Björnar i Rocky Mountain National Park? Vad du behöver veta

Planerar du ett besök till Colorados RMNP snart? Det finns många saker på din lista – var du ska bo, var du ska vandra, vad du ska ta med dig, etc. En av de sakerna för de flesta är chansen att möta djur på nära håll som är lite läskigare än söta. . Vi pratar om björnar. Finns det björnar i Rocky Mountain National Park? Hur mycket och bör du bry dig om det?

bär Rocky Mountain National Park
En vy av Rocky Mountain National Park från Estes Park, Colorado.

Hur många björnar finns det i Rocky Mountain National Park?

RMNP har, liksom många nationalparker, en björnpopulation. Men eftersom den är mycket mindre än parker som North Cascades, Great Smoky Mountains eller Yellowstone, är den totala björnpopulationen mycket lägre. Medan Yellowstone National Park har mer än 1 500 björnar, Rocky Mountains björnpopulation är mellan 20 och 30.

Det finns inte många björnar i de 415 kvadratkilometerna i Rocky Mountain National Park. Det, tillsammans med det faktum att de flesta björnar tenderar att hålla sig för sig själva och borta från människor, betyder att dina chanser att se en björn på RMNP är ganska låga. Dessutom är det troligt att många av dessa björnar kommer att finnas på västra sidan av parken, som tenderar att ha färre besökare.

Läs också: De bästa björnsprayerna för backpackers och vandrare

Brun, svart eller grizzly?

Svartbjörn går på en stig.
Svarta björnar bor i parken men är kända för att hålla sig för sig själva.

Svarta björnar är de enda björnarna som finns i Rocky Mountain National Park. Barken höll grizzlybjörnar, men mänsklig närvaro har drivit dem längre norrut till mindre befolkade områden. De sista grizzlybjörnarna i RNMP var borta före 1915, året då parken etablerades.

National Parks Service studerade parkens björnar i mitten av 1980-talet och fann att mellan 20 och 35 björnar bodde i parken – ett antal som inte har förändrats mycket sedan dess. Detta är ett tecken på god parkförvaltning; du vill inte att björnpopulationen ska skjuta i höjden mer än du vill att den ska rasa. Det verkar som att förutom mänsklig närvaro har Rocky Mountain National Parks ekosystem en bra balans.

  Backpacking vs bergsbestigning: Vad är skillnaden?

Intressant nog fann forskare att de svarta björnarna lever i RMNP var mycket mindre än andra svartbjörnar i andra delar av Colorado – mellan 1/2 och 1/3 storleken! Forskarna drog slutsatsen att RMNP inte är en perfekt plats för björnar att leva på; istället har björnar valt att bo där eftersom jakt är förbjudet.

Är svarta björnar aggressiva?

Svarta björnar är mycket osannolikt att attackera dig. Deras första svar på fara är att ta sig ur situationen; om de ser dig kommer de inte i närheten. Vid sällsynta tillfällen, om du skrämmer björnen och du är inom nära håll (så att den känns instängd och hotad), kommer den att attackera. När en svart björn attackerar är det allvarligt – du måste slå tillbaka med allt du har. Eller, om du har björnspray, spraya bort!

Uppriktigt sagt är dock svarta björnar inte särskilt intresserade av en kamp och kommer bara att attackera om de känner att de inte har något annat val. Att möta en svart björn är en skrämmande, men inte farlig del av din vandring. Så säger Lynn Rogers, PHD, en vetenskapsman som har studerat björnar i mer än 50 år svarta björnar är skyggaoch till och med att ”Det finns inga uppgifter om att någon dödats av en mamma svartbjörn som försvarar sina ungar, och attacker är mycket sällsynta.

Är björnar en risk i Rocky Mountain National Park?

En sjö i Rocky Mountain National Park

Även om du fortfarande behöver öva på björnsäkerhet, behöver du inte oroa dig för att bli attackerad eller malad av en björn när du besöker RMNP. Björnar är få och svarta björnar har ingen anledning att göra annat än att hålla sig borta från dig. Oroa dig inte för mycket om du går till parken i sommar eller någon annan sommar.

  Coleman Skylodge Tent Review: Rymlig, andas och värt det

Allt du behöver göra är att hålla koll på dig och träna björnsäkerhet:

Hur man är säker runt björnar

Svartbjörn på vintern

Säker campingpraxis

  • Använd en björnbuss: Luktsäkra burkar är det bästa (och enda) sättet att hindra närliggande björnar från att ta upp lukten av din middag och komma över. Dessa kan köpas nästan var som helst – och det är de behövs för backcountry camping i parken.
  • Häng upp maten: Lägg din björnbuss i en nylonpåse och häng den i ett träd minst 3 meter över marken och minst 200 meter från ditt tält. På så sätt om en björn känner lukten av din mat kan de undersöka utan att gå in i ditt tält medan du sover – vilket hände två olyckliga campare 2003!
  • Byt före sänggåendet: Sov inte i kläderna du lagat mat i. En björns näsa är 100 gånger känsligare än en människas, och de kan lukta även den minsta matbit på din skjorta. Lämna kläderna i din stängda ryggsäck, eller (ännu bättre) med din björnbuss långt från ditt tält.

bära björnspray

Björnspray är över 98 % effektiv för att hjälpa människor att överleva björnattacker. Även om det är extremt osannolikt att du någonsin kommer att behöva det, misslyckas det sällan när du behöver det. Det är inte dödligt och kommer bara att störa björnen i ungefär en halvtimme. Om du lider av björnrädsla (som jag) ger det lugn och ro att ha lite björnspray på höften och är ett utmärkt överlevnadsverktyg som en sista utväg.

Vinterfoto av Klippiga bergen

Gå klokt

Den enda gången ett möte med en björn blir farligt är om björnen blir helt skrämd och känner sig instängd. Så även om du kanske vandrar för naturens lugn och stillhet, försök att inte vara för tyst i områden där du är långt från civilisationen. Ju mer ljud du gör, desto mer medveten blir en björn om din närvaro, vilket betyder att den kommer att hålla avstånd.

  Amtrak-återbetalningar: Vad du ska veta (och göra) när dina tågplaner ändras

Om du råkar se en björn som är lite för nära för tröst eller märker att den verkar rädd, gör din närvaro känd. Skrik åt det och låtsas vara ”stor och dålig”; björnen tar ledtråden och blandar iväg. 99 % av gångerna behöver du bara låta björnen veta att du är där och säga åt den att hålla sig borta – den är smart nog att lyssna och undvika ett meningslöst slagsmål!

Slutgiltiga tankar

Rocky Mountain National Park har en mycket liten population av svartbjörnar (mellan 20 och 30) och de är kända för att hålla sig för sig själva. Om du ser en björn när du vandrar eller backpackar, låt den veta att du är där och försök ta ett foto om du kan! Närma dig det bara inte – det är dummare än något annat. Ha kul på RMNP eller någon nationalpark du besöker!

Naturen i Rocky Mountain National Park