Behöver jag en presenning under eller över mitt tält? fördelar och alternativ

När du campar bör du alltid vara säker på att du och din utrustning håller dig torr. Du måste också se till att dina tillhörigheter är skyddade. Utan lämpliga försiktighetsåtgärder kan din utrustning slitas ut mycket snabbare än den borde.

Så behöver du en presenning över eller under ditt tält?

Du behöver inte ha en presenning under tältet, men det rekommenderas starkt. Att ha en presenning under ditt tält kan förhindra att hål och sprickor uppstår på botten av tältet och förhindra att fukt tränger in i ditt tält från marken. En presenning över ditt tält kan förhindra att regn kommer in och ge extra isolering från vinden.

Här är vad vi kommer att täcka så att du vet fördelarna med att använda en presenning på ditt tält.

Fördelar med en presenning över ditt tält

Att ha en presenning över eller ovanpå ditt tält har många fördelar. Även om många tält redan är vattentäta när du köper dem, är det ändå lämpligt att lägga en presenning över tältet.

  • Håller dig torr

Med en presenning över ditt tält håller du dig torr när det regnar när du campar. Även om många av oss inte planerar att förvänta sig regn, kan vädret förändras mycket snabbt. Se till att du alltid har ett segel med dig, oavsett väderprognos.

Utöver eventuellt regn kan morgondagg även orsaka problem när du vaknar. Om du har ett tält som inte är vattentätt kan morgondagg tränga igenom tältväggarna, vilket orsakar frossa och obehag, särskilt under de kalla månaderna.

  • Håller dig varm

En presenning över ditt tält håller dig inte bara torr utan också varm. Tält är gjorda av mycket tunt material som inte håller dig varm. Även om varken presenning eller tältmaterial håller dig varm, hindrar presenningen vind från att komma in i ditt tält.

Hängmattoregnflugor kommer också att hindra vinden från att komma in i ditt tält. Även under varmare nätter kan vinden kyla ner dig mer än du kanske tror.

  • Hålla din utrustning säker
  Var man knyter ett ankare på en pontonbåt (och hur man förankrar båten)

Även om många inte inser detta, förlänger tältets livslängd att ha en presenning över ditt tält, liksom utrustningen inuti. När du campar i regnet vill du naturligtvis hålla dig torr. Om regnet inte slutar och ditt tält blir blött kan det orsaka problem när det är dags att packa.

Att packa ditt tält när det är blött kan orsaka både mögel- och mögelproblem. Även om det kan bli lite fuktigt när man packar i regnet, är det mycket bättre än att låta det bli genomblött genom att inte använda en presenning.

Fördelar med en presenning under ditt tält

Att ha en presenning under ditt tält tjänar flera syften. Samtidigt som att hålla dig torr är dess främsta syfte, skulle du bli förvånad över de andra sakerna den gör.

  • Skydda ditt tält

Vi vet alla att campingutrustning är en mycket dyr investering. Precis som du sätter ett fodral på din telefon, vill du sätta en presenning under ditt tält eftersom det tjänar samma syfte. Genom att lägga en presenning under ditt tält förhindrar du skador på tältets botten. Även om vi alla drömmer om en skön, mjuk plats när vi sätter upp våra tält, händer det inte alltid.

Många platser, särskilt lantliga och primitiva campingplatser, är ofta täckta av grenar, rötter, stenar och grus. Att placera en presenning under ditt tält kommer att förhindra att dessa saker går sönder och sliter sönder ditt tält. Denna metod förhindrar också att tältet blir smutsigt eller lerigt på botten, vilket förlänger tältets livslängd.

  • Håller dig torr

Se alltid till att din presenning är nästan exakt lika stor som botten av ditt tält. Om presenningen hänger ut för mycket kan vatten rinna under ditt tält och pöl. Detta är obehagligt och kan orsaka långvariga skador på tältet.

Att ha en presenning under tältet kommer att förhindra att redan existerande fukt på marken kommer in i tältet. När du backpackar kan du inte alltid planera i förväg med vädret. Vissa områden kan få mer regn än andra, och du kanske måste ställa dig på en lerigare plats än du vill.

  Hur man ansluter en kamin till en stor propantank

Och om det regnar medan du campar, kan kanterna på en presenning hjälpa till att rikta vatten runt tältets omkrets och förhindra att stående vatten kommer under ditt tält.

Hur du sätter upp din presenning

Det finns flera sätt att sätta upp din presenning när du campar. Medan vissa system har specifika sätt att sätta upp presenningen, kräver det lite kreativitet att sätta upp en presenning som inte är designad för tältet.

Ha alltid med dig tillräckligt med paracord innan du åker på campingtur. Även om du kan drapera presenningen över tältet, är det bättre att hänga den över tältet. Se också alltid till att du köper en presenning som är tillräckligt stor för att täcka tältet, men tillräckligt liten för att hänga mellan två träd.

En annan bra idé för att hänga upp ditt tält är att använda samma typ av hängsystem som du skulle göra med en hängmatta. Remmarna sträcker sig inte, har vanligtvis ett inbyggt spänningssystem och halkfria öglor att vira runt träd.

Oavsett vilken typ av material du använder för att hänga din presenning, knyt alltid en bit snöre till materialet mellan träden och presenningen. Detta gör att vattnet som rinner ner för årorna kan fångas av knuten i repet och löpa längs repet till marken istället för presenningen.

De flesta segel kommer med metallgenomföringar i hörnen och sidorna av presenningen. Dessa genomföringar låter dig knyta paracorden till presenningen och knyta den andra änden till ett träd eller annat stationärt föremål.

När du hänger upp presenningen, se alltid till att du hänger den i en något snett vinkel från tältet. När det regnar kan vattnet rinna av presenningen och förhindra att presenningen blir tung och faller.

Om du har valt en skyddsduk som är gjord speciellt för ditt tält, se till att följa tillverkarens anvisningar, eftersom en felaktigt placerad skyddsduk kan göra att du blir blöt eller till och med skadar skyddsduken.

  Kan du sova i din bil eller skåpbil på en camping?

Alternativ till segling

Medan presenningar är utmärkta för att hålla dig torr och vind borta från hängmattan, finns det andra alternativ på marknaden specifikt för camping. Många tält har regnflugor gjorda speciellt för det tältet. Dessa regnflugor är integrerade i tältets stångsystem, så du behöver inte hänga dem ovanför huvudet.

Om tältet du använder inte har ett tältduk, eller en inte är speciellt gjord för det, kan du köpa en hängmatta underduk istället. Även om hängmatta regnflugor fortfarande behöver hängas ovanför, är de väldigt lätta och lätta att sätta upp.

Gräspresenningar, plastpresenningar, regnflugor och även vissa ponchos kan användas som presenning för att täcka din hängmatta eller tält. När du väljer är det ett antal saker du bör vara uppmärksam på. Se alltid till att välja en som åtminstone är relativt enkel att sätta upp. Ingen tycker om huvudvärk när du ställer in sin utrustning, särskilt när du försöker slå regnet.

Förutom att det är lätt att använda, se också till att du väljer en hållbar presenning. Även om det finns många billiga alternativ på marknaden, kommer många av dem inte att hålla länge. Den mest hållbara presenningen är en gräsmatta med öglor av metall eller flygduk avsedd för användning med en hängmatta eller tält.

Vikt är också en kritisk faktor vid val av presenning. Det finns många olika segel på marknaden, och några av dem kan vara ganska krångliga. Se alltid till att du väljer en som du kan bära bekvämt, speciellt när du backpackar. Om du campar nära din bil behöver du inte oroa dig lika mycket för vikten.

Relaterade artiklar

Camping i regnet (hur man håller sig torr och varm)

Hur man rengör ett mögligt tält, förhindrar tältmögel och mögelfläckar

Kan man använda värmare i tält?

Varför behöver du ett fotavtryck för ditt tält?

Kan blixten slå ner i ditt tält?