Behöver du vattentäta ett helt nytt tält

När du skakar det under stjärnorna är ett tält det ultimata skyddet. Det betyder att den måste vara vattentät! Men även om du bara spenderade och köpte ett helt nytt tält, finns det en chans att det kanske inte är så funktionellt som du skulle vilja. Detta kan verka kontraintuitivt eftersom du kanske tror att ett nytt tält ska vara klart att användas direkt ur lådan. En vanlig fråga från nya tältägare är alltså: Behöver du vattentäta ett nytt tält?

Du kan behöva vattentäta ett nytt tält för att säkerställa att vatten inte sipprar in på en särskilt regnig natt. Även om tält i allmänhet är gjorda av vattentäta tyger, betyder det inte att de faktiskt är vattentäta. Generellt sett, om du inte köper ett mycket exklusivt tält, vill du ta dig tid att vattentäta det innan den första användningen.

Som sagt, även de dyraste och mest högteknologiska tälten kan dra nytta av lite extra tätskikt då och då och det skadar inte att täta ett tält innan du använder det för första gången. För att hjälpa dig bestämma om du ska vattentäta ditt tält eller inte och hur du ska gå tillväga för att göra det, har vi skapat den här ultimata guiden till vattentätning av tält. Låt oss komma till det!

Behöver jag vattentäta mitt nya tält?

Om du köper ett nytt tält som ligger i mellanpris till högprisklassen behöver du inte vattentäta ditt nya tält (även om många väljer att göra det). Mindre dyra tält kommer att ha mindre pålitlig vattentätning och bör få ytterligare vattentätningsbehandlingar.

Vad anses vara ett mellanpris/högt pristält? Kolla in vår artikel här, där vi dyker in i detaljerna.

Även om de flesta medelstora till avancerade tält kommer att ha vattentät behandling, väljer många att tillämpa sin egen vattentätande behandling, oavsett om det beror på att de har haft problem med att nya tält läcker tidigare eller bara har gått igenom allmänna extra förberedelser.

Hur kan jag göra mitt tält mer vattentätt?

När du förstår hur vattentäta tält kan misslyckas med att vara vattentäta, kan du börja vidta åtgärder för att öka ditt tälts vattentäthet.

  • Först och främst måste du avgöra om problemet är läckande sömmar eller ett sviktande vattentätt tyg.

För läckande sömmar

1. Använd sömtätningsmedel på sömmarna

Om detta är ett nytt tält och sömmarna är tejpade ska det inte finnas något behov av att täta om sömmarna. Om du har problem med läckande sömmar kan du köpa sömtätningsmedel för att täcka sömmen och förhindra att vatten tränger in. Här är ett exempel Seam Sealant kan du köpa från Amazon. Gear Aid dominerar denna arena.

Om det finns sömtejp på sömmarna bör du ta bort den gamla sömtejpen innan du sätter på fogmassan.

  Kan jag sova i en skåpbil?

Denna tätning är avsedd att appliceras direkt på alla sömmar i tältet. Vanligtvis borstar man sömtätningen på sömmarna för att skapa en fuktspärr och lägger sedan ut tältet för att torka i cirka 24 timmar.

2. Tejpa sömmarna

För att vara ärlig kanske du kan komma undan med att inte tejpa sömmarna om sömtätningen håller bra för dig, men en sak som kommer att förlänga livslängden på din sömtätning är att tejpa densamma.

Återigen kommer Gear Aid till undsättning med Tenacious Tape…(se den här på Amazon). Denna tejp är tänkt att gå över sömmarna. Vissa hoppar faktiskt över sömtätningen och tejpar bara direkt över sömmarna. Jag delar med mig av vad som ger dig mest livslängd och vattentäthet.

De flesta kvalitetstält säljs med sömtejp som redan är applicerad för att täta sömmarna, men dessa slits med tiden.

Även om ditt tält är helt nytt, bör du kontrollera om sömmarna är förslutna. Om inte, kan du behöva applicera sömtätningen för att vattentäta ditt nya tält.

3. Låt tätningsmedlet härda

Ha inte bråttom och packa undan ditt tält. Eller ännu värre, gå och ta ut den i en regnstorm. (PS har någonsin undrat över säkerheten för att campa i åskväder och vad det bästa du kan göra är? Se till och kolla in vår artikel här)

Ge tätningsmedlet gott om tid att härda innan du stuvar in ditt tält.

För läckande tyg

Om ditt tyg läcker bör du titta på två saker. 1. Finns det hål i tyget, eller 2. tappar inte tältet av vattnet på tyget?

1. Fäst eventuella hål i tyget

Om problemet är ett fel i tyget bör du först kontrollera om det finns några hål i tältet. Om så är fallet måste dessa lappas. Du kan använda Tenacious Tape som jag nämnde tidigare (här på Amazon). Applicera bara tejpen på båda sidor av tältet med de klibbiga sidorna vända mot varandra.

2. Applicera en DWR på tältet

När tälten blir utslitna kommer du vanligtvis att börja se flagning och flagning på insidan av tältflugan. Om du ser att detta börjar hända, vill du köpa ett hållbart vattenavvisande medel (DWR). Kontrollera med tälttillverkaren för att ta reda på om du behöver en silikonbehandling eller en polyuretanbehandling innan du börjar.

Rengör befintlig vattentätande beläggning. Lägg ut tältgylfen och använd tvättsprit och en svamp för att skrubba bort eventuella flingor.

Applicera en tunn beläggning av DWR på de drabbade områdena eller på tältet i allmänhet samtidigt som du följer tillverkarens anvisningar.

En DWR som jag har använt för min Kelty är denna Kiwi-spray som jag fick från Amazon:

  Kräver husbilar speciellt toalettpapper


Det är ett bra avslutningssteg för att hjälpa vattnet att pärla av tältet.

3. Låt torka

Du måste förmodligen låta tältet torka ut (vill du veta hur man torkar ett tält? Kolla in vår artikel här) i 24 timmar eller mer innan du kan lägga undan det.

Är alla tält vattentäta?

Vårt svar?: ja och nej. Medan i stort sett alla tält som är speciellt designade för camping kommer att göras med vattentäta material, betyder det inte att tältet faktiskt är vattentätt.

Förvirrad? Det är förståeligt, för hur kan något vara vattentätt och inte vattentätt på samma gång? I slutändan finns det två anledningar till varför något tillverkat av vattentäta material faktiskt inte kan vara vattentätt.

Det första skälet är att även om materialen är vattentäta är sömmarna i materialen inte det. Detta är en vanlig företeelse i tält och andra utomhusartiklar som är gjorda med vattentäta tyger. Även om tygerna tål mycket vatten, kommer regnet och snön att färdas tills det hittar vägen för minsta motstånd, vilket vanligtvis är hålen som görs av stygnen vid tygets sömmar.

Här kommer regndroppar sakta att sippra genom sömmarna. I ett tält kan detta orsaka ett stadigt dropp av vatten rakt på din sköna dunsovsäck och kan ge en jobbig natts sömn.

Om sömmarna på ditt tält är vad vi kallar ”sömförseglade” – vilket betyder att de har en vattentät tejp eller beläggning applicerad på dem – kan ditt problem vara att ditt tälttyg inte riktigt gör sitt jobb. Om man antar att tälttyget i själva verket är vattentätt, så är problemet troligen att den hållbara vattenavvisande (DWR) beläggningen som appliceras på utsidan av tyget eller tätningsmedlet på insidan av tältet har slitits av.

Detta händer naturligt med tiden, men processen påskyndas när ett tält är för smutsigt eller inte sköts ordentligt. När DWR-beläggningen eller insidan av tätningen i ett tält slits av, täpps de mikroskopiska porerna i tälttyget som släpper ut vattenånga men hindrar vattendroppar från att komma in.

Detta innebär att vattenånga från svett, kroppsvärme, fukt och mänsklig andning byggs upp på insidan av tältet i form av kondens. Även om kondensvattnet på insidan av tältet inte är regn, orsakas det av ett fel i tältets vattentäta tyg och kan fortfarande göra dina kläder och sovsäck blöta och ge dig en obekväm nattsömn.

Vad är den bästa vattentätande tältsprayen

Om ditt tält behöver en ny beläggning av DWR, vill du köpa lite vattentätande tältspray. Det finns många olika tältsprayer där ute, så kolla med din tälttillverkare först för att se om de har några rekommendationer eller preferenser för sina tält.

Om du inte hittar några förslag från din tälttillverkare kan du prova en spray som Nikwax Tent and Gear SolarProof spray. Nikwax är känt för sitt sortiment av högkvalitativa vattentätande sprayer och behandlingar för allt från stövlar till regnjackor, så de är generellt sett en solid satsning. Jag har personligen gått med Kiwi Camp-sprayen med bra resultat.

  Håller liggunderlag dig verkligen varm?

När du väl har en vattentätande spray är det ganska enkelt att applicera bara genom att följa anvisningarna på flaskan. Vanligtvis vill man sätta upp tältet och spraya det med rent vatten för att tvätta bort det. Spraya sedan produkten jämnt över tältgylfen, låt den sitta i några minuter och använd en fuktig trasa för att torka bort eventuell extra DWR. När tältet torkat helt är du redo!

Gör hemmagjorda vattentätande tältsprayer

Om du letar igenom internet efter vattentätningsprodukter kommer du förmodligen att stöta på lite information om hur du gör din egen vattentäta tältspray. Även om detta är ett lockande alternativ, eftersom det kan spara pengar på kort sikt, är det inte riktigt något vi rekommenderar.

Visst, vissa av dessa hemgjorda metoder kan fungera, men om de inte gör det kan du hamna precis där du började (med ett tält som inte är vattentätt) eller, ännu värre, du kan skada ditt tält. Många tillverkargarantier ogiltigförklaras efter att en hemmagjord modifiering har gjorts (även med ett eftermarknadsvattentätningsmedel), så du kan förstöra ditt tält och måste köpa ett nytt ur fickan.

Vår rekommendation? Håll dig till de beprövade metoderna för vattentätning av tält och följ tillverkarens anvisningar för tältvård.

Hur ofta behöver du applicera tältvattentätning igen

Tält bör vara vattentäta när de visar tecken på fel. Det kan innebära att vatten sipprar in genom sömmarna eller att du märker flagning på insidan av tältet. Om du är osäker skadar inte tältet att lägga till lite extra vattentätning, så vi rekommenderar alltid att du spelar det försiktigt och gör ditt tält vattentät när det börjar visa tecken på misslyckande.

Slutsats

Lätt, bärbar och lätt att sätta upp, ett tält kan hjälpa till att hålla dig varm och torr på en campingtur. Som sagt, alla tält behöver lite TLC för att prestera på bästa sätt.

Om du frågar dig själv: ”Behöver jag vattentäta mitt nya tält?” då kommer du snabbt att upptäcka att det inte finns något enkelt svar. Medan vissa tält är redo att gå direkt ur lådan, kan andra dra nytta av en sömtätning för att förhindra läckage.

Vårt råd? Sätt upp tältet på din trädgård innan du ger dig ut på en resa för första gången. Inspektera sömmarna och tyget för att avgöra om du bör vattentäta det innan din campingresa och du borde vara bra att gå!