Behöver jag verkligen en visselpipa när jag vandrar eller backpackar?

Visslingar är vanliga vid sportevenemang och andra högljudda aktiviteter. Men har de verkligen en plats på vandringsleden? Du kanske har sett annonser för ”överlevnadsvisslingar” och undrat om de verkligen hjälper överhuvudtaget.

Visslingar är viktiga delar av vandringsutrustning eftersom de gör att du kan göra höga, gälla ljud som färdas längre än en röst. Överlevnadsvisslingar kan hjälpa till att skrämma bort vilda djur och/eller signalera din position för att söka efter fester. De är billiga, lätta och viktiga föremål.

Även om du kanske inte använder en visselpipa under de flesta av dina vandringar, vet du aldrig när det kan komma till användning. Om du någon gång hamnar i en nödsituation är det här ett föremål du vill ha till hands. Oavsett om du har att göra med ett vilt djur, eller är vilse i de tjocka träden, kan en ordentlig visselpipa rädda ditt liv.

Visslingar: En låginsats ljudmakare

En av de största fördelarna med en visselpipa är att den är mer kraftfull än en röst. När människor skriker brukar vi i genomsnitt ha cirka 90 decibel. Det är en anständig volym, men den är svår att hålla i under en lång period.

Å andra sidan kan visselpipor vanligtvis producera över 100 decibel (närmare 120) och det är mycket lättare att producera det ljudet (källa). Du behöver bara blåsa luft, utan att behöva anstränga dina stämband. Att skrika kan snabbt bli utmattande, och du kommer att ha svårt att göra din röst hörd när du väl börjar bli hes.

Dessutom är visselpipor otroligt lätta. De väger bara några gram och är lätta att fästa på din ryggsäck eller bälte. Alla i din grupp bör ha sin egen visselpipa, speciellt barn. De är svårare att höra och deras röster kommer att ge ut mycket snabbare.

Överlevnadsvisslingar är bekväma, men otroligt viktiga utrustningar för alla vandringsresor.

Hjälper sökare att hitta dig

En av de främsta fördelarna med en överlevnadsvissling är den extra volymen och räckvidden du kommer att ha. De flesta vandrings- och ryggsäcksresor är helt säkra, och du kommer vanligtvis inte att hamna i någon kris. Men när du gör det är det viktigt att vara beredd på det!

  Varför är Airstreams så dyra?

Om du eller din grupp blir instängd i ett svårtillgängligt område kan du behöva vänta på hjälp. I det här scenariot är det mycket viktigt att du kan låta andra veta var du är. Ljudet från en visselpipa bär ganska långt, och det är inte ett vanligt ljud i skogen. Det kan förekomma bakgrundsljud, men en visselpipa är tillräckligt tydlig för att fånga andras uppmärksamhet.

Att konsekvent blåsa en visselpipa kommer också att hjälpa människor att begränsa riktningen som den kommer ifrån. Du måste hålla en jämn ström av brus för att hjälpa sökgrupper att hitta dig. Den nivån av oljud skulle vara nästan omöjlig om du bara litade på röstrop om hjälp.

Vilda djurskydd

Dessutom kan en bra visselpipa också vara ett behändigt djuravskräckande medel. De flesta djur kommer inte att närma sig människor om de vet att de är där. Många möten med vilda djur blir farliga eftersom djuret blev förskräckt. Om du låter vilda djur veta att du är i närheten har de tillräckligt med tid att komma ur vägen och välja en annan väg.

Det är en bra idé att göra ljud när du går. Du kan göra detta genom att hålla en konversation i din grupp, spela musik genom en bärbar högtalare eller blåsa i en visselpipa då och då.

Björnar är inte särskilt rädda för visselpipor, så du kan behöva förlita dig på björnspray eller annat avskräckande medel för att hålla dem borta. Men rådjur, tvättbjörnar och andra typer av vilda djur kommer att bli avskräckta av det gälla, höga ljudet av en visselpipa. Om du råkar stöta på dessa djur och vill att de ska försvinna kan du testa att twittra din visselpipa några gånger.

Hur man signalerar för hjälp

Om du bara blåser i visselpipan ett par gånger kanske folk inte hör den, eller så antar de bara att du leder en scouttrupp genom skogen. Så när du befinner dig i en riktig nödsituation finns det vissa mönster du kan följa som gör det klart att du behöver hjälp.

  De svåraste positionerna inom landhockey

En av de enklaste teknikerna är nödsignalen med 3 sprängningar. När du behöver hjälp från andra, blås i visselpipan 3 gånger, i 3 sekunder vardera. Ta ett snabbt andetag mellan varje slag så att du inte blir yr. Vänta tills ditt andningsmönster har lagt sig, upprepa sedan processen igen.

Denna signal är distinkt, och de flesta känner igen den som ett rop på hjälp om de hör den några gånger.

Tips: Använd inte all din luft på långa enstaka slag. Denna övning kan skapa ett svagare ljud överlag och kommer att göra det svårare att andas.

Om du vill använda ett mer distinkt meddelande kan du använda morsekod för att skicka ut ett hörbart SOS. Mönstret för en SOS-signal är tre korta tweets, tre långa tweets, sedan tre korta tweets igen. I morsekodformat skulle detta visas som tre punkter, tre streck och tre punkter ( . . . _ _ _ . . . )

Dessa signaler kommer att kommunicera ett tydligt budskap till andra på banan och kommer så småningom att locka hjälp.

Rekommenderade visselpipor

Nu när vi förstår deras betydelse och det korrekta sättet att använda dem, vilken typ av visselpipa behöver vi? Överlevnadsvisslor finns i alla former, storlekar och material, men de är ganska enkla i slutet av dagen. Allt du behöver är en bra visselpipa som ger ett högt, tydligt ljud.

Nedan finns några populära modeller som kan hjälpa dig att begränsa dina val.

Rugged Valley Emergency Survival Whistles

Dessa visselpipor är gjorda av slitstark plast och kan skapa ett ljud som är 130 decibel högt. De är lätta och lätta att fästa på en ryggsäck eller bära runt halsen. De är också hållbara mot vatten och andra naturliga krafter.

  Har terränghjulingar strålkastare?

ALPINISM Emergency Whistle Survival

Denna ALPINISM visselpipa kommer i ett paket med en eller två. De är gjorda av robust metall och kommer med en karbinhake och snöre för enkel åtkomst. Den är gjord av rostbeständiga material och skapar en hög ren ton.

Fox 40 Classic Whistle – Svart

Fox 40 anses vara en av de bästa plastvisslingarna på marknaden. Det är snyggt och enkelt, med en klassisk design. Det kan nå upp till 115 decibel och ljudet kan resa upp till 1 mil. Den är mycket resistent mot vatten- och fuktskador och förblir funktionell i våta miljöer.

Slutgiltiga tankar

Överlevnadsvisslingar kan göra stor skillnad när du är i en nödsituation. Det första steget för att vara säker är att se till att du har tillgång till hjälp. En visselpipa kommer att ge ditt rop på hjälp på ett mycket högre sätt över en längre sträcka. Varje äventyrare bör ha en visselpipa eller två som en del av sin nödvändiga vandringsutrustning.

Relaterat innehåll

Vandring är ett av mina favoritsätt att få lite frisk luft och utforska ett nytt område! Det är dock inte alltid en lätt hobby och det finns vissa risker som varje vandrare måste förbereda sig på. Vissa faror är ur våra händer, som dåligt väder eller vilda djur som blockerar leden. Men det finns andra misstag som är lätta att undvika om du tar rätt steg!

Exponering är det största hotet mot alla ryggsäcksresor. Vind, regn och snö kan snabbt tappa din kroppsvärme, vilket gör att du skakar under hela resan. Att tappa kroppsvärmen på en backpackerresa är eländigt, för att inte tala om farligt. Så hur kan du hålla dig varm på leden?

Källor: