Behöver jag en GPS-klocka för vandring?

Dagens GPS-klockor kan göra så mycket mer än att bara hålla tiden. De kan spåra din plats, din höjd, din rutt och till och med din puls och de kalorier du förbränner, men behöver du verkligen en för vandring?

En GPS-klocka är inte nödvändig för allmän vandring. Men om detaljerade mätvärden önskas för träning eller andra spårningsändamål är en GPS-klocka vettig. Dessutom kan en GPS-klocka hjälpa till vid vildmarksnavigering.

Så det är mycket att smälta – många människor använder GPS-klockor av olika anledningar, så låt oss dela upp varför en GPS-klocka antingen kan vara din bästa vän eller bara en annan pryl.

2 skäl att använda en GPS-klocka

Det finns några starka skäl till att du kan överväga att skaffa en GPS-klocka.

Innan vi går in på orsakerna, vad menar jag när jag säger GPS-klocka?

  • En handledsburen enhet
  • Kan användas själv för data och mätvärden
  • Som grundläggande till avancerad GPS-navigeringsförmåga

Apples iWatch faller i dessa kategorier men det är särskilt komplicerat eftersom du kan ringa med det, så jag kommer främst att prata om specialiserade GPS-klockor som är mer fokuserade på spårning av geolokalisering snarare än en iWatch som kan användas för kommunikation.

1. Avancerat Fitnessstatistik

Såsom nämnts, det finns massor av data som GPS-klockan kan hålla reda på åt dig. En del av det kan du använda för personlig träning. Om du ska använda vandring som ett sätt att komma i form kan en GPS-klocka vara ett värdefullt verktyg för att hålla dig i rörelse.

Många av dem kommer till och med att påminna dig om att gå upp och börja gå om den tror att du har suttit på soffan och tittat på ditt favoritprogram för länge.

  Simning kontra löpning: Vilken sport bränner fler kalorier?

Du kan också jämför dina vandringar om du vill få en lite snabbare klättra på den kullen, eller minska (eller öka) din puls till det område som din läkare rekommenderade.

När du har angett personlig information (kön, ålder, vikt, etc.) och du vill gå ner ett kilo eller två, kommer en GPS-klocka att hjälpa dig med hur många kalorier du förbränner och hålla dig på tempo för alla mål du har satt upp.

Om du letar efter en fullt utrustad GPS-klocka som ett exempel för att se vilken typ av statistik du kan samla, kolla in denna GPS-klocka från Garmin på REI:s hemsida. Jag tyckte att den här videon var till stor hjälp för att demonstrera några av funktionerna:

Garmin Instinct Solar GPS Sportswatch // Allt nytt!!

Kolla på denna videon på Youtube.

Förutom att vandra kan GPS-klockan till och med berätta hur många varv du simmar, eller till och med hur många vågor du har surfat…

Om du är en datanöt och älskar att spåra alla mätvärden, då kan du faktiskt behöva en GPS-klocka.

2. Hitta din väg

Du kanske helt enkelt är intresserad av att lära dig mer om var du har vandrat eller planerar att vandra. Hur hög är den kullen eller toppen du har klättrat på? Vilken höjd är den där sjön där du älskar att campa? Var den vandringen verkligen bara fem mil som skylten vid stigen sa? Det kändes säkert som tio!

Precis som att lära sig om floran, faunan och klimatet i ditt närområde, kan att veta mer om terrängen i ditt lilla hörn av världen få dig att uppskatta den mer och ge dig en djup förståelse som du aldrig har haft tidigare, även om det är någonstans du har bott i många år.

Förutom bara allmän information kan många GPS-klockor faktiskt ge dig dina GPS-koordinater. I kombination med en karta betyder det att du kan navigera dig säkrare i vildmarken.

Kom ihåg att GPS-klockor har relativt små ansikten och de har inga stora skärmar. Det betyder att om det finns kartfunktionalitet så är det tänkt att ansluta till en smartphone om du vill använda en elektronisk karta. Vad detta betyder är att den mest platsdata du får är kanske en liten minikarta eller bara GPS-koordinater (latitud och longitud).

Om du försöker spara batteritid och resa i vildmarken under långa perioder, då kan en bra papperskarta i kombination med GPS-koordinaterna från din GPS-klocka göra stor skillnad för att komma dit du vill.

3. Att vara säker

Så navigering kan vara bekvämt, men det kan också vara skillnaden mellan liv och död.

Hur sannolikt är det att jag går vilse?

Så du kanske undrar om det är värt kostnaden för en GPS-klocka för vandring (eftersom premiummodeller är ganska dyra – runt $400-intervallet).

Jag studerade data från nationalparker och fann att cirka 400 sök- och räddningsoperationer (SAR) initieras varje år för dig som vandrar. Nu finns det många anledningar till varför en SAR är påkallad – allt från sjukdom, skada till försvunna personer. (källa)

Så att gå farligt vilse är inte särskilt vanligtmen dessa siffror tar inte hänsyn till vad folk använder för att navigera och vilka förberedelser folk tar.

Poängen är att om du vandrar och befinner dig i en farlig situation så vill du inte gå vilse. Om du stannar på stigarna och lederna är väl markerade, är det inte troligt att du går vilse – men det är svårt att veta hur väl ett spår är markerat och underhållet om det är på en mycket avlägsen plats.

Så alla verktyg du kan ta med för att hjälpa dig veta var du är är välkomna.

Här är en historia av en kvinnlig vandrare som gick vilse i två veckor i kritiskt tillstånd. Lyckligtvis har hennes berättelse ett lyckligt slut (någon gång)

Är inte GPS-prylar för Sissies?

Jag har stött på den här frågan ofta när jag forskat och pratat med andra – många människor känner att du inte riktigt kommer i kontakt med naturen om du inte har någon elektronik inklusive GPS-enheter.

Jag tänker inte göra bedömningen – att vara orolig över teknik i naturen är en giltig oro, men jag skulle säga att allt du kan göra för att säga att säkert är en värdig sak.

3 skäl att hoppa över GPS-klockan

Så det är några skäl att välja GPS-klockan, nu för några av nackdelarna

1. Kostnad

Medan priserna för ny teknik vanligtvis sjunker när de utvecklas, kan du förvänta dig att betala någonstans däremellan $150-$750 för en kvalitets GPS-klocka. Det är inte mycket att betala om du tror att det verkligen kommer att hjälpa dig att nå dina mål eller hindra dig från att gå vilse medan du är på ett stort äventyr.

Men om det bara ska bli ännu en bortglömd pryl (själv försvunnen på baksidan av någon låda bredvid gemen och i-pod mini), så kanske du blir gladare över de extra pengarna.

Dessutom, om du har en modern smartphone kan du med hjälp av ett par appar faktiskt få många av GPS-funktionerna på en klocka på din telefon. Detta innebär att istället för att spendera $400 på en GPS-klocka, kan du bara använda din $300-$1000 smartphone istället.

GPS-klockor har definitivt en bättre batteritid, och är tänkta att vara så exakta som möjligt och ha fler äventyrsfärdiga funktioner än smartphones, men smartphones kan definitivt användas för att navigera även i extremt avlägsna områden.

Kolla in vårt inlägg här där vi jämför vandrings-GPS:er och smartphones för att se vilka appar du kan använda samt om du går miste om något om du väljer att använda din smartphone som din vandrings-GPS.

2. Dina vandringsmål

Är du en statistiskt sinnad person som älskar data när du vandrar eller är du mer av en naturforskare som bara vill vara på en vacker plats och hålla utkik efter havsörnar och cumulonimbusmoln? Om gemenskap med naturen verkligen är ditt enda mål, då kanske inte en GPS-klocka är något för dig.

Du kanske ser det som en onödig distraktion, eller till och med som ett intrång i den mänskliga världen när allt du ville göra var att komma bort från allt i några timmar. I så fall kommer du att bli mycket gladare med en anteckningsbok för att skissa eller poesi eller kanske en kikare för fågelskådning.

3. Varför GPS-klockor är onödiga på de angivna spåren

För de flesta platser som folk vandrar, såsom länsparker, statliga parker eller nationalparker och skogar, är lederna väl skyltade och väl markerade. Det finns ofta uppsatta kartor med ”Du är här”-markörer. De kan till och med vara rangerstationer bemannade med vänliga människor som hjälper dig att planera din vandring och berätta vad du ska se upp med.

Om du inte har för avsikt att lämna den här typen av välresta motorvägar i skogen, kan en enkel karta vara allt du någonsin behöver. Låt oss inse det, vandring har varit en populär aktivitet under lång tid och otaliga vandringar har lyckligtvis genomförts utan användning av någon form av GPS-enhet. På vissa sätt har ingenting verkligen förändrats i världen, bara dina alternativ för vad du bestämmer dig för att ta med när du utforskar den.

Behöver jag ens någon form av GPS för vandring?

En fråga som dyker upp är om det finns något behov av en GPS av något slag när du vandrar.

Om du planerar att vandra i mycket frekventerade områden med väl markerade stigar och inte mycket avlägsen vildmark, så är en GPS bara valfritt. Om du däremot ska vara i vildmarken, så rekommenderas en GPS starkt.

En gång vandrade jag och min fru genom en skog i Dominikanska republiken. Vi trodde inte att vi behövde oroa oss för en karta eftersom kartan vi fick verkade självklar nog.

Vi hade fel. Vi var ganska vilsna och vi hade ingen mobiltjänst av något slag, men vi hade en GPS-signal, och i kombination med den GPS-signalen och min kartapp kunde vi säga åt vilket håll vi behövde gå.

Att ha en GPS-enhet kan betyda skillnaden i att fastna någonstans under väldigt lång tid. Se till att du har någon form av GPS-enhet (en välladdad smartphone klarar sig bra nuförtiden.) och gott om batteri.

En populär och kraftfull app som heter Alltrails finns tillgänglig som låter dig ladda ner backcountry-spår till din enhet så att du inte behöver en internetanslutning för att få mer detaljerade instruktioner om vart du ska gå när du är i vildmarken.

Så vad är ens en GPS-klocka?

Under åren (århundraden för att vara exakt) har bärbara klockor kommit långt. De första enheterna som kunde beskrivas som armbandsur går tillbaka så långt tillbaka som till 1500-talet, och troligtvis kunde endast ett fåtal medlemmar av de kungliga klasserna hittas bära dem. Jag antar att du kan kalla dem de tidigaste av de tidiga adopterna!

På 1800-talet var personliga klockor av olika slag i utbredd användning, och de fortsatte att bli mer och mer exakta, invecklade och i många fall vackra.

Alla dessa tidiga enheter drevs av mekaniska fjädrar och växlar som behövde enstaka lindningar för att behålla sin funktion. Det var inte förrän på 1950-talet som de första batteridrivna klockorna dök upp. På 1970-talet kom de första digitala klockorna, och kapplöpningen om ett ständigt växande utbud av kapacitet för klockan löpte parallellt med datorns ständigt växande kapacitet.

Snabbspola framåt till nuet och vi har GPS-klockan (ibland kallad en ”smartklocka”). De kommer säkert att ge dig tid på dygnet, men de kan leverera så mycket mer. GPS står för Global Positioning System, så dessa klockor kan hålla reda på din exakta position på planeten.

De kan också ställas in efter din kropps rytm och kan logga sådan information som tagna steg, hjärtfrekvens och förbrända kalorier.

Varje typ av klocka kommer också att fungera tillsammans med en app för din telefon eller dator, så att du kan hålla koll på alla vandringar du tar. Den visar rutten du rest, det totala avståndet, höjdförändringarna och ibland även vädret för den dagen. Tänk bara på att kungligheterna på 1500-talet skulle vara väldigt avundsjuka!