Behöver jag lägga en presenning under mitt tält?

Ibland tar du med dig utrustning till campingen helt enkelt för att dina föräldrar eller dina vänner alltid gjorde det på det sättet. Så här kände jag varför jag skulle ta med en presenning på en campingtur! Jag bestämde mig för att sammanställa några anledningar till varför du bör överväga att ta med en – några av dem har jag lärt mig av personlig erfarenhet och några från forskning, så att du kan se allt på ett ställe.

Behöver jag en presenning under mitt tält? Även om en presenning inte nödvändigtvis är det bästa tillgängliga markduksalternativet för alla omständigheter, är det tillräckligt för de flesta bilcampare. En presenning under ditt tält skyddar tältets undersida från slitage, isolerar nominellt, samt hindrar vatten från att komma in genom att fungera som en fuktspärr.

Även om det verkar enkelt nog att bara lägga en presenning under ditt tält, finns det några problem och till och med olika åsikter om huruvida det är en bra idé i första hand. Här är några anledningar till att överväga att lägga en presenning tillsammans med ditt tält, samt några riktlinjer för hur du förhindrar vattenansamling.

Skäl att lägga en presenning under ditt tält

Skydda ditt tält

Ibland kommer din camping att ha tältplatser med fina fläckar av grönt gräs på svag sluttning, med insekter som bryr sig om sina egna saker. Jag överdriver lite när jag säger det ibland.

Varannan gång kommer du att vara på grus, rötter, smuts eller till och med vanlig sten (i vissa parker i Texas kommer du att sova på kalksten!) Det är inte atypiskt för bilcampingplatser att bara låta dig sätta upp ett tält på en dyna, eller på något annat avsett område – så att du inte alltid får välja den perfekta platsen för att sätta upp ditt tält.

När du campar är ditt tält ditt slott, och det blir oerhört viktigt att hålla insekter och vatten ute. Således kan alla hål få obehagliga konsekvenser, som oplanerade rumskamrater av 6 till 8-benssorten.

Eftersom du rör dig (även lite) medan du sover/packar/byter om/kylar inuti ditt tält, gnuggar du effektivt undersidan av ditt tält mot stenar, kvistar och rötter. Den friktionen kan riva upp ditt tält.

Att hålla en presenning under ditt tält är ett extra lager av skydd som förlänger tältets livslängd.

  Hur stoppar man röken från en lägereld? (Instruktioner, tips och tricks)

Håll borta fukt

Vatten, vatten, överallt, men snälla, inte inne i mitt tält.

Vatten kondenserar från luften när luften tappar energin som håller isär vattenmolekyler. Så när varm luft svalnar, bildas vattendroppar. Ett glas isvatten en varm dag visar detta fint.

Jorden behåller värme från solen under natten, och när temperaturen är som kallast (precis före gryningen) kommer det att bildas dagg, eftersom den varma jorden håller på att svalna och förlorar energin för att hålla ihop vattenmolekyler.

Din presenning hjälper på några sätt i detta avseende.

  1. Din presenning håller ditt tält borta från att vidröra den daggtäckta marken. Jippie!
  2. Tältet kan fungera som en ångspärr mellan ditt tält och marken, vilket kan hjälpa till att förhindra kondens i tältet.
  3. Din presenning kan skydda dig från rinnande vatten när det regnar (det är bäst att undvika att slå upp ditt tält där marken faller och vattnet samlas), och även från en redan genomblöt mark

Håll ditt tält rent

Ibland har din campingplats inte många alternativ och marken kan vara lerig.

Uppenbarligen finns det ingen tävling efter din campingresa för att se hur rent ditt tält är, men det är viktigt att hålla utsidan av ditt tält rent, eftersom det gör det lättare att hantera – speciellt om du ska flytta från platsen att placera.

Lera och klibbiga barr kan vara jobbigt att ta hand om, och att smutsa ner din presenning är att föredra eftersom det är lättare att tvätta.

Skäl att inte ta med en presenning

En presenning eller en markduk är förmodligen i kategorin onödiga föremål, eftersom det bara är MYCKET användbart i vissa situationer, medan det i andra bara är trevligt att ha. Om du vill spara utrymme i din bilcampingsats, här är några anledningar till varför du kanske klarar dig utan en:

  • Om du vet att din campingplats är en mjuk säng och sannolikt inte har orörliga, snåla föremål, kommer du att klara dig utan en markduk
  • Om kondens inte är ett problem i ditt klimat, eller med andra ord, du campar någonstans där det inte blir för kallt och det inte är fuktigt, så behöver du kanske inte någon fuktkontroll
  • Ett annat föremål att ta med är ett annat föremål att vika och stuva undan
  • Camping i sanden. Sand transporterar bort all fukt och är tillräckligt mjuk för att den inte ska orsaka problem på undersidan av ditt tält. Eftersom sand trots allt är sand, kommer du att behöva städa ditt tält efter din resa oavsett vad du gör (såvida du inte är en mästare efter campout-tältskakning). Med det sagt, om du har olappade hål i undersidan av ditt tält, så kanske att lägga en presenning under kommer att förhindra att den fruktade sanden kommer över hela insidan av ditt tält snabbare än den oundvikligen kommer att göra. Sand fortfarande är ju sand
  Ram ProMaster vs Mercedes-Benz Sprinter: Vilket är rätt för dig?

Varför du kanske vill ta med en ändå

Om du inte planerar att använda din presenning som en markduk, se till att ta med lite rep och din presenning kan hjälpa till på ett par andra fantastiska sätt:

  • Om du ska försöka sova i en hängmatta kan en presenning vara ditt enda hopp om att hålla dig torr. Med hjälp av din presenning och lite rep kan du hänga upp presenningen i en A-form för att skydda dig från regnet. Jag hade en fantastisk upplevelse att campa en natt efter att ha satt upp en presenning över min hängmatta, och det regnade flera gånger den natten. Jag gjorde ett okej jobb med tanke på att jag var ensam och inte var lika bra på knutar då. Bara ena kanten på min hängmatta blev blöt ?
  • Tarps kan vara utmärkta vindskydd.
  • Fallskärm… skojar bara… försök inte med det.

Sammanfattning från personlig erfarenhet

De campingplatser jag har varit på har haft all möjlig terräng, och jag har lyckats hålla mig torr (åtminstone vad jag kan minnas) med min billiga blå presenning och mitt tälts regnfluga. Jag har använt samma tält de senaste 5 åren (mindre än $60), och jag tror att jag kan tillskriva en del av den framgången till min gamla goda tarp.

Ibland är det lite jobbigt att ha en annan utrustning att rengöra och underhålla och vika, men det har varit värt det hittills. Jag har också lärt mig från att undersöka för det här inlägget att det finns många andra metoder där ute, några sträcker sig från ingen markduk alls, till att använda soppåsar! Tänk inte för mycket på den perfekta marktygsbehandlingen, eftersom uppenbarligen många människor lyckas med olika metoder. Håll äventyret enkelt!

Relaterade frågor

Hur stor markduk ska jag få?

För att göra det enkelt kan du få en markduk som är något större än ditt tälts yta.

  Är det svårare att springa på sand? 6 tips och tricks

Notera! Eftersom din presenning är större än tältets storlek och om du inte fäller ihop den ordentligt så har du skapat en liten damm! Se till och vik presenningen ordentligt för att säkerställa att vattnet rinner av.

Se till att stoppa in presenningen inåt, med kanterna vikta under tältet så att presenningen matchar storleken på ditt tält (vi försöker få vatten att rinna från ditt tält och inte till det).

Tarp korrekt nedstoppad
Tarp felaktigt instoppad uppåt

Spelar det någon roll vilken typ av presenning/markduk jag använder?

Det finns flera alternativ för ”markdukar”. Efter att ha undersökt detta ämne lärde jag mig att det finns dussintals material som du kan använda! I slutändan är det ditt klimat som avgör hur en viss markduk kommer att prestera. Om du är nybörjare rekommenderar jag att du går med en enkel, billig presenning så att du kan campa.

Nedan listas några vanliga alternativ för markdukar:

Tältfotspår

Tälttillverkare kommer ofta att göra ett ”fotavtryck” som är designat specifikt för att passa måtten på ett visst tält. Från min forskning har människor olika grader av framgång med sitt fotavtryck för fuktkontroll och skydd. Det är troligt att de varierar i kvalitet tillsammans med tältet. Detta är i allmänhet det dyraste alternativet, och det är troligt att du kan få några av samma fördelar utan priset med andra alternativ.

Tyvek

Tyvek används som fuktspärr för hus. Du har sett det förut när en byggnad är under uppbyggnad innan de sätter sidospår. Vissa campare använder detta som en barriär för sina tält. Detta kräver lite DIY eftersom materialet inte kommer i praktiska rektanglar praktiskt för tält.

Målarens droppduk

Du kan köpa målarduk i plast som används för att samla upp färg, damm och skräp av gipsskivor när du målar. Eftersom det i huvudsak är ett ark av ogenomtränglig plast, kommer det också att fungera utmärkt för en vattentät barriär.

Presenning (presenning)

Ahh, den goda tarpen. Tarps kan köpas från din lokala järnaffär med varierande tjocklek och vikt. För tillfällig bilcamping fungerar en presenning som är i medeltjockleken bra. Det finns inget behov av att skaffa den tjockaste presenningen som finns om du inte kommer att campa på extremt ojämna ytor regelbundet.