Behöver jag vara tyst när jag fiskar? Kommer min röst att skrämma bort fisken?

Du är van vid att fiska på din ensamma, men en vän har bett dig i månader att fiska med dem. När ni två är på båten börjar de föra en konversation med full volym. Du är orolig att din vän kan skrämma bort fisken med sin röst. Är detta sant eller bara en myt?

Din röst kan inte skrämma bort fisken, så det finns ingen anledning att vara ultratyst när du fiskar. Konversationer som sker ovanför vattenytan kan inte penetrera vattnet tillräckligt bra för att fiskar ska höra, särskilt fiskar som dröjer sig kvar på lägre djup.

I dagens artikel kommer vi att prata vidare om vilka ljud som skrämmer fiskar jämfört med de som inte gör det så att du kan fiska med självförtroende. Se till att du fortsätter läsa, för det finns massor av bra information framöver!

Är det okej att prata när jag fiskar eller kommer jag att skrämma bort fisken?

Vissa sportfiskare gillar inte att prata när de fiskar eftersom det bryter deras koncentration. Andra avstår från att chatta eftersom de är rädda för att deras röster ska hamna i vattnet och nå fisken. De antar då att fisken kommer att höja den, vilket leder till en dag av nedslående fiske.

Det är inte vad som händer dock. För att förklara vad som händer måste vi prata om hur ljud färdas, särskilt i vatten.

När du öppnar munnen och pratar släpper din röst vibrationer i form av ljud. Ljudet rör sig i vågor, varför de lämpligen kallas ljudvågor.

Ljudvågorna vibrerar alla närliggande föremål. Sedan vibrerar dessa föremål, vilket får andra föremål i närheten att göra detsamma. Dessa vibrationer låter ljudet färdas.

Ljud kan röra sig mycket snabbt, vilket är anledningen till att formspråket ”i ljudets hastighet” är så populärt. Per sekund kommer ljudet att färdas på 332 meter, vilket är långsammare än ljuset men ändå otroligt snabbt. I vattnet kan ljud röra sig ännu snabbare jämfört med ljud som rör sig genom luften.

Vattentryck och temperatur dikterar hur långt ljudvågorna kommer att färdas när de når vattnet. Ju djupare vattnet är, desto högre tryck, även om vattentemperaturen kanske inte sjunker mycket.

  Gör KTM en sida vid sida?

På djupt vatten kommer ljudvågorna att färdas långsammare och vågorna bryts djupare. Om ljudet når termoklinskiktet, som är det övergående skiktet i havet som separerar varmt och svalare vatten, kan ljudet inte bli långsammare.

Anledningen är att när ljud färdas längre och längre, blir det svagare och svagare.

Så vad säger detta oss? Djupt vatten kommer att hindra ljud från att färdas snabbt, och när det når den punkten är ljudvågen svag. Din röst bör alltså inte störa fisken. Om de hör dig är det osannolikt att ljudet skrämmer dem.

Kan jag ha ett högljutt samtal när jag fiskar?

Okej, men din kompis kanske alltid pratar högt som vi nämnde i introt. Det är en sak om ni två är i en fullsatt bar eller restaurang, men ute i sjön eller floden där förhållandena för det mesta är tysta behövs det inte så hög volym när man pratar. Men de gör det ändå.

Kan din väns volym skrämma bort fisken? Återigen, nej!

Volymen av ett ljud, eller hur högt det är, kan mätas med decibel. Decibelerna mäter tekniskt intensiteten eller energin hos en tryckvåg.

Vattentryckets standardtryck skiljer sig från luftens standardtryck på grund av vattnets högre densitet. Decibelnivåer från luften till vattnet konverterar inte heller bra.

När du tänker på att volymen inte får ljudvågorna att färdas snabbare, då kan du återigen se varför tonen i ditt samtal inte påverkar fisken i vattnet.

Det betyder att din vän kan prata högt, och dessutom kan du skratta, skrika och skrika och fisken ska vanligtvis förbli oberörd.

Därmed inte sagt att det lokala djurlivet i området som ekorrar, fåglar eller rådjur inte skulle bli upprörda av dina höga ljud!

Kan jag spela musik på min fiskebåt eller kommer det att skrämma fisken?

Du älskar att höra fåglarnas kvitter och insekternas sång, men ibland vill du också lyssna på några riktiga sånger. Nuförtiden behöver du inte ens ta med dig en bärbar radio på dina fiskeäventyr. Du kan strömma musik från din telefon.

  Hur tung kan snö bli?

Om du har en gungstund på din båt, kommer musiken att hamna under vattenytan och få fisken att spridas?

Inte mer än en konversation, till och med en högljudd konversation. Din smartphone har inte den största volymen, så om du vred på den borde ljudet inte vara skrämmande att fiska.

Låt oss säga att du är lite mer gammaldags och att du verkligen tog med dig en bärbar radio för din fiskedag. Att skruva upp volymen skulle inte heller räcka för att skrämma fisken, som ni vet från förra avsnittet att ljudvågor inte ökar i hastighet bara för att de är starkare.

Det som skrämmer fiskar mest är vibrationer nära vattnet. Du måste ta med ett professionellt ljudsystem med en subwoofer och en basförstärkare på din båt för att musiken ska få fram någon reaktion från fisken.

Du kommer inte att göra det på en miljon, bazillion år. Detta är alltså en icke-fråga.

Okej, en fråga till när det gäller musik. Tänk om du har en förfiskefest vid strandkanten och låtarna pumpar högt? Du kanske tog med dig en subwoofer eller en basförstärkare. Skulle en sådan här aktivitet få fisken att gömma sig?

Möjligen, men det beror på. Ljud kan inte resa oändligt, och dess förmåga att resa saktar ner ju längre avståndet är från ljudkällan. Således, om ditt sällskap är flera fot tillbaka från vattnet, skulle du förmodligen inte behöva oroa dig för att ljudet når fisken.

Om du festar precis vid strandkanten, som precis vid kanten, kan du störa fisken. Även då skulle det bero på hur djupt fisken är i vattnet. De fiskarna mot ytan skulle säkert känna vibrationerna från din musik, men de som är djupare i vattnet kanske inte.

Kommer min båts motor att skrämma fisken?

För att upprepa, ljuden som kommer att skrämma fisk är de som orsakar vibrationer mycket nära vattnet. Dessa är vanligtvis blomstrande ljud som din subwoofer, men hur är det med trollingmotorn på din båt?

De flesta motorer kommer att skrämma fisk, men inte alla. Det är propellerljuden som är läskigast att fiska, så även om din motor är en högljudd tvåtakts utombordare kan det hända att du inte får fisken att spridas genom att minska gasen.

  "Mush" i hundspann: vad det betyder och var det kom ifrån

Det rekommenderas också att när du väl väljer en växel, du håller fast vid den. Att byta växel – särskilt för starkare motorer – lägger bara till mer ljud till ekvationen.

Det är inte allt. Följande båtljud kan också skrämma fisk.

Luckor

Har din båt några fästa luckor? Om vattenströmmarna gör att luckan lyfts från sidan av båten och sedan smäller i den upprepade gånger, kan detta förklara varför du inte fångar någon fisk idag.

Det allvarligaste brottet är om luckan och din båt är gjorda av glasfiber. Sportfiskare har sagt att glasfiberpåverkan på glasfiber är så högt under vattnet att det nästan låter som att en pistol går av för att fiska. Inte konstigt att fisken inte stannar kvar!

Chine

Alla båtar har en chine, eller det vinklade skrovtvärsnittet utformat för att bryta upp vågorna. Vissa båtar har till och med en omvänd chine på skrovets underkanter som förbättrar smidigheten i din båtupplevelse.

När vatten träffar chine, särskilt en omvänd chine, gillar fiskar inte ljudet särskilt. De kommer att lämna området.

Elektrisk urladdning

Här är en intressant. Din båt släpper förmodligen ut likström eller likström, men inte till den punkt där du märker det. Fiskarna märker dock, och hur de reagerar varierar till synes beroende på art.

Förmodligen dras vissa fiskar in av strömmen, vilket förklarar varför det finns fiskredskap där ute som använder magneter och elektriska strömmar för att hjälpa dig fånga mer fisk. Men de flesta fiskar kommer förmodligen att stötas bort av strömmen, till info!

Slutgiltiga tankar

Nästa gång du ska fiska med dina kompisar behöver du inte vara så tyst som en kyrkmus. Såvida det inte är en mycket högljudd motor, en bultande subwoofer eller en båtlucka som träffar sidan av din glasfiberbåt, kan buller inte lätt hamna i vattnet. En konversation – även en högljudd sådan – räcker verkligen inte för att skrämma bort fisken!