Behöver klätterkarbinhakar rengöras?

All klätterutrustning bör inspekteras, rengöras och förvaras korrekt för din säkerhet och för bästa klätterupplevelser. Karbinhakar är väldigt viktiga när man klättrar, men vad ska man göra för att ta hand om dem?

Klätterkarbiner bör rengöras när de är smutsiga, smutsiga, klibbiga eller efter var 1-3 användning. Ju oftare den rengörs, desto bättre för att säkerställa att utrustningen fungerar korrekt och att klättraren förblir säker. För att rengöra, tvätta dem med varmt tvålvatten och belägg sedan gångjärnen med ett vaxbaserat glidmedel.

Att rengöra din klätterutrustning är viktigt för din säkerhet, så se till att du schemalägger tid för att få det gjort. På så sätt har du tid att rengöra dina grejer och du väntar inte tills du använder prylarna igen och inser att de alla är smutsiga.

Produkter att använda

Du kan använda diskmedel för att tvätta dina karbinhakar. Se till att den är mjuk men fungerar bra för att få bort smutsen från gångjärnen. Du kan också se till att du har en luftburk, som den du kan köpa till ditt tangentbord. Detta är bra att använda för att tvätta produkten. Det hjälper till att ta bort torr smuts och damm innan du behöver tvätta den med vatten.

Du kommer också att behöva ett smörjmedel till din karbinhake innan du tvättar den så att du kan lägga på smörjmedlet på den när du rengör den. Smörjmedlet bör vara vaxbaserat och kommer att hålla de rörliga mekanismerna som gångjärnen och fjädern smidiga och inte bli för torra och så småningom gå sönder.

  Är husky bra gåhundar?

För smörjmedlet: Se till att rengöra produkten (se stegen nedan) och låt den torka innan du tillsätter smörjmedel. Följ sedan de angivna anvisningarna för smörjmedlet och applicera det. Efter detta, använd en trasa och torka av kvarvarande smörjmedel så att inte hela karbinhaken smörjs.

Hur man rengör klätterkarbinhakar

För att rengöra dina karbinhakar, se till att du samlar alla karbinhakar du har. Gå sedan till ett handfat i ditt hus (din diskbänk kommer att fungera perfekt) och ta med dig de produkter du behöver. När du har föremål som dina karbinhakar, handdukar, stor skål, tvål och ett litet rengöringsverktyg (något litet som en tandborste för att komma in i gångjärnen), är du redo att börja.

Ovan nämnde jag konserverad luft, du kan ta den och gå ut eller rikta in den i din diskbänk för att hålla ner röran och blåsa in luften i gångjärnen. De små springorna kan hålla smuts, damm och smuts, och det är bra att blåsa ut det innan du tvättar. På så sätt blir den torra smutsen inte blöt utan blir envis och stannar kvar på de svåråtkomliga ställena. Gör detta med varje karbinhake, så är de redo för en bra tvätt.

För att tvätta dina karbinhakar, se till att du fyller din diskbänk eller separata skål med varmt tvålvatten. Lägg sedan dina karbinhakar i tvålvattnet för att blötläggas i några minuter. Detta gör att tvålvattnet kan nå alla svåråtkomliga platser och dra ut smutsen.

Sedan kan du gå in med en liten skrubber som en tandborste och skrubba karbinhakarna en i taget, se till att skrubba de rörliga delarna och alla platser med synlig smuts eller klibbiga delar. Ett avfettningsmedel, som diskmedel, fungerar bra, och lite räcker långt. Om smutsen och smutsen är för envis, se till att din skål med tvålvatten är varm till varm och låt den sitta i 5-10 minuter. Karbinhakar är av metall, så varmt vatten kommer inte att förstöra dem, det gör bara den envisa smutsen lättare att ta bort.

  Bästa Paramotorhandskar

Efter skurningen kan du gå igenom stegen att torka karbinhakarna, applicera glidmedel och torka bort överflödigt smörjmedel för att göra dina karbinhakar redo för nästa användning. Om du upptäcker att det vaxbaserade glidmedlet (eller något annat glidmedel designat för karbinhakar) inte fixar din karbinhake, är det förmodligen trasigt. Med smörjmedlet kommer du inte ha hårt motstånd, gnisslande eller andra problem med hur din karbinhake fungerar. Om du hittar några som är trasiga, ta bort dem. Karbinhakar är billiga att byta ut och de kommer att göra dig mycket säkrare jämfört med att använda en trasig karbinhake.

Hur man inspekterar och förvarar karbinhakar

Inspektera alltid din utrustning innan du ger dig ut på dina vandrings- och klättringsäventyr. En snabb kontroll kan rädda ditt liv eller förhindra en skada. Så när du kontrollerar ditt rep, väskor, pinnar och annan utrustning, kontrollera dina karbinhakar också. (Källa)

När du köper föremål som karbinhakar, gör en lista över hur många du har. På så sätt vet du hur mycket du ska leta efter när du går ut. Du kan också ta med några extra om du hittar en som är trasig när du är borta, och ersätta den med en ny på plats.

Om du har en lista över hur många karbinhakar du har kan du söka och kontrollera dina väskor och rep för varje karbinhake. Du kan göra en visuell inspektion för att se till att allt ser bra ut och du kan göra en fysisk inspektion för att se till att allt fungerar som det ska.

  Kan husbilar stanna vid lastbilshållplatser?

För att förvara dina karbinhakar vill du se till att du förvarar dem på en torr plats. Du kan ha dem alla i en väska så att du inte tappar bort dem, och du kan se till att de matchar resten av din klätterutrustning. Ofta har folk dem i samma stora påse som deras rep, men karbinhakarna är i en underavdelning eller separat mindre påse inuti reppåsen.

Fuktig luft, salt luft eller att förvara dina karbinhakar bredvid våta rep eller kläder är inte bra. Om dessa typer av föremål ligger bredvid varandra för en bilresa är det okej, men du måste vara proaktiv och rengöra dem när du kommer hem. På så sätt förhindrar du rost och ser till att dina karbinhakar fortsätter att fungera bra i flera år.