Behöver jag ett körkort eller ett spårtillstånd för att köra snöskoter?

Din vän bjöd in dig utanför staten för en helg med snöskoter. För dig finns det inget bättre. Du håller gärna med, packar ihop dina grejer och ger dig av. Sedan kommer du fram och får reda på att du behöver en licens för att köra snöskoter i det tillståndet. Är detta vanligt i USA?

Om du vill åka snöskoter över USA, kräver vissa stater att du först skaffar ett körkort, vilket ofta kallas ett spårtillstånd. Här är några stater som kräver en licens:

 • Arizona
 • Colorado
 • Minnesota
 • Michigan
 • Montana
 • Idaho
 • Illinois
 • Iowa
 • Vermont
 • Wisconsin
 • Wyoming

I den här artikeln kommer vi att förklara lagarna som styr spårtillstånd eller licenser i ovanstående stater. Vi kommer också att berätta allt du behöver veta om hur du får licens, till exempel var du får ditt tillstånd, hur länge det varar och om förnyelse kommer att kosta dig pengar. Fortsätt läsa!

Stater som kräver snöskoterlicens

Enligt introt, låt oss börja med de stater som kräver att du har ett snöskoterkort eller spårtillstånd för att åka. Enligt Michigan.gov, ”spårtillståndet gör det möjligt för snöskoterförare att åka på statligt utsedda stigar och ytterligare tusentals miles av allmänna vägar och på allmän mark (där det är tillåtet).” Det gäller även andra stater som använder dessa tillstånd.

Med andra ord, du vill inte gå utan den. Här är reglerna för varje stat angående spårtillstånd.

Arizona

Även om det inte är det mest troliga stället att åka snöskoter på, kan du verkligen göra det i Arizona när du väl går till Arizona Department of Transportation Motor Vehicle Division och tar ditt körkort.

Colorado

Colorado non-resident snöskotertillstånd är nödvändigt om du inte bor i denna fantastiska delstat. Du måste också registrera din snöskoter i Colorado, vilket är samma regel för boende. Detta kostar $30,25.

Idaho

För att komma åt Idahos 7 200 miles av stigar behöver du en icke-bosatt licens. Då kan du åka på stigar och vissa vägar, men inte diken eller axlar i många fall.

Iowa

När du väl har registrerat dig och fått din licens (även tillgänglig för icke-invånare) kan du njuta av skönheten i Iowa på din snöskoter.

Illinois

Om du inte bor i Illinois, måste du skaffa tillståndet för statliga spår innan du kan ge dig ut på vägen med din snöskoter. Ändå är vissa vägar avspärrade för skoteråkare. Du kan komma nära en asfalterad väg, minst 10 fot, men du måste följa lokala föreskrifter för att gå över en kulvert eller bro. Dikeskörning på vägbana är också tillåten på din snöskoter.

Michigan

I Michigan öppnar ett spårtillstånd tillgång till oplogade länsvägar och till och med några plogade axlar, men håll utkik efter skyltar om huruvida du kan åka på den senare. Du behöver också en ORV-licens i detta tillstånd, vilket kompletterar ditt spårtillstånd.

  Laglig ålder för att köra vattenskoter i Florida

Minnesota

Till skillnad från Wyoming måste både Minnesotabor och icke-Minnesotaner ha en licens om de vill åka snöskoter i staten. Ryttare kan inte använda axlar eller vägar, men vägdiken är tillåtna. Som sagt, du måste matcha trafikflödet när solen går ner, med ett undantag för att åka på en tvåvägsskyltad stig.

Montana

Det är oklart vad regeln är för icke-invånare, men Montanans med snöskotrar måste skaffa ett Trail Pass, den här statens version av en licens. Den goda nyheten är att när du väl har licensen behöver du inte förnya den någonsin igen. Du kan sedan åka i vissa städer bland skotersamhällen och på preparerade stigar.

Vermont

I Vermont hänvisar de till sin snöskoterlicens som en Trail Maintenance Assessment (TMA). Alla snöskoterförare i staten behöver en TMA oavsett om du bor där eller inte. Om du vill njuta av Vermont Trail System, måste du också skaffa en ansvarsförsäkring värderad till $2 500 till $100 000. Håll ögonen öppna efter vägskyltar, eftersom du inte kan åka på alla vägar i staten med din snöskoter.

Wisconsin

Snöskoterkortspass är olika prissatta i Wisconsin beroende på om du kallar denna delstat hem eller inte. Invånare kommer att betala $10 till $30 för en licens medan icke-invånare debiteras $50. Du måste också ha registrerat din snöskoter tidigare, men inte nödvändigtvis i Wisconsin.

Wyoming

Bor du inte i Wyoming? Om du vill ta med din snöskoter hit måste du först ha ett ledtillstånd, eftersom alla utomstående behöver ett. De flesta vägar i staten går att åka på med din snöskoter, men leta efter skyltar som blockerar vägar eftersom snön är för djup. Du får till och med manövrera din snöskoter genom diken och vägskulder med ett spårtillstånd.

Stater som inte kräver snöskoterlicens

Du kanske tror att eftersom du inte planerar att åka snöskoter i något av ovanstående tillstånd är du helt klar, men det är inte nödvändigtvis sant. Följande stater kräver ingen licens, men de har andra regler och lagar som du måste följa.

Alaska

Ingen försäkring, inga problem! Du behöver inte ett spårtillstånd eller snöskoterförsäkring för att njuta av en av de snöigaste staterna i landet, Alaska. Du kan till och med avstå från hjälmar, även om vi inte skulle rekommendera att göra det. När du åker med din snöskoter i detta tillstånd, var noga med att undvika diken och vägskulder, eftersom snöskotrar är förbjudna där.

Kalifornien/Nevada

Kalifornien och Nevada delar samma regler, därav varför de klumpas ihop. Du kan åka vilken väg som helst, men inte vägdiken eller vägskulder.

  Vilken är den bästa tiden på året att flyga en luftballong?

Indiana

Indiana Department of Natural Resources och Indiana Snowmobilers Association tillhandahåller spår i hela staten för snöskoterälskare. Av den anledningen är lederna inte öppna året runt, bara från december till mars. Du måste också registrera din snöskoter i Indiana för att åka.

Nebraska

Delstaten Nebraska kräver inte försäkring eller spårtillstånd. Du måste registrera din snöskoter, vilket kostar $16 för ett år. Hjälm krävs också.

New Hampshire

Du måste registrera din snöskoter innan du åker den i New Hampshire också. Om du inte är bosatt i landet och inte är medlem i statens snöskoterklubb, skulle du betala $116 för registrering. Om du inte är bosatt men klubbmedlem är avgiften $86. Invånare som inte är klubbmedlemmar betalar $96 medan invånare som är en del av klubben får det bästa erbjudandet på $66.

New York

Du kan glömma spårtillståndet i New York, men du kan inte åka lagligt utan en registrerad snöskoter. Dessutom är hjälmar obligatoriska, oavsett om du åker skoter på vägskulder, öppna vägar eller stigar. För att registrera din snöskoter skulle du betala $45. Du måste registrera dig i delstaten New York också.

Massachusetts

Du behöver bara ett spårtillstånd om du rider på Massachusetts privata marker. Annars är du okej utan licens. Alla skoteråkare behöver en hjälm i detta tillstånd.

Oregon

För att registrera din snöskoter i Oregon i två år är det mycket prisvärda $10.

Pennsylvania

Precis som i Massachusetts kräver Pennsylvania spårtillstånd på privata stigar om du inte är bosatt. Annars behöver du en registrerad snöskoter, men registreringen behöver inte nödvändigtvis vara i Pennsylvania. Staten kräver att alla skoteråkare bär hjälm.

South Dakota

South Dakota ber att dess skoterbilar har en ansvarsförsäkring, förmodligen för att du inte behöver en hjälm för att åka i detta tillstånd. Du kan sedan utforska öppna vägar, axlar och några diken på din snöskoter. Om du vill registrera din snöskoter i South Dakota är det $10 per år.

Utah

Snöskotrar regleras som en del av Utahs OHV-lagar. Enligt dessa lagar kan du inte åka snöskoter på en avstängd motorväg eller gata, du behöver en hjälm om du är under 18 år, och du måste registrera din snöskoter och sedan sätta ett klistermärke på ditt fordons panna eller motorhuv på båda sidor. Det kostar $23 att registrera sig.

Washington

I Washington ber de dig inte att få körkort för din snöskoter, men du kan behöva deras Sno-Park Permit. Detta gör att du kan parkera din snöskoter i hela staten, så den går att hoppa över beroende på var du åker ditt fordon.

  Var ligger Abraham Lincoln's Log Cabin?

Hur får man en snöskoterlicens?

Efter att ha läst till den här punkten inser du att du absolut behöver ta ditt skoterkort eller spårtillstånd. Hur och var gör man det?

Tja, det beror på staten, ärligt talat.

I Minnesota måste du kontakta en Elektroniskt licenssystem eller ELS-agent. Här är en sida från Minnesota State webbplats om att hitta en lokal agent. Du kan också ringa 1-888-MINNDNR eller 1-888-665-4236. ELS accepterar stora kreditkort som Discover, Mastercard och Visa.

Iowas Department of Natural Resources eller DNR hanterar all snöskoterlicens i den delstaten, och detsamma gäller Michigan, Wisconsinoch Illinois’ respektive DNR.

Borta i Vermont, som vi sa tidigare, skulle du få ditt VT Trail Permit genom Vermont Association of Snow Travelers eller VAST, en klubb där medlemskapet är $10 till $20 ovanpå licensavgiften. Du kan behöva betala länsavgifter också.

Service Arizona är resursen för snöskoterförare i Arizona som vill registrera eller licensiera sitt fordon.

Kostar det pengar att skaffa en snöskoterlicens? Hur mycket?

Som du antagligen har en aning om är det inte gratis att få ett snöskoterkort i de stater som kräver det. Här är priserna för att få ditt spårtillstånd:

 • Idaho – $22,50
 • Illinois – $25
 • Iowa – $15
 • Michigan – $48
 • Minnesota – $36 per säsong
 • Montana – $37,50
 • Vermont – $130 till $136 beroende på om du är medlem i VAST
 • Wisconsin – $10 till $50
 • Wyoming – $35

Hur ofta behöver du förnya din snöskoterlicens?

Du fick ditt snöskoterkort och du tog dig tid att registrera ditt fordon också bara för att vara på den säkra sidan. Det var som sagt en lite tidskrävande process, men du kan åka med sinnesfrid och veta att du inte bryter mot lagen.

Tja, den sinnesfriden kommer inte att vara för evigt. Ditt snöskoterkort är inte permanent, om du inte råkar bo eller åker i Montana. För varannan stat gäller licensen ett år, kanske två år om du har tur. Då måste du använda de vägar vi diskuterade ovan för att förnya ditt körkort om du vill fortsätta åka skoter i det tillståndet.

Slutsats

I en handfull stater över hela USA behöver du ett körkort eller ett spårtillstånd för att åka snöskoter. För de andra kräver många av dem att du bär hjälm, registrerar din snöskoter eller köper en försäkring innan du kan ge dig ut på snövallarna med dina kompisar.

Det är oerhört användbart att ha denna information till hands, eftersom du nu är redo att följa lagen oavsett vart dina snöskoteräventyr tar dig!