Betraktas fiske som en sport?

Jag älskar sport och jag älskar att fiska, men jag har alltid undrat om fiske faller under kategorin sport. Jag bestämde mig för att ta reda på det själv och dela mina resultat med dig.

Så är fiske en sport? Fiske är en sport och inte bara en utomhusaktivitet. En sport är något som kräver skicklighet, fysisk ansträngning och är konkurrenskraftig. Fisket faller under alla dessa krav och det finns många turneringar och tävlingar över hela världen.

Så huvudsvaret är ja. Men ibland är det svårt att se hur det är att sitta på en brygga, dricka en kall och rulla in några små regnbågsfiskar kräver lika mycket skicklighet eller fysisk ansträngning som en sport? Tja, det är lite mer än så.

Fiske för sport och fiske för skojs skull

Låt oss titta på några andra aktiviteter som kan eller kanske inte anses vara en sport för att hjälpa dig jämföra. Bowling, sport eller inte? Är det konkurrenskraftigt? Ja. Kräver det skicklighet? Visst gör det. Är det fysiskt dränerande? Tja, det kan det vara!

Vad sägs om poker. Skicklighet? Ja. Konkurrenskraftig? Ja. Fysisk? Nej. Tekniskt sett är poker ingen sport oavsett hur mycket det är på ESPN. Så länge den kan svara ja på dessa tre frågor anses det vara en sport. Vissa kanske säger att fiske inte svarar ja på de frågorna.

Tja, kanske inte för den personen, men försök berätta det för killen som precis tillbringade 3 timmar med att leta och rullade in en enorm svärdfisk på 100 pund.

Jag tror att det är säkert att säga att vi alla har sett filmen Jaws, eller åtminstone vet vad den handlar om. Nu är det ingen där ute och rullar in en sådan haj, men fisken blir riktigt stor, och att rulla in en 60-kilos tonfisk är inte lätt. Det krävs mycket arbete, ibland timmar för att få en bra fångst. Och upprullningen delvis anses ibland vara det enklaste med fiske.

  Hur lång tid tar det att kanot 10 mil?

Ta reda på vart du ska vända dig för fisken du letar efter, vilket bete du ska använda, hur mycket du ska använda, hur det ska krokas, det bästa sättet att kasta och var du ska kasta, hur långsamt och hur snabbt det ska användas, hur länge vänta med att kasta om etc. Vill man verkligen bli bra på att fiska så ligger det mycket i det. För att bli en mästerfiskare krävs tid och teknik.

Men många människor vill bara gå ut för att koppla av och ha det bra.

Det är fantastiskt att gå ut själv eller med några vänner för att göra vad du vill. Går det bra får du några tuggor också. Jag tycker att det är fantastiskt att fiska vid floden och förhoppningsvis fånga ett par öringar, eller åka isfiske för att bara hänga ut med några vänner.

I det här sammanhanget är fiske inte mycket av en sport. Du kan inte ha någon aning om vad du gör och ändå fånga något om de är tillräckligt hungriga. Många människor anser att det är mer av en sport när det är tävlingsmässigt eller mer djuphavsfiske. Det blir väldigt intensivt och skicklighetsnivån är verkligen viktig vid den punkten.

Det finns så många olika typer av fiske som kan förändra hur folk ser på det som en sport eller inte lika bra. Det finns sötvatten, isfiske, flodstrand, djupfiske… Du förstår poängen. Många människor tycker om att fiska utanför en brygga och jag tror att även de mest konkurrenskraftiga fiskarna tycker om fritidsfiske som också. Så egentligen handlar det om perspektiv.

Fiske kan också vara konkurrenskraftigt på många sätt. I turneringar måste de försöka fånga vissa fiskar på ett visst sätt och den som har den finaste, största och bästa fisken kan vinna. Det är oftast i en tidskris också, och det sätter verkligen press på sig.

Fiske kan verkligen vara den mest perfekta kombinationen av avkoppling och en sport. Du kan verkligen göra det vad du vill och kan vara både och för de flesta som verkligen gillar det.

  11 smarta sätt att få fisklukt från dina händer

Fiske är inte bara fysiskt spännande på punkter, utan det kan faktiskt vara riktigt bra för vår hälsa. Förutom att bränna oönskade kalorier, hjälper det mot stress och håller dig i rörelse i timmar.

Fysisk kondition är något jag tror att de flesta sporter faktiskt hjälper till med och jag skulle lägga det i definitionen för att göra något till en sport. Nja, kanske inte, men det är säkert en fördel med fiske.

Olika typer av fiske

Som jag förklarade tidigare finns det massor av olika typer av fiske som isfiske, flugfiske, fritidsfiske, djuphavsfiske, basfiske, troféfiske och mer. När du ägnar dig åt olika typer av fiske finns det olika strategier och sätt att kasta, bete, etc.

Till exempel innebär flugfiske massor av kast. Du behöver röra armarna mycket fram och tillbaka och det finns en rytm i det som är väldigt svårt att få ner. Isfisket är mer avslappnat. Du brukar släppa kö och bara vänta. Återigen finns det många strategier för det så långt som bete, antalet hål att borra, hålens placering och omgivningen.

Med varje typ av fiske kommer en ny strategi och en ny stil. Många människor som precis har börjat fokusera på en typ av fiske och försöka lära sig det. Jag började i det små och fiskade från min mosters brygga och försökte fånga stenfisk och skatefisk.

Skridskor ser ut som en stingrocka och är superintressanta. När jag var ung brukade jag bara sitta där och vänta på att något skulle hända. När jag blev äldre lärde jag mig de olika taktikerna för att hjälpa mig att få fler bett och så småningom fånga mer fisk.

Vanligtvis finns det olika typer av fiske som är bäst för olika fiskar. Så även om en taktik kan fungera bra i en situation, kan du behöva lära dig en helt annan om du provar något nytt.

  Hur man rengör rapellrep som ett proffs

Fördelar med fiske

Fiske är bra för sinne, kropp och själ. Det hjälper till att lära ut disciplin, ledarskap och uthållighet. Jag tänker inte ljuga, fiske kan vara riktigt frustrerande ibland. När du är ute i timmar och inte fångar något kan det störa många.

Men skulle du hellre lära din son eller dotter hur man har tålamod, förbättrar sin hand-öga-koordination eller lär sig hur man blir den bästa Xbox-spelaren? Fiske kräver att barn och vuxna kliver ur sin bekvämlighetszon och lär sig lite strategi, tillsammans med vänlighet eftersom de för det mesta kommer att släppa ut fisken efter att de fångat dem.

Livskunskap är så viktigt att lära sig, även om många tror att de kommer att få mat framför sig hela livet. Och det kanske de kommer att göra, men jag tycker att det är fantastiskt att lära barn sätt att få sin egen mat om behovet uppstår.

Att lära sig rätt sätt att fiska hjälper inte bara när du är strandsatt på en ö utan när du är stressad eller har det svårt. Fiske är känt för att hjälpa dem som har högt blodtryck att lugna sig. Om du tenderar att vara en mer stressad person, kan fiske hjälpa dig att slappna av.

Att lära sig nya färdigheter är också ett plus. Även om du inte gillar det eller aldrig använder det, så vet du det nu.

Relaterade frågor:

När blev fiske en sport?Fisket går tillbaka till antiken när människor fiskade för sin mat. Det anpassade sig längs vägen under många många år och på senare 1400-talet började det bli populärt som en sport och inte bara ett sätt att få mat.

När är den bästa tiden att fiska? Säsongsmässigt är den bästa tiden att fiska på sommaren. Däremot kan du vanligtvis hitta fisk när som helst på året. Dag till dag är den bästa tiden tidiga morgnar och sena kvällar. Det är därför många fiskare måste börja sina dagar tidigt.