Behöver luftkonditionering för husbilar laddas om?

Camping hela året är en otrolig tillflyktsort för dig och din familj. Det är stora skillnader mellan tältcamping och husbilscamping. Till exempel, camping i en husbil mitt i sommaren, ger dig den otroliga fördelen av att ha en iskall luftkonditionering som håller dig sval. Men för att hålla din AC igång effektivt måste du göra en del regelbundet rutinunderhåll. Detta inkluderar att ladda din AC när det behövs!

Under årens lopp är din husbils luftkonditionering beroende av kylmedel för att hålla din husbil sval. Om AC inte sköts ordentligt kan det ta slut på köldmedium.

Efter ett tag kan din husbils luftkonditionering behöva laddas om för att fortsätta att fungera effektivt; vilket innebär att tillsätta mer kylvätska eller kylmedel. Du kan ladda din husbil AC själv eller så kan du anlita en professionell för att få din AC i funktionsdugligt skick igen.

Behöver luftkonditionering för husbilar laddas

Att ta hand om din AC kommer att säkerställa att du har en cool husbil för dina vänner och familj i många år framöver.

När behöver luftkonditionering för husbilar laddas?

Eftersom luftkonditioneringsapparater för husbilar tappar trycket med tiden, kommer kylprocessen att vara lika effektiv. Ett tecken på att detta händer är det din AC blir mindre och mindre kall med tiden. Om du märker att din AC inte blåser kall luft eller luft som inte är så kall som den brukade vara, det finns en chans att du behöver ladda om ditt AC-system.

AC-system är designade för att vara slutet system, vilket innebär att köldmediet inte läcker och du behöver inte tillsätta köldmedium. Men som du kanske har märkt med din bil kan detta trycksatta system förlora kylvätska över tiden.

  Vad är en hundbensadapter?

Så om ditt AC-system behöver laddas, det finns en chans att den behöver inspekteras för läckor.

Anledningar till att din husbil AC blåser varmluft

 • Kontrollera dina filter. Ditt filter kan vara igensatt och överbelastat av damm och smuts. Ett vanligt problem med AC-enheter i husbilar är smutsiga filter.
 • Kontrollera AC för sprickor eller läckor.
 • Kontrollera om det finns varmluft. En AC-enhet som blåser ut varm/varm luft kan vara ett tecken på en AC-läcka eller på att laddning behövs.

Till rengör ditt filter du kan prova ett par olika metoder:

 • du kan sätta din dammsugare på en låg inställning och dammsuga den,
 • eller sänk filtret helt i en lösning med vatten och rengöringsmedel.

Oavsett vad du gör med ditt filter, se till att låta ditt filter lufttorka helt innan du sätter tillbaka det.

Hur laddar man en husbilsluftkonditionering?

Efter att du har gått igenom de möjliga problemen som din husbilsluftkonditionering kan ha och den fortfarande har problem, kommer du förmodligen att behöva ladda din luftkonditionering. Här är stegen:

 1. Köp köldmedium. (se ett exempel på Amazon) Se till att hitta det exakta köldmediet för din specifika AC innan du börjar. För att ta reda på vilket köldmedium du behöver kan du referera till ägarmanualen eller kontakta en husbilshandlare med namnet på din luftkonditioneringsenhet.
 2. Se till att du har en köldmediemätare och en ledningskran*.
 3. Därefter vill du stänga av all ström som går till luftkonditioneringen.
 4. Stäng av brytaren som ger ström till din AC.
 5. Ta bort plastbeläggningen som omger din luftkonditionering. Din AC kan fästas på taket på olika sätt, se din bruksanvisning för hur din är. Vissa fästs med skruvar, medan andra hålls fast med clips.
 6. Använd din köldmediemätare för att se vad din nuvarande AC-nivå är. Om din mätare registrerar under 30 grader är det dags att fylla på vårt köldmedium.
 7. Häll in kylmediet långsamt tills den når rätt nivå.
 8. Lämna tillbaka AC-kåpan.
 9. Koppla in strömmen igen och slå på brytarna igen.
 10. Testa din AC genom att slå på den
  Är Sprinter Vans värda pengarna?

*Obs: Vissa husbilar har ställen där du kan kontrollera köldmedienivåerna, men om inte måste du själv installera en kranledning. Att installera en kranledning är ett mer komplicerat steg, och om det görs felaktigt kommer det att orsaka fler problem. Om du inte känner dig säker på att göra detta måste du anlita en professionell för att se till att du inte orsakar mer skada på din enhet.

Om allt ditt hårda arbete inte lönade sig, kan det vara dags att ta din husbil till en certifierad mekaniker.

3 stycken set A/C R134A Kylmedelsladdningsslang R134A Laddningsslang Snabbkoppling, 1/2 i hane 1/4 i SAE hona Can Tap-ventil, BPV31 Bullet Piercing-kranventil Kompatibel med GPV14 GPV31 GPV38 GPV56 gohantee R134A kylmedelspåfyllningsslangsats - med BPV31 kulhålkranventil, 2,75" Mätare och Can Tap för R12 R22 Luftkonditionering, 1/4" Adapterventil för tätning 3-pack BPV31 kulgenomträngande kranventilsats U-laddningsslang Kylmedelsburk med mätare R134a kan anslutas till R12/R22 port AC 1/2 och universal eftermonteringsventil med dammlock

Kan Dometic husbilsluftkonditioneringar laddas

Dometic RV luftkonditioneringsapparater kan laddas, men rekommenderas inte för gör-det-själv. Att ladda Dometic RV luftkonditioneringsapparater är ofta dyrt och kan vara mer värt det att bara köpa en ny enhet.

Anledningen till att de är så dyra är för att du måste knacka på din kylvätskeledning, vilket kan orsaka stora problem om det görs fel.

Om du bestämmer dig för att du vill prova och göra DIY din Dometic luftkonditionering själv, bör du vara smart med vilka steg du tar. Se alltid till att du vet exakt vilket köldmedium du behöver för att fylla på din AC, eftersom att få ett generiskt sådant kan orsaka ännu fler problem.

Behöver luftkonditionering för husbilar laddas

Hur länge ska min husbilsluftkonditionering hålla

Din RV luftkonditionering kan hålla i över ett decennium om den tas om hand och underhålls. Att underhålla din enhet innebär att du rengör ditt filter regelbundet och kontrollerar din luftkonditionering för eventuella sprickor eller läckor.

Att ha en fungerande AC i din husbil kommer att förändras när du campar under hela året. Om du märker att din husbils luftkonditionering inte fungerar som den ska eller börjar blåsa varm luft, kan det vara dags för din husbils AC att laddas om.

  Steg-för-steg-teknik: skidor med fötterna ihop

Livslängden på ditt system beror på hur det underhålls, i kombination med externa faktorer som värme och väder.

Slutsats

Så, behöver luftkonditioneringsapparater för husbilar laddas om? RV AC-enheter behöver underhåll under hela året och kan till och med behöva laddas efter mycket användning.

Att ladda en AC-enhet innebär att du fyller på kylvätskan eller kylmediet inuti din AC för att låta den svalna ordentligt. Det finns flera faktorer att kontrollera innan du tar isär din AC för att fylla på kylvätskan. Se till att rengöra dina luftfilter regelbundet, samt kontrollera att det inte läcker eller spricker.

Oavsett vart du reser härnäst är det en absolut spelförändring att ha en fungerande AC-enhet när du reser i en husbil. Fastna inte mitt i sommaren utan AC, ta hand om det så håller det länge.