Björnbussar: allt du behöver veta

Björnburkar är backpackers, jägare och parkvakters första val när det kommer till matförvaring i björnlandet. Om det inte finns ett matskåp i metall, är en björnburk vad du behöver. Denna guide täcker björnbussar från alla vinklar; låt oss gå dit!

Vad är Bear Buses?

Björnbuss fylld med mat för backpackers
BearVault BV fylld med foder.

Det är en burk. En stor plastburk som sluter tätt och inte kan öppnas av en nyfiken björn. Björnburkar är en stor del av björnsäkerheten, vilket gör det möjligt för backpackers att säkert förvara mat och doftande föremål över natten. De är gjorda av superhållbar plast och har lock som snäpper fast ordentligt och som inte kan skruvas loss.

Björnburkar är den bästa lösningen på problemet med matförvaring över natten när du backpackar i björnlandet. Placera bara din mat och doftande föremål i burken, placera locket minst 30 fot från ditt tält, och det är allt! Det är mycket osannolikt att björnar luktar din mat, och om de gör det kommer de:

 • långt från ditt tält,
 • inte kan komma till din mat,
 • och kommer förmodligen att gå vidare efter en stunds kontroll av lukten.

Det är precis vad du vill ha av en matförvaringslösning, varför björnburkar är en del av vilken backpackinglista som helst när resan är i björnlandet.

Vem uppfann björnbussen?

Richard Garcia designade den första björnsäkra behållaren 1982 efter att rangers i Yosemite National Park bad honom hitta ett sätt att göra det säkrare att ta med mat till björnlandet. Sedan dess har björnkapslar blivit normen och finns tillgängliga från ett flertal leverantörer.

Bear Canisters: För- och nackdelar

Grizzlybjörn går genom skogen

Fördelarna med att använda en björnbuss

 • Björnbussar är säkra: De uppfanns för att lösa ett visst problem, och de gör ett fantastiskt jobb. När björnar smakar mänsklig mat förändras deras naturliga matvanor och de kan bli aggressiva mot människor när de letar efter mänsklig mat.
 • De är effektiva: När de används på rätt sätt fungerar hårda behållare oftare än någon annan metod för att lagra mat i björnland. Björnar är bekanta med bussarna, till den grad att många bry dig inte ens om att bråka med dem eftersom de vet att de inte kan komma in i det lätt.
 • Björnbussar är enkla: Bara en hårdplastburk med hårt lock, inget mer. björnsäkra kapslar kräver inte någon form av överlevnadsförmåga att använda korrekt till skillnad från mathängare som kräver mycket mer arbete för att använda säkert.

Nackdelarna med att använda en björnbuss

 • Björnbussar är tunga och väger ofta mer än 3 pund
 • Björnburkar är skrymmande och tar upp mycket plats i din ryggsäck.
 • Björnburkar är ofta trånga, vilket innebär att det är svårt att få plats med mer än några dagars mat för en person.
 • Björnbussar är dyra, även om man ofta kan hyra en gratis

Är björnbussar verkligen bärsäkra?

Här är den verkliga frågan: Konceptet bakom en björnbuss är väldigt lätt att förstå, men hur bra fungerar de? Kan du verkligen stoppa din mat i en, gå och sova och garantera att du kan hämta den på morgonen?

Du behöver inte vara poetisk här: svaret är ja. Björnburkar, när de används på rätt sätt, är det bästa sättet att skydda dig själv, dina promenadpartners och björnarna runt dig. Alla vinner!

  När är bästa tiden att besöka Mackinac Island? (2022 uppdatering)

Kom dock ihåg att det ligger en stor tonvikt på ”när den används på rätt sättForskning publicerad av International Journal of Wilderness konstaterar att användare måste vara nästan 100 % kompatibel med deras bussanvändning för att vara effektiva.

Samma studie fann att 26 % av björnmöten som registrerats i Yosemite National Park inträffade med människor som använde björnbussar, vilket tyder på att det inte garanterar säkerheten att ha en buss. Dessutom, endast 67% av de tillfrågade i den studien rapporterade att de var helt konsekventa med att använda sin björnbuss.

Vad betyder detta för dig? Sätt det så här: Björnburkar är fantastiska, men de kräver korrekt användning och de löser inte alla dina björnproblem direkt. Som sagt, de är inte så svåra att använda på rätt sätt, och de är bättre än något annat.

Var behöver jag en björnbuss?

Foto av en skylt som varnar vandrare för björnar

Varje gång du är i björnlandet bör du förmodligen ha en björnbuss. Visst, det finns andra alternativ för matförvaring, men en björnburk är nästan alltid bättre när man backpackar. Många nationalparker, skogar och rekreationsområden kräver björnbussar, såsom:

 • North Cascades nationalpark och rekreationsområde
 • Olympic National Park
 • Yosemite Nationalpark
 • Övergiven vildmark (ny från 2022)

Hur man väljer en björnbuss

Det mesta av ditt beslutsfattande här kommer att handla om volym. Ett björnvalv BV450 rymmer cirka två dagars mat och dofter för två personer. Större björnvalv, som BV500 jag använde på en resa till North Cascades, kan rymma cirka 4 dagars mat för två personer. Knappast, men det kan det.

Björnkapslar mäts i volym, visat i liter. Generellt sett vill du se till att du har cirka 1,5 liter utrymme per person och dag i din björncontainer. BV500 har en kapacitet på 11,2 liter, vilket ger dig tillräckligt med utrymme för en veckas mat.

Hur många dagars mat ryms i en björnlåda?

Buss Volym (liter) Mat (1 person) Mat (2 personer)
BearVault BV450 7.2 4-5 dagar 1-2 dagar
BearVault BV500 11.2 7 dagar 3-4 dagar
Grubcan 9.2 Sex dagar 3 dagar
Garcia buss 10 6-7 dagar 3-4 dagar
Motattack
Björntunna
11.7 7-8 dagar 4 dagar

Behöver alla i mitt sällskap en björnbuss?

Det är vanligtvis lättare för varje person på resan att ha sin egen björnbuss, men att dela en stor är också bra. Du behöver bara se till att du fördelar vikten på andra föremål för att se till att en person inte bär mycket mer än den andra.

På den resan jag nämnde hyrde min fru och jag en enskild björnbil från rangerstationen, vilket innebar att en av oss drog all mat och den andra ryggsäckstältet och kaminen för att balansera vikten på vår ryggsäck.

Andra överväganden när du väljer en björnbuss

En av de mest avgörande sakerna att göra när du väljer en björnbuss är att se till att din buss har godkännande från rätt organisationer. Det finns två certifieringar att känna till, IGBC och SIBBG:

 • SIBBG: Sierra Interagency Black Bear Group. Denna grupp var inte längre aktiv och behövde en björnbuss för att slåss mot en svartbjörn i en hel timme. Denna certifiering accepteras eller krävs i många nationalparker, nationella skogar och rekreationsområden.
 • IGBC: Paraply Grizzly Bear Commission. Denna grupp certifierar fortfarande nya bussar och är standardcertifieringen för de flesta områden i USA. Denna certifiering kräver att en buss tål en grizzlybjörn i en hel timme.
  Fungerar Bear Spray verkligen?

Nationalparker och skogar kommer ofta att lista en av dessa certifieringar i sina krav på matlagring. När du planerar din nästa ryggsäcksresa, undersök området du ska till och se till att din björnbuss uppfyller kraven.

Hur man använder en björnbuss

 • Långt borta: Placera din björnbuss minst 30 meter från din campingplats. Ibland ser man att folk rekommenderar 200 fot, och det är den sträckan jag personligen springer.
 • Locket nere: Att lägga ner locket på din behållare gör det mindre sannolikt att en björn gnager på locket, som skadas lite lättare än själva behållaren.
 • På en säker plats: Det är bäst att placera jerryburkarna någonstans där de inte rullar iväg. Björnar klöser och sveper mot dunkar, och du vill inte vakna och upptäcka att all din mat har slagits av en avsats.
 • Allt går in: Alla föremål du tar med dig som luktar hör hemma i jerryburken på natten. Det är inte begränsat till mat – dina toalettartiklar går in där också. Deodorant, parfym, tandkräm, hårspray, de går alla i björnburken, för allt kan dra till sig en nyfiken björns uppmärksamhet. Det är dock så att björnar kan lukta bättre än något djur på jorden, så det är viktigt att ta dessa på största allvar.
 • Överväg att dubbla: Luktsäkra väskor som dessa från LOKSAK är en no-brainer när du är i grizzly territorium. Lägg din mat i påsen, stoppa påsen i en björnburk och du är ganska garanterad

Kan jag få en björnbuss gratis?

Åh ja! Många ranger-stationer har björnbussar att hyra, vanligtvis gratis eller åtminstone väldigt billigt. De Wilderness Information Center i Marblemount, till exempel, kan du hyra björnbussar för backpacking i North Cascades-området.

Björnbussar vs. björnhänger

Foto av mat som hängs i påsar för att hålla björnar borta
Ett exempel på björnhäng: mat som packas i påsar och hängs utom räckhåll.

Björnhängare var standardalternativet för förvaring av ryggsäcksmat tills jerryburkar blev vanligt för omkring 30 år sedan. Konceptet bakom ett björnhäng är ganska enkelt: använd ett snöre för att hänga upp all din mat i en nylonpåse från en trädgren, tillräckligt hög för att en björn inte lätt kan nå den.

Björnhäng är ganska effektiva, men de lämnar mycket mindre utrymme för misstag. Om ett häng inte utförs korrekt kan en backpacker lätt förlora all sin mat till en björn. Det är verkligen svårt att hitta det perfekta trädet att hänga mat i; det är ännu svårare att få det rätt. Det gör att effektiviteten när en björn hänger ofta lämnas åt slumpen.

Dessutom är det väldigt svårt att stoppa en målmedveten björn, eftersom de är utmärkta klättrare och ganska smarta. Denna artikel av Andrew Skurka är en bra resurs om du vill lära dig mer om vad som gör bearhang ineffektivt.

  Amtrak-återbetalningar: Vad du ska veta (och göra) när dina tågplaner ändras

Bear Canisters kontra matskåp

I många områden kommer campingplatser att innehålla matskåp i metall i frysstorlek. Dessa skåp är nästan omöjliga för en björn att komma in i, och de gör en buss onödig. Att använda en campingplats som har ett av dessa skåp ger dig enkel åtkomst och sinnesfrid.

Den enda nackdelen med metallmatskåp är att de inte finns överallt. Ofta kan dessa skåp bara hittas på campingplatser som du kan köra till, eftersom de är väldigt tunga och opraktiska att installera långt inne i marken.

Varför det är dåligt för björnar att äta människomat

Bear Safety Sign i North Cascades National Park
Detta postades på en uppkörningscamping jag besökte förra året i North Cascades-området.

Uppenbarligen vill du inte förlora all din egen mat till en björn, och du vill inte heller hamna i bråk med en. Men att använda en björnbuss handlar inte bara om backpackers hälsa och säkerhet, det handlar om björnarna själva.

Människomat är välsmakande, full av tillsatser och lättare att få tag på än vissa saker i en björns naturliga diet. Det betyder att en björns första smak av människoföda nästan alltid leder till att de söker sig till mer. Med tiden kan detta leda till att björnen blir djärvare, mer aggressiv och mer beslutsam att få en måltid full av backpackermat.

En matad björn är en död björn

Björnar som är en ständig fara för människor behöver ibland avlivas. Det får aldrig hända, och det är aldrig björnens fel. Istället är det backpackers som tar dåligt hand om sin mat att skylla. När en björn väl vänjer sig vid mänsklig mat och börjar leta efter den, är deras dagar ofta räknade.

Det är där vi får uttrycket: ”En matad björn är en död björn”.

2021, mer än 100 björnar avlivades i delstaten Colorado. Anledningen till denna dödshjälp är vanligtvis för att björnen anses vara ett hot mot allmän säkerhet. Det är verkligen tråkigt att läsa och skriva om det, så vi ska inte gå in på för mycket detaljer.

Poängen är denna: att använda en björnbuss handlar inte bara om dig. Det handlar också om att se till att vi ger björnar den miljö de behöver för att leva långa, naturliga liv. Björnburkar hjälper oss att uppnå detta genom att hålla mänsklig mat borta från deras magar.

Vanliga frågor om Bear Canisters

Kan björnar lukta mat på en buss?

Björnburkar hindrar inte lukt från att läcka ut, de gör det bara nästan omöjligt för en björn att ta sig till innehållet. Björnar kan känna lukten av vad som finns i din burk, så det är viktigt att förvara din burk på långt avstånd från där du sover.

Kan björnar lukta frystorkad mat?

ja! Frystorkade och förseglade förpackningar är inte lika lätta att lukta, men eftersom en björns nos är över 100 gånger bättre än en människas, kommer de att lukta på det ändå.

Kan du ha en björnbuss i ditt tält?

Bara om du gillar att bli väckt klockan 5 av en björn. Björnburkar stoppar inte lukter och hör därför inte hemma i ditt tält.

Behöver du en björnbuss på Appalachian-leden?

De Skydd av Appalachian Trail rekommenderar att alla genomgående använder en björnbuss. Björnar lever i många områden som AT korsar, så du behöver en i stort sett hela tiden.