Behöver pontonbåtar bottenfärg?

Att äga en pontonbåt är en seriös investering, och att underhålla din båt garanterar dess bästa prestanda. Det ökar också båtens värde om du funderar på att sälja vidare eller byta ut den. Med det sagt, en fråga som ställs ofta i pontonsamhället är ”behöver pontonbåtar bottenfärg?”

Om du planerar att hålla din pontonbåt förtöjd i vattnet under längre perioder, så ja, du behöver absolut bottenfärg! Detta är ännu mer sant om det råkar vara saltvatten eller till och med bräckt vatten.

Den långsiktiga effekten av saltvatten och sötvatten kan skada din pontonbåt om du inte menar allvar med att inspektera och underhålla den. Låt oss ta en titt på hur du bättre skyddar dina pontoner och din investering.

Behöver pontonbåtar bottenfärg

Behöver alla pontonbåtar bottenfärg?

Ja, dock kommer vissa båtar att behöva återanvändas oftare. Det finns flera faktorer som påverkar livslängden på bottenfärgen på din båt. Typen av vatten du åker i kommer att påverka kvaliteten på färgen.

Sötvatten kan skada färgen i längden. Saltvatten kommer dock att orsaka mer skada under samma period.

Du bör också tänka på hur lång din båt har förtöjts. I allmänhet behöver pontonbåtar som tas ut på havet en bottenfärg av god kvalitet för att skydda båtens kropp. Det rekommenderas att applicera bottenfärg på din pontonbåt även om du använder den i sötvatten. Men om du inte håller den i vattnet under längre perioder kanske färgen inte är så kritisk.

Sammanfattningsvis appliceras bottenfärg i följande fall.

  • Om din pontonbåt är används i saltvatten, bör du applicera bottenfärg, oavsett hur länge du håller din båt i vattnet. Färgen skyddar skrovet från alger och håller din båt i toppskick.
  • Om du använder din pontonbåt i sötvatten och håller den förtöjd under längre perioder bör du applicera bottenfärg för att skydda kroppen.
  • Om du håller din båt i sötvatten under korta perioder kanske bottenfärgen inte behövs. Det rekommenderas fortfarande, men det är inte ett måste.
  Behöver jag lägga en presenning under mitt tält?

Du bör dock rengöra båten noggrant med tryckvatten när du har tagit bort den från vattnet. Detta kommer att skydda skrovet från alguppbyggnad och kommer att hålla kroppen i perfekt skick.

Hur fungerar färg?

Färg skapar ett skyddande lager som förhindrar tillväxt av bakterier, alger och ansamling av salt på båtens kropp. Dessa nedsmutsningsmedel påverkar din båts hastighet och totala prestanda.

De flesta tillverkare rekommenderar användning av bottenfärger som fungerar för olika typer av båtar. Du kan prova att göra jobbet själv efter att ha köpt verktygen från en marinbutik, eller så kan du anlita en professionell för att göra jobbet åt dig.

Vilken färg är bäst för en pontonbåtsbotten?

Du kan alltid kontakta tillverkaren av din pontonbåt och fråga om den mest rekommenderade färgtypen. Även om det finns flera typer av bottenfärger på marknaden, kan vissa av dem faktiskt skada båtens kropp.

Rust-Oleum Tillgänglig 207012 Marine Flat Boat Bottom Antifouling Paint, 1 Quart, Black

Du bör leta efter en bottenfärg som innehåller en biocid. Denna kemikalie släpps långsamt ut i vattnet och hindrar alger, slem, växter och andra former av vattenlevande liv från att fästa vid botten av din båt och förstöra den i det långa loppet.

TotalBoat Krypton Kopparfri Antifouling – Marine Ablative Boat Bottom Paint |  för glasfiber-, trä-, aluminium- och stålbåtar |  Idealisk för Outdrives och trimflikar (blå, gallon)

Vissa bottenfärger innehåller kopparoxid, som är en vanlig biocid. Om din båt är gjord av aluminium bör du undvika denna typ av färg. Koppar och aluminium reagerar tillsammans för att orsaka korrosion, vilket skadar kroppen på din pontonbåt. Se till att du väljer en kopparfri färg.

Bottenfärg

Hur man applicerar bottenfärg på en pontonbåt

Att måla botten på din båt är ingen svår uppgift. Faktum är att det kan vara ett roligt DIY-projekt som du kan genomföra med dina vänner och familj. Du måste handla några verktyg i marinbutiken för att se till att allt du behöver finns tillgängligt medan du gör jobbet. Du behöver följande verktyg.

  • Luftkompressor.
  • Sandpapper.
  • Vält.
  • Primer.
  • Måla.
  Dag eller natt: 9 tips om hur man jagar prärievargar

Steg 1: Börja med att förbereda

Innan du applicerar ett nytt lager färg måste du ta bort de gamla lagren av färg och primer. Använd sandpapper för att slipa ner de gamla lagren tills du är helt säker på att det inte finns någon färg kvar.

Steg 2: Rengör ytan

Star brite Instant Hull Cleaner - Rengör fläckar och avskumslinjer på båtskrov enkelt och enkelt

Använd en tygbit eller en luftkompressor för att rengöra ytan genom att ta bort alla partiklar, damm, skräp eller rester. Att applicera färgen på en smutsig yta kommer att påverka hur färgen kommer att se ut och dess övergripande kvalitet. Om det finns alger eller lera, använd en kemiskt lösningsmedel för att bli av med fett och smuts.

Steg 3: Applicera Primern

TotalBoat Topside Primer (vit, gallon)

Följ instruktionerna för programmet när du är applicera primern. I vissa fall bör du applicera mer än ett lager för att säkerställa att kroppen är perfekt skyddad innan du applicerar färgen.

Var uppmärksam på övermålningsfönstret när primern fortfarande är klibbig men inte helt blöt eftersom du planerar att applicera nästa lager. Annars kommer kvaliteten på primern att påverkas. De flesta primers som kan användas på båtar är gjorda för att torka snabbt, så jobbet tar inte mycket tid. Använd en pensel eller en roller för att applicera jämna lager eller lager av primern.

Steg 4: Applicera bottenfärgen

Medan du fortfarande är uppmärksam på övermålningsfönstret bör du använda rullen för att applicera ett lager av bottenfärgen. Börja med de böjda ytorna och gå sedan till den platta bottendelen. Efter att färgen har torkat helt kan du inspektera den och applicera ytterligare ett lager om du känner att du har missat några områden.

  Hur mycket kostar det att hyra en lyxig husbil?

Sammanfatta

Bottenfärg är ett måste om du använder din båt i saltvatten. Det rekommenderas också om din båt vanligtvis används i sötvatten.

Att lägga på ett lager bottenfärg räcker långt eftersom det skyddar båtens botten från tillväxt av alger och bakterier som kan skada metallen på sikt. Lyckligtvis finns det flera typer av färg tillgängliga, så du kan enkelt göra det här jobbet på egen hand.