Besöka Rocky Mountain National Park i maj: Bra idé?

I de flesta delar av landet är maj månad den månad då livet sätter igång. Hårda vintrar och regnig april ger plats för solsken, varma temperaturer och oändliga utomhusnöjen. Men är det sant i Klippiga bergen? Bergsområden tenderar att tina mycket längre än på andra håll – områden som North Cascades öppnar inte helt förrän i juli. bra tid. Låt oss undersöka.

Rocky Mountain National Park i maj

Är maj en bra månad att besöka Rocky Mountain National Park?

Rocky Mountain National Park har en tillståndssystem för detta måste du reservera en tidslucka i parken. Det licenssystemet kommer dock inte att öppna förrän den 28 maj. Innan dess kan du gå in i parken och gå utan reservation. Om du tror att anledningen till att tillståndssystemet inte gäller förrän den 28 maj är för att parken mestadels är frusen har du rätt.

Parken, en av de mest populära i landet, går inte in i sommaren helt förrän den andra veckan i juni. Kommer du dit innan dess finns risk för snöstorm och även en lavin. Smältande snö och is håller på att bli instabila, vilket innebär att laviner är en tydlig möjlighet i maj.

Ändå är ett besök i Rocky Mountain National Park i maj inte helt värdelöst. De nedre lederna är öppna och mestadels gratis (om inte helt gratis), och du kan ha mycket roligt utan att gå för högt. Många av de högre stigarna kommer fortfarande att vara tillgängliga, om du vet vad du gör och har rätt utrustning!

Ett varningens ord: var inte dum om du vandrar mer än 7 000 fot. Snön smälter och laviner kan uppstå. Om du tycker att det är osäkert är det bättre att vända tillbaka och njuta av en fantastisk middag än att sitta fast i bergen eftersom solen försvinner snabbt! När vädret blir dåligt, vänd!

  Backpacking kontra vandring: Vad är skillnaden och varför ska du bry dig?
Klippiga bergen i Colorado med en flod.

Hur är våren i Colorado Rockies?

Våren kommer i april, precis som överallt annars. Det finns dock enorma snöfall från vintern som tar en evighet att smälta. Det gör april och maj månader av stora förändringar – smältande snö (och därför lera) i överflöd. Om du besöker under den här tiden, förvänta dig att det blir rörigt.

Mycket av vädret beror på höjden. Lägre höjder känns mycket som normal vår. Men mellan 9 000 och 11 000 fot ligger snön mycket längre, och det gör även temperaturerna. För de subalpina och alpina delarna av parken måste du vänta till mitten av juni (eller längre) för att få rena, torra stigar.

Temperaturer från april till maj på lägre höjder varierar mellan 40-60-talet; högre upp, förvänta dig inte att det går över 50 på ett tag. Om du inte har något emot att lägga upp lager kan vädret kännas ganska fint! Om du ger dig ut i de alpina områdena, packa dina väskor för kylan och en och annan snöstorm.

Vildblommor blommar i slutet av april i de lägre höjderna, vilket gör maj till en bra tid att se fält med vilda blommor som sträcker sig under snötäckta toppar. När det gäller regn, förvänta dig regelbundet men inte konstant regn.

När allt kommer omkring är vädret i Rocky Mountain National Park under månaderna april och maj, även om det inte är perfekt, mer än bra nog för att ha en fantastisk tid! Var noga med att ta med dina mikrospikar! Tips: i denna recension hittar du mina personliga favoritmikrospikar!

Rocky Mountain Vandring och Camping i maj

Camping och vandring är de bästa delarna av alla besök i en nationalpark. Om du åker till Colorado i maj kommer inte många campingplatser att vara öppna; de som är är troligen fortfarande täckta av snö. Men det finns ett sätt att bekräfta om ditt besök sammanfaller med en rolig stund på en specifik campingplats eller stig!

  När är bästa tiden att besöka Mackinac Island? (2022 uppdatering)

National Parks Services webbplats, kan du se hur de olika campingplatserna är under veckan du försöker besöka. För varje vildmarkscamping kan du se vilken dag snön ska smälta:

Vild camping tidtabell i nationalparkerna

Innan du går (eller bestämmer dig för att inte gå), kolla in informationsbladen för vildmarkscamping för att ta reda på om de platser du försöker besöka är tillgängliga eller inte! Detta är en mycket användbar funktion; Innan jag hittade den var jag inte säker på om camping i maj var en bra idé. Nu vet jag åtminstone att det finns några bra alternativ där ute! Tänk dock på att de flesta campingplatser är täckta av snö långt in i juni.

Vilken är den bästa tiden på året att besöka?

De bästa månaderna på året att vara i Rocky Mountain National Park är mellan juni och oktober. I vardera änden av det spektrumet hittar du parken något mindre trångt än i juli eller augusti. När november väl slår in är parken och Trail Ridge Road för det mesta stängda och besöks endast av människor som älskar snö och vet vad de gör. Alpine Visitor Center, längs Trail Ridge Road, stänger den 11 oktober varje år och öppnar inte igen förrän den 31 maj.

Om du planerar en resa till Rocky Mountain National Park och har lite flexibilitet i ditt schema, sikta på månaderna juni (mellan den 14:e och slutet av månaden) och september (vilken dag som helst). Du kan också åka i juli och augusti, men då är folkmassorna tjockare. Ett besök i maj är möjligt, men förvänta dig inte att klättra 14ers medan du är där – åtminstone inte utan stegjärn och lite träning!

  Så här hände när jag köpte ett tält för 12 personer till min fru och mig
Alpin sjö i de klippiga bergen

Stänga av

Så, är det en bra idé att besöka Rocky Mountain National Park i maj? Det är inte precis en bra idé, och det är inte direkt en dålig idé. Ju längre du kan skjuta upp din sommarresa, desto bättre. Om du inte kan undvika maj kan du fortfarande njuta av mycket lägre stigar, vattenfall och natursköna vyer. Trail Ridge Road kommer att öppna någon gång under månaden, så du kan åtminstone ta en naturskön bilresa genom en av USA:s vackraste nationalparker!