Behöver jag speciella klätterskor som nybörjare?

Grå vägg med klätterhåll i gymmet

Detta kan enkelt besvaras genom att svara på en mer allmän fråga: behöver jag speciella klätterskor? Svaret är ja. Den som vill klättra regelbundet, nybörjare eller erfaren, bör definitivt bära specifika klätterskor för både säkerhet och manövrerbarhet.

Klätterskor för nybörjare har andra egenskaper än skor för mer erfarna klättrare. Nybörjarskor bör stödja den nya klättrarens fot för att förbereda honom på att så småningom gå vidare till svårare klättringsterritorium, men bör inte vara lika drastiskt formade som skor för mer erfarna klättrare.

Den exakta formen och styvheten som passar bäst för en nybörjarklättrars sko beror på vilken typ av klättring äventyraren helst vill göra. Tro det eller ej, storleken kan också ändras något av samma anledning. Låt oss ta en titt på de olika klätterstilarna och hur de påverkar den typ av sko du siktar på.

Spelar mina skor någon roll när jag klättrar?

Innan vi går in på detaljerna om klätterskor, låt oss diskutera varför just det är viktigt att ha dem. Bergsklättring kan vara en väldigt rolig och givande upplevelse, men det är inte utan faror. Klättrare på alla nivåer vet att de måste vidta försiktighetsåtgärder när de klättrar för att garantera sin säkerhet. Dessa försiktighetsåtgärder inkluderar hjälmar, selar, rep och ja, klätterskor.

Tänk på det: du skulle inte vilja hoppa fallskärm utan skyddsglasögon, vindens kraft skulle förblinda dig och torka ut dina ögon, vilket gör dig förvirrad när du ska dra fallskärmen. När du klättrar har dina skor en liknande funktion: att ge dina fötter det skydd och stöd de behöver för att manövrera säkert över klipporna. Att bära olämpliga skor – att gå ut utan ordentlig säkerhetsutrustning – kan utsätta alla klättrare, särskilt en oerfaren klättrare, i onödig risk.

Hur ser en klättersko för nybörjare ut?

Beskuren ram av kvinnlig fot i klättersko som står på berget. Sidovy, sportklättring.

Klätterskor för varje nivå kommer att se olika ut beroende på vilken typ av klättring du vill göra med dem. Allt, inklusive storlek, material, fästen, styvhet och form, alla påverkar de miljöer där skon kommer att vara mest användbar.

Styv skor med extremt höga fotvalv – sådana som ser lite ut som bananer och är väldigt tighta om fötterna – är användbara för klättringar med mycket smal fot och tunna kanter. Den överdrivna kurvan gör det lättare att fördela klättrarens vikt över en mycket liten fotpinne. Skor med mjukare form och mindre överdriven form är mer lämpade för klättring där flexibilitet i foten behövs för att manövrera genom trånga utrymmen.

Som sagt, nybörjare klättrare har inte exakt samma sak behov som mer erfarna klättrare, även om den typ av klättring du vill arbeta dig upp till kan påverka en del av skostilen de börjar med. Generellt är det bra att börja med en sko som är slitstark och erbjuder mycket komfort. Skicklighet kommer från övning – mycket övning.

  Är mumiepåsar varmare än vanliga sovsäckar?

Klätterskor för nybörjare är också generellt sett de plattaste av de flesta skor. De mer rundade eller böjda designerna, lämpliga för mer teknisk klättring, kommer senare. Ett par klätterskor för nybörjare bör stödja dig i att utveckla dina färdigheter som klättrare, vilket ger dig frihet att finslipa din teknik utan att spendera mer pengar på skor när de blir slitna innan du byter till en sko för mer erfarna klättrare.

Listor över förstklassiga nybörjarskor de beskriver alla olika egenskaper för varje sko på deras lista. Baserat på dessa data är hållbarhet, komfort och enkelhet de viktigaste egenskaperna som ett par klätterskor för nybörjare bör ha. Utöver dessa grundläggande funktioner täcker formen och märket på varje sko ett brett spektrum. När dina klätterfärdigheter utvecklas kan det vara bra att ha ett par skor som klarar mer varierad terräng än bara gymmet. Som sagt, låt oss ta en titt på några av egenskaperna som definierar en skos möjligheter.

Klätterskor för inomhus och utomhus

Bergsbestigare kvinna hängande från en bouldering klättervägg inomhus på färgade krokar.

Som nämnts tidigare dikterar miljön där du planerar att göra det mesta av din klättring mycket om hur dina klätterskor ska se ut. Som ny klättrare kommer du förmodligen att spendera åtminstone lite tid på ett gym innan du ger dig ut i naturen för mer komplexa eller varierande klättringar. Det är viktigt att ha en uppfattning om var du i slutändan vill spendera större delen av din klättringstid.

Skor som främst är avsedda för klättring i gymmet drar nytta av tjocka sulor, eftersom de täcker fler rutter på kortare tid, vilket gör att de slits ut snabbare. Därmed inte sagt att utomhusskor inte behöver ha samma hållbarhet, eftersom förhållandena de möter ofta är mer tuffa.

För klättrare som planerar att göra det mesta av sin klättring inomhus i ett gym, kommer en sko som är bekväm och hållbar att föredras, eftersom inomhusklättrare tenderar att klättra mer på kortare tid än utomhusklättrare. Krökning är inte lika viktig som en sko som klarar mycket användning. Klätterskor som har mer flexibilitet är utmärkta för gymklättring, vilket gör att du kan bygga upp fotstyrka och teknik när du går framåt.

Klätterskor har vanligtvis snörning, kardborre eller slip-on stängningar. Kardborreskor är också bättre lämpade för inomhusklättrare då de ger enkel och snabb åtkomst. Slip-ons är också ett alternativ för nybörjare, men rekommenderas inte lika starkt då det inte finns något sätt att anpassa skon till en persons fot. Detta kan orsaka problem med tiden då skon töjs vid slitage. Snörningar är ett annat bra alternativ, men kan vara bekvämare för utomhusklättring, eftersom de är säkrare än kardborre eller slip-on skor.

  Laglig ålder för att köra vattenskoter i Florida

Eftersom utomhusklättring kan vara tuffare och kräver mer precision än inomhusklättring, blir form (eller camber) viktigare. Skor med styva sulor med en brant lutning ger den kontroll som behövs för att manövrera utomhus. Fotpinnar kan vara mindre och mindre enhetliga i formen, vilket gör att skon slits mer än den kontrollerade miljön på ett gym. Att ha ett par skor som klarar den tekniska nivån kommer att tjäna dig väl.

Det finns massor av resurser tillgängliga för att hjälpa dig att välja en bra klättersko. Anställda i sport- eller klätterbutiker kan ge personlig rådgivning. Om du beställer online finns det också köpguider och videoklipp från erfarna klättrare för att hjälpa dig att bestämma.

Formen på nya klätterskor

en ung kvinna bergsbestigare knyta skosnören på rock

Det finns tre kategorier av form som klätterskor kan falla under: neutral, måttlig och aggressiv. Neutrala skor är mer avslappnade i både form och passform och är i allmänhet tillräckligt bekväma att bära hela dagen. De är närmast vanliga skor i form och saknar aggressiva skors extrema kurva. Deras mellansulor och sulor är ofta tjocka och medelstyv, vilket ger bra stöd och hållbarhet. Deras anpassningsförmåga gör dem till en fantastisk nybörjarsko.

Måttliga skor kan kännas igen på deras lätta försämring i form, vilket ökar tekniska kapaciteter men minskar den totala komforten. Vanligtvis har deras sulor klibbigare, tunnare gummi än skor i den neutrala kategorin, vilket gör att klättraren bättre känner och håller sina fotfästen.

Dessa mångsidiga skor kan hantera en mängd olika klättringar, men är inte lika prestationsorienterade som aggressiva skor. De tunnare sulorna slits också snabbare än skor med tjockare sulor, vilket gör dem lätta att manövrera, men inte nödvändigtvis för lång livslängd.

Aggressiva skor är de de flesta tänker på när de höjer klätterskor. De har en stark asymmetrisk dunform och massor av hälspänning, vilket sätter dina fötter i en position med mest kraft, vilket är användbart vid utmanande överhängande klättringar, men inte bra för klättringar där fötterna behöver flexibilitet för att passa in i springor. De är också vanligtvis de tightaste av alla klätterskor. På grund av passformen och formen använder klättrare vanligtvis aggressiva skor för sportklättringar och rutter med en höjd, snarare än att klättra hela dagen.

Nybörjare klättrare kommer att vilja börja med en mer neutral sko, bygga färdigheter över tiden innan de går vidare till gradvis mer nedförsbackar och styvare skor. Även de som tänker gå snabbt framåt kan tidigt välja en sko som är för aggressiv, vilket faktiskt kan skada dina framsteg eller orsaka skador.

Klättring kräver styrka och muskler som vanligtvis inte används. Skor hjälper klättrare att bygga upp dessa styrkor. Förhasta inte processen! Det rekommenderas att nybörjare börjar med en sko med mjukare sulor för att utveckla styrka och flexibilitet innan de går vidare till ett styvare alternativ.

  Hur man håller en snöboll från att smälta

Storlek på nya klätterskor

Närbild av en person som klättrar medan han bär klätterskor.

För att få rätt storlek i en klättersko beror på två saker: normal skostorlek och läst – den fotformade modellen som skon är baserad på. De sista ger en sko dess bredd, vristhöjd och volym, samt häl- och tåmått. I huvudsak bestämmer den sista formen på en klättersko.

Medan de flesta klätterskor är slitstarka, är vissa slitstarka. En klätterskos krökning beaktas även i lästen, vilket framgår av tabellen nedan. Eftersom allas fötter är formade på olika sätt, kan den specifika lästen på en sko ändra storleken en klättrare behöver. Här är ett diagram som hjälper dig att enkelt se de olika aspekterna av varje typ av bergsklättringssko.

Sista typ attribut Bra för
Halka varade Känslig och mindre styv än brädhållar. Ingen innersula, blir stel från mellansula. De flesta klätterskor
Styrelsen varade Offra fotens känslighet, styvare än halkfri. Mer bekväm. Bär hela dagen
Asymmetrisk Längsta spets över stortån för att öka kraften i skons innerkant ger en enda kontaktpunkt med berget. Måttlig eller aggressiv. Single-Pitch och tekniska klättringar
Nedslagen Även kallad ”bågformad”, formen kröker sig ner mot tårna. Designad för tå- och hälkrokar. Måttlig eller aggressiv. Svåra vägar som kräver maximal kontroll
Genast Byggd runt en rak form. Kallas även platta läster, de erbjuder en avslappnad passform och hög komfort. Vanligtvis betraktas som neutrala skor. Långa klätterdagar och sprickklättring

Som ett resultat påverkar lästen även vilken typ av stängning du väljer för din sko. Vissa skor kan passa tillräckligt bra för att vara säkra som enkla loafers, men det kanske inte håller eftersom skon blir mer sliten. Kardborrstängningar är oöverträffade i användarvänlighet – mycket populära bland klättrare på gymmet – och kräver mindre ansträngning att justera än snören.

Deras användarvänlighet kan vara särskilt användbart när du tar i ett par nya skor medan dina fötter fortfarande är ömma. Nackdelen med bekvämligheten med kardborrebandet är att du är begränsad i mängden justerbarhet du har. Dess användbarhet inom säkerhet begränsas till stor del av förslutningens utformning.

Spetsar är naturligtvis den gamla standarden för sofistikerad säkerhet, och med goda skäl. De är mer exakta än kardborre, kan justeras för att passa typen av fot och sko och är lätta att byta ut, medan med kardborre behöver hela skon bytas ut när den är utsliten. Snören säkerställer i huvudsak att klätterskon är som bäst och sitter säkrast på din fot. De tar dock mest tid att hantera alla stängningsmetoder.

Det sista du vill ha i en klättersko är en dålig passform. Skor som är för tighta eller för lösa kommer bara att hindra dina framsteg som klättrare. Undvik skoalternativ som har en betydande mängd utrymme i slutet av skon. En sko i rätt storlek ska sitta bra, men också vara tillräckligt bekväm att ha i flera timmar åt gången. Som sagt, förvänta dig inte att bergsklättringsskor är bekväma.

Den tightare passformen på klätterskorna smalnar av fotspetsen, ger dig en bättre känsla för klipporna och möjliggör bättre manövrerbarhet. När skonivån ökar ökar också tätheten. Många klättrare skalar ner sin normala skostorlek från 1,5 till 2 storlekar när de väljer en klättersko. Du behöver dock inte hålla dig inom dessa specifika siffror.

Bra klätterskor ska vara åtsittande men inte begränsande. För nybörjare, börja enkelt med en åtsittande sko som inte känns för tight. När din skicklighet ökar kan du välja tightare, mer prestationsinriktade skor.