Behöver jag blixtlås till jackor? Vad är Pit Zips och är de värda det?

Du hittar dragkedjor under armhålorna på många vattentäta hardshelljackor. Som namnet antyder är de vanligtvis placerade precis i armhålan (eller nära den) för att ge luftflöde, men fungerar de verkligen? Är dragkedjor värda det och när behöver jag dem?

Du bör definitivt överväga en pit zip-jacka för att undvika kondens och svett. De ger vattentäta jackor en ventil för att avleda överflödig kroppsvärme och minska svett utan att kompromissa med vattentätheten. Din axel/arm förhindrar att regn kommer in i jackan, samtidigt som luft kommer in och minskar svett och kondens.

Jackans dragkedjor är en av många åtgärder du kan vidta för att förhindra svett och kondens i vattentäta jackor. Vattentäta jackor är bra för att hålla vatten ute, men de är lika bra på att fånga svett och orsaka kondens.

Det enda sättet att minska kondens/transpiration är att öka luftflödet och dragkedjor är en av många lösningar på det problemet. Jag ska gå igenom några av anledningarna till varför du kanske vill överväga en jacka med dragkedja framför några av de andra ventilationsalternativen.

Varför använda Pit Zip Jackets?

Rei Rainier Pit jacka med dragkedja i armhålan

Vattentäta regnrockar och vinterjackor är designade för att hålla fukt borta från jackan, men det kostar en betydande kostnad. När du väl drar upp jackan kommer den att isolera dig genom att behålla din kroppsvärme. Ingen fukt kommer in från utsidan, men det gör också att svetten inte kan rinna ut inifrån. Detta leder till överdriven svettning och kondens.

Överdriven svettning är det primära problemet, men du kommer också att stöta på kondensproblem med vattentäta jackor. Din kroppsvärme har ingenstans att ta vägen, så den inre temperaturen kan snabbt leda till svett. Du börjar svettas (för att svalka dig) och svetten fastnar i jackan. Utan ventilation kan svett inte avdunsta, så det kan bli ett allvarligt problem.

Kondens kommer också att uppstå när svett försöker avdunsta. Vattenånga har ingenstans att ta vägen, så den klamrar sig fast vid tyget. Uteluften är svalare än insidan av jackan, vilket gör att kondens drar genom tyget. Det är som kondensen som bildas på utsidan av ett kallt glas vatten.

Svett och kondens är två av anledningarna till att din vattentäta jacka känns blöt inuti. Dåligt ventilerade vattentäta jackor kan göra mer skada än nytta i lätt regn. Att ta på sig regnkläderna är nästan en balansgång. Tar du på dig den för tidigt kommer du att svettas mer/blötare än om du hade lämnat jackan helt.

De flesta tillverkare av vattentäta jackor bekämpar detta problem genom att använda täckta nätventiler, dragkedjor eller kärnventiler för att öka luftcirkulationen. Alla dessa alternativ hjälper, men blixtlås är lätt en av mina favoriter. Dina armar och axlar täcker det utsatta området så att lätt regn inte kommer in, och du kan dra upp dem när vädret blir bättre. Det ger dig en lätt jacka som kan användas i ett bredare spektrum av applikationer.

  Vad kan jag göra med gammalt Coleman-bränsle?

Innan jag går in på detaljerna, låt oss jämföra vikterna på några av mina favoritjackor med dragkedja. Jag kommer att separera dem efter pris så att du har en bättre uppfattning om vad du kan förvänta dig i varje prisklass. Priserna ändras hela tiden så jag kan inte ge ett exakt pris, men jag delar upp dem i budget (under 100 USD), mellanpris (100-200 USD) och högpris (200-300 USD).

Märkesmodell Vikt Pris
Marmot Precip Jacka 10,9 oz Budget
REI Rainer Jacka 11,4 uns Budget
Black Diamond Stormline stretch 9,9 oz Mellanpris
Upplyst utrustning Vist 5,3 uns Mellanpris
Lightheart Gear Silpoly regnjacka 6,7 uns Mellanpris
Outdoor Research Foray Jacka (dragkedja i full bål) 16,3 uns Högt pris
REI StormBout (kallt väder) 14,6 uns Högt pris
Montbell Stormcruiser 10 uns Högt pris

Är Pit Zips värt det?

Pit-turer är definitivt värda att överväga om du funderar på en lång ryggsäckstur. Det finns inget sätt att planera runt vädret fullt ut, så det är alltid trevligt att ha en regnjacka med sig ifall vädret skulle bli sämre. De är lätta nog att lägga i ryggsäcken som en extra jacka och erbjuder utmärkt ventilation för att minska svettningar och kondens.

Jag bär en lättviktare Marmot Precip Eco-jacka (10,9 uns). Det är prisvärt jämfört med andra alternativ och det är den perfekta vikten för vår/höst/sommar användning. Du kan till och med hålla dragkedjorna öppna hela tiden du vandrar, utan att bli blöt. Du kanske känner dig lite sval innan promenaden, men din kroppsvärme kommer att få dig till den perfekta temperaturen.

Jag rekommenderar att du väntar med att ta på dig din pit zip-jacka tills regnet är över ett lätt duggregn. Ta bara på dig jackan så fort regnet börjar och öppna dragkedjan när du börjar bli varm. Försök att tajma det så att dina jackor dras med dragkedja när det kraftiga regnet sätter in, men öppna upp dem när det regnar lätt.

Nyckeln är att dra upp dragkedjan så fort du börjar känna dig varm. Vänta inte tills du blir blöt av svett, för då får du kondensproblem. Det är bättre att bli lite blöt under armarna av det fallande regnet än att bli helt dränkt av svett/kondens. Dina axlar och armar håller det mesta av regnet ute, så regnet kommer bara in med vindbyar.

Varför har inte alla regnrockar dragkedjor eller ventiler?

Det fanns en tid då man inte kunde köpa en vattentät hård skaljacka av kvalitet utan dragkedja, men de blir mindre och mindre vanliga. Tillverkare av redskap förbättrar sin utrustning och kommer ut med andningsbara membran som inte offrar vattentäthet, men är de lika bra som dragkedjor och ventiler?

  Hur många par strumpor ska jag ta med på en ryggsäckstur?

Nej, en dragkedja minskar nästan alltid svettning och kondens jämfört med andningsbara kärnor. Så varför använder inte alla tillverkare dragkedjor i sina jackor? De kommer till en punkt där jackorna ger ”tillräcklig ventilation” för de flesta applikationer och de vill inte öka produktionskostnaderna. Plus dragkedjor försvårar produktionen och det är en svag punkt i deras design som potentiellt kan gå sönder. Här är några andra anledningar till att tillverkare väljer att undvika dragkedjor.

  • Det ökar tillverkningskostnaden för jackan. Folk jobbar med fasta prispunkter, så man kan bara höja priset på en jacka än så länge utan att det påverkar konsumenternas efterfrågan på jackan. Detta minskar lönsamhetsmarginalerna och begränsar deras produktion av mer lönsamma artiklar.
  • Pit-dragkedjor ger extra tyngd till jackan och minskar effektiviteten hos det andningsbara membranet. Vattentäta jackamembran är designade med ventilationsproblem i åtanke. De försöker hålla fukt borta från din kropp, lägga till isolering, men membran kan bara hålla så mycket utan att kännas blöta.
  • Gore-Tex och några andra vattentäta jackor är inte tillräckligt flexibla för att hantera rörelser av dragkedjor. De behöver rena, raka linjer och dragkedjor som slits rakt igenom tyget. De flesta av dessa jackor har nätventiler för att öka luftflödet, men de ger dig inte så mycket ventilation.
  • Folk kommer fortfarande att köpa jackor utan dragkedja utan att inse hur obekväma de kan vara. De flesta konsumenter har ett fast pris för sin utrustning och vill inte slösa pengar på funktioner som de inte anser vara nödvändiga. Tänk på hur ofta du bär en regnjacka i ditt dagliga liv. Backpackers, motorcyklister, motorcyklister och människor som arbetar utomhus är de enda jag kan komma på som hanterar regn på en regelbunden basis. De flesta klarar sig på sin 3 minuters promenad från bilen till en butik/jobb utan dragkedjor.
  • Det är större chans att jackan skadas. Pit-dragkedjor ökar risken för skador på en dyr jacka. Dragkedjor kan gå sönder och lösa flikar kan fastna på grenar och föremål som sliter sönder tyget. Det är bara en sak till som kan skadas på vägen.
  • De föredrar en ren, mindre komplicerad design med andningsbara membran. Att ta bort extra funktioner på en jacka minskar den totala produktionskostnaden avsevärt. Att ta bort två dragkedjor från en jacka kanske inte verkar så mycket, men det sparar $3-5 per jacka. Dessutom är det mindre risk för tillverkningsfel och potentiella garantianspråk.

När ska jag använda en Pit Zip Jacket?

Pit-dragkedjor är mest effektiva när det är stor skillnad mellan din inre kroppsvärme och utomhusluften. Detta händer vanligtvis på vår/höst/vinter när uteluften är sval. Din hud passerar 91 °F, så temperaturen på innerjackan kan vara betydligt varmare än uteluften. Detta är ett recept för kondens utan ordentlig ventilation.

  Vad är Hikers Legs aka Trail Legs?

Gropdragkedjor hjälper till att hålla regn ute på sommaren, men de ger inte mycket lättnad. Du kan få en lätt bris för att minska svett under armarna, men temperaturen inuti din jacka kommer att ligga nära utomhusluften så att det inte blir någon kondens.

Det är enkelt att lägga till Pit Zips!

Du kan alltid lägga till dragkedjor till alla vattentäta regnjackor. Det är väldigt lätt att göra och ökar jackans mångsidighet. Jag bestämde mig för att lägga till pit zipps till min billiga Frogg Togg ultralätt jacka så att jag kan få ut mer av det. Det kan bli lite klibbigt utan dragkedjor, men du kan verkligen inte slå priset på under $30 för en jacka och regnbyxor.

Spendera $5 på en dragkedja och sy fast den i jackan med en symaskin eller nål/tråd. Jag fick en offert från min skräddare och hon citerade mig $15 för att lägga till dragkedjor i min jacka, så det är ett annat alternativ. Se bara till att använda en spiraldragkedja, eftersom traditionella dragkedjor inte tål den ständiga rörelsen under armarna. Jag rekommenderar en #3 spiraldragkedja, vilket kan vara hittas på Amazon eller i en hantverksbutik.

Vänd bara ut och in på jackan och använd en markör för att markera en rak linje där du vill ha dragkedjan. Använd en lådskärare för att skära en rak slits i jackan. Ta rulldragkedjan och sy fast den i slitsen du klippte i jackan. Installera dragkedjan och du är igång.

Pit Zip-begränsningar

Pit-dragkedjor har många fördelar, men de kan bara hjälpa så mycket i varmt/fuktigt väder. Det är omöjligt att skingra kroppsvärmen utan en sval bris utifrån. Alla typer av regnjackor kommer att leda till överdriven svettning som gör dig genomblöt precis som regnet. Utan risk för hypotermi på sommaren är det förmodligen bättre att använda ett paraply för att hålla överkroppen torr.

De gör ultralätta backpacking-paraplyer, men ingen gillar att bära ett paraply. Kolla vädret så kanske du vill överväga att prova om soligt väder förutspås senare på dagen. Vandringsparaplyer som t.ex Euroschirm Liteflex paraply (7,3 oz) är lätta och har spår för att knyta paraplyet till din ryggsäck.

Använd bara sladdlås och några centimeter stretchig elastisk sladd för att fästa den på remmarna på din ryggsäck. Du kan köpa elastisk snöre vid spolen eller klippa en gammal bungeesnöre för att använda med snörlåsen. Var noga med att linda in ändarna på stötsladden med tejp och bränn ändarna för att förhindra fransning.

Om det är en betydande skillnad mellan värmen på innerjackan och utetemperaturen, är en jacka med dragkedja eller core-ventil helt vettigt. Leta efter en jacka med de största dragkedjorna du kan hitta. Dragkedjorna på Outdoor Research Foray Jacka är särskilt känsliga, men det är dyrt. Den har dragkedjor som löper i hela längden på jackan, från bicepsgropen till nederkanten.