Behöver jag verkligen en kompass när jag är på ryggsäck eller dagsvandring?

Vi har alla hört talas om den enorma tvättlistan med saker som vi ska ta med oss ​​på vandringar och ryggsäcksresor. Det kan vara svårt att hålla reda på allt vi behöver, speciellt när det kommer till saker som kanske eller kanske inte är väsentliga. Ett vanligt föremål som rekommenderas för vandring är en kompass, men behöver du verkligen ta med en?

Du bör alltid ta med en kompass när du ska navigera på stigar eller vilda områden. En pålitlig kompass och en karta kan hjälpa vandrare att undvika att gå vilse. Det kan också hjälpa människor att navigera i nya områden och vara medvetna om sin plats. Kompasser är lätta, så de bör aldrig uteslutas från dina förnödenheter.

I de flesta fall behöver du inte använda en kompass om du håller dig till förutbestämda stigar. Men i händelse av en nödsituation eller en omväg som gått fel, kommer du att vara glad att du tog med den här lilla vägledningsassistenten! Att lära sig att läsa en kompass kan i slutändan rädda ditt liv och kan hindra dig från att bli en av de många vandrare som går vilse varje år.

Vikten av en kompass

Många vandrare och backpackers nuförtiden kanske inte tror att de behöver en kompass. Telefoner och andra GPS-enheter är mycket effektiva och kan ofta visa dig var du befinner dig mycket mer exakt än en traditionell kompass. Hpwever, dessa enheter är också benägna att ta slut på batteri eller förlora sin signal. De kanske inte ger en korrekt avläsning av din plats eller riktning också. Dessutom kan de också vara ganska dyra. Om någon bara är en tillfällig vandrare, kanske de inte vill investera så mycket pengar i något som de inte kommer att använda ofta.

Å andra sidan är traditionella kompasser ganska robusta och fungerar under i stort sett alla förhållanden. Du behöver inte oroa dig för att ladda dem eller leta efter en signal heller!

  De bästa baitcasting-rullarna

Det borde vara självklart, men en kompass är viktig eftersom den hjälper dig att hitta rätt i okända områden. Vissa människor kan navigera genom att titta på solens eller stjärnornas position, men det kan bli svårt om det finns moln eller höga träd i vägen. Det är inte heller en exakt vetenskap, så det finns större potential att gå vilse.

En kompass pekar alltid norrut och kan hjälpa dig att hitta tillbaka till säkra områden. Vägbeskrivningar på egen hand kan bara ta dig så långt, men en kompass är ett pålitligt sätt att hjälpa dig att navigera dig tillbaka till säkerheten. Om du har en karta över stigarna runt omkring dig är det ännu bättre! Topografiska kartor (alias topokartor) är idealiska för vandring eftersom de kan hjälpa dig att identifiera landmärken och andra märkbara egenskaper i regionen.

Dessutom är kompasser vanligtvis ganska små, lätta och billiga. Även om du aldrig kommer att använda den, tar den inte mycket plats i väskan. Kanske är det mer av en ”för säkerhets skull”-föremål, men du kommer att vara glad att ha den om du går vilse!

Många vandrare kommer att hålla sig till de befintliga lederna, men vissa är mer äventyrliga och gillar att resa i skogbevuxna områden. Det är särskilt viktigt för dessa grupper att bära en kompass eftersom det finns större potential för dem att gå vilse.

Hur man använder en kompass

Naturligtvis är en kompass värdelös om man inte vet hur man läser den. Jag vet att första gången jag var tvungen att använda en utan träning, slutade jag bara med att jag gick mer vilse!

  Hur länge håller husbilsbatterier vid torrcamping?

Det är ganska enkelt när du väl förstår hur det fungerar. Nålen på en kompass pekar alltid norrut. Sättet att hitta norr är att placera kompassen platt och hålla den rakt framför dig. Vrid sedan kroppen tills nålen är i linje med den röda markeringen på basplattan. Detta indikerar att kompassen är vänd mot norr nu.

Kontrollera sedan din karta och bestäm vilken riktning du vill resa. Om du till exempel vet att du behöver gå österut, skulle du hålla kompassen i samma position och rotera kroppen tills nålen pekar rakt åt höger. Det är viktigt att komma ihåg att du inte följer nålens riktning (eftersom den alltid kommer att vara norr) utan istället använder du den som en stabil referenspunkt.

Många kompasser har kardinalriktningarna markerade, liksom en mängd olika mittpunkter och grader. För mer vägledning om hur man läser en kompass (liksom en visuell guide) kolla in videon nedan.

Notera: Traditionella kompasser är inställda på jordens magnetfält. De är designade för att peka mot nordpolen, men de kan vara felaktiga om du förvarar dem på fel sätt. Om du placerar ett magnetiserat föremål bredvid en kompass kan du kasta avläsningen och potentiellt skada den för alltid! Fasta metallföremål i närheten kan också påverka avläsningen, så håll din kompass borta från nycklar, klockor och metallmöbler när du försöker läsa den.

Bästa kompasserna

TurnOnSport Orienteringskompass

Detta är en klassisk kompass som är enkel och okomplicerad. Den är fäst på en platt bas som inkluderar ett förstoringsglas, linjal och en kompassskala för att hjälpa till vid kartläsning. Den kommer också med en rem, vilket innebär att den här lätta kompassen lätt kan bäras runt halsen.

Eyeskey taktisk överlevnadskompass

Den här kompassen är lite mer fancy, men den är byggd för att tåla tuffa förhållanden. För extra skydd kommer den med en vattentät påse och ett lock som kan öppnas. Kompassen är också designad för att lysa i mörker, vilket är väldigt användbart om du går vilse på natten. Linjaler och ett konverteringsdiagram är också inbyggda i den här kompassen, så att du kan använda den med en mängd olika kartor. Den har några fler ringklockor och visselpipor, så den här är lite dyrare, men borde fortfarande vara överkomlig.

  Kan en sida vid sida vara en skatteavskrivning för en gård?

Slutgiltiga tankar

På de flesta av dina vandringar och ryggsäcksresor kommer du att upptäcka att du inte behöver din kompass. Det är dock en viktig del av reservutrustning som kan sluta spara dig massor av tid (och kanske till och med ditt liv). De är små och lätta, så de kommer inte att vara en börda för någons väska. Att ta med en kompass på leden och förstå hur man använder den kan göra hela världens skillnad om du går vilse. Lämna inte hemmet utan en!

Relaterat innehåll:

Vandring och backpacking kan vara farligare än du kanske tror. Faktum är att tusentals människor går vilse på stigar varje år, och det är viktigt att de har den utrustning de behöver för att vara säkra och/eller hitta tillbaka till civilisationen. När du lärt dig mer om farorna med backpacking och hur du undviker dem, kanske du är övertygad om att vidta några fler säkerhetsåtgärder på din nästa utflykt.

Kompasser är viktiga delar av vandringsutrustning och alla borde ha en bra som de vet hur man använder. En annan liten men viktig sak är en visselpipa! Dessa kan uppmärksamma andra på din närvaro och hjälpa dig att hittas lättare om du går vilse eller har problem. Lär dig mer om vikten av vandringsvisslar i vår artikel här!