Betraktas camping som en sport?

Resa och camping koncept – camping tält på natten under en stjärnklar himmel.

Camping är en rolig aktivitet som kan innebära fysisk aktivitet och att arbeta med andra, precis som många typer av sporter. Uppfyller camping alla krav för att vara en sport?

Camping anses inte vara en sport; det är inte konkurrenskraftigt, det har inga regler och det är omöjligt att reglera. Fokus för camping är vanligtvis inte att träna, lära sig lagarbete eller att vinna. Det finns inga campinglag eller tävlingar på skolor, för proffs eller vid OS.

Även om camping kan tyckas falla i den kategorin, finns det många anledningar till varför det inte per definition är en sport.

Vad är en sport?

Definitionen av sport kan variera drastiskt beroende på olika personer och organisationer. Till exempel, den världsomspännande sammanslutningen av internationella idrottsförbund (GAISF), en grupp idrottsförbund som anordnar sportevenemang och idrottsrelaterade grupper, säger att en sport måste innehålla ett tävlingsmoment, inte får förlita sig på tur, får inte utgöra en stor risk för hälsa och säkerhet, får inte vara skadlig för en levande varelse, och inte bara ha utrustning från en leverantör. Enligt GAISF behöver idrott inte ens ha fysisk aktivitet; det finns en kategori av huvudsakligen sinnesrelaterade sporter som inkluderar schack.

Enligt Cambridge-ordboken, kraven för en sport inkluderar fysisk aktivitet, skicklighet och regler. Det kan vara en tävling, men också bara en lek eller aktivitet. Detta skiljer sig från GAISF-definitionen eftersom det inte kräver konkurrens, men kräver fysisk aktivitet.

När vi tittar på vilka typer av aktiviteter som anses vara idrotter kan vi se några viktiga mönster. Idrott har ett konkurrenselement; det finns enkla sätt att avgöra vinnare och förlorare. Idrott har regler som kan läras och följas. De har också sätt att reglera reglerna och svårigheterna. Detta är nästan omöjligt när det kommer till camping, så det är ingen sport.

Trots vad GAISF säger kräver sport fysisk ansträngning. De som idrottar har också ofta liknande bekymmer, och de flesta sporter har lag eller tävlingar i skolor, för proffs eller på OS. Även om vandring innebär fysisk ansträngning, innebär camping inte alltid det.

Campingtävling

Unga par sätter upp utomhustält för att framgångsrikt koppla av och tagga sina händer för att fira vandring och camping på höstens skogsstig.

Camping är inte konkurrenskraftigt. Det är något argument att folk kan tävla genom att sätta upp eller bryta ner campingen snabbare, göra upp eld snabbare eller se vem som kan sjunga lägereldssånger högst. Men camping i sig är en mångsidig aktivitet där det är svårt att vara ”bättre” än någon annan. Det är svårt att avgöra vem som vinner eller förlorar en campingresa.

Camping består av en mängd mindre aktiviteter. Naturligtvis kan du förvandla vilken som helst av dessa aktiviteter till en tävling, räkna poäng och få en totalpoäng för hela campingresan. Men alla campingresor är inte likadana. Folk tycker om att göra olika aktiviteter medan de campar, vilket betyder att det inte är en rättvis tävling om du inte gör exakt samma saker som dina konkurrenter på exakt samma sätt.

Även om det är möjligt att ha en rättvis tävling när man campar så tävlar de flesta inte alls när man campar. Att tävla är inte poängen med camping, och för många människor skulle en tävling ta allt det roliga ur det. Camping är inte tänkt som en tävling, så det är inte tänkt som en sport.

  De bästa snökängorna under $150

förordningar

Sport har regler. Varje sport har specifika regler. De har regler om hur du tjänar poäng, var du får och inte får gå, vad du inte får göra och vad som händer när du gör de sakerna och många andra typer av regler. Basket har regler om hur många poäng du tjänar beroende på var du skjuter bollen ifrån. Fotboll har regler om hur du kan och inte får slå andra spelare. Fotbollen har regler om var bollen börjar. Även sporter som konståkning har regler om hur många poäng du tjänar och hur du ska se ut.

Camping har inga regler. Det finns inga sätt att få poäng eller bli straffad. Eftersom man inte kan ”vinna” camping så får det inga konsekvenser även om man bryter mot reglerna.

Det finns ett antal saker du bör göra när du campar. Det finns säkerhetsregler att följa, som att släcka din eld eller skydda din mat från björnar. Det finns också regler för grundläggande mänsklig anständighet att följa, och det finns lagar att följa när man campar. Detta är riktlinjer du verkligen bör följa snarare än regler. Om du inte gör dessa saker kan du dö, uppröra någon för att vara oförskämd eller bli arresterad, men du kommer inte att förlora några poäng.

Säkerhetsföreskrifter, etikettregler och lagarna i staten eller landet du befinner dig i är alla saker att följa när du campar. Detta är dock inte reglerna för camping. De är till för att skydda dig och andra människor, inte för att reglera spelet.

förordning

Idrott kräver reglering. De äger rum på åkrar eller banor av en viss storlek. De använder bollar av en viss storlek eller form. De har tidsgränser, specifik utrustning och storleksteam. Det är omöjligt att helt reglera en sport, men det finns vanligtvis vissa regler för att säkerställa att lagen eller deltagarna är på lika villkor och enbart förlitar sig på skicklighet.

Camping är inte reglerat på något sätt. Utrustningen människor använder är inte reglerad. De typer av campingutrustning som finns är väldigt olika och har olika storlekar, kvalitetsnivåer etc. Vissa människor avstår från en typ av utrustning som någon annan kanske använder. Människor använder olika typer av tält i olika storlekar. Någon kan använda ett popup-tält som går att sätta upp i ett nafs.

Alla campingplatser är inte likadana. Vissa är större, vissa ligger på en sluttning och vissa är nära vatten. Din campingplats kommer inte att se ut som någon annans, inte ens en som ligger bara en camping bort. Det är omöjligt att reglera en camping eftersom naturen är varierad och unik.

Camping involverar inte lag, bara grupper av varierande storlek. Ett obegränsat antal personer kan campa tillsammans. Någon som campar ensam har ingen som hjälper sig, men har mindre att ordna och behöver inte laga mat åt någon annan. En stor grupp kommer att ha fler händer att utföra fler uppgifter, men de kommer också att behöva ställa in fler för att tillgodose sin grupp. Om camping kräver ett visst antal personer, skulle vissa människor behöva lämna folk eller hitta nya människor att ansluta sig till dem.

  Hur man håller en hockeyklubba

Alla som åker på camping gör inte ens samma saker. Vissa åker till en sjö för att bada eller båt, några går på vandring och några bara hänger runt campingen och njuter av naturen. Det finns inga regler för vad som är camping. Det är en varierad aktivitet som enkelt kan anpassas efter dina behov.

Även om folk ville att camping skulle regleras så skulle det vara omöjligt att göra det på ett sätt som gör det rättvist för alla. Campingplatser skiljer sig från varandra. Vissa människor har inte råd att köpa samma utrustning som andra.

Väderförhållandena kan inte heller kontrolleras. Alla kommer att ha en väldigt olika upplevelse när de campar, och även om camping skulle kunna regleras, skulle de flesta inte vilja bli fråntagna möjligheten att välja hur de spenderar sin campingresa.

Fysisk aktivitet

Älskade kvinnor och män asiater reser avslappnad camping under semestern. På berget.Thailand

Ett av de idrottskriterier som camping faktiskt uppfyller är kravet på fysisk aktivitet. Du kan hävda att all aktivitet kräver viss fysisk rörelse; TV-spel är inte sport, men de kräver att du rör dina händer för att styra handkontrollen.

Men camping kräver en hel del fysisk ansträngning. Du kommer att behöva släpa din utrustning och ditt bagage från din bil till campingen, som ofta kan vara långa avstånd. Du kommer att behöva slå upp ett tält, vilket kan vara svårt, och sätta upp en sovsäck, kudde eller spjälsäng och annan utrustning i ditt tält. Man måste göra upp en eld, vilket innebär att man samlar bränsle, lägger stockar i rätt form och faktiskt tänder elden, vilket ofta leder till mycket frustration.

Problemet är att när installationen väl är klar krävs det ofta inte mycket mer fysisk ansträngning förrän du behöver bryta ner campingen och packa ihop. Att sätta upp och ta ner är vanligtvis den svåraste delen av camping, och det är egentligen inte så mycket ”sport” om camping emellan. Under en campingtur går människor ofta och simmar eller vandrar, men dessa anses vara separata aktiviteter. Du kan vandra eller bada utan att campa.

Om fysisk aktivitet var det enda kriteriet att camping inte kunde uppfylla, skulle jag ge det titeln sport. Men eftersom camping inte heller uppfyller de andra kriterierna spelar det egentligen ingen roll om camping kräver tillräckligt med fysisk ansträngning för att betraktas som en sport.

Resonemang

Detta krav för sport är ett knepigt sådant, och någon kanske hävdar att det inte spelar någon roll. Men de flesta idrottare har samma anledningar till att träna. Människor tränar vanligtvis av tre anledningar som camping inte har gemensamt: att röra på sig, att lära sig att samarbeta eller att vinna. Människor sportar också för skojs skull eller för att njuta av naturen, men det är också anledningar till att folk åker på camping. De andra tre är egentligen inte någons anledning att åka på camping.

  Är Side-by-Sides Street lagligt i Kalifornien?

Camping gör att du kan få lite motion, men folk går inte på camping för att träna. Om någon vill träna, kommer de förmodligen inte att spendera all tid, ansträngning och pengar som det skulle ta för att göra ens en kort campingtur. Träning är ingen anledning att packa ihop och åka på camping.

Barn tränar ofta när de är yngre. Detta hjälper dem att lära sig lagarbete och träna på att arbeta med andra. Det är därför många föräldrar anmäler sina barn till idrott. Det hjälper dem också med deras sociala färdigheter. Folk åker inte på camping eller skickar sina barn på camping för att lära sig lagarbete. Det finns egentligen ingen stor färdighet som folk lär sig när de campar.

Som vi alla vet vid det här laget är camping inte konkurrenskraftig så det finns inget sätt att vinna. Det betyder att folk inte åker på camping för att vinna något. Många ägnar sig åt sport för att de vill slå någon annan. De går en omgång fotboll eller springer eller deltar i en annan sport för att bevisa att de är bättre på den sporten.

Det finns också anledningar till att folk åker på camping som normalt inte gäller sport. Människor går ofta på camping för att komma bort från det vanliga livet, för att umgås med sin familj och/eller för att känna sig mer självständiga. Detta är inte anledningar till att folk brukar träna. Dessa skäl stämmer mer överens med dem för att åka på semester.

Lag och spel

Tält Campingområde, tidig morgon, vacker naturlig plats med stora träd och grönt gräs, Europa

Det finns inga professionella campingligor, inga gymnasie- eller collegecampinglag och inga olympiska idrottare som tävlar i campingsporten. National Camping League (NCL) existerar inte riktigt; folk går inte runt med proffscampares tröjor.

Högskolor ger inte stipendier för att göra pärlhalsband eller berätta den bästa skrämmande historien i campingtävlingar mot en rivaliserande gymnasieskola. Olympiska idrottare får inga medaljer för att somna medan alla stannade uppe sent och pratade.

Ingen erkänner camping som en sport i den professionella sfären eller i skolor. Alla sporter spelas inte professionellt, i skolor eller vid OS, men detta skulle ha varit en stor fördel för camping.

Camping är definitivt ingen sport, men det betyder inte att det inte är en cool aktivitet. Du kan åka på camping med dina vänner eller familj eller slumpmässiga människor du träffar online. Du kan köpa utrustning för camping och ägna ditt liv åt att bli bra på det. Du kan skryta för dina vänner om hur snabbt du kan bygga upp en eld eller slå upp ett tält och använda din expertis när du campar med dem. Även om det inte är en sport, är camping ett bra sätt att tillbringa tid med vänner och familj.