Behöver jag använda en presenning under mitt tält? Mitt svar – Ja

Tveksamheter med utrustning dyker upp regelbundet när du planerar ett campingäventyr. Om du planerar att vistas i naturen i några dagar har du förmodligen redan ett bra tält, ett som kan vara vattentåligt. Det väcker automatiskt frågan: ska jag använda en presenning under mitt tält?

I den här artikeln förklarar jag varför jag tycker att du ska ta med en presenning under ditt tält.

Du bör placera en presenning under ditt tält eftersom det gör dig mer bekväm att arbeta på den våta marken, ger extra skydd mot punkteringar och ökar golvets vattentålighet.

Dessutom tar presenningar vanligtvis liten plats och kan användas på en mängd olika sätt, till exempel för att ge skugga och för att packa dina tillhörigheter. Dessutom är de relativt billiga och kan inte skada din upplevelse – det är bättre att förebygga än att bota.

Bekväm att arbeta på vått underlag

Jag minns så många gånger när jag precis kommit till min camping och marken nedanför var fuktig. Vanligtvis försöker jag ignorera det och slå upp mitt tält.

När han är klar tar jag tag i min sovsäck och lägger i den – jag tänker gå direkt och lägga mig. Sedan står jag inför det ständiga dilemmat: ska jag lägga min ryggsäck i eller utanför tältet?

Min intuition brukar säga till mig att göra det inuti för att undvika kondens.

Men varje gång jag gör det ångrar jag mig eftersom jag tar med mig all fukt som fastnat i min vandringsryggsäck. Det låter kanske inte så mycket, men tro mig – när du campar, räknas varje liten detalj.

När jag började använda en presenning under mitt tält var det problemet äntligen löst. Presenningen fungerar som en arbetsplattform och ser till att smuts och kondens från insidan håller sig borta.

Tar liten plats och är relativt lätt

När jag fortfarande var ny på hela campinggrejen gjorde jag några fruktansvärda misstag som dramatiskt påverkade min upplevelse. En av dem hade packat för mycket saker.

Jag dedikerade till och med en hel artikel där jag beskrev det 15 misstag jag gjorde på min första promenad. Jag rekommenderar dock starkt att du läser den, den har samlat på dig fem års kunskap och lärdomar från dåliga beslut.

Tja, den händelsen lärde mig mycket om vad en ryggsäck inte ska vara. Ändå höll jag min presenning med mig vid efterföljande promenader, eftersom den aldrig riktigt avbröt eller tog för mycket plats.

Tänk på att vikt är en annan avgörande faktor. Om du planerar att vandra, gör dig själv en tjänst och kolla in en annan artikel jag har skrivit om hur mycket ska din ryggsäck väga.

Jag har samlat 50 exempel där och uppskattat önskad vikt på din ryggsäck.

I allmänhet gillar en presenning inte en sovsäck eller kudde, som tenderar att vara stor – om den är ordentligt packad bör den vara mer än 15 x 10 x 1 tum.

Extra skydd mot revor

Jag kommer att bära med mig vandringen i de schweiziska alperna resten av mitt liv. Det finns två huvudorsaker till detta. För det första var utsikten enastående, kanske den vackraste jag någonsin sett. För det andra hade jag en spricka i mitt tältgolv.

Du undrar säkert nu, hur kan han jämföra de två? Tja, om golvet i ditt tält slits sönder kommer resten av din resa att förändras om du inte är förberedd.

  Hur man säkert kör en basbåt i grovt vatten

Jag har faktiskt diskuterat det förut sex viktiga skäl till varför ditt tält kan läckaoch tårar var en del av det. Även om du inte stör dig på problemet rekommenderar jag starkt att du läser den så att du vet vilka saker du bör undvika.

Vatten kommer in hur mycket du än försöker – en gång spred jag till och med ut mina kläder ovanpå springan och sov på den. Seglet skyddar dig från det scenariot på två sätt.

För det första fungerar det som ett fyllnadslager som vassa stenar och trasiga grenar måste passera innan de når ditt golv. För det andra minskar det friktionen när du rör dig i tältet.

När duken placeras direkt på marken fastnar den på smutsen och gräset under, så varje rörelse du gör ökar spänningen och kan slita isär den.

Ytterligare vattenbeständighet

I en tidigare artikel, ca tält tenderar att läcka vid beröring från insidan, jag pratade om det hydrostatiska huvudet. Om du är bekant med fenomenet kan du lära dig hur du undviker det från den länkade artikeln.

Kort sagt, det är en siffra som indikerar hur vattentåligt ditt tält är. Ju högre siffra, desto mer vatten kan den stöta bort. Vanligtvis har golvet i tältet en bättre vattenpelare än tältväggarna, eftersom det är där det mesta av trycket utövas.

När du flyttar in i ditt tält bryter du ytspänningen i vattnet utanför och låter det komma in. Moderna tält har tekniken för att lösa problemet, men ibland räcker det inte.

Det är också möjligt att ditt tält är för gammalt och har tappat sin vattentäthet – i det här fallet är presenningar till din fördel. Ändå finns det några tekniker som låter dig återställa det tidigare tillståndet. Jag har utvecklat dessa i artikeln med rubriken varför är mitt tält klibbigt och hur löser jag problemet?.

Jag säger inte alls att hålla vattnet ute – om ditt tält är i dåligt skick finns det inget bättre val än att köpa ett nytt. Men att placera en presenning under är ett bra sätt att börja när det är långt ifrån möjligt att köpa ett helt nytt tält.

Mer än en användning

Det jag älskar med camping är hur varenda sak plötsligt fick en mängd olika användningsområden. Till exempel förvandlas en trädgren plötsligt till en hylla att hänga ryggsäcken på, precis innan den kommer in i lägerelden och värmer dig lite.

Din tandborste är bra för hygienen. Den kan dock lika gärna fungera som en sked för att blanda ihop din matlagning. Jo, jag har upptäckt att segel är användbara för andra ändamål också.

Du kan till exempel hänga den på träden så att den ger skugga på morgonen, så att du kan sova lite längre efter soluppgången.

Att sätta en presenning över mitt tält var faktiskt en av mina favoriter tekniker som gjorde att jag kunde mörka mitt tält. I den länkade artikeln diskuterade jag några fler, inklusive målning av innerväggarna till specifika typer av tyg.

I en annan artikel har jag fördelar och nackdelar med att hänga en presenning över ditt tält. Se till att du läser den så att du undviker några möjliga misstag och får ut det mesta av det. Du kan också hitta min 15 viktiga campingknutguide användbart om du inte är bekant med bindningstekniken.

  Måste du registrera en kanot?

Du kan också använda den för att slå in dina saker. Låt oss säga att du är klar med att campa med din familj och redo att åka hem. Innan du kan åka iväg måste du först lägga dina saker på lastbilen – för att förhindra att den blir blöt. Tja, allt du behöver göra är att linda in den tätt med din presenning.

Att förebygga är bättre än att bota

När saker packas små och är relativt billiga, är det bättre att vara säker än ledsen.

Jag kommer att säga nu att det är en hal backe – du bör inte packa för mycket saker, som jag nämnde i början av den här artikeln – som skulle belasta din rygg och förstöra din upplevelse.

Jag tror att denna regel inte gäller saker som inte spelar så stor roll vad gäller volym och vikt.

Det går bra att packa en presenning och inte använda den ändå, eftersom den är liten och inte bör väga mer än ett halvt kilo. Om du råkar bara använda den en dag av hela vandringen så är det ändå värt det enligt mig.

Vädret är oförutsägbart

En annan sak som camping hade lärt mig är att man aldrig ska lita på prognosen.

Det spelar ingen roll vilket land eller kontinent jag har varit i – temperaturerna slutade aldrig att överraska mig – på gott och ont.

Vissa nätter drar man av sig lager efter lager för att man alltid svettas. Å andra sidan kan temperaturerna också sjunka plötsligt. Det var en av anledningarna till att jag rekommenderade dig ta med en sovsäcksfodral tillsammans med dig.

Nåväl, regn är också oförutsägbart, så att räkna med att torrt väder äventyrar tältets förmåga att stöta bort vatten är ett misstag. Ta mitt råd och ta med en presenning – som jag nyss sa, förebyggande är bättre än att bota.

Under tältet kontra på botten av tältet

Låt oss säga att jag övertygade dig och du bestämde dig för att köpa en presenning för ditt nästa äventyr. Du valde även att använda den under tältet (som sagt, du kan även använda den ovan för skugga).

Nu kommer den stora frågan – ska man lägga det under tältet, eller annars på tältets botten (inifrån)?

Mitt svar är: det är bättre att lägga den i tältet, hur konstigt det än kan låta. Denna metod är avsedd att förhindra att vatten läcker ut ur golvet, men det kommer inte att förhindra sprickor.

När det placeras inomhus kommer vatten som på något sätt kommit genom golvet att blockeras av presenningen. Till skillnad från det, när det placeras under tältet, finns det fortfarande ett gap mellan de två för vatten som samlas på presenningen att komma in.

När det gäller att skydda ditt tältgolv från att spricka – jag säger tvärtom – är det bättre att placera presenningen utanför tältet så att trasiga grenar och stenar träffar det först.

Vad är det korrekta sättet att placera presenningen?

När du placerar presenningen utanför eller i ditt tält måste du ändå se till att du gör det på rätt sätt.

  Vart ska man gå på isfiske nära St. Paul, Minnesota

Om du sätter den utanför, se till att du viker de fyra hörnen mot marken, bort från ditt tält. Tanken bakom detta är att kondens samlas på seglet på natten.

Om kanterna är övervikta, undvik dessa små pooler så att vattnet kan rinna bort från dig – ut på marken. Om du har valt att lägga presenningen i ditt tält, se till att du lämnar ett mellanrum mellan kanterna och innerväggarna.

Om det hela tiden träffar väggarna inifrån – som jag nämnde ovan – kan kondens sippra in, även om tältet är vattentätt.

Hur hanterar moderna tält sprickor?

Som sagt tål tält nuförtiden att rivas bättre än gamla. Ett bra exempel är COLEMAN® WEATHERTEC™-SYSTEM.

När det gäller att göra golvet mer hållbart, implementerade denna teknik svetstillverkningsprocess. I allmänhet är det en tillverkningsprocedur där material binds samman genom att använda värme för att smälta samman delarna.

Mycket energi och ansträngning investeras för att säkerställa att materialet förblir enhetligt. På så sätt fungerar olika komponenter som utgör ditt tältgolv som en.

Kommer du ihåg när jag pratade om friktion och hur det ökar spänningen och kan orsaka tårar? Jo, moderna tält har omvända sömmar som döljer nålhål i tältet.

Sydda områden är de mest sårbara områdena när tryck appliceras – de sömmarna skyddar just det.

Vilken typ av presenning ska jag ha under mitt tält?

Att välja rätt presenning är viktigt och beror på vad du särskilt försöker undvika. Tveksamheterna står mest mellan Polycro och Tyvek. Om dessa termer är obekanta för dig är det bra, fortsätt läsa och bestäm dig utifrån deras egenskaper.

Om du försöker undvika punkteringar i ditt tältgolv är Tyvek ett bättre val enligt mig. Den är styvare, billigare och lättare än jämförbar plast.

Polycro väger dock mindre och är relativt sett mer kompakt. Det är ett bättre val om du redan har en tung ryggsäck eller försöker packa lite.

I allmänhet är båda hållbara och ger utmärkt isolering.

Slutsatser

Sammanfattningsvis tror jag att en presenning är ett trevligt tillskott som bara skulle vara bra på din framtida resa. För det första packar den lite (särskilt av typen Polycro), så att lägga till en sådan borde inte skrämma dig, även om du redan har packat en hel del grejer.

Den fungerar också som en enkel plattform att arbeta på så att din utrustning inte blir blöt när du anländer till din camping på fuktig mark. Medan moderna tält vanligtvis skyddar mot punkteringar, tycker jag fortfarande att presenningar är nödvändiga eftersom de fyller botten och minskar friktionen.

Om du inte tycker att presenningar är till hjälp när det gäller översvämningsskydd bör du också tänka på att de kan vara till hjälp genom att ge skugga och packa din utrustning.

Om du redan har bestämt dig för att köpa en, bör du också se till att du placerar den på rätt sätt. Se till att vika kanterna mot golvet så att det inte bildas kondens.

Om du planerar att sätta in det – lämna mellanrum mellan kanterna och de inre delarna av ditt tält – tryck inifrån kan resultera i att vatten tränger in och du sovsäck som blir fuktig.