Best Rappelling Ascenders

Det som går upp måste komma ner eller vid rappellering måste det som går ner komma upp. Rappelling kräver vanligtvis inte att du stiger upp i repet efter rappellen, men det finns många tekniska rutter och platser där den enda utvägen efter rappellering är att gå uppför repet. Så det är viktigt att veta vilken utrustning du kan lita på för att ta dig upp i repet.

Här är mina personliga rekommendationer av några av de bästa rappelluppstigningarna på marknaden till en överkomlig kostnad.

En sidoanteckning. När du letar efter uppstigare, förstå vad som behövs för din specifika rappel eftersom var och en är unik. Vissa färdigheter måste bemästras tillsammans med en full förståelse för att korrekt använda den utrustning som behövs.

Ta dig tid att öva och rappella alltid med en erfaren partner för att ge extra stöd. När du använder stigande redskap, ta det lugnt och skönt. Jag har funnit att GM CLIMBING Hand Ascenders att vara särskilt användbar, särskilt när den är ihopkopplad med Singing Rock Footer Ascender Sling.

Båda dessa redskap kommer att bibehålla större kontroll och en jämn, konstant hastighet under en uppstigning. Fortsätt att gå i en hastighet du är mest bekväm med tills du når toppen. När du använder rappelluppstigning, var uppmärksam på att aldrig pressa dig själv bortom fysiska eller erfarna gränser för att undvika fara.

Innan jag delar mer om varje redskap och varför jag rekommenderar dem, låt mig dela med mig av några grundläggande tekniker som kan användas i stället för dessa verktyg för att ta sig upp i rappellrep.

Hur man klättrar uppför rappellrep

Jag kan inte nog betona hur viktigt det är att lära sig Prusik-knuten. Detta är en av de viktigaste knutarna att känna till för alla som planerar att rappella, främst för att det ofta används för att ta sig upp på ett rappellrep. Prusik-knuten är ett friktionsfäste och tillåter en mer kontrollerad uppstigning. Dessutom har tester visat att Prusik-knuten kan bära en betydande mängd vikt och spänning i jämförelse med andra knutar eller metoder. Detta är ett självklart val för att stödja personlig vikt.

  Är FishingLicense.org en legitim webbplats?

Om du behöver knyta en Prusik-knut i luften, kommer ett Autoblock att behövas för att säkert hålla rappellern samtidigt som de frigör händerna. Detta tillåter användning av båda händerna när du knyter Prusik. Autoblocket är ett försiktighetssteg som rekommenderas att knytas innan rappellen. För att lära dig hur du knyter den här dragkroken besök självstudien för Autoblock.

Nu med autoblocket säkert på plats, flytta autoblocket uppåt tills det är helt inkopplat. När de väl är inkopplade kan båda händerna säkert tas bort från repet för att knyta Prusik ungefär en fot ovanför rappellanordningen. Följande steg lär ut hur man knyter Prusik-knuten:

 1. Knyt en dubbel fiskarknut för att sammanfoga två snören (se fiskarknuten).
 2. Knyt en andra dubbel fiskarknut med den andra svansen. Sladdarna ska nu göra en stor cirkel.
 3. Dra ihop de dubbla fiskarnas knutar för att skapa en tunnknuta.
 4. Ta sladdens ögla och placera den under repet.
 5. Linda sladden runt repet tre gånger. Se till att omslagen stannar på insidan av sladden, med den dubbla fiskarens i botten.

Se till att ha extra sladd till hands för att knyta Prusik-knuten ordentligt. Var alltid beredd på vad som helst! Genom att vidta lämpliga åtgärder i förväg kommer det att minska sannolikheten för att en incident inträffar vid rappellering.

Att sätta Prusik i arbete

Nu när du vet hur man knyter Prusik kan vi sätta alla dessa tekniker i verket så att du kan ta dig uppför rappellrepet. Detta exempel är om du rappellerar på ett dubbelrep.

 1. Börja med att knyta två friktionsfästen med Prusik-knuten. Använd två olika mjuka nylonsnören, 5 mm eller 6 mm för bästa resultat. Båda Prusiks kommer att knytas på repet ovanför avfallet, den ena ovanför den andra. Överlappa inte.
 2. På toppen Prusik fäst änden av sladden till en låsande karbinhake. En 24-tums sele kommer att fästas på denna låskarbin och direkt på selen.
 3. Den nedre Prusik fästa änden av sladden till en låsande karbinhake. Fäst två 24 tum selar. När selen fästs från karbinhaken till selen. Den andra selen kommer att dingla och kommer att användas som en fotsele.
 4. Vid denna punkt placerar du foten i den dinglande selen och stå. Detta kommer att placera din vikt på det nedre friktionsfästet (Prusik). Skjut den övre Prusik upp så högt du kan.
 5. Luta dig nu tillbaka i selen (låt foten vila i selen), placera din kroppsvikt på det övre friktionsfästet (Prusik). Skjut upp det nedre friktionsfästet tills foten som vilar i lyftselens knä böjs i 90 graders vinkel.
 6. Stå upp i selen igen och upprepa stegen med att flytta de övre och nedre fästena. Repet kan användas för att balansera när du står, men se till att inte ta tag i och balansera på Prusik-hakarna. Använd endast repet för balans, ta endast fysisk kontakt med fästena när du skjuter upp dem.
 7. Fortsätt att upprepa processen tills toppen nås. Du flyttar hastigheten på en sköldpadda i denna process men var säker på dina förmågor och ta dig tid så att inga misstag görs. Detta är en långsam och besvärlig metod men detta grundläggande steg kan läras in snabbt och anpassas snabbt när behovet uppstår.
  Är sovsäckar vattentäta

Som lärt, kan stigande göras utan extra redskap; ta dig dock tid att bli ordentligt instruerad av en professionell för att använda dessa färdigheter på bästa sätt. Vet när du ska använda dessa grundläggande färdigheter och när det kan vara bäst att skaffa högkvalitativa rappellinguppstigare för att göra jobbet ännu mer effektivt. Min rekommendation är om frekvent användning planeras, speciellt vid rappellering av grottor, broar etc. att rätt utrustning kan göra en enorm skillnad i övergripande prestanda.

Följande är några rappelluppstigningar och redskap som jag personligen rekommenderar.

GM CLIMBING Climbing Hand Ascender (höger hand och vänster hand)


Dessa handuppstigare är otroliga! Speciellt om du har planer på att bestiga rappellrep på en konsekvent basis baserat på de platser som rappelleras. Några av de framstående funktionerna i GM Climbing Hand Ascender är:

 • Rapplingarna är färgkodade enligt följande: orange för vänster hand och blå för höger hand.
 • Den har en solid gummispärr som minskar eventuell glidning med den extra friktionen som i sin tur förbättrar enhetens korrekta funktion.
 • Det ergonomiska gummihandtaget ökar komforten, minskar trötthet och förbättrar krafteffektiviteten.
 • Den kraftfulla kammen i rostfritt stål bibehåller ett stadigt grepp även vid extremt våta eller isiga förhållanden.
 • Flera karbinhakar och webbinghål har inkluderats som kan användas vid behov vid uppstigning.

Singing Rock Footer Ascender Sling


De Singing Rock Footer Ascender Sling är en ”justerbar fotsele för att stiga upp i ett rep.” Denna sele är förstärkt vilket ger lång livslängd. Den kan enkelt fästas på rappelluppstigningarna som används via en låsande karbinhake. Några av de extra funktionerna är:

 • Ascender-band som har tillverkats för att tåla många extrema förhållanden och frekvent användning.
 • Den är både lätt och stark vilket betyder mindre vikt för dig att bära och kan bära upp till 200 kg eller cirka 440 lbs. Inte det är svårt!
 • Den enkla designen ger användarvänlighet då den uppåtgående öglan är markerad och själva lyftselen kan justeras till rätt längd för användaren.
  Kan en sammansatt bågsträng bryta?

Rappelling Ascenders Slutsats

När du bestämmer dig för vad dina behov är för att ta dig upp på en planerad rutt, sök alltid expertråd. Om detta är en engångshändelse och uppstigningen inte är för teknisk försök att rigga dina egna rappellinguppstigningar genom att följa vägledning från en professionell. Om du planerar att köra många rutter som kräver expertkunskaper och bättre redskap är det bäst att använda den rekommenderade utrustningen för att ge bättre grepp, öka effektiviteten, mindre trötthet och optimal rörelse.