar en tät bult utan verktyg

Två huvudblendervarianter

Blandare finns i två huvudvarianter.

1. Immersion Blender
 • Handhållen
 • Mångsidig
 • Kräver en separat skål
2. Bänkblandare
 • Större
 • Står för sig själv
 • Inkluderar en inbyggd behållare

Immersion Blenders

Den första typen av mixer är en immersionsmixer. En immersionsmixer är ett handhållet blandningsverktyg. Dessa mixers kallas ibland stav- eller stavmixers.

För att använda en mixer, lägg dina ingredienser i en skål, sätt på mixern och flytta mixern genom hela skålen tills dina ingredienser når önskad konsistens. Denna typ av mixer är lätt och mångsidig.

Bänkskiva blender

Den andra huvudtypen av mixer kallas en bänkmixer. En av de mest uppenbara skillnaderna mellan en mixer och en bänkmixer (annat än deras storlek/vikt) är att en bänkmixer kan hålla dina ingredienser istället för att använda en separat skål.

Bänkblandaren har en på-knapp eller -knapp och flera blandningsinställningar.

Behållaren med bänkblandare är vanligtvis genomskinlig, vilket innebär att du kan se när din mixer gör dina ingredienser flytande. Detta ger dig en fantastisk förmåga att bedöma när din blandning är klar.

Två huvudmixervarianter

Uppdelningen av blandartyper är mycket likartad.

1. Handmixer
 • Handhållen
 • Mångsidig
 • Kräver en separat skål
2. Ståblandare
 • Större
 • Står för sig själv
 • Inkluderar en inbyggd behållare

Hand mixer

Precis som en stavmixer är en stavmixer ett lättare och mer portabelt mixeralternativ vilket gör dem bra för människor som jag som rör på sig mycket.

Handmixers är lätta att hålla och användade är ett bra alternativ för alla bagare.

Stativ mixer

Till skillnad från stavmixern är en stativmixer ett mer stationärt verktyg. Stativblandaren har en inbyggd skål och kan stå ensam på din bänk.

En ställblandare kan spara lite tid i köket eftersom ställblandarens natur gör att du kan slå på den och låta maskinen gå av sig själv.

Medan stavmixern arbetar kan du utföra ytterligare en separat bakningsuppgift. Se bara till att hålla ett öga på stativmixern och stäng av den när blandningen är klar.

Blandare tillbehör

Blandare har också olika tillbehör att ta hänsyn till. Beroende på mixern kan du hitta en:

 • Vispa
 • Kådkrok
 • Platt visp eller paddel
 • Utrustning för livsmedelsbearbetning

Dessa tillbehör är avsedda för olika typer av blandningsjobb. Det vanligaste fästet är plattvispen. Detta är ett mångsidigt tillbehör som kan hantera många av dina vanligare blandningsbehov.

Om du är intresserad av att köpa en mixer, se till att du utforskar dessa tillbehörsalternativ och utvärderar dem när de relaterar till dina favoritrecept (eller nya saker du planerar att prova).

Se även  Varför fortsätter jag att lukta nagellack när det inte finns något

Prisskillnader mellan blenders och mixers

Nu när du vet hur mixers och mixers fungerar, undrar du förmodligen hur mycket det kommer att kosta att lägga till dessa verktyg i ditt kök. Det korta svaret är att priserna kan variera kraftigt.

Skillnaderna i kostnad är relaterade till specifika prestandamöjligheter och specialfunktioner. Lyckligtvis, Konsumentrapporter ger en översikt över det gemensamma mixer priser och blandarpriser. Nedan finns prisklasser för olika typer av mixers och mixers.

 • Immersion Blender: $30-$240
 • Konventionell bänkmixer: $40-$150
 • ”Högpresterande” bänkmixer: $300-$1,000
 • Blandare (hand och stativ): $20-$900

Innan du köper, gör lite forskning för att avgöra exakt vilken produkt du behöver. Betala inte för mycket för funktioner som du inte kommer att använda. Det är ofta mest praktiskt att välja en enkel apparat med god tillförlitlighet.

Mixer och mixer Långtidsanvändning och skötsel

Vi vill alla ha pålitliga verktyg som vi kan lita på i många år framöver. Så, hur kan du se till att du tar väl hand om din mixer eller mixer? Det finns några enkla riktlinjer du kan följa för att korrekt använda något av dessa verktyg.

Generella riktlinjer:

 1. Tvinga inte din apparat att utföra mer arbete än vad den är designad för att klara av
 2. Rengör din apparat direkt efter användning

Använda och ta hand om en mixer

 1. Överfyll inte din mixer
 2. Börja på en låg inställning och öka hastigheten gradvis
 3. Kör inte din mixer för lång tid för uppgiften du ber om den

Se till att du tvättar din mixer direkt efter att du har använt den. Var noga uppmärksam på bladen och se till att ta bort all mat som har fastnat på dem. Se till att du inte gör någon av dessa mixer misstag.

För bänkblandare är rengöringen enkel. Häll bara lite varmt tvålvatten i mixern och sätt på den som vanligt under användning. Efter en kort tid och lite noggrann sköljning kommer din mixer att vara ren och redo att användas igen.

Använda och sköta en mixer

Precis som med en mixer bör du inte överanstränga dina mixers. Detta är dock mycket lättare att undvika eftersom du inte kommer att använda din mixer för att bryta upp hårda bitar av mat.

Med blandare är rengöring viktigast. För säkerhets skull, se till att du kopplar ur din mixer innan du torkar av den. Eftersom blandartillbehör är avtagbara är de lätta att rengöra separat.

Slutsats

Som med alla verktyg bör du veta hur du använder och sköter dina mixers och mixers. Köp en kvalitetsmaskin och följ de goda underhållsvanorna som nämns ovan.

Genom att följa dessa tips kan du säkerställa att din mixer eller mixer kommer att tjäna dig väl i många år framöver.

Lämna en kommentar