Behöver jag vinterförbereda min ATV?

Om du äger en båt eller en husbil vinterförbereder du dem alltid, men du är inte så säker på vad du ska göra med din ATV. Det här är ditt första år med ett terrängfordon. Att lämna den exponerad hela vintern verkar inte rätt, men vad skulle vinterisering innebära? Är det verkligen nödvändigt?

Det är bäst att vinterställa din ATV för att bevara komponenter som batteri, motor och däck. Genom att inte vinterklarera kan du behöva spendera hundratals till tusentals dollar varje år för att få din ATV i åkbart skick.

Eftersom det här kommer att vara första gången du vinterställer en ATV, kommer vi att berätta allt du behöver göra. Vi kommer också att fördjupa oss mer i varför vinterförvaring av din ATV varje år är så viktigt, så se till att du inte missar det!

Vikten av att vinterställa din ATV

Din ATV har snödäck, och du kanske körde den några kalla dagar i år innan temperaturen sjönk till nästan minusgrader.

Även om din ATV förmodligen skulle överleva den kalla årstiden utan vinterisering, är det inget du vill ta för vana, speciellt om du vill åka din ATV i många år framöver.

Här är fördelarna med att vinterställa din husbil.

Bevarar batteriet

Vissa terränghjulingar kan köras utan batteri, men det är vanligtvis äldre modeller. Om din är en ATV som producerats inom de senaste 10 åren eller så, utan ett fungerande batteri, rör sig din ATV inte en enda tum.

Du kommer att bli strandsatt var du än står!

En del av vinterförvaringen av en ATV innebär att batteriet tas bort, lagras och laddas.

Alla batterier laddas ur med tiden, vilket innebär att batteriet töms naturligt även om du inte aktivt använder det. Ditt smartphonebatteri gör detta, och du har förmodligen märkt det.

Om du lämnar ditt ATV-batteri i kylan hela vintern, när du kommer tillbaka till det på våren, kommer batteriet att vara dött.

Mer än så, ett batteri som frös och tinade hela vintern kanske aldrig laddas igen, eller så kommer det kanske inte att hålla en laddning.

Hur som helst, batteriet har gått sönder, och nu har du inget annat val än att lägga ut pengar för ett nytt.

Förhindrar fuktansamling

Fukt är ett fordons värsta fiende.

Även om sommaren är mycket mildare och därmed blötare än vintern, saknar luften inte fukt under den kalla årstiden.

Fukt kan fortfarande ackumuleras, och när den gör det händer dåliga saker. Alla metalliska komponenter – som det finns många av i din ATV – kan rosta och/eller korrodera.

Lika illa om inte ännu värre är att mögel, mögel och andra svampar kan utvecklas över fordonets ytor.

En täckt, förvarad ATV kommer inte att mögla under vintern.

Håller dina däck i körskick

Ett enda ATV-däck kan kosta över $100 beroende på typ. Till det priset vill du inte behöva byta ut dina ATV-däck tidigare än absolut nödvändigt.

Om du lämnar dina däck ute på den kalla marken i månader i sträck utan skydd kan däcken tömmas.

Skulle temperaturerna sjunka under fryspunkten någon gång under vintern kan gummit i däcken stelna.

Tillräckliga exempel på detta kan göra däcken spröda så att när du ska använda dem på våren kan de spricka.

  De bästa campinghängmattor du kan hänga från träd

Mycket kalla temperaturer kan också göra att däckens dragkraft minskar, vilket gör dina däck farligare att använda.

Håller Critters ute

Även om en ATV inte är lika mysig av en plats att bygga bo på hela vintern jämfört med en husbil eller husbil, kommer en kall gnagare eller djur inte att vara för kräsen.

När din ATV står ute under vintern är det rättvist spel för alla varelser som vill använda den för att hålla sig varm från den bittra kylan.

Beroende på storleken på djuret i fråga kan djuret slingra sig in i ATV:n och skada komponenter, särskilt om de tuggar genom delar som trådar och plast.

Hur man vinterförbereder en ATV

Du är övertygad om att vinterförvaring av din ATV är bäst från och med nu. Utan vidare, här är vinteriseringsstegen att följa varje år innan den kalla årstiden kommer.

Höj däcken

När din ATV står stilla i månader kan fordonets vikt sätta press på däcken. Detta kan göra att däcken töms och försvagas med tiden.

Platta fläckar kan utvecklas som aldrig riktigt kör på samma sätt igen.

Innan du vet ordet av har du inget annat val än att byta ut ditt ATV-däck, kanske till och med flera däck. Vi har redan diskuterat vilken kostsam satsning detta kan bli.

Genom att parkera din ATV på ett upphöjt område kommer däcken inte att klämmas i flera månader. Detta kommer att räcka långt för att hålla dem i drift under våren.

Sätt in ett ATV-uttag eller ett par klossar under varje däck också bara för att hålla dem stilla.

Kontrollera däcktrycket

Medan du vinterförbereder dina ATV-däck kan du lika gärna bekräfta att alla fyra är pumpade.

Det vanliga körtrycket räcker för uppblåsning, så mellan 5 och 6 pund per kvadrattum av tryck eller PSI är bra.

Byt ut luftfiltret

Du vill inte lämna ett smutsigt luftfilter i din ATV för länge även när du använder den, och speciellt när fordonet kommer att vara tomgångsfritt.

Under lågsäsong kan smutsen på filtret bidra till korrosion och annars slita ner filtret.

Den kommer att vara oanvändbar i det tillståndet. Nästa gång du slår på din ATV efter en lång frånvaro kommer den att fungera mycket dåligt på grund av det skadade filtret.

Du behöver bara några minuter för att kontrollera och byta ut filtret, så se till att du gör det. Du kommer att spara mycket stress och huvudvärk senare.

Ta bort och ta hem batterierna

Som vi pratade om tidigare vill du inte lämna ditt batteri i din ATV hela vintern. Batteriet kommer att vara urladdat och kanske aldrig laddas helt igen.

Ta med dig ditt batteri hem. Du kan förvara den i huset om du vill. Åtminstone, om du ska ha den i ett rum som ett garage eller en källare, bör den vara från golvet.

Golvet i dessa oisolerade rum kan vara lika kallt som marken utanför eller väldigt nära. Ditt batteri kan fortfarande ådra sig samma skada som vi diskuterade tidigare.

Att lägga batteriet på golvet med ett eller två lager kartong under borde räcka, men batteriet är bättre att stå på en hylla eller liknande.

Se till att batteriet inte får för mycket solljus. Värmen från allt ljus kan göra att batteriet överhettas och eventuellt skadas. Ja, även på vintern kan detta hända.

  Är snöskotrar svåra att köra?

Du kan inte bara lämna ditt ATV-batteri över vintern utan att ladda det. Kom ihåg att batteriurladdning kommer att tömma batteriet även när det står i ditt garage.

Kontrollera batterinivåerna ungefär en gång i veckan. När de börjar ta slut, underhållsladda batteriet.

Vi rekommenderar en smart laddare för att säkerställa att ATV-batteriet bara laddas till den nivå det behöver.

Töm förgasaren

Nuförtiden är det mer troligt att du ser ATV:er på marknaden som är bränsleinsprutade. Detta är mycket bättre för vår planet än en ATV med förgasare.

Som sagt, äldre ATV kan fortfarande ha kolhydrater. Om din gör det, lägger det till ett extra steg för vinterisering, eftersom du måste tömma kolhydraterna inför den inaktiva säsongen.

Slå på din ATV och låt den gå på tomgång. Hitta bränsleventilen och stäng den. Låt sedan motorn gå tills den inte har mer bränsle kvar. Ha tålamod med den här delen. Att skynda på processen kommer att leda till en stor röra.

När motorn är tom, låt den komma till rumstemperatur. Hitta sedan flytskålens avtappningsskruv och skruva loss den.

Eventuellt bränsle i förgasaren bör lätt rinna ut direkt. Du behöver en behållare eller en grund bassäng för att fånga upp bränslet.

Stäng allt och stäng av din ATV. Du är klar med kolhydraterna för säsongen.

Behandla bränslesystemet

Du kan inte lämna bränslesystemet som det är över vintern.

Etanolgas, som är en vanlig bränslekälla för terränghjulingar, drar vanligtvis till sig vatten. Om det vattnet kommer in i din ATV:s bränslesystem kan du vänta dig några stora och dyra överraskningar till våren.

Vi rekommenderar att du använder en bränslestabilisator på gasen i tanken. Stabilisatorn kan förhindra att gasen separerar, vilket händer med tiden.

Sedan skulle etanolen droppa ner närmare botten av bränsletanken, där även vatten gradvis skulle samlas.

Om du hellre vill tömma bränslet är det bra, men du kan behålla det och det kommer att vara i användbart skick till våren om du applicerar en bränslestabilisator.

När du kommer tillbaka till din ATV om några månader måste du köra den i några minuter för att få igång bränslet, men sedan är du bra att gå.

Dimma eller smörj motorcylindrarna

Imma motorn hänvisar till att använda imma olja för att skydda motorns inre ytor.

Detta är ett valfritt steg, men med tanke på hur viktig motorn på din ATV är, är det en bra idé att göra det om du kan.

Du måste först ta ut luftfiltret. Då kan du applicera en valfri dimolja rakt in i ATV:ns luftintagsventiler.

Se till att din ATV är på och din motor är uppvärmd, eftersom detta kommer att hjälpa dimoljan att nå cylindrarna.

Du bör inte imma din motor om du har tömt dina kolhydrater.

Ta istället loss tändstiftet med en spärr. Tillsätt lite olja, ungefär en tesked, i tändstiftshuset. Sätt tillbaka tändstiftet och justera vridmomentet.

Dra sedan igång motorn men vänd inte på den. Upprepa detta för att sprida oljan över cylindrarna.

Rengör din ATV

Innan det blir riktigt kallt, ta ungefär en timme att tvätta din ATV inifrån och ut som en del av vinteriseringen.

En grundlig rengöring kommer att befria fordonet från bromsdamm, insekter, smuts och annat skräp. Din ATV kommer att se glänsande och ny ut också, och vem älskar inte det?

  De svåraste positionerna inom landhockey

Du kan till och med gärna vaxa din ATV, men kom ihåg att den inte kommer att vara i perfekt skick efter några månaders förvaring även om du vaxar den.

Fyll på vätskor

Kontrollera dina kylvätske- och bromsvätskenivåer. Mer än troligt kan båda behöva lite påfyllning, och eftersom du tar hand om ditt fordon kan du lika gärna, eller hur?

Använd inte nödvändigtvis samma kylvätska som du gör resten av den aktiva säsongen. Du vill ha en frostskyddande kylvätska som tål vinterns påfrestningar utan att frysa.

Byt ut oljan

Även om din ATV fick ett oljebyte för ett par månader sedan, vill du fortfarande göra en till innan du parkerar den resten av året.

Du behöver en trattmassor av trasor, en momentnyckela spärr med uttagen Insexnyckeloch ett oljefilter. Det skadar inte heller att ha ett par gummihandskar.

För att börja, sätt på din ATV och låt motorn gå på tomgång. Du försöker få oljan i fordonet varm och skön.

Hitta sedan dräneringspluggarna. Sätt ett oljetråg under pluggarna. Öppna pluggarna med spärrhaken och uttaget och låt dem tömmas.

När avtappningspluggarna är torra, ta bort oljelockets filter med din insexnyckel. Du måste förmodligen lossa minst tre skruvar.

Rengör oljefiltret om det är återanvändbart. Vi rekommenderar att du använder mineralsprit för jobbet. Om ditt filter inte är återanvändbart, byt sedan ut det.

Torka av alla dräneringspluggar och sätt tillbaka dem där de var. Använd sedan tratten och häll i oljan.

Din bruksanvisning kommer att berätta exakt hur mycket olja din ATV behöver. Överfyllning kan orsaka oljeläckor och en rejäl röra, så använd bara så mycket som rekommenderas.

Plugg öppningar och luckor

Du vill inte att ett djur ska ha barn i din ATV, eller hur? Det kan sluta med att du dödar djuren nästa gång du startar din ATV, utan att ha vetat att de ens var där från början.

När du är klar med alla andra vinteriseringssteg som vi har diskuterat vill du gå igenom hela ditt fordon och leta efter eventuella luckor och öppningar. Koppla in dem eller täck över dem med tejp, en gammal trasa, vad du än har.

Djur kommer inte att kunna ta sig in i ditt fordon, vilket kommer att göra det mindre attraktivt att bo runt din ATV.

Förvara din ATV

Slutligen måste du hitta en plats att hålla din ATV tills varmare dagar väntar. Du kan betala för att ställa din ATV i ett förråd eller till och med ha fordonet i ditt garage eller parkerat på trottoarkanten.

Om din ATV i första hand ska stå utomhus för vintern bör du investera i ett skydd.

Överdraget ska vara både vattentätt och UV-beständigt så att ditt fordon förblir skadefritt under vintermånaderna.

Slutgiltiga tankar

Vinterförvaring av din ATV kommer att förlänga dess livslängd och hålla dess mängd delar välfungerande under lång tid framöver. Du kommer också att spara så mycket pengar eftersom du inte behöver betala för reparationer till vänster och höger.

Nu när du vet hur du vinterförbereder din ATV, kan du göra det till en vanlig vana varje år!