Behöver jag täcka ved med en presenning?

Med regnperioden precis runt hörnet undrar du säkert om du ska täcka din ved. Det är alltid en bra idé att täcka sitt trä, men vissa metoder är bättre än andra. Det kan sluta med att du gör mer skada än nytta om du inte är försiktig. Detta väcker en viktig fråga. Måste jag täcka ved med en presenning?

Du får inte täcka ved med presenning. Att täcka träet med en presenning minskar luftflödet, fångar upp fukt i träet och påskyndar ruttnandet. Täck bara toppen av ditt trä (låt sidorna vara fria) om du ska använda en presenning. Jag rekommenderar att bygga ett litet skjul eller vedbod för att skydda din ved från väder och vind.

Korrekt stapling och täckning av din ved kommer att påskynda kryddningsprocessen, men du måste säkerställa ett bra luftflöde. I resten av det här inlägget kommer jag att förklara hur du staplar din ved och skyddar den från väder och vind.

Måste jag täcka min ved med en presenning?

Att regna ditt virke kanske inte verkar vara en stor sak, men det saktar ner kryddningsprocessen. Att täcka och stapla din ved kommer att hjälpa veden att torka ut snabbare, men du måste veta vad du gör. Du kan inte bara täcka ditt virke med en presenning och bara stanna.

Att täcka ved med en presenning kan gynna det översta lagret av ved, men det är skadligt för resten av traven. Tänk på hur mycket av högen som faktiskt blir blöt när det regnar. Toppen av högen och ändarna kan bli lite blöta, men det torkar snabbt.

Det mesta träet skyddas faktiskt av det översta lagret av ved. Eftersom detta är det första lagret som används är det högst osannolikt att lite regn leder till nedbrytning och röta. Att täcka ditt trä med en presenning kan hjälpa det översta lagret, men det skadar resten av lageret.

Personligen skulle jag inte rekommendera att täcka ditt trä med en presenning. Allt som presenningen gör är att blockera luftflödet och fånga in fukt. Det saktar ner kryddningsprocessen och kan leda till för tidig ruttnande. Toppen är den enda delen av vedhögen som behöver täckas.

Titta på hur träet är täckt på bilden ovan. Om du planerar att använda en presenning, använd den på det sättet. Täck toppen och kanske baksidan om presenningen är 2 storlek för lager. En billig 6×8 presenning är ungefär perfekt, men jag skulle personligen gå för ett kommersiellt vedtäcke om du ändå ska spendera $10-15 på en presenning.

  Hur man sätter upp ett tält på en träplattform

Köp ett kommersiellt vedskydd

Du bör seriöst överväga att köpa ett kommersiellt vedskydd istället för att täcka ditt trä med en presenning. De är designade med sidoventiler för att maximera luftflödet samtidigt som toppen/sidorna av din pool hålls torra. Den enda nackdelen är att du måste köpa eller bygga ett 4ft eller 8ft ställ för att locket ska passa på.

Jag märkte att vedställen i metall är lite tunna. De håller ca 5-10 år och rostar så småningom ut. Jag gick över till att köpa vedställsfästen som fungerar med 2×4:or (bilden nedan). Du kan göra likadant med trä/skruvar men fästena gör det så mycket enklare. Jag upptäckte att att köpa de extra 4×4:orna, skruvarna etc. skulle kosta ungefär lika mycket som fästena, som jag tycker är snyggare.

Du kan välja en av de billiga vedtäcken från Amazon. De är alla ungefär samma kvalitet, men se till att du får en med ventilerade sidor. Jag köpte 8 fot REDCAMP lock för träställ, och det är ganska häftigt. Det faktum att den är uppdelad i 2 mindre 4ft-fack gör den så mycket enklare att använda.

Det skulle vara trevligt om locken hade ventiler på sidorna. Jag brukar lämna sidorna öppna under kryddningsprocessen och stänga dem efter 3-4 månader. Det ger träet tillräckligt med tid att torka ut och smaka. Okryddat ved kan man inte elda i alla fall, så det gör inget om det blåser lite regn i sidorna.

Torkar ved under en presenning?

Ved kan så småningom torka under en presenning, men det kommer att ta en evighet. Det finns tre huvudproblem med att kasta en presenning över ditt virke.

  1. Fall i fukt: Tänk på vad som krävs för att mögel och mögel ska växa. Allt du behöver är en mörk, våt miljö och en lämplig matkälla. Det är precis vad du säkerställer när du täcker trä med en presenning. Om du inte är försiktig, kommer du att sluta med en hög med ruttet mögeltäckt trä. Man kan elda mögligt trä och ruttet ved, men det är mycket värre än vältorkat ved.
  2. Blockerar luftflödet: Att öka luftflödet på din vedhög kommer att påskynda kryddningsprocessen avsevärt. Lämna minst en sida av stocken exponerad så att vinden kan torka ut träet jämnt. Du vill också stapla den på pallar eller 2×4 så att den nedre raden inte ruttnar och sjunker ner i leran.
  3. Mindre värme och solljus: Ingenting påskyndar torkningsprocessen snabbare än solen. Direkt solljus är alltid bättre än en täckt hög.
  Hur stark är paracord? Paracord viktgränser och viktklasser förklaras

Som jag nämnde tidigare är det enda du vill täcka den översta raden av trä. Att pressa över hela vedhögen fångar upp fukt och minskar luftflödet. I allmänhet kommer presenningar att vara svåra att hantera. De billiga kommer att försämras, spricka och samla vatten, vilket gör saken värre.

En presenning är inte det enda du kan använda för att täcka ditt trä. Jag rekommenderar att bygga ett träskydd, men det finns billigare alternativ du kan använda. Till och med att placera ett enda ark av aluminiumtak eller plywood över din vedhög är bättre än att använda en presenning.

Det är okej om lite regn faller på sidorna av din vedhög. Med solen skiner och allt luftflöde bör det torka snabbt.

Alternativ att använda

Så om det finns presenningar, vad mer kan jag använda för att täcka min vedhög. Du vill inte att regn/snö ska komma på din ved, men du kan inte stänga av luftflödet. Så vilka andra alternativ kan jag använda?

Du är bättre med något robust istället för att använda en presenning som draperar över sidorna. En skrotbit av gammal plywood, takmaterial, plast eller annan typ av metall kommer att fungera. Den enda nackdelen med detta tillvägagångssätt är att det ser fult ut.

Jag rekommenderar att du bygger ett litet takskydd eller träskydd för att lagra ditt virke. Allt som krävs är några överblivna pallar, skrot, 1 plåttakplåt och några 2×4:or. Du tittar på $100 toppar om du vet var du kan hitta gratis pallar. Jag går till en lokal skräddarsydd fanerbutik och de ger mig en lastbil med lastpallar för $5.

Stället på bilden ovan skulle kosta cirka 200-300 dollar. Alla botten/sidobrädor är billiga tryckbehandlade staketstolpar ($2 styck) halverade. Allt annat virke är standard 2×6 och 4×4 som du kan köpa i vilken järnaffär som helst. Toppen har en billig takpanel som jag hade liggande, men det är ungefär $30 för en 8 fot lång bit.

Det skulle nog vara billigare att använda polykarbonatplåtar eller extra staket ovanpå, men jag gillade det färdiga utseendet på plåttaket.

Några andra tips för förvaring av ved

Att hitta en plats att stapla och förvara din ved är ingen raketvetenskap. Allt du behöver är en torr, solig plats för att låta träet torka ordentligt. Här är några tips som hjälper dig att lagra din ved så att den torkar snabbt.

  • Håll stockarna upphöjda: Att hålla ditt virke från marken kommer att minska fukten från regnskurar och låta luften cirkulera genom vedhögen. Du vill inte att fukt ska tränga in i stockarna och orsaka för tidig röta, mögel och förruttnelse. Att lyfta ditt trä kommer att påskynda kryddningsprocessen och säkerställa rena, jämna brännskador. Stapla ditt virke på en robust pall eller ett par tryckbehandlade 2×4:or med 12-16 tums mellanrum. Lägg inte ditt virke på en presenning! Allt det gör är att hålla vattnet och orsaka pölar runt basen av din vedhög.
  • Förvara ved borta från huset: Vedhögar lockar många otäcka små djur. De flesta är ofarliga, men du vill inte locka till dig möss, ormar, insekter och vem vet vad mer i närheten av ditt hem. När det är möjligt, förvara din ved minst 10 fot från ditt hem. Att stapla ved längs med huset kan också orsaka mögel- och fuktproblem i din sidospår.
  • Förvara inte ved i garaget/huset: Att förvara ved i din källare/garage kan vara frestande. Ingen vill syssla med blöt ved. Att förvara sitt virke inomhus är inte det värsta du kan göra, men det ger vissa problem. Genom att ta in trä i huset kommer alla grävande insekter in. Jag orsakade av misstag ett fint myrangrepp i min källare eftersom jag av misstag tog in ett myrfyllt block.
  • Välj en solig plats: Använd sol och vind till din fördel. Att placera den på en solig plats påskyndar kryddningsprocessen avsevärt. Några månader i solen kan förvandla den vanliga torktiden på ett år till några månader.
  • Täck träet (tillåt luftcirkulation): Att täcka ditt trä är trevligt, men inte helt nödvändigt. Om du väljer att täcka ditt trä, se till att sidorna är exponerade för korrekt ventilation. Kasta inte bara en presenning på ditt trä, för det kommer att fånga in fukt. Bygg någon form av vedförvaringsskjul eller lägg åtminstone en 4×8 skiva av gammal plywood ovanpå.
  • Stapla veden på rätt sätt: Var uppmärksam på hur du staplar dina stockar och försök se till att stapeln inte faller på någon. Börja med de största stockarna längst ner och arbeta dig sakta uppåt. Jag brukar fortsätta att tända i en separat hög eller längst till höger helt själv.
  • Vet när du ska kassera ruttet trä: Trä som faller sönder när du plockar upp det ska komposteras. Det mesta av energin är redan nedbruten, så det är ingen idé att bränna den. Allt det kommer att göra är att glöda i elden och ta en evighet att brinna upp. Jag använder den allmänna regeln att om du kan krossa den med foten är det dags att kasta den.
  Kan björnar lukta genom konserver?