Behöver jag vattentäta mitt nya tält?

Daggdroppar på grönt turisttält. Vattentätt tyg regn, dåligt väder test

Ett nytt tält är ett spännande köp, men vissa åtgärder bör vidtas för att det ska ha en så lång livslängd som möjligt med minsta möjliga problem.

Det finns inget behov av att vattentäta ett nytt tält om det inte läcker vatten. Det kommer dock inte att skada tältet om material tillsätts för att göra det vattentätt så att personerna i tältet inte blir blöta när det regnar eller av morgondagg. Det finns många saker som kan användas för att vattentäta ett tält.

Det finns många aspekter av tältägande som avgör behovet och frekvensen av tätskikt.

Vad är vattentätning?

Vattentätning är en rad åtgärder som kan vidtas för att förhindra att vatten kommer in i ditt tält. Denna lag innehåller flera processer som kan implementeras utifrån förhållandena i ditt tält.

Delarna i processen inkluderar tätning av sömmar, förnyelse av uretanbeläggningen och återapplicering av det hållbara vattenavvisande medlet. Vilket som helst av dessa steg kan göras med ditt tält, alla stegen är inte nödvändigtvis nödvändiga utan kan användas tillsammans, det beror bara på vad som är exakt fel på ditt tält.

När det behövs

Vattentätning behöver inte bara vara en lösning på ett problem, det kan också vara en förebyggande åtgärd, men det finns inget behov av att täta ett nytt tält om det inte är problem med det. Om det finns några problem med ett så här nytt tält bör du kontakta företaget eftersom detta inte är normalt.

Det finns flera obehagliga situationer som skulle kräva att du gör lite hantverk för ditt tält. Dessa inkluderar, men är inte begränsade till, vatten som sipprar genom sömmarna, regnfluga, blötläggning genom golvet eller kondens som bildas på insidan av tältet. Om det kommer vatten genom sömmarna är åtminstone en troligen sliten. Vatten som ständigt sipprar igenom någon del av ditt tält är inte en normal eller positiv händelse. (Källa)

  Bästa beten och beten för Kokanee-fiske

Frekvens

Ett tält kan vattentätas hur många gånger som helst, men vanligtvis behöver du inte göra om processen. Men om du använder tältet mycket, använder det under lång tid eller upptäcker att det läcker igen, är det en stark indikation på att du behöver upprepa tätskiktsprocessen då och då. i framtiden.

Sömtätning bör vara en engångsgrej om du inte campar under svåra förhållanden under en längre tid. I värsta fall är det inte ovanligt att man måste täta om sömmarna på sitt tält en gång vart 8-10:e år. Ett bra tält bör dock hålla minst 4-7 år innan det börjar slitas så långt att det behöver vattentätas eller sömmarna måste tätas. Även om det inte är nödvändigt, om du är försiktig, går det bra att vattentäta ditt tält en gång om året om du tycker att det är nödvändigt.

Hur man vattentäter ett tält

Övre delen av vandringstältet i dimma. Vattentätt yttre lager täckt med stora vattendroppar närbild i selektivt fokus, bakgrund

Vattentätning kan vara så enkelt som en spray du applicerar på dina tältväggar och golv eller så komplicerat som att täta sömmarna, reparera beläggningen och applicera hållbart vattenavvisande material. Var och en av dessa processer har ett individuellt syfte, men de kan också utföras tillsammans. Det är precis vad ditt tält behöver.

När du tätar sömmarna på ditt tält måste det vara helt torrt. Det är bra att vara i ett ljust rum för att se kvaliteten på alla sömmar vid tätning. Vänd tältet ut och in och ta bort alla bitar av sömtejp som lossnar, rengör sedan alla intakta sömmar med tvättsprit. Applicera produkten och låt den torka. Det rekommenderas att applicera sealern på alla sömmar, inte bara de trasiga. (Källa)

  West Virginia Jet Ski Laws: Ett enkelt fuskblad med alla detaljer

För att reparera ditt tälts beläggning, applicera tälttätningsmedel på de problematiska tältväggarna eller dörrarna. Det första steget är att använda tvättsprit och skurdelen av en svamp för att ta bort den skadade beläggningen från golvduken och/eller golvet. Nu kan du applicera satsen på det drabbade området, följ satsens instruktioner och låt det sedan torka i minst 24 timmar.

Det sista steget i processen är att vattentäta utsidan med en vattentätande spray. Sätt först upp tältet och rengör skyddsduken och exteriören som du vill vattentäta. Det enklaste sättet att göra detta är att spola ner den med en slang. Applicera sedan tätskiktssprayen jämnt över materialet (tältet behöver inte vara torrt för detta). Vänta några minuter och använd sedan en fuktig trasa för att torka bort eventuell extra beläggning. Låt den torka helt innan den förvaras.

Om du vill ha fler instruktioner, titta på videon nedan.

Vad du ska använda

På en onlineforum, många olika vattentätningsprodukter diskuterades och föreslogs. En av dem var Kiwi Camp Dry Heavy Duty vattenavvisande. Det introducerades till någon vars tält hade problem med vattenläckage. Denna spray rekommenderades också i vissa onlineartiklar och har fått många positiva recensioner.

Den kan hittas på Walmart eller köpas online. Den kostar $6,94 och kommer i en 10,5 ounce flaska. Den har fått 4,6 stjärnor och recenserad av mer än 100 personer. Den enda nackdelen med denna produkt som rapporterades var att det tar cirka 24-48 timmar att torka.

För sömtätare, Gear Aid Seam Grip Seam Sealer är av många rankad som en solid, hållbar produkt. Den har 4,4 stjärnor, har recenserats av över 500 kunder och kostar $8,95. Det finns 1 uns produkt i behållaren och den har vunnit ett pris från redaktionen för Backpacker Magazine för dess stabilitet och effektivitet.

  Varför får jag huvudvärk av att gå?

Det är viktigt att ta reda på vilka produkter som ska användas, eftersom olika tälttyger kräver olika tätningsmedel. Om du inte vet vilket material ditt tält är gjort av kan du leta upp det tält du har så borde det dyka upp. De flesta tält är gjorda av polyuretanbelagt tyg, men vissa är gjorda av silikonbehandlat tyg.