Behöver jag verkligen vandringskängor?

Oavsett om du är ny på vandring eller har utforskat stigar i flera år, har du sett annonser och vittnesmål om fördelarna med vandringskängor. Men kostnaden för officiella vandringskängor kan få dig att säga ”eek” eftersom det är cirka 100 $ för ett nytt par. Så behöver du verkligen vandringskängor?

vandringskängor-i-en-pöl

Vandringsstövlar är inte strikt nödvändiga för vandring. Om du ska gå en mild eller kort promenad kan du komma undan med vanliga löparskor, trailskor eller andra aktiva skor. Även om du går en längre promenad (5 till 10 miles), kan du fortfarande komma undan med vanliga aktiva skor. Men vissa terränger och avstånd gör vandringskängor mycket viktigare.

Det finns vissa fördelar med att bära vandringskängor och det finns tillfällen då du kanske vill välja vandringskängor framför dina vanliga dagsskor. Speciellt om du funderar på att åka ryggsäck och mer intensiv vandring kan det vara en god idé att investera i ett par vandringskängor.

Läs vidare för att ta reda på när du behöver vandringskängor och varför de är viktiga.

När behöver jag vandringskängor och när kan jag hoppa över dem?

Vilken typ av skor du behöver för att vandra beror verkligen på vilken vandring du planerar. Om din vandring blir kort (mindre än 3 miles) och på en asfalterad stig, kan du komma undan med att bära dina vardagsskor eller sandaler. Om du väljer sandaler, undvik allt med en stor klack, eftersom dina fötter kommer att göra ont och du kan snubbla.

Om din promenad kommer att bli längre (mellan 3 och 6 miles), vill du ha skor som är designade för aktivitet. Oftare än inte är dessa skor lätta, andas och erbjuder mer stöd än skor som inte är designade för rörelse. Det här kunde en av följande:

 • Löparskor
 • Trail löparskor
 • Tennis skor
 • Kängor
 • Sneakers

När du väljer vilka skor du ska ha på din vandring kanske du vill överväga skicket på stigarna. Många människor investerar i vandringskängor (eller utser åtminstone ett par äldre löparskor) för vandring så att de kan skydda sina vardagsskor från slitaget av att vandra i stigarna. Och om du vill förhindra att dina skor blir leriga kan ett par vandringskängor vara ditt bästa val.

I grund och botten, om du åker i tuff terräng, oavsett avstånd, kanske du vill köpa vandringskängor. Jag har ofta gått i löparskor genom åren, men nu äger jag några Keen’s Voyageur (REI häreller här på Keens hemsida) vandringskängor och de gör en stor skillnad. Mängden fotskydd du får i vandringskängor är enorm jämfört med vanliga löparskor. När jag går uppför en bergssida med växlar och steniga stigar har jag mina vandringskängor på mig.

Vilken typ av skor behöver du för att gå?

De skor du vanligtvis använder för vandring är vandringskängor, vandringskängor och löparskor. För att göra det enkelt att se skillnaderna och när du troligen kommer att bära dem har vi skapat en jämförelsetabell.

Sko Fysiska egenskaper När ska man ha dem på sig?
Trail löparskor Lätt, bekväm och bra stöd Erbjuder några av de bästa prestanda och är lätt för enklare vandringar eller trail runs. Kan användas på avslappnade promenader eller till och med medeldistans om du har starka anklar. Vissa (extrema) vandrare bär bara spårlöpare.
Kängor Bekväm, hållbar, bra skydd, bättre stöd Perfekt för alla promenader och alla typer av terräng. Vandringsstövlar kan användas för både avslappnade och långa promenader på etablerade stigar. Inte lämplig för lerig terräng, men vandringskängor kan ta stryk.
Kängor Tung, bra skydd, mest stöd och hållbar Bra för lång livslängd och promenader i grov och våt/snöig terräng. Bättre för vandraren som klättrar på sidorna av berg och behöver bättre fotledsstöd och grepp.
Vilka skor att bära Vandring

Även om du inte nödvändigtvis behöver vandringskängor, du behöver en sko som skyddar dina fötter och stödjer din kropp. Annars kan du snubbla, vrida en fotled, få blåsor eller få ont i kroppen och fötterna. Så när du ska välja dina vandringskängor, se till att du väljer skor som har någon form av stöd.

  Har glamping pods toaletter eller el?

Vandringssandaler finns, och de kan vara bra för tama stigar eller kanot- och kajakturer som inte kräver mycket promenader. Men eftersom de inte har stängda tår, kan dina fötter bli skrapade när du vandrar på en grov eller stenig stig. Ett populärt märke kaos (REI). Dessa gigantiska sandaler med tjocka sulor bärs av vissa under alla förhållanden, men det är definitivt en förvärvad smak – vissa tycker att de är obekväma när de går hela dagen.

Sammantaget finns det många alternativ för skor att ha på sig när man vandrar, men det finns några saker att tänka på. De viktigaste faktorerna när du väljer vandringskängor är:

 • Bekvämlighet. Du kommer att gå i dina skor mycket, så du vill att de ska vara bekväma och inte skada dina fötter.
 • lättviktig. Du vill inte känna att du lyfter ett stenblock för varje steg.
 • Skydd. Om du vandrar i tuff terräng vill du ha skor som skyddar dig från herrelösa grenar och stenar.

Ett ord om skydd… Skons sula är en oerhört viktig del. För löparskor är sulan faktiskt väldigt tunn och smidig. Om du trampar på en sten i löparskor kan din fot känna på stenen och kartlägga stenens storlek och ungefärliga form. Om du trampar på samma sten i vandringskängor kan du inte längre känna stenen.

Föreställ dig nu att gå på tusentals småsten som du gör på en lång promenad. Dina vandringskängor skyddar dig från dessa småsten som sliter ner dina fötter och orsakar blåsor med tiden. Vandringsstövlar gör en enorm skillnad när det gäller att skydda undersidan av dina fötter.

Kan du gå i löparskor?

Att gå i löparskor är helt normalt, och många väljer att bära löparskor på sin promenad. Men även om du inte behöver speciella vandringskängor för att vandra så finns det vissa tillfällen då du bör välja vandringskängor framför löparskor enbart på grund av det extra skydd du får av vandringskängor.

Löparskor på jobbet på en promenad

En kompromiss för många är löparskor. Trailrunners är speciellt designade för löpning i tuffare terräng, så de erbjuder mer skydd än vanliga löparskor. Om du planerar att använda löparskor som din valfria vandringssko, överväg att köpa löparskor för extra stöd och skydd.

Att se exakt när du borde vara ok att gå i löparskor och lära dig den maximala distansen du bör springa i löparskor kolla in min artikel här.

Kan jag gå i sneakers?

Att gå i sneakers kommer att fungera utmärkt i många olika scenarier och inte så bra i andra situationer. Du kan gå cirka 5-10 mil med sneakers utan ha problem. Men beroende på omständigheterna kan du ångra det beslutet av flera skäl:

 • Skor med gummisulor (sneakers) slits snabbt när man går. Gummisulan på sneakers ger dig dragkraft som du kommer att uppskatta när du vandrar uppför eller nerför klippiga sluttningar, men det betyder att allt gummi lossnar på klipporna. Om du bär dina sneakers under det normala dagliga livet kommer du att förkorta deras livslängd avsevärt.
 • Sneakers är ofta platta och ger dig inte mycket stöd för fotvalven. Detta beror verkligen på den individuella foten – vissa människor gillar platta sulor, medan andra inte tar väl emot dem. I allmänhet är sneakers inte gjorda för den repetitiva höga stressen vid vandring som vandringskängor är gjorda för.
  Hur förhindrar du att husbilsrör fryser när du campar?

I allmänhet kommer sneakers att vara bra för en kort promenad. Om du planerar en större vandring (längre än 5-7 miles) bör du överväga speciella skor (läs nästa avsnitt för några idéer om när du behöver vandringskängor).

Varför är vandringskängor viktiga?

Så om vandringskängor inte är nödvändiga, varför påstår vissa människor att de gör så stor skillnad? Nedan går vi in ​​på exakt vad som gör vandringskängor så speciella.

Vandringsstövlar är designade med vandring i åtanke, så de ger den komfort, stöd och hållbarhet du behöver för att vara säker på leden. Medan löparskor och andra aktiva skor är tänkta att vara lätta och andas, har vandringskängor den extra hållbarheten för att hålla längre, men de är fortfarande lättare än vandringskängor.

Det finns olika vandringskängor och vissa har mer eller mindre fotledsstöd och vissa är vattentäta och andra är inte vattentäta. Sammantaget har alla promenadskor fler av följande egenskaper än löparskor:

 • Mer vattentät
 • Mer hållbart
 • Tjockare och mindre flexibel sula
 • tyngre
 • Stöd

Tjockt material

Vandringsstövlar är gjorda av ett tjockare material än löparskor, så du behöver inte oroa dig för att en herrelös gren ska haka i maskorna på din sko. Även om de är gjorda av tjockare material, är vandringskängor fortfarande ganska andningsbara och torkar snabbare jämfört med vandringskängor.

Stöd

Fot- och fotledsstöd är några av de främsta anledningarna till att människor väljer att bära en vandringskänga. Eftersom du ska vandra över stenar och trädrötter behöver du en sko som fungerar med din kropp för att skydda dina fötter och anklar.

Medan många hävdar att vandringskängor har mer stöd för dina anklar, kanske de bara slår lite de låga vandringskängorna. Den här studie visar att när det kommer till fotledsstöd, Att bära en hög stövel kan faktiskt göra att du rullar vristen. Så vandringskängor med lägre midja kan vara rätt väg att gå.

Detta är ett ganska kontroversiellt ämne, så du kanske måste uppleva vandringskängor eller vandringskängor själv för att ta reda på vilken som kommer att ge dig det stöd som din specifika kropp behöver.

Hård sula

Det som skor med hårda sulor saknar i flexibilitet kompenserar de för dragkraft, stabilitet och hållbarhet. Hårda skor, som vandringskängor och kängor, hanterar ojämn terräng mycket bättre än skor med mjuk sulor, så du kan spendera mindre tid på att oroa dig för din hållning och njuta av din promenad (du bör också vara uppmärksam på dina steg, don’ inte bli slarvig bara för att du har fina nya vandringskängor).

Jag har nämnt det förut, men jag skriver det med stora bokstäver: en fastare sula är oerhört viktigt när du går långa sträckor.

Dina fötter kan hantera några mil av småsten i alla typer av skor. Men annars vill man inte känna småsten under fötterna. Med den tjockare sulan på en promenadsko känner du inte samma tryck på fötterna som långa promenader möjliggör.

Bekvämlighet

Eftersom vandringskängor är speciellt utformade med vandring i åtanke, kommer de att vara bekvämare efter att du har vandrat flera kilometer. En slumpmässig fördel med vandringskängor är att de har en ganska kort inkörningstid, så att du går utan blåsor mycket tidigare än om du valt vandringskängor. Det är därför en del människor bär sina vandringskängor några månader innan sin första resa/vandring.

  Utomhus VS-andel i rostfritt stål som är bättre för hyresgäster - Fullständig uppdelning

Tåligare än löparskor

Även om du bör byta ut dina löparskor efter cirka 300 miles, är vandringskängor mer hållbara och håller längre, vanligtvis runt 800 miles. Så även om vandringskängor kan vara dyra, om du inte planerar att vandra nästan tusen mil på en sommar, är de en investering som sannolikt kommer att hålla dig i några år.

Dessa miluppskattningar är superlösa, men grejen är att löparskor inte håller så länge.

Så om du försöker ta den längsta vandringen du kan på en dag, kanske du vill köpa ett par vandringskängor. Har du någonsin undrat hur långt du kan gå på en dag? Kolla in min artikel här för att se hur långt andra vandrare påstod sig vandra!

Vandringsskor vs. Kängor

Vandringssamhället har sina meningsskiljaktigheter, och beslutet att bära vandringskängor istället för vandringskängor är verkligen en av dem. Vi skulle kunna diskutera i timmar om vilken som är bättre för vad, men istället ska vi gå igenom de allmänna skillnaderna mellan vandringskängor och vandringskängor.

Men innan vi kommer in på fördelarna, vad är skillnaden mellan vandringskängor och vandringskängor?

Utseendemässigt har vandringskängor generellt en lägre midja än vandringskängor och är mer som chunky sneakers. Vandringsstövlar har å andra sidan den där högre midjan runt anklarna som ger extra skydd. Låt oss dyka in i detaljerna.

Ett par leriga bruna vandringskängor. Notera den höga ankeln och det tjocka lädret

Vad är vandringskängor?

Vandringsstövlar är bättre för avslappnade vandringar och för vandraren som vill ha en specifik sko när de ska ut på stigarna. De är mer flexibla än vandringskängor och är ofta gjorda av lättare material som andas bättre. Medan vissa hävdar att vandringskängor endast bör bäras i torra förhållanden, säger andra att deras vandringskängor fungerar utmärkt i våta förhållanden eftersom de andas och torkar snabbt.

Gör vandringskängor någon skillnad?

Som du såg i vårt avsnitt ovan är valet att bära vandringskängor ditt. Att bära vandringskängor har många fördelar, som stöd, skyddssula och tjockt material. Men många vandrare svär vid sina vandringskängor och kommer inte att vandra i något annat.

Vad är vandringskängor?

I allmänhet är vandringskängor rejäla stövlar som är gjorda för att hålla. Vissa människor hävdar till och med att deras vandringskängor kan hålla i hundratals och till och med tusentals mil. De är vanligtvis tyngre än dina andra skor, men de är designade för att skydda dina fötter från all terräng, även under våta förhållanden. Även om de kan använda mer av din energi för att gå, kan de vara bra för alla väderförhållanden, inklusive vintern.

Gör vandringskängor någon skillnad?

Vi gjorde en undersökning om varför folk tycker att deras vandringskängor är värda det och fick över 100 svar. Onödigt att säga att många människor inte skulle gå utan sina vandringskängor. Nedan är resultatet av omröstningen:

ja! Vandringsskor hela vägen Jag har mina vandringskängor på mig ibland Nej, jag har olika skor
83 % 10 % 6 %
Statistik från en Facebook-undersökning online.

För de som sa att de hade på sig sina vandringskängor för att vandra, rapporterade de att de hade på sig sina vandringskängor av följande skäl:

 • Endast stöd
 • Glidmotstånd
 • Vattentålig
 • Värme
 • Skydd
 • Håller andra skor fina

Men de som inte bar vandringskängor valde oftast löparskor eftersom:

 • Vandringsstövlar är för tunga.
 • Du behöver inte vandringskängor för de flesta terränger.
 • Trailrunningskor har fungerat utmärkt.
 • Vandringsstövlar är skrymmande och du kan rulla fotleden.

Så även om många svär vid sina vandringskängor så måste vandringskängor uppfylla alla krav och ha fördelen av att vara lättare.

Vad är skillnaden mellan arbetskängor och vandringskängor?

Det här är en fråga jag har sett på flera forum så jag tänkte att vi borde räta ut skillnaden. Både vandrings- och arbetskängor kan se stora och skrymmande ut, men de tjänar helt andra syften. Medan vandringskängor är avsedda att stödja dig när du vandrar genom stenig och ojämn terräng, är arbetsstövlar avsedda att skydda dina fötter från skador (därav den vanliga och tunga tåhätten i stål).

Vandringsstövlar har en gummisula, vilket gör dem mycket lättare för långa promenader. Arbetsskor är å andra sidan tunga och styva, vilket gör dem olämpliga för promenader.

Skillnaderna mellan vandringskängor och jaktstövlar liknar skillnaden mellan vandringskängor och arbetskängor, men för en fullständig beskrivning läs den här artikeln för att se hur vandringskängor skiljer sig från jaktstövlar.