Behöver jag sanera min husbils sötvattensystem? Vad du behöver veta

De flesta husbilar har idag lite olika vattentankar för att hålla innehållet åtskilt. Gråvatten-, svartvatten- och sötvattensystem är de vanligaste. När du bor i ett hus filtreras och saneras färskvattnet innan det kommer ut ur kranen. Men du kommer att bli förvånad över renheten i en husbils sötvattentank.

Du måste sanera din husbils färskvattensystem, eftersom mögel, bakterier och sediment kan byggas upp med tiden. En blandning av vatten och blekmedel eller en desinficeringsprodukt krävs för att rengöra tanken, oavsett om den ser smutsig ut eller inte. Rengör regelbundet husbilens dricksvattensystem för att förhindra oönskad kontaminering.

I det här inlägget kommer du också att lära dig ytterligare information om färskvattentankar för husbilar, inklusive:

 • Vad de är
 • Varför du bör desinficera dem regelbundet
 • Hur man rengör dem
 • Flera produkter att överväga
 • Hur ofta behöver du rengöra hela systemet

Vad är ett RV sötvattensystem?

Färskvattentankar för husbilar är viktiga för en mängd olika vardagsbruk. Utan detta system skulle du inte kunna dra nytta av de flesta av de bekvämligheter och bekvämligheter som husbilar erbjuder. Färskvattentankar innehåller rent dricksvatten som du kan använda när du campar eller är på semester.

Färskvattensystemet drivs av en vattenpump som vanligtvis sitter under huvudsängen, under bordet eller i en garderob. Den drar vattnet från färskvattentanken genom en serie rör. Beroende på vilken källa du slår på, öppnas rätt ventiler i enlighet med detta.

Anmärkning: Vattenpumpen drar lite ström. Se till att batteriet (eller batterierna) i din husbil är laddade innan du använder någon vattenkälla. De flesta husbilar har en mätare som låter dig kontrollera vattenpumpen, batterierna, vattentankens kapacitet och mer.

Låt oss ta en titt på de tre huvudsakliga syftena med en husbils sötvattensystem nedan.

 1. Dricksvatten är förmodligen den mest användbara anledningen till att rengöra sötvattensystemet. Det är bra att ha en metod som ger dricksvatten när du campar. Du kan använda detta vatten för att göra dina favoritdrinkar, mat eller bara en uppfriskande drink efter en varm dag på vandringslederna.
 2. En annan trevlig egenskap hos en färskvattentank är att du kan duscha med den. Rent badvatten är svårt att hitta när man är mitt i skogen. Till skillnad från tältcampare kan du ta en snabb, varm dusch varje morgon innan du börjar dagen.
 3. Färskt vatten kommer genom diskbänkarna i köket och badrummet. Du kan sedan använda detta vatten för att tvätta händerna, diska eller tvätta. Det finns också gott om andra användningsområden för färskvatten från diskbänken. Så länge du rengör den kan du använda den så ofta du vill.

Andra intressanta inlägg

 • Är campingkylskåp värt det? Dessa är!
 • Hur lång är en Mercedes-Benz Sprinter Van? En komplett guide
 • Hur mycket väger campingutrustning? (med exempel)
 • Hemligheter med att välja en växelriktare för din skåpbil

Varför behöver jag sanera sötvattensystemet?

När du kopplar av hemma kanske du inte vet det, men du har lyxen av förfiltrerat och renat vatten. Det kommer vanligtvis från en lokal sjö eller flod och passerar sedan genom ett reningsverk. Reningsverket tillför ofta mineraler och tar även bort föroreningar.

När den väl anländer till din handfat, dusch, toalett eller trädgårdsslang bör den vara lämplig för alla dina dricksvattenändamål. Du kanske till och med har ett filter i ditt hus för att filtrera bort ännu fler saker, som sediment, klorsmak och mer.

Du kan bli sjuk av bakterietillväxt om du inte rengör ditt sötvattensystem. Det kan också göra att vattnet smakar dåligt, vilket kan påverka smaken på drycker och hamna på dina diskar. Inte bara det, men stillastående vatten börjar bli unket efter några veckor eller månader.

  Boondocking i en husbil (vad är det, vad ska man ta med och varför?)

Tyvärr inkluderar enkelheten hos en husbilsdricksvattentank inte tillräcklig filtrering. Du måste desinficera vattnet själv. Många experter rekommenderar att du rengör allt vatten från tidigare resor innan du ger dig ut på ett nytt äventyr. Rengöring och tillsats av färskt dricksvatten är det bästa sättet.

En annan anledning till att du bör sanera vattentanken är att den är enkel att komma åt. Oavsett om du är orolig för djur, barn eller till och med en lös lock, har vattentanken inte många skyddande barriärer i vägen. Vissa husbilar har nycklar för att komma åt färskvattentanken, men gamla modeller har bara ett vridlock.

Om du glömmer att stänga locket eller om någon annan lossar det kan du få förorenat vatten. För att undvika sjukt eller illasmakande vatten, följ det ovannämnda förslaget att rengöra det regelbundet. Sinnesro är ovärderlig, plus saneringskostnaderna är nästan ingenting.


Vilka produkter finns tillgängliga?

Rengöring av din husbils färskvattensystem handlar inte bara om själva tanken. Det finns andra komponenter att ta hänsyn till också.

Innan vi går in på vad man ska använda och hur man sanerar systemet, här är några andra faktorer att tänka på:

 • När du fyller din färskvattentank, använd en slang speciellt gjord för användning med dricksvatten, använd inte en vanlig trädgårdsslang. Dricksvattenslangar är vanligtvis vita.
 • Panntankspolare är ett annat alternativ som du kanske vill använda innan du påbörjar saneringsprocessen. De är utformade för att ta bort smutsen som fastnar på tanken. Du kan ansluta den till en slang och kanalisera vattentrycket för att ta bort sediment och förlänga livslängden på din värmare.
 • Köp ersättningsvattenfilterpatroner eller installera interna vattenfilter i din husbil.

Ett annat bra förslag är att använda externa vattenfilter. Dessa kan anslutas till systemet och tar bort sediment som lägger sig i vattentankar som inte används regelbundet. Resten innehåller kalcium och andra mineraler som förekommer naturligt i vatten. Genom att filtrera bort det kan du följa steg-för-steg-handledningen i slutet av det här inlägget utan problem.

Kan jag använda blekmedel?

Bleach är en otroligt kraftfull kemikalie som har några förstagångscampareägare som oroar sig för om de kan använda den eller inte. I motsats till vad många tror, ​​används blekmedel ofta för att rena dricksvatten i alla typer av sötvattensystem och backpackerscenarier. Så länge du späder blekmedel ordentligt kan du använda det för att sanera sötvattensystemet.

När du gör dig redo att sanera ditt system, glöm inte att sanera slangen, trattarna och utrustningen du kommer att använda.

Innan du börjar behöver du massor av dricksvatten (med en dricksvattenslang), en tom en liters vattenkanna och en liter blekmedel. Följ dessa instruktioner för att späda ut lösningen ordentligt innan du rengör din husbils vattentank:

 1. Beräkna storleken på din husbils färskvattentank. De flesta husbilar har den kapacitet som anges på utsidan av tanken där du fyller på vattnet. Andra kommer att ha det i en användarmanual. I värsta fall kan du leta upp din husbils fabrikat, modell och år på Google.
 2. Häll 1/4 kopp blekmedel i den rena 1-liters behållaren och fyll på med vatten till brädden. Denna blandning är det perfekta utspädningsförhållandet, enligt RV Trader. Du vill att blekmedlet ska spädas ut innan du lägger det i tanken. Skaka den ordentligt innan du häller den i systemet.
 3. Fortsätt med steg 2 för varje 15 liter vatten i sötvattensystemet. Till exempel, om du har en 45-liters sötvattentank, måste du göra tre av dessa behållare och hälla dem i tanken. Fyll resten av tanken med vatten. För resten av rengöringsstegen, gå till det sista avsnittet i det här inlägget.
  Kan jag använda en påstrykningslapp för mitt tält?

Under inga omständigheter bör du hälla blekmedel direkt i din husbils färskvattentank. Detta kan inte bara orsaka skador på rören och tanken, men det kommer inte att blandas ordentligt. Du kommer att sluta med att koncentrerat blekmedel rinner ner i handfat, dusch och toalett. Denna koncentration kan vara farlig för din hälsa.

Blekmedelsalternativ

Om du tror att blanda blekmedel inte är något du vill göra, har du några andra alternativ som kanske fungerar bättre för dig. Det finns produkter som är gjorda speciellt för detta ändamål.

Thetford Fresh Water Tank Sanitizer. Det är en tvådelad behandling; först rengör du tanken med rengöringsmedlet, sköljer den och använder sedan desinficeringsmedlet.

Ett annat alternativ är Aqua Shock H2O Fresh Water Tank Sanitizer/desinfektionsmedel. Denna produkt är en brett spektrum mikrobiocidprodukt som du kan använda för att sanera ditt system och hålla ditt vatten bakteriefritt och fräscht.

För att undvika dålig lukt mellan tankrengöringarna, prova en behandling eller fräschare.

Att använda en behandling är ett utmärkt sätt att ta bort dålig lukt från vattnet i din tank. Du kanske inte behöver rengöra tanken helt, men en snabb uppfräschning kommer att förhindra att smaken blir gammal. Dessa flytande lösningar är idealiska för att hålla rent vatten mellan desinficeringscyklerna. De Aqua Water Treatment and Freshener från Starbrite är ett utmärkt val.

Hur ofta ska man göra det?

Det räcker inte att desinficera vattentanken på din husbil bara en gång. När vattnet luktar illa, har legat i din tank länge, du fyllt på en tveksam plats eller när campingsäsongen börjar är alltid bra tider att överväga att sanera ditt system. Du vill inte bli sjuk därför bör du hålla dig ovanpå husbilens vattensystem så mycket som möjligt.

Rengör först vattensystemet direkt efter att du köpt husbilen. Det spelar ingen roll om husbilen är helt ny eller 30 år gammal; du måste rengöra den för att ta bort föroreningar och annat skräp.

Nya husbilar har en kemisk smak som kan läcka ut i vattenförsörjningen, vilket gör att den smakar och luktar illa. Å andra sidan har begagnade husbilar förmodligen inte rengjorts nyligen. Det är i alla fall bäst att rengöra det ordentligt när du får det.

Du bör rengöra din husbils färskvattensystem minst en gång var sjätte månad. Denna mängd är tillräckligt för att den inte ska bli smutsig; Men som jag sa ovan, om du uppfyller någon av de andra kvalifikationerna, gör det förr snarare än senare.

Ju oftare du använder vattentanken, desto mindre behöver den rengöras (till viss del). När vattnet cirkulerar genom systemet har det inte tillräckligt med tid för att bygga upp kalk, mögel och mögel. Stående vatten är det värsta för vattentanken eller att fylla den med förorenat vatten.

Om du bara åker på camping några gånger om året bör du ändå städa upp det innan du ger dig ut. Anta aldrig att vattnet är rent, även om du bara har använt det några gånger.

Underlåtenhet att rengöra systemet enligt rekommendationen kan resultera i en uppsjö av oönskade problem. De flesta som aldrig har rengjort en vattentank för husbilar kanske tycker att det är tidskrävande. Följ förslagen i nästa avsnitt så ser du hur enkelt det kan vara.

  Hur många amperetimmar behöver jag för min husbil (beräkna det HÄR)

Hur du rengör din husbils färskvattensystem

Nu när du har sett några av de olika metoderna, skälen och förslagen för att sanera din husbils vattensystem, är det dags att lära dig steg-för-steg-processen.


Så här sanerar du snabbt din husbils dricksvattensystem:

 1. Töm vätsketanken. Slå på alla handfat, spola toaletten och använd duschen. Du kan få någon som hjälper dig att få allt att fungera på en gång. När vattnet är dränerat, stäng av källorna direkt. Att köra pumpen när den är torr kan orsaka skador på pumpen.
 2. Skapa det perfekta rengöringsförhållandet mellan blekmedel och vatten, som nämnts tidigare i inlägget. För att sammanfatta, tillsätt ¼ kopp blekmedel i en 1 gallon behållare och fyll resten med vatten. Häll denna lösning i vattentanken för varje 15 liter vatten som tanken rymmer. Med exemplet jag nämnde ovan skulle en 45 gallon tank kräva tre användningsområden.
 3. Fyll resten av färsktanken med vatten efter att du har lagt i allt blekmedel. Du kommer att märka att tanken kan lukta lite som blekmedel från påfyllningsplatsen, men det är normalt. Stäng locket. Lämna det i minst 5 eller 6 timmar eller till och med över natten.
 4. Slå på alla vattenkällor igen. Du måste rinna vatten genom varje rör eftersom de alla måste rengöras. Slå på alla handfat, duschar, toaletter och utomhusapparater som använder vatten. Denna process kan ta cirka 5 minuter, men det är den enklaste delen av allt.
 5. Fyll vattentanken med färskvatten från vattenslangen. Upprepa föregående steg för att tömma vattnet genom varje källa och ta bort eventuella rester av blekmedel. Du måste göra detta två till tre gånger för att helt spola blekmedel och smuts från ledningarna och tanken.

Glöm inte att byta ut vattenfiltren när du sanerar systemet.

En av de viktigaste sakerna du kan göra för att säkerställa att du har säkert dricksvatten är att fylla på vid brunnar som du vet har dricksvatten. Bara för att du ser en kran betyder det inte att vattnet är lämpligt att dricka. Att fylla på en förorenad källa innebär att du säkerligen måste dekontaminera ditt system tidigare än du tänkt dig.

Om du fortfarande inte känner dig bekväm med att använda vattnet från din färskvattentank för att dricka och laga mat, har du inte tur.

Ett annat val för RVers är Resa Berkey vattenfilter. Detta filter tar bort över 200 föroreningar och ger ett rent och säkert alternativ för dricksvatten och matlagningsapplikationer. Travel Berkey vattenfilter har en kapacitet på 1,5 liter vatten; men de har även andra storlekar tillgängliga. Filtren tar bort 99,9999999 % av patogena bakterier och 99,999 % av virus.

Det låter som sättet att se till att vattnet du dricker när du campar är säkert. Du kanske gillar hur detta filter fungerar så bra att du vill köpa ett till till ditt hem!

Slutsats

Som du kan se är rengöring av din husbils färskvattentank nödvändigt men mycket enkelt. Du behöver bara ett fåtal produkter för att komma igång och du är säker på färskt dricksvatten vart du än går. Kom ihåg att upprepa denna 5-stegsprocess var sjätte månad eller vid behov för att hålla tanken ren och fri från föroreningar.

Oavsett om du använder utspädd blekmedel eller annan rengöringsvätska, är rengöring av din husbils färskvattensystem avgörande för bekvämt, hälsosamt, luktfritt vatten på vägen.