Behöver jag en sovsäck för sommarcamping?

Sommaren är den perfekta tiden att gå ut och campa. Gröna skogar och uppfriskande sjöar inbjuder oss att utforska medan klara varma nätter lockar oss till salig stjärnskådning. Men med tanke på hur varma de nätterna kan vara, kanske du undrar om du kan spara utrymme eller vikt och lämna din sovsäck hemma.

Sommarnätterna är fortfarande för kalla för att sova utomhus utan sovsäck på många platser. Sovsäckar rekommenderas för temperaturer under 64°F (~18°C). Hypotermi kan uppstå vid 50 ° F eller ännu högre temperaturer. Det finns dock andra alternativ än sovsäckar för kalla temperaturer.

Behöver jag verkligen en sovsäck till sommaren?

Det är så frestande att spara utrymme och vikt och lämna din skrymmande sovsäck hemma, men du kan snabbt upptäcka att du ångrar det beslutet. Sovsäckar finns för mer än din komfort. De är en säkerhetsartikel som kan betyda skillnaden mellan en farlig situation och att ha en underbar tid.

Så ja, du måste ta med dig något att sova i, även för sommarcamping, men det kanske inte behöver vara din sovsäck.

Behöver du en sovsäck för camping överhuvudtaget?

Om du campar i väder 64 grader Fahrenheit och över behöver du ingen sovsäck och kommer att klara dig med ett par filtar.
Om vädret är under 64 grader bör du investera i en sovsäck.

Sanningen är att det inte finns någon specifik temperatur som är gränsen för om du ska ta med din sovsäck eller inte. Du kan alltid lägga på fler filtar.

Men någon gång, det blir mer kostnads- och vikteffektivt att använda en sovsäck istället för att ta med ett gäng filtar till din campingplats.

Hypotermi, en situation där kroppen förlorar värme snabbare än den kan produceras, är ett allvarligt tillstånd som kan leda till delirium, medvetslöshet och död om den inte behandlas. En frisk vuxen kan uppleva hypotermi i temperaturer så milda som 50 grader Fahrenheit. Så du kanske tror att om temperaturen förutspås vara över 50 grader bör du vara klar. Men det är inte så enkelt.

För det första är vädret alltid föränderligt, och vad som förutspås bli en mild natt kan sluta med att bli en blåsig kväll, vilket kommer att få dig att känna dig kallare. Vinden orsakar ökad värmeförlust, så utan något att samlas i kommer du att vara mottaglig för hypertermi vid en varmare temperatur.

  Hur långt kan jag vandra på en dag? 65 vandrare svarar!

Vatten, inklusive luftfuktighet och till och med svett i dina kläder (särskilt bomull), är en annan faktor som kan tappa din värme. Vatten så varmt som 70 grader F kan orsaka hypotermi om du stannar i det för länge. Så om du simmar sent på dagen eller på natten och inte kan torka av eller bli varm, kan du också börja frossa, vilket är början av hypotermi. Fuktighet, eller fukt i luften, kan ge liknande resultat, vilket gör att du känner dig kallare än vad termometern visar.

En sista faktor är höjden. Om du vandrar och campar på en högre höjd kommer lufttemperaturen i de flesta fall också att bli kallare, speciellt om det är en klar natt perfekt för stjärnskådning. Så även om prognosen nere i dalen ser varm och inbjudande ut, kanske du behöver handskar och mössa för att hålla dig varm i bergen.

I värsta fall, om du tar med dig din sovsäck och det inte är så kallt, blir din sovsäck ett bra underlag att sova ovanpå och få lite extra komfort. Så det är verkligen ingen förlust att ha en med.

Vad ska man leta efter i en sovsäck?

Du kan behöva ta med en sovsäck, men det behöver inte vara den där massiva sovrullen som du skulle ha med dig på en höst- eller vintercamping.

De flesta sommarsovsäckar är smalare och packas ner i små buntar. Leta efter en sovsäck som har en rating på 40º F och uppåt. Titta också på materialet väskan är gjord av; ett syntetiskt fyllmaterial håller dig varm även om det blir blött. En dunfylld sovsäck packar mindre och är lättare, men hjälper dig inte om du eller fjäderfyllningen blir blöt, även om många nya och kvalitetsmodeller har en vattentålig beläggning.

Se till att hålla dig borta från en sovsäck gjord av bomull. Det kommer inte bara att absorbera fukt, inklusive din egen svett och fukten i luften eller marken, när det väl är fuktigt kommer det att börja dra värme från din kropp, vilket irriterar, istället för att förhindra, värmeförluster.

  Är det svårare att springa på sand? 6 tips och tricks

Det är också viktigt att veta att även om en väska har en gradbetyg, betyder det inte att du kommer att vara bekväm med den angivna specifikationen. Om du är en kallsovare kanske inte ens en 40-graderspåse räcker, så en 20- eller 30-graderspåse kan vara lämpligare. Jag är definitivt en av dessa typer, som behöver något varmt och rostigt varje natt under 60 grader!

Vilka är några sovsäcksalternativ?

Så, om du behöver ha något att hålla värmen, vad är några bra val? Du kanske tror att det räcker med en eld, men om du inte planerar att vara uppe hela natten för att hålla igång det kommer du att tycka att de tidiga morgontimmarna är väldigt kyliga.

Istället för att dra på en helnatt och tillbringa nästa dag i en sömnlös dimma, vilket gör din camping mycket mindre rolig, finns det några alternativa saker du kan slänga i med din utrustning istället.

Sovsäcksalternativ

  • Sovtäcke
  • Sovsäcksliner
  • Ullfilt
  • Bivvy Sack
  • Tillräckligt med utomhuskläder (som isolerad pösig jacka, mössa, handskar och extra strumpor)

Ett sovtäcke ser ut och fungerar väldigt mycket som en sovsäck. Skillnaden är att sovtäcken vanligtvis inte har dragkedja, är generellt billigare och lättare och faktiskt har ett högre värme-till-vikt-förhållande. Så om du letar efter något väldigt lätt men med den värme du behöver samtidigt som du inte tar upp mycket plats, är detta ett bra alternativ.

En sovsäcksfodral är en bra idé, även med en sovsäck. Ett enkelt foder av siden eller termolit kan samlas i en påse som är mindre än din kaffekopp och är mycket lättare att tvätta än hela din sovsäck. Men på egen hand kan ett tyngre foder, som normalt används för att tillföra extra värme till en vintersovsäck, vara det perfekta alternativet till din sovsäck.

Ibland finns det inget bättre än en bra, gammaldags ullfilt, förutom möjligen en ny och ofta mjukare. Ull håller dig varm även om den och ni båda är genomblöta. Se till att filten är 100 % ull (inte en bomullsblandning) och tillräckligt stor för att täcka dig från topp till tå samt topp och botten.

En bivvy säck är faktiskt ett väldigt litet enpersonstält och inte en väska alls. Men eftersom de sitter så tätt, värms de upp väldigt snabbt och kan vara tillräckligt för att du inte ska känna dig obekväm över natten. Dessutom erbjuder de skydd mot insekter, som också tenderar att gilla det varmare sommarvädret!

  Kan man slå upp ett tält på grus?

Om du bara ska ut på en enda övernattningsresa och du är ganska säker på att vädret kommer att bli milt, kan det räcka med en bra termojacka, särskilt en med lite vattentäthet och huva, tillsammans med handskar, en mössa och tjocka strumpor. vi ses igenom. Naturligtvis kan du se lite udda ut när du bär din senhöstjacka och utrustning till din nästa sommarutflykt, men du kommer att bli glad när du lyckas hålla dig varm och mysig utan din sovsäck.

Även om det kanske inte är en sovsäck, är ett liggunderlag också en bra utrustning att ta med sig. Dessa hjälper dig inte bara att hålla dig bekväm, att ha barriären mellan dig och marken hjälper dig att hålla dig varmare eftersom en betydande mängd värme går förlorad genom marken. Med ett liggunderlag kan du kanske komma undan med en ännu lättare väska än utan en.

Vad ska man ha i sovsäcken?

Om du är varm och försöker använda din sommarsovsäck kan du bli frestad att överhuvudtaget avstå från kläder, men för din sovsäck är det inte det bästa alternativet. Sovsäckar kan vara lite jobbigt att tvätta, och alla som har en beläggning kan kräva speciell hantering som inget tvättmedel eller så förlorar det sin vattentäthet.

Det är bäst att sova i en sovsäcksfoder för att hålla din sovsäck ren. Detta håller saker som dina smutsiga fötter åtskilda från din väska. Men om du inte har ett foder är det näst bästa alternativet tunna strumpor och skön pyjamas. Det är fortfarande bäst att undvika bomull eftersom det faktiskt kan orsaka värmeförlust. Leta istället efter fukttransporterande tyger som används för atletisk utrustning som yoga eller löparskjortor och byxor.

Med de här tipsen bör du tillbringa din nästa sommarnatt på att campa bekvämt så att du kan vakna upp redo för mer äventyr nästa dag. Ha så kul!