Behöver husbilar drivna webbplatser?

Roadtripping och camping i husbilar har alltid varit ett populärt tidsfördriv. På senare tid har det blivit ännu vanligare över hela världen. Men många nya ägare är inte säkra på hur de ska få dem att starta när de bosätter sig på en campingplats.

Så, behöver husbilar motordrivna platser? Det beror på dina behov. Om du tänker använda mikrovågsugnar, TV-apparater, uttag och andra elektriska tillbehör, bör du hitta en strömförsörjd webbplats. Du kan dock fortfarande få ström med några olika enheter för att undvika de högre kostnaderna för sajter som kommer med anslutningar.

Oavsett om du är ny eller har erfarenhet av husbilar är det alltid en bra idé att hitta billigare och effektivare kraftformer. Men vilken källa är bäst? Ta reda på det nedan.

Hur drivs husbilar?

Att äga en husbil ger dig ett hem på hjul vart du än går. En av de saker som kan göra camping roligare är att ha kraft när du är på resande fot. När allt kommer omkring måste du ladda dina telefoner, bärbara datorer och andra enheter. Här är de fem huvudsakliga sätten att få ström till din husbil:

 1. Använder elektriska anslutningar
 2. Montering av solpaneler
 3. Använder bärbara solpaneler och laddare
 4. Använda fordonets generator
 5. Köpa en gasdriven generator

Elektriska anslutningar är det vanligaste sättet att människor driver sin husbil. De flesta husbilar tillverkade som husbilar eller husbilar kommer med anslutningar på dem. Du kan koppla in din husbil direkt till strömmen på campingen som du bor på för omedelbar el under hela din semester.

Vissa av dessa campingplatser du besöker kan kräva en hundbensadapter, som gör att du kan konvertera till en annan strömstyrka. Tänk på att du också kan bo på campingar som kräver att du betalar för elen som används över en viss summa. Kontakta alltid campingägarna innan du använder elektricitet.

Andra inlägg av intresse

 • 19 tips för att välja den bästa kikaren för skåpbilscamping
 • Vad är en hundbensadapter?
 • 9 tips du bör känna till innan du åker på camping

Använder solenergi för en husbil

Att installera solpaneler på din husbil är ett bra sätt att få el var som helst där det är soligt. Tvärtemot vad många tror kan du fortfarande ladda med solpaneler i lätt molnigt väder. De producerar dock inte lika mycket kraft som på soliga dagar, bara cirka 15-25 procent av sin vanliga effekt.

Monokristallina och polykristallina är två typer av solpaneler. Den monokristallina panelen är något mer effektiv, producerar fler watt per panelstorlek, men också dyrare. Varje typ av solpanel har en förväntad livslängd på cirka 25 år.

  Fungerar Bear Spray verkligen: Bör du satsa ditt liv på det

De viktigaste delarna som du behöver för att driva din husbil med solpaneler är följande:

 • En solpanel(er) mellan 50 watt och 500 watt. Du får vanligtvis inte plats mer på taket av en husbil, men om du har mer utrymme, mer kraft till dig.
 • En laddningsregulator för att upprätthålla den elektriska strömmen. Den här biten hindrar strömmen från att bygga upp för mycket, och den hjälper dig också att få veta all statistik.
 • 1-2 12 volts djupcykelbatterier för att lagra energin som du fick genom panelerna.
 • En växelriktare som ändrar likström från batterierna till växelström för dina enheter.
 • Säkringar om något går fel.
 • MC-kontaktkablar och anslutningsstycken, Z-fästen, skruvar och eventuellt en kabelhållare.

Som du kan se finns det ganska mycket att lära och sätta ihop om du väljer att installera solpaneler själv. Det finns dock massor av webbsidor och videor på internet för att ge dig tips och anvisningar om en DIY-installationsprocess.

För att undvika den tidskrävande processen att montera alla individuella komponenter, kolla in denna användarvänliga solenergi kit. Om du är orolig för att du inte har kompetensen att ta itu med ett solenergiprojekt, slappna av så kan du alltid anlita en professionell för att ge råd och hjälpa dig att slutföra jobbet.

Om du fortfarande inte vill prova den här vägen är bärbara solpaneler och laddare värda ett försök.

Bärbara solpaneler

Bärbara solpaneler erbjuder en mycket enklare process för att tillhandahålla solenergi. Det finns för närvarande två typer av bärbara solpaneler:

 1. 50 Watt och större paneler som ansluts till ett 12 volts djupcykelbatteri.
 2. Bärbara laddare som inte ansluts till en batterikälla.

Bärbara paneler är bekväma eftersom du kan vika ihop dem och förvara dem när de inte används. De har också färre delar än de tidigare nämnda takmonterade solpanelerna. Den enda verkliga nackdelen är att bärbara solpaneler sitter på marken eller taket, men du måste förvara dem varje gång du kör.

Takmonterade paneler laddar alltid, men bärbara paneler laddas bara när du är parkerad och du har dem installerade. Men om du planerar att campa några dagar i rad är bärbara solpaneler ett utmärkt val.

Solcellsladdare gör att du kan ha en handhållen enhet att ställa ut. Du kan ställa in dem på instrumentbrädan när du kör, på din ryggsäck eller någon annanstans där du lägger den. Den enda stora nackdelen är att de inte har en powerbank. Du kommer inte att kunna lagra ström, så du kan bara använda det som är lättillgängligt.

  Undertäcken kontra liggunderlag: vilka är bättre? För- och nackdelar med båda

Använda fordonets generator

Ett annat sätt att ha el tillgänglig för din husbil är att använda fordonets generator för att ladda extrabatterier medan du kör. Denna installation är ett bra fristående system eller så kan du använda det tillsammans med solpaneler när det inte finns mycket solsken tillgängligt.

De viktigaste delarna som du behöver för att driva din husbil från fordonets generator är följande:

 • En batteriisolator för att ladda hjälpbatterierna.
 • 1-2 12 volts djupcykelbatterier för att lagra energin som du får genom generatorn.
 • En växelriktare som ändrar likström från batterierna till växelström för dina enheter.
 • Säkringsdosa och säkringar ifall något går fel.
 • Kabel och kontakter i olika storlekar.

Batteriisolatorn är en enhet som endast tillåter elektrisk ström att färdas i en riktning. Enkelt uttryckt låter denna enhet fordonets generator ladda extrabatterierna, men förhindra att fordonets batteri laddas ur.

Om du oavsiktligt tömmer hjälpbatterierna, kommer fordonets batteri att förbli fulladdat och kunna starta motorn och det är viktigt, speciellt om du campar ensam tillbaka i boondocken.

En annan nyckelkomponent i det elektriska systemet är en växelriktare av någon typ, som omvandlar den 12-volts likström som lagras i batterierna till växelström, vilket möjliggör användning av växelströmsdrivna enheter i din husbil. Det finns tre vanliga invertertyper.

 • Fyrkantig våg
 • Modifierad fyrkantsvåg
 • Ren sinusvåg

Läs vårt inlägg, ”Vad är en växelriktare? Varför skulle jag vilja ha en i min DIY-bilsbyggnad?” för att lära dig mer om de olika typerna av växelriktare.

Det bästa vore om du drev känslig elektronik med en ren sinusvågsomriktare. Men om du bara behöver driva mindre känsliga enheter som kylskåp, fläktar eller andra motordrivna laster, kan en modifierad fyrkantsvågsomriktare vara ditt bästa val.

En av de mest populära modifierade fyrkantsvågsomriktarna är Krieger 2000 watt och för en ren sinusvågsomriktare är detta ett bra val Go Power 1500 watt.

Gasdrivna generatorer

Generatorer är bra att använda när du letar efter ett sätt att driva din husbil. Om du bor på en camping behöver du ingen anslutning om du har en generator. Du bör dock alltid se till att generatorer är tillåtna. De tenderar att vara lite bullriga, vilket gör att många campingplatser nekar användning.

Genom att använda bensin eller propan kan du ladda dina elektriska enheter snabbt – undersök generatorernas förbränningshastighet och effektivitet för att få värde för pengarna. Du behöver inte en strömförsörjd plats när du campar i en husbil så länge du har en elkälla med dig. En av de mest sålda generatorerna är Westinghouse iGen2200 inverter generator. Den är tyst, långvarig och väger bara 46 lbs.

  21 sätt att hålla myggor borta medan du campar

Torrcampa i en husbil

Torrcamping är ett annat populärt alternativ när du försöker hitta ett ställe att campa på i en husbil. Det finns många för- och nackdelar med torrcamping, så låt oss kolla in dem nedan.

Fördelar

 • Att kunna campa utan el är ett utmärkt sätt att njuta av landskapet och glömma det bullriga moderna livet.
 • Torrcamping är vanligtvis mycket billigare eftersom många campingplatser sänker priserna på platser utan anslutningar. Du kan också hitta gratis camping utan anslutningar.
 • Eftersom det inte finns något rutnät eller linjer att knyta an till, är campingplatser vanligtvis mycket mer spridda när de inte har elanslutningar.
 • Du behöver inte oroa dig för att debiteras extra pengar om du använder för mycket el.
 • Utan något elektriskt i närheten behöver du inte oroa dig för brandrisker från felaktig skötsel.

Nackdelar

 • Eftersom du är borta från elnätet kan du inte kontrollera dina e-postmeddelanden eller göra något arbetsrelaterat.
 • Du kanske inte kan chatta med vänner, läsa Kindle-böcker och så vidare.
 • Musik är svårt att få tag på om du inte har en batteridriven stereo, förstås.
 • Att campa utan el gör att vissa känner sig otrygga eftersom de inte kan kontakta människor. Detta beslut beror på dig, så det kanske inte är en dålig sak.

Slutsats

Att campa i en husbil är otroligt spännande. Om du vill ha kraft när du är ute i skogen bör du välja en av de fem metoderna som nämns ovan. De är alla tillräckligt effektiva för att driva dina enheter. Du måste helt enkelt välja vilken som är mest meningsfull för dig.

Var medveten om att du endast bör strömkänslig elektronik som TV-apparater, satellitsystem och bärbara datorer med högkvalitativa växelriktare eller generatorer för sinusvågor. För mer information om växelriktare, läs vårt växelriktarinlägg här.

Här är några tips från artikeln:

 1. Motordrivna campingplatser låter dig använda el när du campar i en skåpbil.
 2. Solenergi, antingen monterad eller bärbar, är ett fantastiskt sätt att få ström när det är soligt.
 3. Under körning kan du använda kraften i ditt fordon för att ladda extrabatterier.
 4. Gasdrivna generatorer erbjuder en omedelbar strömkälla, men de kan vara lite bullriga. Kontrollera med varje campingplats innan du gör bokningar.
 5. Torrcamping är ett roligt alternativ som låter dig lämna elen bakom dig till förmån för off-the-grid camping.