Biter fisken mer på soliga eller molniga dagar?

För de flesta fiskare säger vädret mycket om inte bara var de ska fiska, utan också vad de ska fiska efter. Den ultimata frågan är om du är mer benägen att fånga fisk under soligt eller molnigt väder.

Biter fisken mer på soliga eller molniga dagar?

Fiskar är ofta mer aktiva när du har molnigt väder; detta gör dem mycket lättare att fånga. Minskat solljus hjälper inte bara fisken att fånga sin mat i dammen, utan det kan också hjälpa dig att dölja ditt bete och lina. Du måste också tänka på vad du fiskar efter; vissa fiskar är gladare än andra när vädret är på den molniga sidan.

Innan du packar ihop redskapen och beger dig till ditt favoritfiskehål, låt oss prata om vad du kan förvänta dig för båda typerna av väder, och några tips som du kan använda för att öka dina chanser att fånga en fisk i båda!

Biter fisken mer på soliga eller molniga dagar?

Vädret har mycket att göra med hur framgångsrik du ska bli på din fisketur. Soliga dagar och molniga dagar har fördelar för dig som fiskare, men också för fisken du försöker fånga. De flesta tror att du kommer att ha större framgång på molniga dagar av ett par anledningar. Saltvatten- och sötvattensfiske beror också på vädret.

Många fiskar är mer aktiva när vädret är lätt mulet. De är på jakt efter mat, vilket gör att du naturligt sett är mer benägen att få några bett. Molnen kan också dölja ditt lockbete vilket gör att de mindre benägna att springa iväg. Om du fiskar på en brygga eller strand, blir det också svårare för fisken att se dig. För att inte tala om, det kommer också att vara bekvämare för dig!

  Hur man får luft ur bromslinorna på din Dirt Bike

Även om molniga dagar verkar vara bättre, kan du fortfarande ha lite tur om det är soligt ute. Om du har turen att få lite lätt vind en solig dag kan du fortfarande ta lite fisk. En negativ är att fiskar kommer att gömma sig eftersom solen är ute, och de är mer benägna att se dig också. Du är mindre benägen att bli uttorkad, solbränd eller trött om du undviker soliga dagar!

Många fiskare brukar njuta av att fiska i molnigt väder, men låt oss prata om varför vädret gör så stor skillnad och de tips som du kan använda för att se till att du får ut det mesta av din fiskeresa.

Gör vädret så stor skillnad?

Du kanske blir förvånad över att veta att vädret har en enorm inverkan på din fiskeframgång. Precis som vi påverkas av vädret kan fiskar också känna av förändringar. De påverkas specifikt av fronter eller förändringar i tryck. Här är några väderförhållanden som du måste tänka på innan du packar ihop dina spön.

 • Solljus: De flesta fiskar är inte fans av varmt väder, så de går till djupare vatten för att undvika det. Detta kan göra det svårare att fånga fisk. Om du fiskar i soligt väder kan du använda djupare beten och beten för att öka dina chanser.
 • Moln: Moln kan hindra ljus från att komma in i vattnet. Det är då de flesta fiskar äter och kommer att finnas över hela området du fiskar i istället för att samlas i ett område.
 • Regn: Regn är perfekt för fiske och är ett av de mest idealiska väderförhållandena du kan begära. Regnet kan skölja fler insekter och olika slags beten i vattnet, vilket skapar en fantastisk matningsperiod för många fiskar. Regnet i vattnet kan också dölja din lina eller locka lättare också.
 • Tryckförändringar: När barometertrycket ändras blir fiskar naturligt mer aktiva. Om trycket faller för lågt eller blir för högt, kan du tappa fiskefönstret. I likhet med när det är för mycket solljus kan kraftiga tryckförändringar göra att fisken simmar lägre och till och med gömmer sig.
 • Vind: Vinden kan förändra många faktorer i fisket. Vind kan skapa strömmar som antingen kan föra fisk till dig, eller så kan den trycka bort dem. Det kan också flytta din lina och ditt bete mycket lättare. Många fiskare tror att vindens riktning kan ha en ännu större effekt.
  Fungerar ogräsfria krokar verkligen? Jag provade dem

Tips för fiske på soliga dagar

 • Flera delar av en fisks kropp är känsliga för ljus, en är deras ögon. Innan en fisk känner värmen kommer den att se solljuset, så du kanske aldrig ens har fisk mot toppen.
 • Om du planerar att fiska en solig dag, kanske du vill vakna tidigare och bege dig ut. Du kan också vänta tills solen börjar gå ner. Om du fiskar när solen står högt kommer du att få färre bett.
 • Fiska längs kanterna av bankerna. Extra bete kommer att hamna på dessa platser, och det är där fiskar vanligtvis gömmer sig för att komma ut ur direkt solljus. Dessa områden är ofta täckta av träd, vilket gör att det finns en möjlighet att fisken gömmer sig runt det området också.
 • Att fiska i vatten med någon sorts färg är fantastiska fiskeområden i soligt väder. Färgen gör att det inte är lika mycket ljus som tränger in i vattnet, och det kan vara svårare för fiskar att se dig.

Det här är fantastiskt väder för att använda beten och bete som antingen är levande eller i naturliga färger.

Tips för fiske på molniga dagar

 • Fisk är mer benägna att sprida sig var du än fiskar under molniga dagar. Detta gör fiskeområdet mycket större och ökar dina chanser också
 • Många fiskar känner sig säkrare när vädret är molnigt och till och med lite på den regniga sidan. Det är mer sannolikt att fiskar simmar runt och letar efter sin nästa måltid, och ditt bete eller bete kan vara precis vad de letar efter.
 • Klä dig efter vädret du fiskar i! Om du fiskar i molniga förhållanden bör du överväga att inte bara ha på dig kläder som är mörkare i färgen, utan du kan också ställa in ditt spö och lina för att matcha det också.
  Den kompletta 10-stegschecklistan för att köpa en begagnad Dirt Bike

Beten med ljusa färger kan resultera i mycket framgång. Det gör betet mer intressant för fisken, men du kan också använda toppvatten, spinnerbaits, läpplösa vevar och simjiggar under detta väder!

Så, vilket är bäst för fiske?

Även om det beror på var du fiskar, tenderar vädret att ha större inflytande än hur många fiskar som finns i en damm eller sjö. Om du vill fånga mer fisk och ha fler bett, då är molniga förhållanden vad du bör fiska i. Fiskar är mer aktiva och äter under dessa förhållanden.

Soliga förhållanden betyder inte nödvändigtvis att du inte kommer att kunna fånga fisk, men det kan vara svårare. Området som du fiskar i är begränsat, liksom beten och beten som du kan använda. Vissa fiskar går antingen djupt ner i vattnet eller gömmer sig helt och hållet.

Oavsett väder kan du alltid fiska. Du behöver bara ha rätt utrustning och färdigheter för att bli framgångsrik. Som det mesta är allt upp till personliga preferenser och learning by doing. Så gå ut!

Här är mina mest rekommenderade beten för molniga dagar